Tahox,
e di se vrasjen jane bere ne emer te birit e shpirtit... e di se edhe vrasje tjera jane bere ne emer te Allahut, kjo deshmon se njerzit sa here qe kane nevoje e perdorin fen per interesa te tyre...mos u perpiqni te dilni nga tema, une kam cekur disa fakte qe i numrova edhe me larte: Kroacia, Bosnja, Kosova dhe Maqedonia dhe qendrimi i tyre ndaj shqiptareve, kjo eshte teme diskutimi, e jo dicka tjeter.
E di se edhe shqiptaret nen trysnine turke u islamizuan, jo pse na donin, por sepse ishim te lidhur me Vatikanin, jo pse na donin, por pse me kete irritonin Vatikanin dhe preknin interesat e tija. Keshtu nuk u veprua me ortodokset grek, keshtu nuk u veprua me ortodokset sllave, pro vetem me ne, sepse ne ishim kombi i vetem katolik ne jug te Balkanit. Diku ne vitin 1800 u pranua autonomia e Serbise dhe u tolerua hapja e shkollave, neve na i kane mbyllur deri ne vitin 1912.
Kisha ortodokse ishte e acaruar me kishen katolike dhe mu kjo eshte arsyeja pse me urdher te sulltanit kisha ortodokse per 500 vjet pushtimi eshte ruajtur me dekrete te sulltanit, ndersa kishat katolike shqiptare sot nuk ekzistojne ne Kosove!!!
Tarox, une respektoj mendimin tend, por nuk pajtohem. Forumi eshte vend ku diskutohen mendime krejtesisht te ndryshme, bindjet e mia jane keto, nese tuat jane ndryshe, mua nuk me pengojne, por duhet ta ruajme kulturen e diskutimit, sepse vetem keshtu mund te badhkebisedojme.
Faktet qe une po i trajtoj jane keto dhe te lutem merru me keto dhe kundershtoi denjesisht: Keto jane:
Vendimet e perendimoreve ne Bosnje, Kroaci, Maqedoni dhe Kosove:2: Trajtimi serbeve nga turqit, trajtimi i kishes ortodokse dhe kishat shqiptare katolike ne Kosove.
Ti ke lirine te mirresh me dicka tjeter nese nuk ke fakte per t“i kundershtuar keto, por kjo eshte ikje e qellimshme nga tema dhe une e interpretoje si mungese argumentesh, pra me ndihmo ta kuptoje botekuptimin tend!
A nuk te duket e cuditshme gjendja jone: Kemi hero kombetare ate qe luftoi islamin tok me turqit dhe u shpall Atlet i Krishtit, i vetmi ne Evrope!
; hero shpirteror kemi mu ata qe luftuan Skenderbeun dhe kombin tone, madje kete e nderojme edhe duke u vene femijeve emra: Murat, Mehme, Sinįn !!!! KEta emra flasin per denacionalizimin tone dhe qellimet asimiluese qe kishte pushtuesi!
Njerin e falenderojme pse luftoi Islamin, tjetrin pse luftoi kombin. Nderojme trimerit e Gjergjigt, dhe nderojme imponimin e Sulltaneve. Keshtu do ta kemi veshtire, kombet kane nevoje per vije te qarte dhe te drejte, ky eshte dualizem dhe krijon percarje ne te gjitha shtresat, dhe moskompaktesia jone qendron mu ketu: NE jemi pa rruge. " leni kishat e xhamiat..." NUk mjafton me. Cdo kombi i duhet nje vije shpirterore dhe nacionale...
Krijoni Kontakt