Close
Faqja 4 prej 13 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 124
    ILIR NË GEN Maska e flory80
    Anëtarësuar
    03-12-2006
    Vendndodhja
    Buzë Vjosës Kaltëroshe
    Postime
    1,531
    Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    vete vjen TERNJE nga stani

ternje=shpesh.

Tërnjë është një fjalë totalisht shqip dhe nuk ka nevojë për përkthim.
    Tër-Një është një fjalë e përbërë dhe përbëhet nga dy fjalë, "TËRË" dhe "NJË"
    Tërë do të thotë thjesht Tërë, e tërë, e gjithë, të tërë
    Ndërsa Një nuk ka nevoj për shpjegim, tërë-një do të thotë gjithnjë, zakonisht, shpesh etj etj

Të përshëndes "alfeko sukarraku" për temën dhe punën e bërë.
    EH I ZIU NJERI, GËLLTIT DIKU NJE LUGË ÇORBË TË PRISHUR, EDHE VJELL PASTAJ PËR GJITHË JETËN!

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100

Citim Postuar më parë nga rifat Lexo Postimin
    Mendoj se bazat e historisë së Greqisë së lashtë por edhe kësaj moderne nuk janë të studiuara sa duhet dhe qëllimisht janë të fshehura nga ana e grekëve. Pa arvanitas nuk do të kishte sot Greqi.
    Kujdes, se dikush ketu ne kete forum, qe me perpara ben retorike se sa mendohet, eshte i mendimit se shkencat filologjike duke perfshire dhe Albanologjine, dhe shkencetaret shqiptare(dhe te huaj), i kane arritur te gjitha ne zbulimin e historise. Faji eshte i njerezve te thjeshte qe ose jane budallenj ose nuk kane akses, tek zbulimet e 'jashtezakonshme' shkencore te kesaj elite intelektuale .
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 01-06-2009 më 16:56
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Kujdes, se dikush ketu ne kete forum, qe me perpara ben retorike se sa mendohet, eshte i mendimit se shkencat filologjike duke perfshire dhe Albanologjine, dhe shkencetaret shqiptare(dhe te huaj), i kane arritur te gjitha ne zbulimin e historise. Faji eshte i njerezve te thjeshte qe ose jane budallenj ose nuk kane akses, tek zbulimet e 'jashtezakonshme' shkencore te kesaj elite intelektuale .
    Retorike te cilen nuk e prisja dhe do te thoja, e nxituar. Me qe dikushi i tille nuk mund te jem une, kam pershtypjen qe dikushi tjeter te kete thene se akademite kane detyruar rregulla per paraqitjen/pranimin e studimeve, ku perfshihet edhe oponenca shkencore. Sot shikojme shume botime ne forme private, por dyshoj ne se nje pjese e tyre do ta kalonin siten e oponences shkencore, apo te qendrueshmerise shkencore te tezes e cila arrihet dukle interpretuar faktet pertej dyshimit te arsyeshem.

Thene ndyshe, suksesi ne tranzicioni nuk arrihet duke shkaterruar procesin qe validimit te mendimit shkencor dhe oponencen, por duke permiresuar vizionin dhe opinionin e blere. Perndryshe do kemi anarki, e cila u mundeson pavlerave te udheheqin. Ne kete sens, themi se ka rendesi te mbarohet shkolla e larte dhe te merren deftesa te cilat deshmojne se ky person ka bere minimumin e detyrueshem per te prodhuar pune shkencore ne sferen e tij.

“Ne mbreterine e te verberve nderohet ai qe eshte me nje sy”.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 01-06-2009 më 16:57

Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Retorike te cilen nuk e prisja dhe do te thoja, e nxituar. Me qe dikushi i tille nuk mund te jem une, kam pershtypjen qe dikushi tjeter te kete thene se akademite kane detyruar rregulla per paraqitjen/pranimin e studimeve, ku perfshihet edhe oponenca shkencore. Sot shikojme shume botime ne forme private, por dyshoj ne se nje pjese e tyre do ta kalonin siten e oponences shkencore, apo te qendrueshmerise shkencore te tezes e cila arrihet dukle interpretuar faktet pertej dyshimit te arsyeshem.

Thene ndyshe, suksesi ne tranzicioni nuk arrihet duke shkaterruar procesin qe validimit te mendimit shkencor dhe oponencen, por duke permiresuar vizionin dhe opinionin e blere. Perndryshe do kemi anarki, e cila u mundeson pavlerave te udheheqin. Ne kete sens, themi se ka rendesi te mbarohet shkolla e larte dhe te merren deftesa te cilat deshmojne se ky person ka bere minimumin e detyrueshem per te prodhuar pune shkencore ne sferen e tij.

“Ne mbreterine e te verberve nderohet ai qe eshte me nje sy”.
    Fatkeqesisht Javan, historiografia duhet te rishikoje me themel tezat baze te saj.
    Ajo duhet ti shkeputet varesise se saj nga tezat e dijetareve te huaj, ajo duhet ti vere shpatullat asaj qe eshte e jona, dhe zbulimit te saj, ajo duhet te largoje konceptet e inferioritetit, duke guxuar te sulmoje postulatet e deritashme per historine e Ballkanit dhe Mesdheut. Si fillim ajo duhet ta nisi me çmitizimin e kulturave te lashta ""fqinje"", dhe adresimin e tyre ne vendin qe ju takon.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 01-06-2009 më 17:09
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690

Kjo injoranca jote tejkaloka edhe kufijte e imagjinates sone ore!
    Na e sqaro nje here: -kush te ka ndaluar ty ne shkollen e rregullt fillore qe te mesosh se cka jane >>muret ciklopike<< o mjeran qe vie ketu e na e zbulon "gurin ciklopik" ?

Mos te duket gje vetja ne estrade ketu?
    Gdhende, ate gurin tend ciklkopik pak - gdhende, se keshtu nuk shkon!
    Ne estrade - keto, ne estrade...

"... ne zbulimin e historise..." Hahahahahaha
    [me gjase e kishte fjalen per: "ne zbulimet historike" por hece merre vesh gurin e shpikur ciklopik para se ta kuptosh kete shpikjen e re]
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Fatkeqesisht Javan, historiografia duhet te rishikoje me themel tezat baze te saj.
    Ajo duhet ti shkeputet varesise se saj nga tezat e dijetareve te huaj, ajo duhet ti vere shpatullat asaj qe eshte e jona, dhe zbulimit te saj, ajo duhet te largoje konceptet e inferioritetit, duke guxuar te sulmoje postulatet e deritashme per historine e Ballkanit dhe Mesdheut. Si fillim ajo duhet ta nisi me çmitizimin e kulturave te lashta ""fqinje"", dhe adresimin e tyre ne vendin qe ju takon.
    Shume bukur. Kush eshte faktori qe do ta realizoje kete? Ardian Kloset, Rrezonet, e Eva Brinjat??? Ti thua te zevendesohet historia e deformuar me te paverteta?

Une me mire shkoj me nje gjysme te vertete, sigurisht ne se te huajt na e lene ne dore neve qe te zgjedhim si e deshirojme ne, dhe jo si duhet te jete te verteten historike.

Mua librat si te Oliver Shmit, edhe shqiptar te ishte do i luftoj. Te shkruash gjera te pasakta per hir te atdhetarizmit, jo vetem qe ben kombin qesharak, por edhe crrenjos te drejten si koncept. Per mua kjo eshte dhimbja dhe humbja me e madhe njerezore e kombetare.

Ne se Greket do ishin vertete ata qe pretendojne te jene, te siguroj nuk do kisha kurrfare problemi. Eshte sakatosja e se vertetes historike qe mundon.

Kam menduar se ne kete pike ke pare sy me sy me ca nga ne. Qenkam gabuar.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 01-06-2009 më 19:30

ILIR NË GEN Maska e flory80
    Anëtarësuar
    03-12-2006
    Vendndodhja
    Buzë Vjosës Kaltëroshe
    Postime
    1,531
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Une me mire shkoj me nje gjysme te vertete, sigurisht ne se te huajt na e lene ne dore neve qe te zgjedhim si e deshirojme ne, dhe jo si duhet te jete te verteten historike.
    Unë pajtohem me komentin tuaj në përgjithësi por pjesa në të zeza nuk më pëlqen. Nuk më pëlqen sepse kjo është sindroma nga e cila kemi vuajtur deri më sot dhe akoma lëngojmë, duke rrëmuar nëpër libra historie të shkruara nga kush e di se kush, mjafton që të ketë një emër të huaj dhe bëhet i besueshëm për ne.
    Ne duhet të kemi fuqinë tu imponojmë botës historinë tonë, kuptohet jo duke e sajuar atë, por duke paraqitur fakte.
    Ne vuajm ga mungesa e historianëve kompetent, të cilët ta thonë fjalën e tyre me zë të lartë dhe pa ndrojtje se dikush do ti tallë.
    Mua më ka rastisur personalisht të kërkoj në më tepër se 50 librari dhe bibloteka të mëdha këtu ku jetoj, për një libër të shkruar nga një autor Shqiptar (përkthyer në Anglisht) mbi jetën dhe veprimtarinë e Skënderbeut. Dhe nuk e kam gjetur askund. Nuk ma merr mëndja se ekziston ndokund. Është mëkat që duhet të referohemi tek autorët e huaj për historinë e heroit tonë kombëtar.
    Kur nuk ka një libër në Anglisht nga një autor Shqiptar mbi figurën e Gjergj Kastriotit, figura e të cilit është e pranuar nga të gjitha akademitë perëndimore si heroi ynë kombëtar, atëherë sa kofident jemi ne mbi Pellazgët, mbi Ilirët, etj etj etj.
    Akademia jonë e Shkencave duhet të bëhet aktive, dhe të rekrutoj historian të rinj, me vizion dhe të mprehtë. Ka ardhur koha ti tregojmë botës se kush në të vërtetë jemi, dhe të mos pranojmë profilin që na kanë ndërtuar historianët e huaj, Grekë dhe Sllavë.
    Ndryshuar për herë të fundit nga flory80 : 01-06-2009 më 20:53
    EH I ZIU NJERI, GËLLTIT DIKU NJE LUGË ÇORBË TË PRISHUR, EDHE VJELL PASTAJ PËR GJITHË JETËN!

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    As mua vete nuk do me pelqente po te kisha lexuar pragmatikisht vetem pjesen me te zeze. Por ka edhe nje pjese tjeter (me te kuqe me poshte ) qe perben thelbin e tere fjalise.

Jam dakord me komentet e tua. Historine e Shqiperise mund ta shkruajne vetem shqiptaret. Vetem eruditet qe kane vlera njerezore.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 01-06-2009 më 21:29

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Nje e vertet e madhe, per ata qe te pakten e dine se c do te thote histori edhe si behet historia,eshte e verteta e liris se mendimit duke i lene te gjitha zerat te degjohen pa presion e nacionalizem e ideologji.Mbyllja nen guacken "eshte keshtu edhe ska si te jete ndryshe" eshte nje mbyllje utopike komuniste edhe e deshtuar per ditet tona.Greket me zero kombe e zero histori ja kane arritur te bindin boten me perrallat e tyre...ndersa "vija komuniste shqiptare" ruan virgjerin e saj idiote duke i mbytur zerat e kundert edhe duke kaluar gjithmon te njejtin mendim e ide per lashtesin e kombit tone.

Pro mendimit shkencore edhe kundra ndjekjes verberisht te se njejte rruge pa degjuar zerin e kundert.Kundra rruges se gabuar qe ka ndiekur shkenca qesharake shqiptare ne lidhje me lashtesin tone.

Faqja 4 prej 13 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Fatmir Limaj
    Nga ARIANI_TB në forumin Bashkëpatriotët e mi në botë
    Përgjigje: 295
    Postimi i Fundit: 07-02-2015, 16:09
  2. Drafti për Unitet
    Nga Modesti në forumin Bashkëpatriotët e mi në botë
    Përgjigje: 39
    Postimi i Fundit: 04-08-2010, 16:10
  3. Shqipërisë i mungon kultura politike
    Nga Kryeplaku në forumin Kulturë demokratike
    Përgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 30-11-2006, 16:28
  4. Parailiret - Iliret - Arberit _M.Korkuti
    Nga BARAT në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 02-10-2006, 20:53
  5. Kuvendi që na la trashëgim ADN-në e Dushkut
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 22-05-2005, 01:24

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •