Close
Faqja 11 prej 13 FillimFillim ... 910111213 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 101 deri 110 prej 124
    i/e regjistruar Maska e _AuLoNa_
    Anëtarësuar
    04-04-2007
    Postime
    1,232
    Citim Postuar më parë nga flory80 Lexo Postimin
    Sigurisht, mua më pëlqejnë njerëzit që pranojnë të marin dhe të japin opinione kundër, pasi vetëm debati konstruktiv sjell zhvillim.
    Tani përsa u përket atyre temave që ceke ti pak më sipër, unë të jap të drejtë deri diku.

Arvanitët ranë pre e politikës dhe e klerit Grek.
    Arvanitët duke mos bërë përjashtim nga pjesa tjetër e Kombit Shqiptar, ishin njerëz pak të shkolluar për të mos thënë fare.
    Karakteristika e tyre ishte shpirti luftarak.
    Nga kjo erdhi dhe nënshtrimi i tyre në kohën kur krijohej shteti Grek, pasi ata nuk kishin potenciale intelektualësh, dhe ngelën thjesht në nivelin e ushtarëve apo ushtarakëve të mirë, ndërkohë që politika dhe nacionalizmi drejtohej nga elementët Grekë.
    Ndërsa për sa i përket asaj tjetrës pse ata u vetidentifikuan si Grek në 1820 kjo është një histori që nuk duhet ta gërvishtim shumë, pasi gjaku që del nga plaga e cila ka vënë kore, na mbyt.
    Ata u deklaruan si Grekë, për arsye se nuk e pranuan kurr të bëheshin Turq, dhe në atë kohë Shqipëri nuk kishte.
    Ali Pash Tepelena i cili kishte një pjesë të tyre nën hyqëm i diskriminoi dhe i përndoqi, kështu që ata i cilësonin Shqiptarët e besimit Musliman të njëjtë me Turqit.
    Çështja e Arvanitëve është shumë herë më delikate, se ajo e Shqiptarëve të krahinave të tjera jasht Shqipërisë Londineze.
    Ata në fillim ishin pre e Kishës Ortodokse Greke, të cilët i kthyen Arvanitët në luftë kundër vëllezërve të tyre të një gjaku.
    Më pas ranë dhe pre fizike e shtetit dhe e ultranacionalisëve Grek.
    Më vonë u bënë pre e diskriminimit dhe përndjekjes nga Shteti Grek, deri sa erdhi dhe brezi i sotëm i cili as nuk e di nga e ka prej-ardhjen.
    Dhe ata pak që e dinë, mendojnë se Shqipëria, dhe Shqiptarët i urrejnë.
    Shqipëria në këto 18 vjet, nuk e ka përmëndur një herë fjalën Arvanit, nuk është interesuar një herë të vetme, se çfarë ndodh me këtë komunitet Shqipfolës të cilët jetojnë nën një terror të paparë.

Keto qe thua jane shume te verteta, duhet te jetosh midis tyre ti degjosh, dhe vertet te shikosh ate terror psikologjik qe kane hequr ata. Kur kemi vajtur ne Shqiptaret e pare ne Greqi ne 1990 na kane pritur me krahe hapur, u ngrit gjithe qyteza ne kembe. Nje mikepritje me te gjitha traditat e Shqiptarit. Biles ne fillim kishin shume shprese qe te tregonin Shqiptaret kudo, sidomos u behej shume qejfi qe njerezit ishin te shkolluar, derisa erdhen disa te paudhe dhe filluan me injorancite e tyre.

Nuk e di ne e kam gabim per kete, por disa nga bandat e para qe u hodhen jashte territorit te Shqiperise, dhe terrorizonin sidomos familjet emigrante shqiptare me teper per te prishur imazhin e Shqiptareve. Filloi nje gjendje acaruese aty nga mesi i vitit 1991.
    Actions speak louder than words, but in this case words are speaking volumes .

i/e regjistruar Maska e _AuLoNa_
    Anëtarësuar
    04-04-2007
    Postime
    1,232
    Citim Postuar më parë nga Bel ami Lexo Postimin
    E cja fut kot o Flory, si ore ishin Arvanitet te pa shkolluar?!!!
    E di ti kush e ka ngritur Akademine e Shkencave Greke?

Bel Ami mos thote qe e kishin te kufizuar ate dituri qe duhet vertet te perhapnin, apo si ta perkufizonin ate sipas rregullave te kishes Greke!
    Actions speak louder than words, but in this case words are speaking volumes .

ILIR NË GEN Maska e flory80
    Anëtarësuar
    03-12-2006
    Vendndodhja
    Buzë Vjosës Kaltëroshe
    Postime
    1,531
    Citim Postuar më parë nga Bel ami Lexo Postimin
    E cja fut kot o Flory, si ore ishin Arvanitet te pa shkolluar?!!!
    E di ti kush e ka ngritur Akademine e Shkencave Greke?
    Unë flas për 1700 deri tek 1823, pasi pas kësaj kohe, Greqia ka patur mbi 10 kryeministra Arvanitë, (pjesë e politikës Greke për ti përçarë) por më pas nuk kishte më rëndësi, pasi politika Greke nuk u kishte lënë Arvanitëve shtigje, për të ngritur ngonjë pretendim mbi identitetin e tyre.
    Ata u bombarduan me propagandë e cila i identifikonte ata si ajka e Greqisë, dhe si pasardhës të denjë të Epirotëve të Lashtë (Grekë).
    Fenomeni Arvanit, është shumë i komplikuar, dhe nuk mund të caktohen shumë lehtë kufij me të cilët mund ti identifikojmë.
    Ashtu siç e thash dhe më sipër, Arvanitët u vetdeklaruan si Grekë, gjat luftës së pavarsimit të Greqisë, dhe kjo ishte dhe një shënjë hakmarrje ndaj Shqiptarëve Musliman, të cilët konsideroheshin Turq, pasi nacionaliteti Shqiptar nuk ekzistonte.
    Njerëzit ishin të pashkolluar dhe shkollimi i vetëm vinte nga Klerikët Fetarë, të cilët nuk ka nevoj për shpjegime, pasi është e ditur që kisha i quante Ortodoksët Grekë, dhe Xhamia i quante muslimanët Turq, dhe u zhduk ndjenja e nacionalitetit tek Shqiptarët.
    EH I ZIU NJERI, GËLLTIT DIKU NJE LUGË ÇORBË TË PRISHUR, EDHE VJELL PASTAJ PËR GJITHË JETËN!

i/e regjistruar Maska e bela70
    Anëtarësuar
    23-05-2003
    Vendndodhja
    Pejë
    Postime
    812
    [QUOTE=alfeko sukaraku;2282474
    U=une.[/QUOTE]

Mua po më bëjn përshtypje disa fjalë që po i jap ti këtu,e që po na i sqaron domethanjet e tyre,si P .sh. kjo këtu U=une kjo menyr e shkurter përdoret dhe tek ne 'U" gjat bisedava për të shpreh vetveten,përdorim më të shumt ka në rethina,fshatra.
    Përndryshe temë shumë e qëlluar,ju përshëndes...
    Duajeni njëri tjetrin.

ILIR NË GEN Maska e flory80
    Anëtarësuar
    03-12-2006
    Vendndodhja
    Buzë Vjosës Kaltëroshe
    Postime
    1,531
    Plaku i Moresë Teodor Bithguri (Kollokotroni) (1770-1843)

U lind më 3 prill 1770 poshtë një peme në Mesininë e vjetër. Që në rini u bë kaçak nëpër male. Gjithë jeta e Kollokotronit rrjedh midis arvanitasve, qofshi mysliman apo të krishterë. Kollokotroni ishte bërë vëlla me të krishterin, Marko Boçarin, dhe me një mysliman, Ali Farmaqin. Ushtarët e Kollokotronit ishin arvanitas ose nga Morea, ose nga Çamëria. Epiteti “Kollokotron” është përkthimi i saktë i shprehjes arvanitase “By*thë-Guri” dhe iu dha së pari gjyshit të tij, Janit. Mbiemri i vjetër është Çergjini, që edhe kjo është fjalë arvanitase e përbërë nga fjala Çer = i zgjuar, djall me forcë mendje dhe nga emri i përhapur arvanitas Gjin. Çer + gjin = Çergjin.
    Fisi i madh arvanitas i Kollokotronajve kishte bërë vëllazërim me fisin arvanitas mysliman të Farmaqëve. Kështu dy vëllezërit arvanitas me fe kristiane dhe myslimane Teodor Kollokotroni dhe Ali Farmaqi kishin menduar të luftonin për realizimin e një mbretërie të bashkuar greko-shqiptare me flamurin e përbashkët me gjysmë hëne dhe kryqin. Kuvendi i mbretërisë së përbashkët do të kishte 12 deputet mysliman dhe 12 deputet të krishterë me barazi të plota. Teodor Kollokotroni dhe Ali Farmaqi shkuan edhe në Arbëri dhe grumbulluan mbi 3.000 mijë ushtarë mysliman që i sollën në Greqi për të luftuar kundra osmanëve turq. Dëshira ishte që formohej një shtet i fuqishëm greko-shqiptar në Ballkan. Por i gjithë plani dështoi si pasojë i mos përkrahjes të kësaj ideje nga ana e Anglisë dhe Francës. Kur nisi Kryengritja greke e 1821 Kollokotroni ishte 50 vjeç me flokë të bardha dhe të gjata që i binin mbi supe. Ai vishej me veshjen kombëtare arvanitase me fustanellën e gjatë poshtë gjurit. Në kryengritjen e 1821 u vranë 12 burra nga fisi i dëgjuar i Kollokotronajve. Një ndër ta dhe vëllai i Teodorit, Jani Kollokotroni i cili ishte strehuar në Manastirin Dimicana. Murgu i Manastirit e spiunoi Janin tek turqit të cilët e vranë. Për mosmarrëveshje me qeverinë greke në vitin 1824 Kollokotronin e burgosin në ishullin e Hidrës dhe kërkonin dënimin e tij me vdekje. Në kujtimet e tij Kollokotroni, me të drejtë do të thotë: “Më vunë 9 muaj burg, pa parë askënd, përveç gardianëve. Kaq muaj nuk e dija ç’ndodhte jashtë, kush vdes, kë tjetër kanë burgosur. Nuk e dija përse më kishin burgosur. Kurrë nuk besoja se do të arrijnë në këtë shkallë të sajojnë dëshmitarë të rremë.......”
    Avokati mbrojtës Klonari - tha në fjalën e tij.
    “Deri kur zotërinj gjykatës, do të vazhdoni këtë sulmim barbar?
    Deri kur përndjekja e pamëshirshëm kundër atyre që çliruan, i ngritën lavdinë dhe vazhdojnë ti japin shkëlqim Greqisë......?”
    Por mbas disa muajsh kur Ibrahim Pasha i Egjyptit zbarkoi në More, Teodor Kollokotronin e nxjerrin me falje nga burgu dhe e shpallën kryekomandant të ushtrisë greke. Teodor Kollokotroni u vra në pabesi në vitin 1843.

Ja se çthotë një fragment kënge Arvanite:

"Gjithë bota le të thonë,
    Së s´e jap Kollokotronë,
    Jam Ali Farmaqi u,
    që shpje gjak gjer në gju..."
    Ndryshuar për herë të fundit nga flory80 : 26-06-2009 më 08:56
    EH I ZIU NJERI, GËLLTIT DIKU NJE LUGË ÇORBË TË PRISHUR, EDHE VJELL PASTAJ PËR GJITHË JETËN!

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga Buddy Lexo Postimin
    ky alfeko uturaku thote qe kryesuan gerqine apo jo,dhe perderisa kryesuan gerqine do te thote qe punuan per gerqine dhe jo per Shqiperine.

http://www.forumishqiptar.com/showpo...05&postcount=4

Di ndonje te thote cfare nacionaliteti kishte zerva,dhe me kte do mburreni!!!

Po po,specie si une i thone vetes Shqiptar.dhe nuk kam asnjelloj respekti per njerezit e kombit tim qe i kane sherbyer te huajit,pra per mua veziret e perandorise osmane,kryeministrat e greqise,sulltanet e egjiptit, kane qene plehra qe kishin vetem ne deje gjak shqiptar dhe jo vetedije shqiptare...disa nga kta arvanitet tuaj plehra qe i permendni ishin shume me te poshter se dhe vet greku kunder popullsise çame ne greqi,keta nuk e indetifikonin veten me me komb por me fe.
    eshte fatkeqsi e madhe qe njerez kaq te qelbur vazhdojn ta infektojn forumin me idiotsin e tyre.

Mesefundi a do diskutojm ndonjeher ne menyre te qytetruar ne kete forum .
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 26-06-2009 më 15:20

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga flory80 Lexo Postimin
    Plaku i Moresë Teodor Bithguri (Kollokotroni) (1770-1843)

U lind më 3 prill 1770 poshtë një peme në Mesininë e vjetër. Që në rini u bë kaçak nëpër male. Gjithë jeta e Kollokotronit rrjedh midis arvanitasve, qofshi mysliman apo të krishterë. Kollokotroni ishte bërë vëlla me të krishterin, Marko Boçarin, dhe me një mysliman, Ali Farmaqin. Ushtarët e Kollokotronit ishin arvanitas ose nga Morea, ose nga Çamëria. Epiteti “Kollokotron” është përkthimi i saktë i shprehjes arvanitase “By*thë-Guri” dhe iu dha së pari gjyshit të tij, Janit. Mbiemri i vjetër është Çergjini, që edhe kjo është fjalë arvanitase e përbërë nga fjala Çer = i zgjuar, djall me forcë mendje dhe nga emri i përhapur arvanitas Gjin. Çer + gjin = Çergjin.
    Fisi i madh arvanitas i Kollokotronajve kishte bërë vëllazërim me fisin arvanitas mysliman të Farmaqëve. Kështu dy vëllezërit arvanitas me fe kristiane dhe myslimane Teodor Kollokotroni dhe Ali Farmaqi kishin menduar të luftonin për realizimin e një mbretërie të bashkuar greko-shqiptare me flamurin e përbashkët me gjysmë hëne dhe kryqin. Kuvendi i mbretërisë së përbashkët do të kishte 12 deputet mysliman dhe 12 deputet të krishterë me barazi të plota. Teodor Kollokotroni dhe Ali Farmaqi shkuan edhe në Arbëri dhe grumbulluan mbi 3.000 mijë ushtarë mysliman që i sollën në Greqi për të luftuar kundra osmanëve turq. Dëshira ishte që formohej një shtet i fuqishëm greko-shqiptar në Ballkan. Por i gjithë plani dështoi si pasojë i mos përkrahjes të kësaj ideje nga ana e Anglisë dhe Francës. Kur nisi Kryengritja greke e 1821 Kollokotroni ishte 50 vjeç me flokë të bardha dhe të gjata që i binin mbi supe. Ai vishej me veshjen kombëtare arvanitase me fustanellën e gjatë poshtë gjurit. Në kryengritjen e 1821 u vranë 12 burra nga fisi i dëgjuar i Kollokotronajve. Një ndër ta dhe vëllai i Teodorit, Jani Kollokotroni i cili ishte strehuar në Manastirin Dimicana. Murgu i Manastirit e spiunoi Janin tek turqit të cilët e vranë. Për mosmarrëveshje me qeverinë greke në vitin 1824 Kollokotronin e burgosin në ishullin e Hidrës dhe kërkonin dënimin e tij me vdekje. Në kujtimet e tij Kollokotroni, me të drejtë do të thotë: “Më vunë 9 muaj burg, pa parë askënd, përveç gardianëve. Kaq muaj nuk e dija ç’ndodhte jashtë, kush vdes, kë tjetër kanë burgosur. Nuk e dija përse më kishin burgosur. Kurrë nuk besoja se do të arrijnë në këtë shkallë të sajojnë dëshmitarë të rremë.......”
    Avokati mbrojtës Klonari - tha në fjalën e tij.
    “Deri kur zotërinj gjykatës, do të vazhdoni këtë sulmim barbar?
    Deri kur përndjekja e pamëshirshëm kundër atyre që çliruan, i ngritën lavdinë dhe vazhdojnë ti japin shkëlqim Greqisë......?”
    Por mbas disa muajsh kur Ibrahim Pasha i Egjyptit zbarkoi në More, Teodor Kollokotronin e nxjerrin me falje nga burgu dhe e shpallën kryekomandant të ushtrisë greke. Teodor Kollokotroni u vra në pabesi në vitin 1843.

Ja se çthotë një fragment kënge Arvanite:

"Gjithë bota le të thonë,
    Së s´e jap Kollokotronë,
    Jam Ali Farmaqi u,
    që shpje gjak gjer në gju..."
    flory

te vrete ne mes nates edhe te qane ne mes te dites..ky ishte profili grek kundra heronjve te tyre.Ata gjithmon kane pasur nje strategji kombetare edhe kurre nuk jane percare per ceshtjet kombetare...ndaj edhe nga hici bene nje shtet kolosal....ndersa ne jemi te care cope cope ..edhe tek ne mbreteron percarja edhe injoranca e budove.

i/e regjistruar Maska e cool_shqype
    Anëtarësuar
    30-05-2007
    Vendndodhja
    jetoj me lemoshat e nanes natyre
    Postime
    1,024
    dua te shpreh dicka krejt e nje kendveshtrimi personal ....nje ide qe me ka bere shum pershtypje.....
    Po te marrim banoret me prejardhje Shqipetare te Italise se Jugut, te cilet ne masen e nje perqindjeje shum te madhe jane nga Moreja ose Peloponezi i sotem, personalisht kam vene re nje diference te dallueshme persa i perket deshires per lidhje me popullin ne RSH, persa i perket deshires per te ri-gjetur lidhjet e humbura, per te nxene gjuhen e sotme qe flitet ne Shqiperi.....
    Pra mendoj se nga i njejti popull dhe origjine, me te njejtin pak a shum nivel kulturor dhe emancipues kemi 2 qendrime jo te njejta parballe mundesive per nje afrim qe jep situata e sotme ekonomiko-politike ne treshen Shqiperi-Itali -Greqi

Besoj se jane shum anetare qe duke marre si reference qofte materiale te lexuara a filmike, ose edhe nga pervoja personale ndoshta kane me teper shmbuj dhe nje pamje me te vertete te realitetit
    each second is eternity as eternity is now,
    and now, now is forever

i/e regjistruar Maska e ZANOR
    Anëtarësuar
    25-09-2002
    Postime
    1,114
    cool shqype, shkroi: 3-Ka shum NDRYSHIME me "jo te kulturuarit" Arvanite ...megjithe ate trysni si nga Kleri dhe KULTURO-SAHANSHITURIT me fraqe mendjemdhsie per kulturen e lashte perseri nuk e harruan gjuhen dhe njerin sy e kishi gjithmone nga Shqiperia.........
    nuk kishte me intime kur gjyshja nga Livadhiaja te thoshte se: JE VELA.... GEGE...

DO TE BASHKOHENI E BEHEMI KOMB ME ATA SHQIPETARE QE E NDJEJNE VETEN TE TILLE, ME ATA QE NUK E KANE HARRUAR QE JANE TE TILLE, ME ATA QE LUFTOJNE DERI NE FLIJIM QE TE MBETEN TE TILLE, ME ATA QE SHOHIN TE ARTHMEN E TYRE E TE FEMIJEVE TE TYRE SI TE TILLE......SHQIPETARE'

flory80 shkroi: 'Ndërsa për sa i përket asaj tjetrës pse ata u vetidentifikuan si Grek në 1820 kjo është një histori që nuk duhet ta gërvishtim shumë, pasi gjaku që del nga plaga e cila ka vënë kore, na mbyt.
    Ata u deklaruan si Grekë, për arsye se nuk e pranuan kurr të bëheshin Turq, dhe në atë kohë Shqipëri nuk kishte.
    Ali Pash Tepelena i cili kishte një pjesë të tyre nën hyqëm i diskriminoi dhe i përndoqi, kështu që ata i cilësonin Shqiptarët e besimit Musliman të njëjtë me Turqit.'

Nënvizova këto dy mendime të dy diskutuesve tonë, ku mendoj se duhet analizuar mirë dhe të shprehemi krejt paanshëm, a mund të na komentoni këto dy mendime, që kërkojnë spjegim më të gjërë?
    HISTORIA NUK SHKRUHET ME SHKROLA E SHKOKLA!

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga ZANOR Lexo Postimin
    cool shqype, shkroi: 3-Ka shum NDRYSHIME me "jo te kulturuarit" Arvanite ...megjithe ate trysni si nga Kleri dhe KULTURO-SAHANSHITURIT me fraqe mendjemdhsie per kulturen e lashte perseri nuk e harruan gjuhen dhe njerin sy e kishi gjithmone nga Shqiperia.........
    nuk kishte me intime kur gjyshja nga Livadhiaja te thoshte se: JE VELA.... GEGE...

DO TE BASHKOHENI E BEHEMI KOMB ME ATA SHQIPETARE QE E NDJEJNE VETEN TE TILLE, ME ATA QE NUK E KANE HARRUAR QE JANE TE TILLE, ME ATA QE LUFTOJNE DERI NE FLIJIM QE TE MBETEN TE TILLE, ME ATA QE SHOHIN TE ARTHMEN E TYRE E TE FEMIJEVE TE TYRE SI TE TILLE......SHQIPETARE'

flory80 shkroi: 'Ndërsa për sa i përket asaj tjetrës pse ata u vetidentifikuan si Grek në 1820 kjo është një histori që nuk duhet ta gërvishtim shumë, pasi gjaku që del nga plaga e cila ka vënë kore, na mbyt.
    Ali Pash Tepelena i cili kishte një pjesë të tyre nën hyqëm i diskriminoi dhe i përndoqi, kështu që ata i cilësonin Shqiptarët e besimit Musliman të njëjtë me Turqit.'

Nënvizova këto dy mendime të dy diskutuesve tonë, ku mendoj se duhet analizuar mirë dhe të shprehemi krejt paanshëm, a mund të na komentoni këto dy mendime, që kërkojnë spjegim më të gjërë?
    ashtu si flory edhe shqype eshte njohes shume i mire i historis se atyre koheve...personalisht nuk munde te heq asnje prejsje nga c ka mbeshtesin te dy keta njohes kaq te mire te historis.

me qe flasim per kete ceshtje me duhet tju njoftoj se doli ne treg nje liber i ri i elena kocaqit me historin e epirit kryesisht ...vitet 1200-1900 ...kur ta merrni ne dore do "zbuloni" shume te reja si keto qe na sjellin flory edhe shqype.

Faqja 11 prej 13 FillimFillim ... 910111213 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Fatmir Limaj
    Nga ARIANI_TB në forumin Bashkëpatriotët e mi në botë
    Përgjigje: 295
    Postimi i Fundit: 07-02-2015, 16:09
  2. Drafti për Unitet
    Nga Modesti në forumin Bashkëpatriotët e mi në botë
    Përgjigje: 39
    Postimi i Fundit: 04-08-2010, 16:10
  3. Shqipërisë i mungon kultura politike
    Nga Kryeplaku në forumin Kulturë demokratike
    Përgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 30-11-2006, 16:28
  4. Parailiret - Iliret - Arberit _M.Korkuti
    Nga BARAT në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 02-10-2006, 20:53
  5. Kuvendi që na la trashëgim ADN-në e Dushkut
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 22-05-2005, 01:24

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •