Po mer alfeka, ma kap truri,dmth qe ke qef shum kta robt qe kan punu per grekun.
Po mer alfeka, ma kap truri,dmth qe ke qef shum kta robt qe kan punu per grekun.
Sa për dijenin tënde ata nuk punuan për Greqinë, po punuan për një shtet Arvanit, shtet Shqiptar, tjetër gjë se si rrodhën gjërat më vonë.
Po prandaj nuk bëhemi dot Komb ne, do të ngelemi gjithmonë, si pasqyrë e thyer, për aq kohë sa specie si puna jote ti thonë vetes Shqiptar.
EH I ZIU NJERI, GËLLTIT DIKU NJE LUGË ÇORBË TË PRISHUR, EDHE VJELL PASTAJ PËR GJITHË JETËN!
ne se do kishe kerkuar me thelle ndoshta do kishe mesuar se perse u arrestua edhe u denua me vdekje (nuk u ekzekutua) heroi kombetar grek Theodhor Bithiguri(kolokotroni?C po pregatiste me Ali Farmaqin edhe Camet?.....
Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 24-06-2009 më 15:26
Postuar më parë nga flory80 Lexo Postimin
Sa për dijenin tënde ata nuk punuan për Greqinë, po punuan për një shtet Arvanit, shtet Shqiptar, tjetër gjë se si rrodhën gjërat më vonë.
Po prandaj nuk bëhemi dot Komb ne, do të ngelemi gjithmonë, si pasqyrë e thyer, për aq kohë sa specie si puna jote ti thonë vetes Shqiptar.
do te me lejoni te mos kem nje mendim me ju kur thate ato me siper...
1- ATA (ne qofte se e ke fjalen per udheheqesit e Shqipetareve te Greqise "Arvaniteve"
punuan per nje shtet Grek sepse keshtu e quajne veten e tyre "Arvanitet e Kulturuar" ata quhen Greker ashtu si edhe shum greqishtfoles (te Azise se Vogel) te kulturuar qe ne drejtimin dhe perpunimin e Klerit Orthodhoks te Fanarit dhe me demagogjine e fuqive te medha si Rusia, Anglia, Franca i vune perpara si mish per top dhe pastaj i hadhen si limon te shtrydhur........
2-Keta te KULTURUARIT jo vetem qe nuk mbajten besen e dhene te 1821 por u kthyen ne kundershtaret me te eger ndaj c'do mendimi pro vllazaror te bere nga JO TE KULTURUARIT Arvanite....midis tyre Kryeministra, deputete e figura te ndryshme te atij vendi nuk bene ASGJE per tu lidhur me vellejzerit e tyre te Shqiperise DHE KJO VAZHDON DERI NE DITET TONA....
3-Ka shum NDRYSHIME me "jo te kulturuarit" Arvanite ...megjithe ate trysni si nga Kleri dhe KULTURO-SAHANSHITURIT me fraqe mendjemdhsie per kulturen e lashte perseri nuk e harruan gjuhen dhe njerin sy e kishi gjithmone nga Shqiperia.........
nuk kishte me intime kur gjyshja nga Livadhiaja te thoshte se: JE VELA.... GEGE...
DO TE BASHKOHENI E BEHEMI KOMB ME ATA SHQIPETARE QE E NDJEJNE VETEN TE TILLE, ME ATA QE NUK E KANE HARRUAR QE JANE TE TILLE, ME ATA QE LUFTOJNE DERI NE FLIJIM QE TE MBETEN TE TILLE, ME ATA QE SHOHIN TE ARTHMEN E TYRE E TE FEMIJEVE TE TYRE SI TE TILLE......SHQIPETARE
each second is eternity as eternity is now,
and now, now is forever
Sigurisht, mua më pëlqejnë njerëzit që pranojnë të marin dhe të japin opinione kundër, pasi vetëm debati konstruktiv sjell zhvillim.
Tani përsa u përket atyre temave që ceke ti pak më sipër, unë të jap të drejtë deri diku.
Arvanitët ranë pre e politikës dhe e klerit Grek.
Arvanitët duke mos bërë përjashtim nga pjesa tjetër e Kombit Shqiptar, ishin njerëz pak të shkolluar për të mos thënë fare.
Karakteristika e tyre ishte shpirti luftarak.
Nga kjo erdhi dhe nënshtrimi i tyre në kohën kur krijohej shteti Grek, pasi ata nuk kishin potenciale intelektualësh, dhe ngelën thjesht në nivelin e ushtarëve apo ushtarakëve të mirë, ndërkohë që politika dhe nacionalizmi drejtohej nga elementët Grekë.
Ndërsa për sa i përket asaj tjetrës pse ata u vetidentifikuan si Grek në 1820 kjo është një histori që nuk duhet ta gërvishtim shumë, pasi gjaku që del nga plaga e cila ka vënë kore, na mbyt.
Ata u deklaruan si Grekë, për arsye se nuk e pranuan kurr të bëheshin Turq, dhe në atë kohë Shqipëri nuk kishte.
Ali Pash Tepelena i cili kishte një pjesë të tyre nën hyqëm i diskriminoi dhe i përndoqi, kështu që ata i cilësonin Shqiptarët e besimit Musliman të njëjtë me Turqit.
Çështja e Arvanitëve është shumë herë më delikate, se ajo e Shqiptarëve të krahinave të tjera jasht Shqipërisë Londineze.
Ata në fillim ishin pre e Kishës Ortodokse Greke, të cilët i kthyen Arvanitët në luftë kundër vëllezërve të tyre të një gjaku.
Më pas ranë dhe pre fizike e shtetit dhe e ultranacionalisëve Grek.
Më vonë u bënë pre e diskriminimit dhe përndjekjes nga Shteti Grek, deri sa erdhi dhe brezi i sotëm i cili as nuk e di nga e ka prej-ardhjen.
Dhe ata pak që e dinë, mendojnë se Shqipëria, dhe Shqiptarët i urrejnë.
Shqipëria në këto 18 vjet, nuk e ka përmëndur një herë fjalën Arvanit, nuk është interesuar një herë të vetme, se çfarë ndodh me këtë komunitet Shqipfolës të cilët jetojnë nën një terror të paparë.
EH I ZIU NJERI, GËLLTIT DIKU NJE LUGË ÇORBË TË PRISHUR, EDHE VJELL PASTAJ PËR GJITHË JETËN!
ju fajem nderit per mirkuptimin........
per mendimin tim ATA jo vetem qe rane pre e politikave te Klerit dhe dashakeqeve te permendur me siper POR EDHE JUA KISHTE QEFI DERI DIKU.........
1-ATA GELLTITEN ATE CORBEN (PERCA E SUNDO) E PRISHUR DHE PER DJATH U SHITEN SAPUNIN SE NUK KISHIN ASGJE TE PERBASHKET ME TURKOSHQIPETARET, SE ATA ISHIN GREKE......dhe e thyen beslidhjen
2- ATA u ledhatuan me mburrjen se ishin te nje feje superiore dhe nuk kishte se si te lidheshin me TURKOSHQIPETARET ......PO TE NJEJTEN GJE KANE BERE EDHE NE 19 VJETET E FUNDIT DUKE U PERPJEKUTR TE 'VAFTISIN" NE TE KRISHTERE KEDO EMIGREN, TE NDERROJE EMRIN QE TE PRANOHET NE SHOQERI , ESHUM TE TJERA....dhe e thyen beslidhjen
3- Se nuk u vet indetifikuan por ATA u vetkapardisen dhe ju pelqeu pakezimi i BUBAJKAVE TE KLERIT, u pelqeu livani i INTRIGAVE, u nxiu syte pasuria e lakmuar deri kur FSHESA (te tilla operacione ka edhe sot e kesaj dite) filloi nga puna duke i vrare, gurgosur e duke ju bere zborr kundra gjuhes dhe zakoneve........dhe e thyen beslidhjen dhe nuk ngriten krye per ta kundershtuar
4-ate KOREN MBI PLAGE duhet me doemos qe ta cjerrim dhe si vellejzer te ulemi e ta hulumtojme ...te nxjerrim gabimet e bera qe te mos perseriten...qe gjakun e derdhur ta kthejme ne bibel paqeje dhe udhe refyese per te ardhmen
ps. nga qevereite mos prit asgje .....na takon ne te bejme rrevolucionin patriotik dhe te gjejme pikat e ribashkimit kulturoro-shpirteror
each second is eternity as eternity is now,
and now, now is forever
^^^E vetmja gje qe nuk jam dakort ku thone qe emigirimi i tyre filloi vetem ne shekullin 13 ne zonen e pabanuar te Greqise. Po kishte emigrim te here pas-hereshem ne kete zone, por jo se sapo filluan te venin atje pikerisht ne kete kohe!
Kete e vura re kur jetova midis tyre, dhe takuam nje te fisit te Muzakajve qe kishin ikur nga Berati direkt mbas vdekjes se Skenderbeut, dhe tha pikerisht kete kur po e pysnim rreth ceshtjes se emigrimit: Ne ishim vetem pjesa qe erdhem mbas vdekjes se Skenderbeut, por ketu ishin Arvanitasit vendas, te cilet na priten". Gjithashtu mund ti kuptoje nga menyra e te shprehurit, mbasi ata qe ishin me vendas jo te ardhur e flsinin me te vjeter gjuhen, ndersa keta qe kishin emigruar mbas shekullit 14, flsinin pak me te paster duke e krahasuar me ate qe flasim ne sot ne zonat rurale te jugut.
![]()
Actions speak louder than words, but in this case words are speaking volumes .
Actions speak louder than words, but in this case words are speaking volumes .
Krijoni Kontakt