Policia Ndërtimore, dje aksion për prishjen e godinave në bregdet. Plas "revolucioni"
Banorët bllokojnë fadromat, hyjnë në grevë urie
Policia Ndërtimore ka zbarkuar dje në bregdetin jonian, për të prishur një numër të konsiderueshëm objektesh, të cilat janë ngritur dhe funksionojnë pa leje ndërtimi. Por reagimi i pronarëve të këtyre objekteve ka qenë i ashpër. Ata kanë pretenduar se tashmë kanë nisur procesin e legalizimit të ndërtesave, të cilat për më tepër janë ngritur në tokat e tyre. Pronarët e godinave kanë tentuar të bllokojnë punën e fadromave, por nuk ja kanë arritur dot. Megjithëse janë përpjekur shumë, banorët nuk kanë mundur t‘i bëjnë ballë një numri të konsiderueshëm punonjësish policie. Ndërtimorët të mbështetur edhe nga policia e rendit i kanë mënjanuar pronarët dhe kanë nisur prishjen e objekteve pa leje. Duke mos arritur dot ta bllokojnë prishjen e ndërtesave të tyre, rreth 60 banorë të zonës, ku përfshihen burra gra dhe madje edhe fëmijë në orët e pasdites kanë hyrë në një grevë urie, në një nga lokalet e parashikuara për t‘u rrëzuar.
Aksioni
Kësaj radhe ndërtimorët e Vlorës kanë dalë jashtë vijës së verdhë të qytetit, duke e përqendruar aksionin e tyre në zonën bregdetare të Jalës e Vunoit dhe për të vazhduar më pas deri në Qeparo. Drejtuesit lokalë të Policisë Ndërtimore thanë dje se qëllimi i këtij aksioni ishte çlirimi i bregdetit nga një sërë ndërtimesh, të cilat prej vitesh ishin ngritur pa leje dhe për më tepër pa zbatuar asnjë kriter urbanistik. Në pjesën më të madhe të tyre objektet e piketuara për t‘u prishur janë ndërtuar në pjesën ranore të bregdetit, duke krijuar jo pak probleme në zonën e plazhit.
Reagimi
Reagimi i parë kundërshtues për aksionin e ndërtimorëve kësaj radhe ka ardhur nga një drejtues pushteti vendor. Kryetari i Bashkisë së Himarës, Vasil Bollano, në një prononcim publik ka kërkuar ndalimin e menjëhershëm të prishjes së objekteve pa leje. Sipas tij, pronarët e këtyre objekteve përveçse që kanë ndërtuar në tokat e tyre, por kanë plotësuar edhe dokumentet për të përfituar nga procesi i legalizimit. Bollano ka thënë se për këtë problem ai ka vënë në dijeni, nëpërmjet një telegrami edhe Kryeministrin Berisha, duke i kërkuar këtij të fundit që të ndërhyjë për të pezulluar aksionin e policisë ndërtimore.
Përgjigjja
Përgjigjja e qeverisë nuk ka vonuar. Zëdhënësja e Ministrisë së Punëve Publike, Transporteve dhe Telekomunikacinit deklaroi dje se "tërësia e veprimeve të ndërmarra nga Policia Ndërtimore për prishjen e ndërtimeve pa leje në zonën bregdetare jugore është një ndërhyrje krejtësisht e bazuar në ligj dhe ka për qëllim ruajtjen e peizazhit natyror dhe mbështetjen në zhvillimin e turizmit dhe infrastrukturës në këto zona". Ministria përkatëse ka shpjeguar edhe arsyet se përse këto ndërtime nuk përfitojnë nga ligji për legalizimet, duke i dhënë një përgjigje të drejtpërdrejtë pretendimeve të kryebashkiakut të Himarës. "Ligji për Legalizimet" nuk parashikon legalizimin e objekteve pa leje në zonat bregdetare dhe turistike, prandaj kjo kategori ndërtimesh pranë vijës ujore detare nuk përfshihet në fushën e veprimit të këtij ligji", ka saktësuar zëdhënësja e ministrit Basha.
Përkundrejt pretendimeve të kryetarit të Bashkisë së Himarës, se pushteti vendor nuk është lajmëruar për këtë aksion të prishjes së ndërtimeve pa leje, drejtori i Policisë Ndërtimore për rrethin e Vlorës, Gëzim Gosturani, ka mohuar gjithçka. Sipas tij, operacioni ka qenë i planifikuar prej kohësh dhe banorët janë lajmëruar që prej një jave.
Disa javë më parë, policia ndërtimore kreu një aksion të ngjashëm për prishjen e objekteve pa leje në territorin e brendshëm të qytetit të Vlorës dhe në zonën e bregut të detit deri në Orikum. Bilanci përfundimtar ishte rreth 70 objekte të prishura, ndërsa aksioni aktual është parashikuar të shtrihet edhe më gjerë.
© Gazeta Shqip - 2006-2007
Krijoni Kontakt