Kisha dash edhe un me pvet diqka Copticun! Sipas DJ a duhet me u adhurue vetëm Zoti apo edhe Krishti?
Te falem nderës,
marcus
Kisha dash edhe un me pvet diqka Copticun! Sipas DJ a duhet me u adhurue vetëm Zoti apo edhe Krishti?
Te falem nderës,
marcus
Gjasht her kam postuar ne të njejten temë dhe bëra pytje lidhur se çka nenkupton kjo, ende nuk mora pergjigje per pytjen por nëvend te pergjigjes fyrje dhe nençmie te tipit njerzor. Pytja ishte kjo q2e do të lexojsh në vazhdim, si njeri qe pretendon se je më i mençuri në botë, është dashur të japesh pergjigje.
23 Jezusi iu përgjigj:
“Nëse ndokush më do, ai do të ma mbajë fjalën,
Ati im do ta dojë, tek ai do të vijmë dhe tek ai do të banojmë. (Gjn 14; 17-23)
Çka nenkupton te ti coptic kjo thënje kur Shkrimi thotë; "tek ai do të vijmë (vij-më)" si mund e spegon ti apo doktrina e kulles se rojes i nderuar kur thuhet nga Jezusi "vijmë"? Si e spegon ti qe mohon Trininë kur ne shkrime thuhet' "tek ai do të banojmë (banoj-më)"? Si coptic? ip pergjigjen dhe mos i ik ketij rreshti.
Poashtu edhe ky rresht ne vijim është e nevojshme coptic te lexohet dhe te spegohet sepse Jezusi pasi qe eshte duke folur per ardhjen e Shpirtit te Shenjt Jezusi thotë fillimisht se "Ju e nihni" dhe pastaj vazhdon duke thënë se "Ai banon në ju është në ju", por njëkohsisht dihet se ende nuk kishte zbritue Shpirti i Shenjt sepse ajo ndodhi pasi qe Jezusi u ngrit te Ati, atëher çka do te thotë kjo kur Jezusi thotë "Ai banon me ju e është në ju"? poashtu ngjitur me kete Jezusi thotë se; "Nuk do t’ju lë jetimë; do të vij tek ju"! Çka është kjo se Jezusi flet ne të njëjtin kuptin sikurse nese flet per Shpirtin e Shenjt ashtu shprehet dhe thotë se ; "do të vij tek ju".
Lexoje këtë rresht:
Ju e njihni sepse Ai banon me ju e është në ju. Nuk do t’ju lë jetimë; do të vij tek ju. (Gj 14; 15-18)
Ajo qe kerkoj eshte te japesh pergjigje pasi thirresh si deshmitar, apo nese nuk jep eprgjigje bile se paku mos akuzo ata qe besojnë te verteten e HYJIT në JEZUSIN.
Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 18-10-2009 më 08:47
Gjej kohen të lexosh, është themel i të diturit.
Me dasht edhe armikun?! Normal se pajtona edhe une se duhet me i dasht armiqte, por armiqte e besimit duhet te duhen por edhe armiqte tjere, por gjithsesi duhet qe edhe te mbrohemi. P.sh. me rastin e Hitlerit, ai vriste mijera njerez per cdo dite, cka do te pritshe ti, qe njerezit vetem te uleshin e te veshtronin (sic bente thirrje Kulla e Rojes, pra qe njerezit te mos luftonin, qe te mos mbroheshin dhe te vriteshin ashtu kot), normal se vjen lufta shoku, por jo lufta kunder civileve, por kunder fashisteve. Nuk ka qene lufte per besim atehere, por ishte agjende tjeter, pra dominimi ne Evrope dhe me gjere i Paktit Tre Palesh. Tashme ti sic e din thirrja e Jezusit eshte qe t'i duam edhe armiqte, krejt krishteret e vertete pajtohen me kete jo thirrje, por urdher. Po cka do te bente nje i krishter nese do t'i sulmohej shteti dhe do t'i vriteshin vellezerit e tij, normal se ai do ta kapte armen dhe do te luftonte per mbrojtjen e nderit, shtetit, kombit dhe vellezerve te tij duke kerkuar ndihmen e Zotit. Kush ka mendu se te krishteret duhet te jene te dobte dhe vetem te shikojne eshte gabim, te krishteret duhet te jene te forte. Ka lufte kunder okupatoreve, ka lufte kunder fashizmit, dhe cdo i krishter duhet te jete krenar dhe te lutet qe te vije koha te marre pjese ne kete lufte. Me rastin e Kosoves gjithashtu, pra te krishteret amerikane na dolen ne ndihme e as keta Kulla e Rojes (te cilet do te thoshnin se nuk ben te luftohet dhe indirekt kjo i bjen se duhet te lihen qe te ndodhin masakra e vrasje te panumerta). A nuk thote Bibla qe ata qe e duan Zotin ta urrejne te keqen. Jo shoki ka lufte qe mire bile, pra sic ndodhi me rastin e sulmeve te 11 Shtatorit 2001, njehere jepet ultimatumi, hiqni dore nga terroristet e terrorizmi, hiqni dore nga vrasjet, dorezoni Bin Ladenin, etj. pra lihet me shume se 1 muaj kohe, e nese s'permbushet atehere e sheh cka eshte lufta dhe nuk duhet te fajesohen te krishteret pas asaj qe ndodh pas, por pala e kundert dhe injoranca e njerezve. Lexo per Dietrich Bonhofer nga Gjermania, ishte pastor protestant dhe e dinte qe ideologjia e Hitlerit do te qonte ne viktima te panumerta dhe ne shkatrrimin e shtetit gjerman, pra luftoi dhe e rrezikoi jeten e vet, ne te mire te njerezve, pra ky eshte krishter i vertete. Atehere po benin lufte te krishteret gjermane qe kishin rene ne adhurimin e nje personi (Hitlerit), 'shpetimtarit' (te rreme) te Gjermanise. Jezusi ka thene qe ta ndjekim ate, e jo Hitlerin, e as Kullen e Rojes, e as Qarls Rasellin e ata qe e ndjekin keta persona s'jane krishtere. Tung
Me dasht edhe armikun?! Normal se pajtona edhe une se duhet me i dasht armiqte, por armiqte e besimit duhet te duhen por edhe armiqte tjere, por gjithsesi duhet qe edhe te mbrohemi ne te njejten kohe. P.sh. me rastin e Hitlerit, ai vriste mijera njerez per cdo dite, cka do te pritshe ti, qe njerezit vetem te uleshin e te veshtronin (sic bente thirrje Kulla e Rojes, pra qe njerezit te mos luftonin, qe te mos mbroheshin dhe te vriteshin ashtu kot), normal se vjen lufta shoku, por jo lufta kunder civileve, por kunder fashisteve. Nuk ka qene lufte per besim atehere, por ishte agjende tjeter, pra dominimi ne Evrope dhe me gjere i Paktit Tre Palesh. Tashme ti sic e din thirrja e Jezusit eshte qe t'i duam edhe armiqte, krejt krishteret e vertete pajtohen me kete jo thirrje, por urdher. Po cka do te bente nje i krishter nese do t'i sulmohej shteti dhe do t'i vriteshin vellezerit e tij, normal se ai do ta kapte armen dhe do te luftonte per mbrojtjen e nderit, shtetit, kombit dhe vellezerve te tij duke kerkuar ndihmen e Zotit. Kush ka mendu se te krishteret duhet te jene te dobte dhe vetem te shikojne eshte gabim, te krishteret duhet te jene te forte. Ka lufte kunder okupatoreve, ka lufte kunder fashizmit, dhe cdo i krishter duhet te jete krenar dhe te lutet qe te vije koha te marre pjese ne kete lufte. Me rastin e Kosoves gjithashtu, pra te krishteret amerikane na dolen ne ndihme e as keta Kulla e Rojes (te cilet do te thoshnin se nuk ben te luftohet dhe indirekt kjo i bjen se duhet te lihen qe te ndodhin masakra e vrasje te panumerta). A nuk thote Bibla qe ata qe e duan Zotin ta urrejne te keqen. Jo shoki ka lufte qe mire bile, pra sic ndodhi me rastin e sulmeve te 11 Shtatorit 2001, njehere jepet ultimatumi, hiqni dore nga terroristet e terrorizmi, hiqni dore nga vrasjet, dorezoni Bin Ladenin, etj. pra lihet me shume se 1 muaj kohe, e nese s'permbushet atehere e sheh cka eshte lufta dhe nuk duhet te fajesohen te krishteret pas asaj qe ndodh pas, por pala e kundert dhe injoranca e njerezve. Lexo per Dietrich Bonhofer nga Gjermania, ishte pastor protestant dhe e dinte qe ideologjia e Hitlerit do te qonte ne viktima te panumerta dhe ne shkatrrimin e shtetit gjerman, pra luftoi dhe e rrezikoi jeten e vet, ne te mire te njerezve, pra ky eshte krishter i vertete, nje krishter i veprave e jo i fjaleve si ti. Atehere po benin lufte te krishteret gjermane qe kishin rene ne adhurimin e nje personi (Hitlerit), 'shpetimtarit' (te rreme) te Gjermanise dhe pales tjeter qe luftonte krimet e tij, e Kulla e Rojes ishte per idene qe njerezit vetem te veshtronin si huta dhe kjo qoi ne persekutim te Deshmitareve. Jezusi ka thene qe ta ndjekim ate, e jo Hitlerin, e as Kullen e Rojes, e as Qarls Rasellin e ata qe e ndjekin keta persona s'jane krishtere. Tung
E pse ka nevoje te permendet se si kane pagezuar, kur vete Jezusi e la me goje "Pagezoni ne emer te Atit, Birit e Shpirtit Shenjt!". PIKE!Tani qe t'u pergjigja, edhe kuptova qellimin e pyetjeve, dua te te pyes ty: A e gjen ndonje vend ne Bibel ndonje apostull qe pagezon ne Emer te Atit, Birit e Frymes?
Si pagezoi Filipi? Po Pjetri? ...
A gjendet gje ne Ungjill kjo ndalese???Sa per gjakun, e kam diskutuar me heret. Eshte nje vendim i bazuar ne shkrime, dhe eshte madje nje urdher: Qendroni larg gjakut.
Po pra, shume mire po thua, kush eshte Kulla e Rojes qe i ndalon njerezit t'i japin gjak ne rast semundjeje me te dashurve te tyre?Gjaku krahasot me mekate te renda, si idhujtaria dhe kurveria. Se a ka bir nane a s'ka une nuk e di. Por perderisa askend nuk e detyron Ai, kush jemi ne njerezit ta gjykojme dike nese merr apo jo gjak.
Me fal per padijen, por per ju a eshte mekat vetem te marresh gjak, apo edhe te nxjerresh gjak nga trupi, ne cfaredolloj forme?
Sa mire qe i vure pike vete kesaj qe ke shkruar ketu se gje nuk mora veshTeme e mbyllur. Nuk ka cfare te diskutosh, me teper. Veprat 5:28, 29. Nuk eshte fjala per kafshet. As eterit e kishes suaj ne shek II, e te III-te nuk e besonin se ishte per kafshet. Por as konteksti nuk e thote. Sepse gjaku i kafsheve ishte simbolik per gjakun e njeriut, dmth, po flijohej jeta (gjaku, shpirti) kafshe, ne vend qe te vdese njeriu per mekatin e tij. pike.. Nese e ke pasur ate varg ne kontekstin e asaj qe ke folur me lart lidhur me gjakun qe krahasohet me idhujtari e kurveri, atehere krejt gabim je. Nese nuk i di perdorimet dhe ngjyrimet e shqipes, atehere shko e meso letersi, vella. Shprehja 'me rendon gjaku' ne shqip ka vetem nje kuptim dhe ai eshte 'jam fajtor'.
Megjithate per ty dhe te tjeret ketu, po e sjell tekstin e plote, e jo vetem ate qe do ti.
VAp 5, 24-32
24 Komandanti i rojës së Tempullit dhe kryepriftërinjtë kur e dëgjuan lajmin, të habitur, pyesnin: “Çka do të thotë kjo punë?” 25 Atëherë ia behu dikush dhe u tha: “Njerëzit që ju i futët në burg, ja, janë në Tempull e po mësojnë .” 26 Atëherë komandanti shkoi me rojtarë dhe i solli ‑ por jo me dhunë ‑ sepse e kishin frikë se mos i vriste me gurë.
27 Posa i sollën, i qitën para Këshillit të Lartë. Kryeprifti i pyeti:
28 “Po a nuk ju kemi urdhëruar zyrtarisht që të mos mësoni më në atë Emër? Dhe, ja, ju e keni mbushur mbarë Jerusalemin me mësimin tuaj dhe doni ta ngarkoni mbi ne gjakun e atij njeriu.”
29 Pjetri dhe apostuj u përgjigjën:
“Duhet më tepër të dëgjohet Hyji se sa njerëzit. 30 Hyji i etërve tanë e ngjalli Jezusin të cilin ju e vratë duke e gozhduar në kryq. 31 Ky është ai, që Hyji me të djathtën e vet e lartësoi dhe e bëri Prijës e Shëlbues për t’i dhuruar Izraelit hirin e kthimit e faljen e mëkateve. 32 Për këto ngjarje jemi dëshmitarë ne dhe Shpirti Shenjt, të cilin ua dha Hyji atyre që i nënshtrohen.”
E tani cfare po na thua per fjalen KRYQ ne fund te rreshtit 30? Apo perkthyesit tuaj e kuptojne ndryshe greqishten e Shen Lukes?
Ende nuk m'i ke sjelle tekstet qe t'i kam kerkuar sipas bibles tuaj. Shume shkurt jane, vec dy rreshta. Deri tani m'i kishe shkruar me dore 100 here. A i ke, apo nuk i ke?
Paqja me ty!
Nuk bente thirrje Kulla e Rojes, te ulen e te shikojne. Nuk e di nga te lindi kjo ide tani. Sepse ngaqe nuk lexon kurre Kullen e Rojes ke krejtesisht ide te gabuara ne lidhje me ate qe meson ajo. Ajo qe predikoi, dhe vazhdon ta predikoje, edhe Kulla e Rojes, edhe cdo deshmitar, ngaqe Bibla e kerkon nga cdo i krishter, eshte: Mos u perzieni ne politike dhe si rrjedhoje as ne lufterat, sepse kushdo qe urren te afermin eshte vrases. Deshmitaret e Jehovait nuk kishin mundesine qe te "uleshin e te shikonin" sepse per shkak te mos mbeshtetjes se partise se Hitlerit ishin futur neper burgje. Ishin te vetmit qe nuk nenshkruan kontrate per t'i thene jo besimit te tyre e te mos vdisnin. Ishin te gatshem, shume prej tyre te digjeshin neper furrat e Hitlerit, e jo te kurveroheshin me politiken.
Nese te pengon nje qendrim i tille, une per vete e cmoj, madje edhe po te mos ishin deshmitare te Jehovait, do ta cmoja dike qe per besimin e tij eshte i gatshem te jape jeten e te mos nderroje.
coptic
... njerëzitë deshnë më tepërë errësirënë se dritënë; sepse punërat' e atyreve ishinë të-liga.
Por si do ta kuptoje cfare donte te thoshte me kete deklarate Jezui, perderisa nuk do ta shikoje ne praktike si behej. Kete e imituan apostujt e Krishtit. Mos mendon se pagezonin gabimisht kur pagezonin vetem ne emer te Krishtit?
Po! Nese e ke lexuar veprat e Apostujve, ku tregohet veprimtaria e Krishtere, si dhe zbatimi i normave dhe parimeve Biblike ne jeten e te krishtereve te hershem, kuptohet si ishte jeta e tyre. Veprat 15:20 (shiko me cfare mekatesh radhitet gjaku)A gjendet gje ne Ungjill kjo ndalese???
Pikerisht! Prandaj kur predikon nje gje, cofte nje person drejtperdrejt apo permes nje deklarate te shtypur sic behet me Kullen e Rojes, nese nuk ka baze biblike por mbeshtetet tek filozofite njerezore mos e beso, as do ta lexoja madje.Po pra, shume mire po thua, kush eshte Kulla e Rojes qe i ndalon njerezit t'i japin gjak ne rast semundjeje me te dashurve te tyre?
Tani te me falesh, por nuk e kuptoj se cfare deshiron te pyesesh. Te tregoj nje parim biblik dhe pastaj perfundimin, shpresoj te marresh pergjigjen.Me fal per padijen, por per ju a eshte mekat vetem te marresh gjak, apo edhe te nxjerresh gjak nga trupi, ne cfaredolloj forme?
Perderisa ligji per gjakun ishte akoma ne funksion, kuptojme qe qendrimi i Perendise eshte i njejte ne lidhje me gjakun dhe nuk ka ndryshuar asnjehere: GJAKU ESHTE I SHENJTE. Tani per ta kuptuar se si mund te rrijme larg tij sic thote shkrimi tek veprat mund t'i referohemi nje shkrimi nga Ligji qe u dha per gjakun.
Ligji i perterire 12:16
Nga shkrimi kuptohet qe cdo ruajtje e gjakut per perdorime te tjera eshte e papranueshme per nje besimtar. Por nese po mendon se nuk mund t'i nenshtrohemi asnje procedure mjekesore qe ka te beje me gjakun, nuk eshte mekat. Ka raste kur duhet hequr ndoshta gjak nga personi, por ajo qe duam eshte qe te sigurohemi qe nuk po japim gjak ne menyren qe shkel parimet biblike, pra qe te perdoret per dicka tjeter. Nese varet nga ne, dhe nese kemi autoritet per te vendosur ne ato raste, duam qe gjaku jone te trajtohet si i shenjte ashtu sic e sheh Perendia, dhe jo te futet tek te tjeret.
Nuk eshte se nuk kuptoj "ngjyrimet e gjuhes". Por ngjyrimet e Bibles, duhet shqyrtuar me kujde. Te falemderit per kontekstin. Me vjen keq por pjesen e fundit nuk e kuptova. Te lutem beje me te qarte sepse nuk kam qene per nje kohe ne rrjedhen e kesaj bisede dhe nuk po kujtoj ndonje kerkese qe me ke bere? Me fal.[/QUOTE]Sa mire qe i vure pike vete kesaj qe ke shkruar ketu se gje nuk mora vesh. Nese e ke pasur ate varg ne kontekstin e asaj qe ke folur me lart lidhur me gjakun qe krahasohet me idhujtari e kurveri, atehere krejt gabim je. Nese nuk i di perdorimet dhe ngjyrimet e shqipes, atehere shko e meso letersi, vella. Shprehja 'me rendon gjaku' ne shqip ka vetem nje kuptim dhe ai eshte 'jam fajtor'.
Megjithate per ty dhe te tjeret ketu, po e sjell tekstin e plote, e jo vetem ate qe do ti.
VAp 5, 24-32
24 Komandanti i rojës së Tempullit dhe kryepriftërinjtë kur e dëgjuan lajmin, të habitur, pyesnin: “Çka do të thotë kjo punë?” 25 Atëherë ia behu dikush dhe u tha: “Njerëzit që ju i futët në burg, ja, janë në Tempull e po mësojnë .” 26 Atëherë komandanti shkoi me rojtarë dhe i solli ‑ por jo me dhunë ‑ sepse e kishin frikë se mos i vriste me gurë.
27 Posa i sollën, i qitën para Këshillit të Lartë. Kryeprifti i pyeti:
28 “Po a nuk ju kemi urdhëruar zyrtarisht që të mos mësoni më në atë Emër? Dhe, ja, ju e keni mbushur mbarë Jerusalemin me mësimin tuaj dhe doni ta ngarkoni mbi ne gjakun e atij njeriu.”
29 Pjetri dhe apostuj u përgjigjën:
“Duhet më tepër të dëgjohet Hyji se sa njerëzit. 30 Hyji i etërve tanë e ngjalli Jezusin të cilin ju e vratë duke e gozhduar në kryq. 31 Ky është ai, që Hyji me të djathtën e vet e lartësoi dhe e bëri Prijës e Shëlbues për t’i dhuruar Izraelit hirin e kthimit e faljen e mëkateve. 32 Për këto ngjarje jemi dëshmitarë ne dhe Shpirti Shenjt, të cilin ua dha Hyji atyre që i nënshtrohen.”
E tani cfare po na thua per fjalen KRYQ ne fund te rreshtit 30? Apo perkthyesit tuaj e kuptojne ndryshe greqishten e Shen Lukes?
Ende nuk m'i ke sjelle tekstet qe t'i kam kerkuar sipas bibles tuaj. Shume shkurt jane, vec dy rreshta. Deri tani m'i kishe shkruar me dore 100 here. A i ke, apo nuk i ke?
agapePaqja me ty!
... njerëzitë deshnë më tepërë errësirënë se dritënë; sepse punërat' e atyreve ishinë të-liga.
Ckemi?
E atehere Deshmitaret e Jehovait jane 'sincerely wrong in doctrine'. Ndonjehere eshte ma mire me bo nje keqe me te vogel, per me shmang nje te keqe me te madhe, kjo mbetet ne ndergjegjen e njerezve. Sincere, but dead wrong.Ama s'ka reforma ne besim. Atehere perse Kulla e rojes e keqintpreton Biblen?! Kurre sna ke kallxu Coptic. Naten e mire
Krijoni Kontakt