Postuar mė parė nga
A_C
Tendenca te tilla te monopolizimit te "logjikes fetare" shoh une cdo dite, posaqerisht nga sektaret e ndryshem qe perdorim argumentet e "dijetarit".
Problemi eshte se jam pergjigjur ne kete edhe ate disa here, por ti thjesht ke vendosur ta injorosh pergjigjjen time.
Pytja ishte:
"nese sheh nje pallat a mendon se e ka ndertuar dikush apo eshte ndertuar vete?"
Nese mendon me gjate, ti ketu e gjen pergjigjjen brenda per brenda pyetjes. Ti me pyet mua se cka une mendoj. Ti nuk me pyet mua se cka eshte e verteta. Nese me pyet cka une mendoj, une te them se jo qe mendoj por e besoj me plot fuqi qe pallatin e ka ndertuar dikush dhe se e besoj qe e ka ndertuar njeriu. Por, besimi im duhet ta kete edhe anen e arsyeshme pra, per ta bere besimin meritor une duhet ta mbeshtes me argumente logjike. Ne kete rast une them se une besoj qe eshte ndertuar nga njeriu pasiqe godinat gjenden ne boten ku njeriu jeton, pasiqe eshte e formuar nga tullat te cilat gjenden ne shumicen e ndertimeve tjera qe i nderton njeriu, pasiqe kso lloj godinash ekzistojne me miljona dhe te gjithat i ka ndertuar njeriu. Pra shume lehte ne baze te eksperiences dhe probabilitetit mund ta shpjegoj besimin tim.
Por pytja kyqe eshte: Edhepse mund ta paraqes argumente te ndryshme per ta mbeshtetur besimin tim, a e zevendeson kjo nje vertetim? Ne asnje menyre.
Qeshtja e ekzistences se Zotit eshte ende me e komplikuar. Ta vazhdoj analogjine me shembullim e dhene. Ne rastin e pallatit, ne e shohim pallatin dhe ne baze te pervojes mund te besojme qe e ka ndertuar njeriu. Por ne njeriun e njohim dhe e shohim, pra ndertuesi i pallatit objektivisht mund te vertetohet se ekziston. Zotin nuk e shohim dhe shqisat tona nuk kane kurrfare perceptimi nga Ai.
Pastaj, ndertuesit te pallatit(njeriut) ia njohim natyren. E dijme qe i ka dy duar dhe e dijme perafersisht peshen te cilen mund ta ngreh sepse te gjithe jemi njerez, perderisa per Zotin nuk e dijme natyren e tij.
Pastaj, metodat e punes se ndertuesit te pallatit(njeriut) jane te njohura boterisht. Perderisa per metodat e krijimit te Zotit nuk dijme asgje.
Tjeter, edhe nese e verteton logjikisht se pallati eshte ndertuar nga dikush, nuk e ke vertetuar se e ka ndertuar ai dikush qe ti po i referohesh. Prap problemi mbetet i hapur.
Pavaresisht qe mundohemi ti injorojme problemet, ato aty jane, dhe nuk behemi me fetar nese i anashkalojme pasiqe sigurisht do te ndeshemi me to ne te ardhmen. Nese nuk ndeshemi ne, femijet tane do te ndeshen dhe ne si prinder nuk do te mund ti ndihmojme, qka do te thote se do te jene objekt manipulimi nga ateistet. Pastaj, nese nuk e kemi te kjarte konceptin e besimit si mund te pretendojme se besimi yne eshte meritor apo ta keshillojme dike??
Krijoni Kontakt