Postuar mė parė nga
toni77_toni
Deshmuesi nderimet e mija,
fillimish dua tė them se nė mua, nė familjen time (gruan dhe fėmijėt) ėshtė JEZUSI dhe vetem JEZUSI. Gjithqka tjeter mund ta degjojmė dhe tė lexojmė, por Krishti dhe Ungjilli I Tij na mbush menden dhe ne iu kemi kushtuar dhe nuk ka dyshim as dylem se vetem Krishti ėshtė e Verteta. Per kėtė I falemnderohemi gjithmonė Perendisė Atit tone qiellor sepse besojmė se ka dashuri per familjen tonė. Jemi tė bindur se kjo ėshtė pasuria dhe gjėja mė e vlershme qe Perendia ka bė pėr ne.
Ne e kemi takuar Krishtin, e kemi kerkuar deshmuesi. Sikurse unė ashtu edhe bashkshortja me lot per faqe shumher i kemi thirrur Perendisė. I kemi thirrur sepse kemi pa nė kėtė botė se pa praninė dhe njohjen e Tij nuk bėn. Na ėshtė shfaqur Ai.
Si dhe ku???
Vetem ne Jezusin e dashur. Besom se flas nga zemra.
Pa gjykuar askėnd, dua tė them diēka edhe pse ndoshta dikush mund tmė gjykon mua, por sidoqoft, gjykimi do tė jet I gabuar sepse po flas te verteten.
Ėshtė per tė ardhur keq nganjiher, ėshtė fatkeqsi per shum kėnd nganjiher o deshmuesi!
Pse them kėtė?
E them per arsye se njerėz tė cilėt e kan marrur pergjegjsinė per ta deshmuar Krishtin, per ta predikuar Krishtin, per tė mėsuar tė tjerėt per Krishtin dhe vetem per Krishtin, ata e bėjnė kėtė, por
.! JO, jo ashtu sikurse dikush mund tė mendoj, jo, pse? E dine ata vet!!! Tė tjerėt vetem mund tė degjojnė sepse ata nuk jan tė thirrur!! Apo ata janė laik!
Nuk mendoj se te krishterėt duhet mėsuar diēka tjeter pos atyre qe I perkasin Jezusit, ka mjaft. Nė jeten time nuk mund gjeta asnjė shprastinė qe duhet ta ketė lėnė Jezusi, atėher pse tė mėsojmė diēka tjeter?? Nuk edi, ndoshta Ai ashtu don, ndoshta Ai ėshtė ashtu dhe deshiron ta kerkojmė sikurse e kerkova unė edhe deri me lot ne faqe!! Nuk edi por shumėher na mungon.
Dua tė marr shembull vetem vetveten, nuk ka te drejt askush tė gjykoj, nėse don tė lexoj le tė lexon, por jot ė gjykoj sepse ėshtė e vertetė ajo qe e them. Ėshtė pervoja e ime.
Pasi u rrita, fillova hapat e pare tė jetes; u martova, fillova tė punoj dhe vertetė duke menduar se punėt do tė shkojnė mire. Jo deshmuesi, pikrisht kėtu filloj, filloj errėsira tmė perplasė, ishte nė fshehtėsi dhe vėshtirė ta kuptoj mendja e njeriut!! Per tI ra shkurt dhe mos mu zgjatėn muhabet, Zoti prap se prap edhe pse un nuk e nihna fare bile, I dhimshem, I dashur, besnik dhe I tha mendes time qe ti lutemi dhe tI thrrasim Atij.
Ok, un edhe nuk hezitova, ia fillova, ia fillova ashtu sikurse mė ishte transmetuar, me mende e kerkoja Zotin, por ashtu sikurse unė e imagjinoja, per dallim ashtu si unė mendoja Ai nuk ishte, shkoja si pula pa kok ne shkretėtirė jetoja! Shkoja nė Kishė dhe I paraqitsha lutjet e mia, lutjet vazhdonin edhe nė banesen time, por
.!!!! Ah more deshmuesi, sa tė marrė qe jemi!! Faji nuk ishte krejt ne mua, ndoshta per ata edhe Zoti pati mėshirė sepse me mende e kerkoja. Faji krejt dikund tjeter, faji qe ishte nė mua ėshtė per tė ardhur keq, mė vjen turp shumher para Krishtit!! Unė nuk njohja Krishtin por traditen, truporet e ndertuara, emra tė ndryshem, tė gjitha ato tė cilat janė tė shumta, por kryesoren JO! Fatkeqėsi, nuk e nihna Zotin e Vertetė!!
Kohė tė gjatė vazhdova me tė njėjten dhe as nuk ndryshoja unė as nuk ndryshonte gjendja e ime, gjdo ditė dhe natė vazhdoja me lutje, por
. Kot o deshmuesi, gjendja e ime vertetė filloj vetem sa tė keqsohet. Dikur I erdhi fundi; ose ose?!
Lutjet kryesore I drejtoja nė sh. Ndoun (sh. Antoni I padoves)! Dikur fillova tė lutėna sh. Marisė, u lutsha edhe shenjtėrve tė tjerė, qirat I dhezna, marrsha pjesė nė Meshė, e kėshtu me rradhė.
Njė ditė, ishte e diele, pas meshe fillova prap para sh. Marisė tė lutėna, merre me mend si lutet njeriu dhe si ėshtė I thelluar kur lutet. Kjo ėshtė e vertetė, gjatė lutjeve, mė ka thėnė dikush, diēka vetes time se JEZUSI ėshtė Ai qe duhet tI drejtohesh, ishte FRYMĖ, Frymor dhe nė thellėsinė time ka depertuar. Jam ngritė dhe I kam nderpre ato lutje.
Disa dit nuk doja ta pranoja Jezusin si ZOT dhe SHPETIMTAR! Besoja se ka Zot por ndryshe nga realiteti. Filloj ni luft e madhe nė brendesinė time. Me goje dhe mende besoja, por jo nė thellsinė time, njeriu I mbrendshem nė mua e kerkonte Jezusin por ishte I robėruar, ishin shumė factor qe e kishin okupuar njeriun e mbrendshem, njeriu I jashtem vepronte kėshtu qe ai I mbrenshme ishte I pa force.
Dy dit para Krishtlindjes, ne ni mbremje, nė banesen time, edhe pse ishin dy musafir tė pranishem, u zhvillua luftė e madhe nė mua. Krishti donte por unė ende nuk isha I gatshem, erdhi momenti dhe e dorzova veten nė Krishtin. E dorzova me kėto fjalė por gjithēka nė heshtje; Edhe nėse vdes, edhe nėse shpetohna, edhe nėse gaboj, edhe nėse nuk gaboj, unė tė dorzohan ty o Jezus dhe jam I yti. Kur e thash kėtė, prita qka po ndodhė sepse errėsiar mė kishte friguar kohė tė gjatė. Kėshtu apo kėtė e thash me shpirt dhe dashuri nė Krishtin. Tė them tė verteten se ka ndryshuar gjendja ime menjiher, menjiher pasi e perfundoav kėtė, aq ka ndryshuar sa; ishin dy persona musafir dhe mė ėshtė dukur shumė kohė e gjatė tė shkojnė ata dhe tė them me zė tė lart se shpetova. E kuptova se shpetova, aty per aty filloj DRITA tė rreflektoj mbi errėsiren time. Ėshtė vėshtirė tė spjegoj apo tė them ne kėtė shkrim se sa dhe si ndryshoj gjendja ime! NDRYSHOJ dhe unė fillova tė faleminderoj dhe tė lavderoj ZOTIN. Kėtė e bėja me zė.
Mos me u zgjatė sepse ėshtė shumė temė dhe ngjarje e gjatė, pastaj deshmuesi unė fillova tė lexoj Biblen. Fillova me Biblen edhe pse unė e kina lexuar deri diku si formalitet apo traditat tona, por jo me Shpirtin e Hyjit. Zoti filloj tmė flet, Zoti filloj tmė meson mbi tė verteten e Tij, Shpirti I Zotit mė korigjonte mbi gabimet e tė kalueres, shkurt e takova Krishtin, jo vetem unė por edhe bashkshortja ime. Zoti dashti dhe na fali fėmij, vajza dhe djem dhe po I rritim nė frymen e Krishtit, zgjohemi nė mengjes me Tė, ushqehemi dhe punojmė nė veprimtarinė tone me Tė dhe jetojmė me Tė. Ai ėshtė Jeta, Drita dhe e vetmja shpresė e jona.
Si perfundim, unė I nderoj dhe I respektoj; njerėzit, ligjin, Kishen dhe traditat e Kishes, I respektoj shenjtėrit e Kishes, tė gjith ata qe Kisha I ka pranuar si shenjtėr, por unė I respektoj edhe ata shenjtėr qe Kisha nuk I ka shpallur shenjtėr por Zoti dhe shenjtėria e Tij I mbanė per shenjtėr por ne nuk dimė dhe nuk ua dime emrat atyre, Ai e din dhe ua din emra dhe mjafton.
Kur ėshtė fjala per lutje dhe adhurim; nuk I lutna askujt pos Perendisė nė Jezusin, edhe Perendsiė jo dyrek sikurse kam menduar mė par, por neper Krishtin e vetem neper Krishtin. Nė rast se nėse shof dike duke iu lutur shenjtnorėve, shprehi keqardhje per gjendjen e tij dhe I lutna Krishtit qe tia nderitė mendjen sikurse ma ka ngritur mua atėher kur nuk e nifsha dhe tI diftohet edhe atij, qe sėpaku tash e tutje tė drejton lutjen te e VERTETA.
Virgjėresha Mari, apo per mua, shenjtėresha Mari.
E dua dhe e respektoj, pas Krishtit ne mua vjen sh. Mari, I dua edhe apostujt shumė dhe per dallim sh. Palin dhe sh. Pjetrin, sh. Gjonin dhe sh. Andreun, por sh. Maria per mua ėshtė pas Krishtit. Kjo ishte dashuria qe kam per tė.
Sh, Mari nuk ėshtė Hyj, nuk adhurohet si Hyji, nėse ndodhė, ajo ėshtė gabim qe tė qon nė vdekje tė perjetshme, sepse vetem Hyji adhurohet. Por edhe diēka dua tė them dhe me kujdes dhe pa gjykime degjom.
Maria ka merita mė shumė se asnjė njeri I tjeter nė botė. Jo pse e them unė por ashtu ka dashtė Zoti.
Pse?
Dua tė pergjigjna shkurt dhe trup.
Fillimisht tė sēaroj se dashuria dhe respekti per Marinė nė mua ėshtė nga Jezusi dhe nė Jezusin.
Nė Marinė ėshtė misheruar Zoti I im, mos harro se Krishti nuk ishte I ndarė nė dy, hyjnore dhe njerėzore, andaj njerėzorja e Krishtit ishte nga mishi dhe gjaku I Marisė. Unė nuk mund ta bėjė tė vlershem Jezusin vetem nė nji pjesė por komplet ashtu sikurse edhe nau shfaq, pra mish-njerėzore dhe hyjnore dhe tė pa ndara. Kjo kerkon njė analizė dhe meditim tė thellė, sikurse mos tė ishte ashtu, unė I pari kina ndryshuar mendimin.
Ėshtė bindje dhe besim I imi kjo qe e them, edhe pse e kam lexuar nga eterit, sikurse mos tmė kishte mbushur menden njė fuqi e madhe sigurisht se edhe leximi eshte I kotė: Sikurse erdhi nė botė mėkati nga Eva, sikurse Eva e degjoj gjarperin duke dhėnė mesazhin e mėkatit dhe pastaj Adami I barti, ashtu edhe Maria e degjoj mesazhin e faljes dhe lirimit nga mėkati nga Engjulli I Perendisė dhe lindi Falja e mėkateve JEZUS.
Vlera ka mėshumė se gjdo njeri tjeter, dashuri dhe besim per Perendinė ka treguar, bashkveprimtare nė planin e Zotit per shpetimin e njeriut ėshtė, - ishte fati I saj ashtu, bashkpuntore me Shpirtin e Shenjt po, Zoti u misherua nė tė dhe nepermjet barkut te saj Ai mori natyren tonė, Zotit i tha Po ne ni veper shumė tė rėndė dhe nė rrethana shumė tė vėshtira, Krishti ia dha Gjonit si nanė dhe Gjoni e dimė se kush ėshtė, andaj mendoj se duhet tė jemi tė kujdesshem dhe asnjėher most ė ngutemi.
Deri sa e kemi Krishtin nuk kemi nevoja qe ti lutemi dikujt tjeter, jo jo, por ajo ėshtė edhe gabim, mėkat nėse I lutemi dikujt tjeter pos Perendisė.
Ndermjetsim:
Unė e kam Krishtin drejt per drejt dhe nuk hezitoj qe ti paraqitna dhe tė bisedoj me tė per hallet e mia dhe jeten time. Dikush ashtu bėnė dhe I drejtohet Marisė per ndermjetsim, nuk mendoj se ėshtė gabim apo mėkat, por nuk mendoj se kerkohet ajo dhe Krishti nuk na porositė ashtu. Nuk e di, por ashtu ndodhė nė Kishen tone, unė jo. Kėtė pytje e kam bė edhe unė nė disa raste, por ka patur pergjigje tė mendes njerzore, besa edhe jam perbuzur.
Shkurt deshmuesi, kjo temė nuk do tė perfundon kėtu, por unė dua ta perfundoj kėtė shkrim, shkrimin e perfundoj duke uruar qe gjithnjė Zoti tė jetė me ne dhe nė jetėn tone.
Respekte dhe bekime tė Zotit uroj per ty dhe anėtarėt e tjerė
toni77
Krijoni Kontakt