Close
Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 52
    Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar mė parė nga provenzano Lexo Postimin
    ca dredharaku qe je mer,a nuk ishe ti qe thoje nuk te interesojn se nga kane ardhur pellasget nga azia apo nga afrika!!!!!!!!!!!!!

ndoshta autori i godet por ti jo,ti tregoje peralla me sanskritishte dhe petro zhej
    ca di ti per Petro Zhejin.....edhe uli pak tonet edhe ofezat se une nuk mbahem per djale me shume edukat.

Nuk ja kam fshehur kujt se shkruaj tek albus edhe qe jam moderator atije...tani qe te flasim bashke duhet te na shprehesh edhe ti njohurit e tuaja..pervec fjalorit me edukat qe po perdor ketu.

askund nuk kam mbrojtur iden e te ardhurve nga afrika,por kam folur per gjuhen e Perendive e cila shtrihej e pamase..edhe askund nuk kam folur per afrikan te ardhur..afrikanet gjenden ne fantazin tende .Gjithmon ju jam shmangur teorive te levizjeve njerzore sepse i quaj perralla me mbret.Keshtu qe ato fantazira me duket se po i pjell truri yt.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga alfeko sukaraku : 25-05-2009 mė 16:59

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    22-05-2009
    Postime
    18
    alfeko ate qe nuk kupton ti eshte kjo....pellasget levizen nga europa(pra nga vendi yne dhe ballkani)ne drejtim te azise,viseve te tjera etj dhe jo e kunderta.por kjo nuk do te thote qe pellasgjishtja polli sanskritishten dhe gjuhet indiane

teorite e ngjashmerive me sanskrite,indiane ariane apo ku di une, i kane shkelur para teje(ka mjaft kohe) gjermanet per qellime te pastra te rraces se tyre superiore...dhe nuk jane vecse bullshit............nuk ka aboslutisht asnje artifakt te vetem te kesaj gjuhe te supozuar protoindoeuropean....eshte perpjekje e mjere te vesh pellasgjishten ne rolin e protoindoeuropean(kte pra perpiqet te beje petro xheji,te gjeje ngjashmeri mes shqipes dhe gjuhes religjioze hinduiste sanskrite).pellasgjishtja nuk ka pjelle gjuhet indiane.

nuk te duket qe ne Shqiptaret nuk ngjajme aspak me xhuxhat lekurezinj indiane............une si lekure dallues shoh mjaft ndryshime.

hajt tung
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga provenzano : 25-05-2009 mė 18:09

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Citim Postuar mė parė nga ajzberg Lexo Postimin
    Po mer dak ,por autori eshte kundershtar i flakte i teorise indoevropiane ,me qe qenke tirons me mire kerkoje librin ke librari Basha ,sot kam cuar disa kopje aty.
    Edhe une jam partizan i flaket i kundershtimit te "indo-europianizmit" sepse autore te tjere ne menyra me te sakta hedhin drite se kurresei shqipja nuk ka periardhje as etnike dhe as gjuhesore nga indoeuropianishtja ku ne disa raste deri me sot neve shiptarve na ka dobesuar shume kjo teori qe e morem ne fillim si te ngritur dhe krenohemi me te por koheve te fundit kjo teori u be hale ne sy aqe sa devijoi ne terma duke e quajtur te tere popullin shqiptar si popull me origjine indoeuropiane qe eshte teresishte gabim.
    Pra nese autori i ketij librit ka arritur ta ndaje indoeuropianizmin nga pelazgishtja atehere them se ky autor ka gjetur thelbin e qeshtjes se gjuhes shqipe mirepo derisa nuk e kam ne dor ende librin nuke mundem te them asgjė.

Ne nje liber te nje autori frances te shekullit XIX gjeta disa shenime interesante ku autori permes korrespondences me nje autor tjeter diskuton per kete qeshtje, lidhjen e shqipes me pellasgishten dhe ai thote se me siguri qe shqipja ka ndikuar shume ne gjuhen latine edhe mbrenda italise ku pastaj me mushtimin romake kjo gjuhe eshte rikthyer tek shqiptaret me qka tregon aty se latinishtja eshte rrjedh e pellazgeve te pare qe depertuan ne peninsulen ialike dhe pas disa shekujve kjo gjuhe u rikthye por me ndryshe ku edhe shqiptaret moren apo adaptuan disa fjale nga te paret e tyre pellazg qe depertuan ne itali.
    Si te behem me i qarte, pas disa shekujve sot nese arbereshte do te ktheheshin ne tokat shqiptare si pushtues me siguri se shqiptaret do adoptonin fjale te harruara te shqipes se vjeter te cilat nje studiues veshtire se do kuptoje se a jane keto fjale shqipe apo italiane apo latine.
    Besoj s me keni kuptuar deri dikun sepse eshte veshtir me dy rreshta te spjegoja kete teori nag autori por une per veti jam i bindur se kjo eshte teorija me e saket, po deshte do ua sjelli edhe burimin e ketij teksti, mjerishte ne frengjishte por mund te bejmi edhe nje perkthim te shpejt (e te dobet) ne shqipe nga google nese doni.

shendet e pergzoj autorin e ketij libri, shpresoj se nuk do jete edhe i fundit
    Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

i/e regjistruar Maska e gjergani
    Anėtarėsuar
    09-01-2009
    Postime
    132
    [QUOTE=Kreksi;2276269]
    Ne nje liber te nje autori frances te shekullit XIX gjeta disa shenime interesante ku autori permes korrespondences me nje autor tjeter diskuton per kete qeshtje, lidhjen e shqipes me pellasgishten dhe ai thote se me siguri qe shqipja ka ndikuar shume ne gjuhen latine edhe mbrenda italise ku pastaj me mushtimin romake kjo gjuhe eshte rikthyer tek shqiptaret me qka tregon aty se latinishtja eshte rrjedh e pellazgeve te pare qe depertuan ne peninsulen ialike dhe pas disa shekujve kjo gjuhe u rikthye por me ndryshe ku edhe shqiptaret moren apo adaptuan disa fjale nga te paret e tyre pellazg qe depertuan ne itali.

KREKSI do te ishte me termente interesant mendimi i keti autorit francez,dhe njekohesisht cfaredolloi mendimi qe hap nje problem dhe kerkon nje zgjidhje.
    ALFEKO se ku banon autori i keti libri nuk besoj se dikujt nga ne qe metermet i duam te miren kujdo qe me punen e tia vendos nje gur sado te vogel per ti ringritur dhe nje here themelet.Ne na duhet sa i afte eshte autori ne shtrimin e problemit ne fillim pastaj ne zgjidhjen e tija.
    Sa per problemin INDO GJERMAN me falni INDO EUROPJAN me sa shoh dhe analizoj une ne keto qe thuhen EUROPA po ka krize identiteti dhe nuk besoj qe perrallen INDO GJERMANE te shpikur nga politika gjermane e perseris politika gjermane jo nga studjuesit gjermane po perpiqet ta hedhe poshte ajo ka deshire ti kete rrenjet atje ku eshte .Eshte shume larg India dhe sipas studjuesve po indjane SANSKRITISHTJA nga e cila ka ardhur indishtja vjen vete nga gjuha e .AREVE
    Jam shqiptar se kesh lerė unė i parė, pa bėra gjuhė e bėra perėndinė e mė pas Perėndia bėri njerinė.

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    [QUOTE=gjergani;2276351]
    Citim Postuar mė parė nga Kreksi Lexo Postimin

KREKSI do te ishte me termente interesant mendimi i keti autorit francez,dhe njekohesisht cfaredolloi mendimi qe hap nje problem dhe kerkon nje zgjidhje.
    ALFEKO se ku banon autori i keti libri nuk besoj se dikujt nga ne qe metermet i duam te miren kujdo qe me punen e tia vendos nje gur sado te vogel per ti ringritur dhe nje here themelet.Ne na duhet sa i afte eshte autori ne shtrimin e problemit ne fillim pastaj ne zgjidhjen e tija.
    Sa per problemin INDO GJERMAN me falni INDO EUROPJAN me sa shoh dhe analizoj une ne keto qe thuhen EUROPA po ka krize identiteti dhe nuk besoj qe perrallen INDO GJERMANE te shpikur nga politika gjermane e perseris politika gjermane jo nga studjuesit gjermane po perpiqet ta hedhe poshte ajo ka deshire ti kete rrenjet atje ku eshte .Eshte shume larg India dhe sipas studjuesve po indjane SANSKRITISHTJA nga e cila ka ardhur indishtja vjen vete nga gjuha e .AREVE
    Kam frike se po ti lexosh keto libra nuk do te te maerr gjumi tere naten...

ketu ke nje faqe por duhet kerkuar kete liber ne Frankfurt eshet botim i 1835 es

Qe edhe te trascoduar ku mund ta perkthesh ne ēfardo gjuhe tjeter, po deshe edhe ne shqip por me shume gabime ne njejes e shumes pastaj gjini femrore e mashkullore te irriton..; keshtu anglisht eshte me i pasur perkthimi.

================================================== =======
    It was published in 1835 in Frankfurt, by the Chevalier de Xylander, a book on the language of Schkipetars or Albanians. If our colleague could be purchased by a bookseller of Trieste or Vienna, he would do well to note, on grammar and vocabulary in this book, the differences in speech, words and verb forms depending on the cantons. Mr. de Xylander unfortunately failed to indicate the different dialects that may exist. It is necessary to fill this gap.

The language includes words Schkipetars family owned Greek, Latin, Slavic and Turkish. The latter, which are small in number, can easily be distinguished, but it is not known if the form of Latin words were introduced by the Romans, or derived from an ancient idiom of the nearby Greek Pelasgi family, whose Latin is itself in part derived Pelasgi settlers who came to settle in Italy Ajanta back from Greece by northern Adriatic Gulf. The comparison of the different forms of words could make this connection on the road (1).

Qe edhe lidhja;http://www.google.com/books?id=sngEA...96&output=text
    Ke perplot gjera per shqiperin e kosoven dueht kerkuar pastaj libra tjera njera pas tjetres...

shendet
    Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga provenzano Lexo Postimin
    alfeko ate qe nuk kupton ti eshte kjo....pellasget levizen nga europa(pra nga vendi yne dhe ballkani)ne drejtim te azise,viseve te tjera etj dhe jo e kunderta.por kjo nuk do te thote qe pellasgjishtja polli sanskritishten dhe gjuhet indiane

teorite e ngjashmerive me sanskrite,indiane ariane apo ku di une, i kane shkelur para teje(ka mjaft kohe) gjermanet per qellime te pastra te rraces se tyre superiore...dhe nuk jane vecse bullshit............nuk ka aboslutisht asnje artifakt te vetem te kesaj gjuhe te supozuar protoindoeuropean....eshte perpjekje e mjere te vesh pellasgjishten ne rolin e protoindoeuropean(kte pra perpiqet te beje petro xheji,te gjeje ngjashmeri mes shqipes dhe gjuhes religjioze hinduiste sanskrite).pellasgjishtja nuk ka pjelle gjuhet indiane.

nuk te duket qe ne Shqiptaret nuk ngjajme aspak me xhuxhat lekurezinj indiane............une si lekure dallues shoh mjaft ndryshime.

hajt tung
    Kjo teori e shtrember eshte qartesuar dhe hedhur poshte me themel kohe me pare nga:

Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin

Me gjithe respektin qe kam per Naim Frasherin, dhe vellane e tij Samine mik te familjes time njehere e nje kohe, si eshte e mundur qe asnjeri nuk lexon ate qe lexoj une?

Naimi thote:

Pellazget erdhen nga Azia
    Pellazget kaluan detin me anije
    Pellazget u perzien me vendasit dhe krijuan Ellinet
    Pellazge te paperier jane Iliret, Maqedonet dhe Molloset.

Kjo nenkupton per mua:

Pellazget qene te erdhur nga Azia, pra qene jo-autoktone
    Popullsi tjeter gjendej ne Ballkan
    Kjo popullsi para-pellazge del te kene qene gjysma tjeter e Hylleve (Ellineve) me te cilet pellazget u shartuan
    Askund nuk kam lexuar per nje popullsi parapellazge ne Ballkan
    Iliret, Maqedonet dhe Molloset quheshin barbare. Me qe nuk ka shartim tjeter, del qe “autoktonet” Elline te kene qene bartesit e kultures me te larter dhe prek kendej me te "edukuar" se barbaret.
    Me qe kane erdhur nga Azia pellazget jane kusherinj te pare me sllavet.

Cfare i lekund kjo tezes greke? Asgje. Greket kete thone qe jemi Hylline dhe Pellazge, ju te tjeret keni erdhur pe Azise dhe keni gjetur aty Dodonen. Nuk po filloj te them qe nga nje greket kane bere dy Dodona po kjo eshte pune tjeter.

Ajo mbi te cilen une shkruaj, zakonisht jane pikat e dobeta te teorive qe paraqiten (me nje llaf oponence per free). Po ritheksoj se ne mund te bejme punen me brilante kerkimore, por neqoftese hipotezat qe hedhim kane boshlleqe themelore ne radhitjen historike te fakteve, studimet tona vetem se do i ndihmojme armiqte te perforcojne tezat e tyre mashtruese me rezultate tona te studimit.

Edhe Buda u habit kur i ofruan titullin shkencor nga Akademia Rumune. Puna e tij krijoi nje platforme te vleresueshme per akademine rumune sot, qe eshte me agresivja dhe me falsifikuesja lidhur me etnogjenezen e Shqiptareve, ne te njejtin rend me ato Greke dhe Serbe.

Ne se doni te kuptoni mire, ne se nuk doni...dikush kupton.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Di ndokush tė mė thotė ku mund tė lexoj postime tė tjera nga autori i librit, meqė qėnka edhe anėtar nė forum? Nuk dua ta gjykoj librin nga kopertina. Do isha shumė e interesuar.

Ju faleminderit.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    bota qe kur eshte zene
    Shqiperia e para ka qene
    pellazgjigj ju thonin me pare
    me se fundi Shqipetar
    Gjuhe qe flisnin Perendit
    ate flisnin Pellazgjit

NAIM FRASHRI

me tregoni edhe mua ndonje gjuhe me te vjeter se gjuha e perendive..sipas botkuptimit historik per ceshtjen....cilet u krijuan te paret njerzit apo perendit?...Naimi kur thote "gjuhe qe flisnin perendit" edhe "shqiperia e para ka qene" eshte me se i qarte.

Mundohuni te dalloni letersin nga historia se po themi te njejten gje edhe nuk po meremi vesh

persa i perket teoris me levizjet njerzore une kam qene edhe mbetem i prere se nuk i besoj ato teori,por shkenca botrore si edhe antikiteti edhe librat fetare tregojn Azin si vendlindjen e qytetrimit qe njohim.ndersa une mendoj se germimet arkeologjike flasin per nje banim te pashtershem nga qytetrimi i vjeter evropian edhe deri ne qytetrimin e njohur qe besohet se fillon qe "nga koha e Noes".

besoj se jam i qarte per ato c ka theme edhe mbeshtes,por qe te jeni edhe ju te qarte do duhet te hyni ne frymen bashkekohore naimiane...c thuhej-c besohej.

Etrusket e mbanin veten e tyre per autokton.....Dionisi edhe Elanikua i quajn autokton,ndersa teoria i do te ardhur nga Lidia edhe nga Thesalia...kjo personalisht nuk me intereson aspak ,pasi une e njohe shume mire se ne Etruri eshte gjendur qeramik Mikenase si edhe gjendjet arkeologjike atije flasin per mos shterje te jetes nga kohet me te vjetra..keshtu qe teoria e librave fetare-antikititetit-edhe shkences botrore ..mbetet teori edhe si te tille e shprehu naimi i cili shquhej per stilin e tij simbolik pellazge

Po keshtu ekziston edhe nje teori tjeter e cila thote se "njerzia erdhi nga veriu"...as qe me intereson edhe as qe jam marre me ato teorira.

Kam qene edhe mbetem i prere se ne jemi autokton ne vendin tone edhe jemi te vetmit autokton.

Ne se dikush verteton teorin se nga lushnja u nisen pellazget qe shkuan ne afrike...me gjithe deshire do ta lexoja...edhe do isha krenare qe lushnja lindi qytetrimin e botes....bujrum vertetojeni edhe bemni krenar.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga alfeko sukaraku : 26-05-2009 mė 14:24

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Ja t'i leme menjane Naimin dhe poezite e rilindjes per nje moment qe te merremi me
    diskutimin e historise ne formen qe na shtrohet.

Citim Postuar mė parė nga alfeko sukaraku
    persa i perket teoris me levizjet njerzore une kam qene edhe mbetem i prere se nuk i besoj ato teori,por shkenca botrore si edhe antikiteti edhe librat fetare tregojn Azin si vendlindjen e qytetrimit qe njohim.ndersa une mendoj se germimet arkeologjike flasin per nje banim te pashtershem nga qytetrimi i vjeter evropian edhe deri ne qytetrimin e njohur qe besohet se fillon qe "nga koha e Noes".
    Po keshtu ekziston edhe nje teori tjeter e cila thote se "njerzia erdhi nga veriu"...as qe me intereson edhe as qe jam marre me ato teorira.
    Ne se dikush verteton teorin se nga lushnja u nisen pellazget qe shkuan ne afrike...me gjithe deshire do ta lexoja...edhe do isha krenare qe lushnja lindi qytetrimin e botes....bujrum vertetojeni edhe bemni krenar.
    Permbledhja ime per sa me lart:

1. Bota ka vertetuar qe vendlindja qyterimit eshte Azia dhe dhe Aziatiket jane bartesit origjinale te saj.

2. Ka nje teori tjeter (e neglizhuar) se qyteterimi rrjedh nga vendet Nordike.

3. Qyteterimi pellazgo-Shqiptar megjithekete eshte autokton. Pra pellazget nuk kane ardhur prej askund.

4. Pellasget jo vetem qe nuk kane ardhur prej askund (Azia/Vendet Balltike), por edhe nuk kane shkuar askund (nga Lushnja ne Indi psh), ose se paku kjo e fundit nuk eshte e vertetueshme.

Nuk ka gje te keqe neqoftese proponenti i kesaj teorie do na shpjegoje:

1. Ne se qendra e kultures ne bote origjinon nga Azia, si mund te jene pellazget njekohesisht origjina e kultures boterore pa qene Aziatike? Une nuk di qe kultura te prodhohet ne forme elipsi me dy vatra/qendra. Se paku, kjo nuk eshte provuar boterisht, ose une nuk njoh asnje rast historik kur kemi konkurence kulturash. Gjithmone mbizoteron nje qender ne nje kohe te dhene. Atehere cila mbetet te jete kjo qender kulture? Azerbajzhanasit apo Pellazget?

2. Piken # 2 po e neglizhoj edhe une, pasi pergjigja perputhet me piken #1

3. Ne se qyterimi pellasg eshte autokton, pra kurre nuk ka ardhur apo ka shkuar qe te ndikoje ne kulturat gjuhesite e tjera, mbi c’baze mbrohet teoria e P. Zhejit qe “verteton” ngjashmerine e pellazgjishtes me sanskritishten? Si mundi pellazgjishtja prej Ballkanit te prodhoje gjuhet e Indise dhe Kurdistanit? Me diseminim?

4. Me qe nuk e vertetojme dot se pellazget jane shperndare nga Iliriku (Lushnja hipotetike) ne bote, sepse sigurisht kjo eshte pune e vertete dhe e thelle shkencore, e jo permbledhje faktesh te njohura me pare, atehere u dashka qe per hir te nje permbledhje njohurish dhe deshires per te botuar te shtojme edhe nje tulle me shume ne murin antishqiptar te teorive mbi gjuhen Indoeuropiane dhe prejadhjes Aziatike te shqiptareve.

Pra, cfare kemi vertetuar duke deshmuar qe "Shqipja (eshte) Pellazgjike"?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 26-05-2009 mė 16:59

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    aizberg, keni mundesi te na postoni ketu ne kete tem vetem dy faqe nga ky liber per ne qe jemi larg Tiranes ?

Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Huazimet e gjuhėve tė huaja nga gjuha shqipe
    Nga bela70 nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 650
    Postimi i Fundit: 06-03-2024, 14:35
  2. Pėrgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 07-07-2009, 15:33
  3. Fjalori latin-shqip i Frank Bardhit
    Nga King_Gentius nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 18-01-2006, 23:46
  4. Pastėrtia e Gjuhės Shqipe
    Nga AsgjėSikurDielli nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 26-03-2003, 03:41
  5. Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 26-04-2002, 19:45

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •