Close
Faqja 9 prej 9 FillimFillim ... 789
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 88 prej 88
    Citim Postuar mė parė nga beni67 Lexo Postimin
    ESHTE I QARTE TANI SKENARI. lUAJNE ME LEXUESIT SI MACJA ME MIUN. eDHE KETU U ZGJAT SHUME NUK KA ME INTERRES. lEXIMI I PASTIMEVE TE AULONES I NGJAN NJE TELEKOMEDIE TE MERZITSHME.......
    Ke qe mbreme qe po ben gerr verr me keq se ato grate e liga. Mire qe ke mesuar shkruan nga 2 rreshta sa per te share Aulonen. O shkruaj ndonje gje qe ja vlen, o mos shkruaj fare. Do te ofendosh Aulonen, dergoji ndonje mp dhe jam e sigurte qe do ta marresh pergjigjen qe meriton.

i/e regjistruar Maska e _AuLoNa_
    Anėtarėsuar
    04-04-2007
    Postime
    1,232
    Citim Postuar mė parė nga INFINITY© Lexo Postimin
    Ke qe mbreme qe po ben gerr verr me keq se ato grate e liga. Mire qe ke mesuar shkruan nga 2 rreshta sa per te share Aulonen. O shkruaj ndonje gje qe ja vlen, o mos shkruaj fare. Do te ofendosh Aulonen, dergoji ndonje mp dhe jam e sigurte qe do ta marresh pergjigjen qe meriton.

Lere se tregon burrerine dhe xhentilesen e teperme qe i ka ngelur.

Danicng with the Stars, Tony me Melisen moren vendin e trete.
    E predikova qe dije, se ate vallezimin e lire, nuk e bene aq mire.
    Actions speak louder than words, but in this case words are speaking volumes .

Authentic Maska e DeuS
    Anėtarėsuar
    08-06-2003
    Postime
    2,319
    Ishte ora 8 e mengjesit, nderkohe qe po degjoja ate emisionin e Bashkim Hoxhes, se kam kenaqesi kur degjoj njerezit te marrin ne telefon e te qajne hallet e tyre, te shprehin opinionet haptas, te kritikojne qeveri e opozite etj(sa per sqarim, ky eshte i vetmi emision i news24 qe ndjek, se te hidhet Brarua menjehere pastaj lol). Me duket si menyra me e mire per te perjetuar me afer, realitetin e Shqypnise. Ishte momenti kur Bashkimi po lexonte titujt kryesore te GSH-se dhe pasi u hapen telefonatat, menjehere mori njeri dhe tha qe GSH nuk kishte dal ne shitje. Bashkimi tere habi, shikonte pas kameras per informacion te metejshem, nderkohe qe u surprizua. Qe aty me dogji qe dicka kishte bere vaki..

Skenar i PS-se apo lesh me qime pasterma, nje Perendi e di..
    Une di qe nje gazete, postoi tabulatet qe kishin te benin me familjen kryeministrore dhe me shkaktaret e Gerdecit..
    Ajo gazete u zhduk menjehere nga qarkullimi..

Keto gjera vetem atje tek ne bejne vaki!
    Personalisht jam pro Medias, as nuk e luan topi..
    Nese Media shkel ligjin, mashtron popullin, atehere te merret ne ndjekje penale...
    Nese nuk merret ne ndjekje penale, atehere aty ka dicka te vertete..
    E verteta duhet te dale ne shesh sado e hidhur qofte ajo..
    Nese Media censurohet, atehere miq te dashur, welcome te prison camp!

Anėtarėsuar
    04-04-2007
    Postime
    1,232

Luan Hoxha letėr Berishės: Mediu vendosi diktature ne ushtri

"GSh” publikon sot njė leter konfienciale qė Ish-shefi i Shtabit tė Pėrgjithshėm i ka dėrguar Berishės nė 12 nėntor tė 2007 ku pasqyrohet gjėndja e rėnduar nė FA nga keqmenaxhimi i Mediut: "Ka diktaturė nė Ushtri"

TIRANE- Ish-shefi i Shtabit tė Pėrgjithshėm Luan Hoxha ka informuar ne detaje kryeministrin Berisha pėr mėnyren se si keqmenaxhohej ministria e Mbrojtjes nga titullari i saj Fatmir Mediu . “Gazeta Shqiptare” publikon sot njė leter konfienciale qė Hoxha i ka dėrguar Berishės nė 12 nėntor tė 2007 ku pasqyrohet gjėndja e rėnduar nė Forcat e Armatosura si pasojė e menaxhimit tė keq nga ana e Mediut. Ish-shefi i Shtabit akuzon Mediun se kishte pėrqėndruar gjithė pushtetet nė duart e veta.

“Kjo nuk kishte ndodhur qė nga viti 2000, dhe pėr pasojė unė mund tė them se sot, nė drejtim tė menaxhimit tė personelit ushtarak e civil, ne ndodhemi nė periudhėn mė tė centralizuar historike tė Forcės sė Armatosur, (pėr hir tė sė vėrtetės, as nė kohėn e diktaturės ky proces nuk ka qenė kaq i centralizuar nga Ministri).”
    Informacioni daton 4 muaj para se tė ndodhte tragjedia e rėndė e Gėrdecit.Mes tė tjerash Hoxha e informon Berishėn se Mediu e kishte zhveshur atė nga shumė prej kompetencave qė i jepte ligji.

Gjatė letrės sė tij Hoxha informon Berishėn se ka pasur raste kur ministri ka emėruar dhe kthyer nė Forcat e Armatosura oficerė nė kundėrshtim me kriteret e pėrcaktuara me ligj, si dhe raste tė tjera tė dhėnies sė gradave e emėrimeve pėr oficerė me vese, mashtrues me dokumente nė procesin e dhėnies sė gradave. “Ministri vazhdon tė mos e pyesė Shefin e Shtabit edhe pėr emėrime shumė tė rėndėsishme, siē ėshtė rasti i emėrimit tė Komandantit tė Brigadės sė Reagimit tė Shpejtė, nė kundėrshtim me kėrkesėn edhe kėshillėn time pėr tė rishikuar kėtė emėrim qė ka tė bėjė me njė pozicion funksional tė gjeneralit mė tė rėndėsishėm tė Trupave tė Luftimit tė Forcave tona tė Armatosura” shkruan ne letrėn e tij drejtuar kryeministrit Berisha dhe qė mban datėn 12 nėntor 2007.

Hoxha denoncon mė tej mosfunksionimin e disa strukturave tė vetė Ministrisė sė Mbrojtjes, qė pėr pasojė sjellin ērregullime nė realizimin e detyrave tė pėrbashkėta Ministri-Shtab i Pėrgjithshėm dhe pėr tė cilėn Hoxha shkruan se kishte kontaktuar disa herė me ministrin.

“Qėllimi im nuk ėshtė qė tė “akuzoj” njė palė e tė “mbroj” tjetrėn- shkruan Hoxha nė letrėn e tij - Qėllimi im ėshtė nė radhė tė parė tė rregullohet sa mė shpejt gjendja, sepse nga informacionet qė kam nga njė masė oficerėsh nė bazė, kėto deformime mund tė arrijnė nė nivele tė pariparueshme e me pasoja negative historike nė jetėn e Forcės sė Nė fund tė letrės Hoxha shkruan se ėshtė I gatshėm tė zhvillojė nje takim me kryeministrin Berisha pėr tė diskutuar mė thellė mbi kėto probleme e shqetėsime qė kishin lindur nė ministrinė e Mbrojtjes.

(s.g/ BalkanWeb)

Anėtarėsuar
    04-04-2007
    Postime
    1,232

Mediu: Nuk e kam takuar kurrė Mihal Delijorgjin

Ish-ministri i Mbrojtjes, Fatmir Mediu nė dėshminė e dhėnė pėrpara prokurorisė ka deklaruar se nuk e ka takuar asnjėherė Mihal Delijorgjin. “Nuk kam pasur asnjė dijeni si ministėr pėr ‘Albademil’ dhe ēdo marrėdhėnie zyrtare qė unė kam urdhėruar ka qenė vetėm me shoqėrinė ‘SAC’, ka deklaruar ish-ministri para prokurorive.

REPUBLIKA E SHQIPĖRISĖ
    PROKURORIA E RRETHIT GJYQĖSOR TIRANĖ
    PROCESVERBAL
    PĖR DEKLARIMET NGA PERSONAT QĖ TREGOJNĖ RRETHANAT E HETIMIT
    Nė Tiranė, viti 2008, muaji mars, data 19.

Ne, Genci QANA dhe Arben DOLLAPI, me detyrė prokurorė nė Prokurorinė e Rrethit Gjyqėsor Tiranė, bazuar nė nenet 312 dhe 315, pika 1, germa c tė Kodit tė Procedurės Penale, mbajmė kėtė procesverbal me tė dhėna pėrmbledhėse nga shtetasi Fatmir Mediu, i biri i Aliut dhe i Naxhies, i datėlindjes 21.01.1967, lindur nė Durrės dhe banues nė Tiranė, pall. pranė ‘Lion Park’, me kombėsi dhe shtetėsi shqiptare, me arsim tė lartė, i padėnuar, me gjendje civile i martuar, pasi ėshtė personi qė ka dijeni pėr rrethana tė dobishme pėr qėllimet e hetimit. Personi u paralajmėrua pėr pėrgjegjėsinė penale qė ka nė bazė tė nenit 305/a tė Kodit Penal, nėse bėn deklarim tė rremė pėrpara prokurorit, duke dhėnė shpjegime qė i di se janė tėrėsisht ose pjesėrisht tė rreme apo fsheh fakte ose prova.

PYETJE: A jeni takuar ndonjėherė personalisht me shtetasin Patrick Henry dhe nėse po, nė ēfarė rrethanash?

PĖRGJIGJE: Me shtetasin Patrick Henry jam takuar vetėm njėherė nė zyrėn time, por saktėsisht nuk e kujtoj datėn. Nė kėtė takim ai mė paraqiti interesin nė fushėn e demontimit tė municionit. Kam dijeni qė ai nė ambientet e ministrisė ka bėrė njė paraqitje filmike tė teknologjisė qė dispononte shoqėria e tij, dhe kjo paraqitje ėshtė bėrė nė prani tė autoriteteve civile dhe ushtarake tė Ministrisė sė Mbrojtjes.

PYETJE: A njihni shtetasin Mihal Delijorgji dhe a keni diskutuar ndonjėherė nė lidhje me kėto kontrata qė janė lidhur pėr procesin e demontimit?

PĖRGJIGJE: E njoh se cili ėshtė si person, por asnjėherė tė vetme nuk jam takuar apo diskutuar me tė pėr procesin nė fjalė.

PYETJE: A keni qenė nė dijeni tė faktit se shoqėria amerikane ‘SAC’, mbas lidhjes sė kontratės nuk ka vepruar vetė nė terren, por ka lidhur kontratė me njė shoqėri shqiptare tė quajtur ‘ALBADEMIL’?

PĖRGJIGJE: Jo, nuk kam qenė nė dijeni tė kėtij fakti. Ēdo kėrkesė tek unė ka ardhur nga shoqėria ‘SAC’ dhe ēdo urdhėr i dalė nga unė ka pasur tė bėjė vetėm me kėtė kompani. Jam vėnė nė dijeni pėr ekzistencėn e kėtij fakti, mbasi ka ndodhur ngjarja. As nga vartėsit e mi, nė ēdo mėnyrė apo formė nuk mė ėshtė bėrė ndonjėherė i ditur fakti se shoqėria amerikane nuk po vepronte vetė nė terren.

PYETJE: Si nė rastin e kontratės sė parė ashtu edhe asaj tė dytė, a keni kėrkuar ndonjėherė informacion se si po zhvillohej procesi i demontimit dhe demilitarizimit tė municionit tė pėrcaktuar pėr kėtė qėllim nė urdhrat tuaja?

PĖRGJIGJE: Nė ēdo urdhėr pėrcaktohen autoritetet civile dhe ushtarake qė ndjekin zbatimin e urdhrit, tė cilat janė tė detyruara pėr tė raportuar pėr ēdo problem qė lidhet me zbatimin ose moszbatimin e urdhrit, dhe unė nuk jam vėnė nė dijeni pėr ndonjė problem gjatė kėtij procesi. Nė veēanti, ndėrmarrja MEICO e ka detyrė ligjore qė tė raportojė me shkrim pėr ēėshtje tė shitjes sė municionit, autoritetet mė tė larta shtetėrore.

PYETJE: A keni pasur ju dijeni nė lidhje me faktin qė shoqėria amerikane ‘SAC’, dispononte apo jo licencė pėr ushtrimin e aktivitetit pėr tė cilin kishte paraqitur kėrkesė nė Ministrinė e Mbrojtjes?

PĖRGJIGJE: Nė lidhje me kėtė moment, mė ėshtė raportuar qė gjithė dokumentacioni i firmės i pėrmbushte kushtet ligjore qė ishin pėrcaktuar nė vendimin e Kėshillit tė Ministrave. Procesverbali, mbasi lexohet dhe gjendet nė rregull, nėnshkruhet nga tė pranishmit.
    NĖ TIRANĖ, VITI 2008, MUAJI SHTATOR, DATA 10, ORA 10:00

PYETJE: Cili ka qenė angazhimi juaj nė procesin administrativ tė hartimit, miratimit dhe zbatimit tė akteve nėnligjore (VKM, urdhra, udhėzime), qė lidhen me procesin e ēmontim-ēmilitarizimit tė municioneve nė Gėrdec si dhe nė mbikėqyrjen/kontrollin e kėtij procesi?

PĖRGJIGJE: Sė pari, dua tė theksoj se demontimi i municioneve ėshtė njė prioritet ligjor pėr Ministrinė e Mbrojtjes, qė buron nga Marrėveshja e Stabilizim-Asociimit, e cila ėshtė miratuar nė Kuvendin e Shqipėrisė dhe parashikon eliminimin e municioneve tė tepėrta deri nė vitin 2010. Njė gjė e tillė ėshtė e parashikuar gjithashtu dhe nė paktin e stabilitetit pėr Europėn Juglindore dhe nė mėnyrė mė tė veēantė, nė tryezėn e tretė pėr sigurinė. Ky detyrim parashikohet gjithashtu nė procesin e anėtarėsimit nė NATO, tė cilat vlerėsohen nė mėnyrė vjetore nė strukturat pėrkatėse tė NATO-s dhe dokumentin e PARPI-t, i NATO-s, qė ėshtė specifik pėr problemet e forcave tė armatosura. Po kėshtu, parashikohet nė dokumentin “Strategjia e Sigurisė Kombėtare”, e miratuar nė Kuvendin e Shqipėrisė. Nė tė parashikohen gjithė aspektet e sigurisė kombėtare dhe nė tė parashikohet dhe fakti se problemi i municioneve pėrbėn njė nga elementėt e cenimit tė sigurisė kombėtare. Nė kėtė kuadėr ėshtė zhvilluar dhe njė seancė dėgjimore nė nėntor 2007, nė Komisionin e Sigurisė Kombėtare, pas njė observimi tė anėtarėve tė Komisionit tė tė gjitha depove tė armatim municionit nė Shqipėri. Komisioni ka dalė nė pėrfundime duke vlerėsuar gjendjen shumė tė keqe tė ruajtjes sė municioneve dhe rrezikshmėrinė e tyre, duke bėrė dhe sugjerime. Pas kėsaj ėshtė bėrė seanca dėgjimore, ku unė kam qenė bashkė me shefin e Shtabit tė Pėrgjithshėm dhe pėrfaqėsues tė tjerė tė Forcave tė Armatosura. Aty kemi konsideruar si tė drejta konstatimet e Komisionit. Kemi paraqitur aty punėn qė kemi bėrė deri nė atė kohė dhe planin e mėtejshėm pėr eliminimin e municioneve tė tepėrta. Gjithashtu, njė dokument baze i Ministrisė sė Mbrojtjes ėshtė Direktiva e Mbrojtjes, nė tė cilėn ministri i Mbrojtjes parashtron prioritetet e punės. Kjo direktivė shoqėrohet me plan konkret masash dhe veprimesh pėr implementimin e direktivės nga Shtabi i Pėrgjithshėm. Tė gjitha kėto parashikohen nė njė matricė analitike, ku ngarkohen strukturat civile dhe ushtarake me detyra konkrete dhe afate pėr realizimin e tyre. Kėto janė dokumentet bazė qė parashikojnė prioritetin e ministrisė nė raport me demontimin e municioneve. Dua tė shtoj se politika e demontimit ėshtė njė politikė qė ka kohė qė ka filluar dhe nuk filloi kur unė u emėrova ministėr i Mbrojtjes dhe jemi pėrpjekur tė tėrheqim asistencėn teknike, por dhe mbėshtetjen financiare nga vendet anėtare tė NATO-s. Ne si ministri kemi pasur bashkėpunim me NAMSA-n, me SHBA-nė, Departamentin e Shtetit dhe atė tė Mbrojtjes. Projekti i NAMSA-sė ka pasur si objekt shkatėrrimin me djegie tė municionit tė lehtė, nė Mjekės. Nė kėtė projekt ishin pėrfshirė si donatorė disa vende, ku rolin kryesor e luante Kanadaja. Kemi pasur disa projekte me SHBA-nė, ku mė domethėnės ishte “Projekti i Qafmollės”, qė synonte eliminimin e elementėve kimikė qė kanė qenė me njė rrezikshmėri shumė tė lartė. Po kėshtu, kur kam qenė ministėr kam mundur tė tėrheq fonde nga Departamenti i Shtetit pėr shkatėrrimin e municioneve si bombave ajrore, minave detare dhe silureve. Gjithė vija jonė detare ka pasur njė gjendje shumė tė rėnduar nga pikėpamja e sigurisė, pasi kishte shumė nga kėto municione. Ky projekt ėshtė realizuar nga ‘SAC’ dhe asgjėsim i tyre ėshtė bėrė nė disa vende. Procesi u realizua me djegie. Nė kėtė proces ka pasur vetėm njė dėmtim tė njė personi i cili u dogj pjesėrisht. Ka pasur njė projekt tjetėr qė u realizua nga ‘EOD Solution‘, qė u krye nė Gramsh pėr kalibrat 82 mm. Procesi ishte me djegie me shpėrthim dhe ka pasur njė viktimė. Kemi pasur dhe demontime tė realizuara nga njėsia jonė AEM, qė ėshtė njėsia e specializuar pranė Komandės Mbėshtetėse. Me kėto demontime kemi pasur incidente tė rėnda, sikurse ishte ajo e Dhėmblanit, ku kishte pasojė vdekje, plagosje, shkatėrrim shtėpish. E njėjta situatė u krijua dhe nė Korēė dhe Pukė, kur AEM realizonte proceset e demontimit. Kėto janė ngjarje tė njohura publikisht. Ka pasur dhe njė kontratė tjetėr me ‘ARMOR Group’ dhe ‘EOD Solution’ pėr shkatėrrimin e municionit mbi 80 mm. Ajo qė dua tė theksoj, ėshtė se demontimet me djegie duhet tė kryhen nė poligone tė posaēme. Nė tė gjitha rastet kur janė kryer kėto demontime nuk janė kryer nė poligone tė miratuara nga ndonjė akt ligjor apo nėnligjor. Ne kemi bėrė pėrpjekje tė ndryshme duke pėrcjellė projekte tė ndryshme nė qeveri, por janė kthyer mbrapsht. Deri mė sot ne nuk kemi asnjė vend tė licencuar pėr demontim. Pėr tė kaluar nė rastin konkret qė po hetohet, kontratės me kompaninė ‘SAC’, dua tė deklaroj nė lidhje me ato qė ju keni paraqitur nė kėrkesėn pėr heqjen e imunitetit apo publikisht, se nuk kam asnjė lidhje apo marrėdhėnie personale tė ēdo lloji as me Mihal Delijorgjin, dhe as me Patrick Henry. Nuk kam pasur asnjė dijeni si ministėr pėr ‘Albademil’ dhe ēdo marrėdhėnie zyrtare qė unė kam urdhėruar ka qenė vetėm me shoqėrinė ‘SAC’. Pėr tė qartėsuar si proces, dua tė them se kanė qenė dy kontrata bazuar nė dy urdhra. Urdhri 550 pėr kontratėn e parė, e cila ėshtė mbyllur si kontratė brenda normave tė Kodit Civil me rakordim tė dy palėve, si dhe kontrata qė buroi nga urdhri nr. 2044, ėshtė ndėrprerė nga shpėrthimi i ndodhur mė 15.3.2008. Deklaroj se ēdo veprim i imi ka qenė nė pėrputhje me detyrėn time si ministėr, respektimi i detyrės qė mė ngarkon Kushtetuta dhe Vendimet e Kėshillit tė Ministrave. Duke ju referuar analizės shkresore, jam vėnė nė dijeni pėr interesimin e kėsaj kompanie, qė interesohej pėr demontimin rreth muajit korrik 2006 nėpėrmjet njė MEMO-je tė dėrguar nga MEICO. Me vėnien nė dijeni kam bėrė shėnime pėr shefin e Shtabit tė Pėrgjithshėm, i cili ėshtė autoriteti mė i lartė i FA dhe kėshilltari im, duke i kėrkuar mendim pėr kėtė ēėshtje. Nuk kam ndonjė korrespodencė, pėrgjigje nė lidhje me kėto shėnime mbi kėtė MEMO nga Shtabi i Pėrgjithshėm. Nė fund tė dhjetorit 2006, kam marrė njė kėrkesė me shkrim nga kompania ‘SAC’, e cila kėrkonte tė vendoste njė marrėdhėnie me Ministrinė e Mbrojtjes pėr demontim. Nuk mbaj mend se si ka mbėrritur tek unė kjo kėrkesė, por ka tri rrugė pėr tė ardhur njė shkrese te zyra e ministrit; nėpėrmjet sekretarit tė pėrgjithshėm; Shtabi i Pėrgjithshėm; drejtorive tė vartėsisė sė drejtpėrdrejtė, si MEICO, drejtoria e inspektimit tė pėrgjithshėm apo komandat. Kjo ishte njė kėrkesė qė kishte hyrė zyrtarisht tek unė dhe u procedua zyrtarisht mė tej. Unė kam herė shėnimet pėrkatėse pėr autoritetin mė tė lartė civil, qė ėshtė sekretari i pėrgjithshėm dhe autoritetin mė tė lartė ushtarak, qė ėshtė shefi i Shtabit tė Pėrgjithshėm. Kjo, pėr faktin se sekretari i pėrgjithshėm ka nė vartėsi tė gjithė drejtoritė e strukturės civile, ndėrsa shefi i Shtabit tė Pėrgjithshėm ka nė vartėsi tė gjitha drejtoritė dhe strukturat ushtarake si dhe komandat. Shėnimi qė unė kam bėrė pėr kėto dy struktura ka qenė qė: “Kėrkesa tė konsiderohet sipas njė praktikė konform ligjit”. Kėto dy autoritete kanė kompetencė qė tė vėnė nė lėvizje strukturat e tyre tė vartėsisė. Duhet tė keni parasysh se Ministria e Mbrojtjes ka dy linja strukturash; Drejtoritė e Ministrisė sė Mbrojtjes dhe Drejtoritė e Shtabit tė Pėrgjithshėm. Pas kėtij shėnimi, nė zyrėn time ka ardhur njė MEMO e Shtabit tė Pėrgjithshėm e datės 28.12.2006. Kjo nuk ka ardhur mė datė 28, por me sa kujtoj rreth datės 10 janar 2007. E theksoj kėtė, se kjo tregon se nuk kam pasur ndonjė zell tė veēantė apo tė diferencuar pėr kėtė kėrkesė. Nė MEMO-n qė ka paraqitur Shtabi pranė meje, Shtabi ka bėrė njė vlerėsim e analizė tė detajuar tė kėrkesės. Veē tė tjerave, ajo thekson se shkresa e paraqitur nga kjo kompani ėshtė e njėjtė me atė tė paraqitur nga ndėrmarrja MEICO. Shtabi i Pėrgjithshėm ka bėrė vlerėsimin e kėrkesės sė ‘SAC’ dhe elementėve konkret tė saj pėr mėnyrėn e realizimit tė demontimit, vendit tė demontimit si dhe sugjerime tė tjera pėrkatėse. Unė kam bėrė shėnimin mbi kėtė MEMO: “Shikoni konform rregullave dhe interesit dhe planit tė demontimit, shikoni qė nė takim me kompaninė tė negocioni pėr problemet”. Kjo i ėshtė drejtuar pėrsėri sekretarit tė pėrgjithshėm dhe shefit tė Shtabit tė Pėrgjithshėm”. Kjo provon dhe njėherė qė unė kam kėrkuar qė ēdo gjė tė bėhej konform rregullave. Dua tė shtoj se nė tė njėjtėn kohė, nė proces ka qenė dhe projekti me ‘SAC’ dhe ‘ARMOR Group’. Rreth datės 18 janar 2007, shoqėria ‘SAC’ dhe mė saktė Patric Henry, ka bėrė prezantim filmik tė teknologjisė sė demontimit nė ministri ku kanė qenė prezent strukturat civile dhe ushtarake. Di qė ka bėrė kėtė prezantim nė ministri dhe e kam pritur nė zyrėn time. Mbaj mend qė kishte njė lap-top me vete dhe kėrkoi qė tė ma prezantonte dhe mua, gjė pėr tė cilėn nuk tregova interes.

Gazeta Shqiptare

Anėtarėsuar
    04-04-2007
    Postime
    1,232

Luan Hoxha, letėr Berishės: Mediu s’mė pyet pėr asgjė

Ish-shefi i Shtabit tė Pėrgjithshėm, Luan Hoxha ka informuar nė detaje kryeministrin Sali Berisha pėr mėnyrėn se si keqmenaxhohej Ministria e Mbrojtjes, nga titullari i saj, Fatmir Mediu. Nė njė letėr konfidenciale qė Hoxha i ka dėrguar Berishės nė datėn 12 nėntor 2007, pasqyrohet e plotė gjendja e rėnduar nė Forcat e Armatosura si pasojė e menaxhimit tė keq nga ana e Mediut, i cili akuzohet nga ish-shefi i Shtabit, se kishte pėrqendruar tė gjitha pushtetet nė duart e veta. Informacioni daton 4 muaj para se tė ndodhte shpėrthimi tragjik nė punishten e vdekjes nė Gėrdec. Hoxha e informon Berishėn se, prej emėrimit tė tij nė pozicionin e Shefit tė Shtabit, ministri i Mbrojtjes, Fatmir Mediu e kishte zhveshur atė nga shumė prej kompetencave qė i jepte ligji.

REPUBLIKA E SHQIPĖRISĖ
    MINISTRIA E MBROJTJES
    SHTABI I PĖRGJITHSHĖM
    KONFIDENCIALE, TIRANĖ MĖ 12.11.2007
    LĖNDA: Mbi disa shqetėsime nė Forcat e Armatosura
    DREJTUAR: SH.T Zotit Sali Berisha, Kryeministėr i Republikės sė Shqipėrisė

I nderuar zoti Kryeministėr,

Nė radhė tė parė dėshiroj t’ju informoj se procesi i reformės nė Forcat e Armatosura po shkon nė drejtimin e duhur dhe se edhe kohėt e fundit nė tė gjitha aktivitetet qė ne kemi marrė pjesė, nė stėrvitjet e pėrbashkėta, rajonale qoftė nė vendin tonė por edhe nė vendet fqinje, kemi arritur rezultate tė larta e tė vlerėsuara si mė tė mirat nė radhėt e vendeve aspirante pėr anėtarėsim nė NATO. Para pak ditėsh, dhe nė procesin e vlerėsimit tė kapaciteteve tona operacionale nga ekipi i NATO-s gjatė zhvillimit tė stėrvitjes “Longboė Lancer” kanė qenė pozitive, duke kaluar me sukses fazėn e parė tė vlerėsimit sipas konceptit OCC tė batalionit tė dytė tė Brigadės sė Reagimit tė Shpejtė. Ky objektiv ishte njė nga objektivat vjetorė kryesorė, tė deklaruara nė Aleancė nga ana jonė dhe realizimi i tij me cilėsi ka pasur njė impakt edhe mė pozitiv nė vlerėsimin qė po bėhet pėr pėrgatitjen operacionale tė kapaciteteve tė planifikuara e tė deklaruara pėr kontributin tonė tė ardhshėm nė Aleancė. Nė tė gjitha takimet e nivelit tė lartė me Komandėn e Transformimit tė Aleancės Norfolk, me Komandėn Amerikane nė Europė, me Komandėn e Komponentit Tokėsor tė NATO-s nė Gjermani e me radhė, kemi marrė vlerėsime nga mė pozitivet pėr punėn e bėrė, pėr standardet e arritura dhe veēanėrisht pėr kontributin e dhėnė nė operacionet nė ruajtje tė paqes, gjė kjo qė nė shumė raste, nė raport me sasinė e forcės sė armatosur qė kemi, kalon edhe kontributin e disa vendeve qė janė anėtare tė Aleancės. Rezultatet e arritura nė tė vėrtetė nuk janė njė surprizė pėr ne, pasi ato janė frut i njė pune tė sistemuar e tė vazhdueshme tė bazuar nė plane afatshkurtra, afatmesme e afatgjata, tė hartuara nė pėrputhje tė plotė me dokumentet kryesore tė Mbrojtjes. Duke pasur nė konsideratė se periudha e mbetur deri nė Samitin e Bukureshtit ėshtė njė periudhė shumė e rėndėsishme e shumė delikate, mė lejoni t’ju parashtroj edhe disa shqetėsime qė unė, si Shefi i Shtabit tė Pėrgjithshėm tė Forcave tė Armatosura, si drejtuesi mė i lartė ushtarak, dhe si kėshilltari mė i lartė ushtarak i Juaji, mendoj se duhet tė viheni nė dijeni.

Zoti Kryeministėr,

Me propozimin tuaj kam diēka mė tepėr se njė vit nė krye tė Shtabit tė Pėrgjithshėm, me njė situatė tė vėshtirė nė menaxhimin e personelit, detyrė qė rrjedh nga ligji pėr pushtetet dhe autoritetet e Komandimit nė Forcat e Armatosura. Njė muaj pas ardhjes sime nė detyrė, pa komunikuar me mua, dhe nė kohėn qė ndodhesha nė selinė e NATO-s, ministri i Mbrojtjes ka urdhėruar abrogimin e urdhrit tė Ministrit tė Mbrojtjes tė vitit 2004, pėr delegimin e kompetencave Shefit tė Shtabit nė emėrimin e personelit tė Forcės sė Armatosur, duke bėrė kėshtu njė hap prapa nė anėn konceptuale tė menaxhimit tė personelit. Kjo nuk kishte ndodhur qė nga viti 2000, dhe pėr pasojė unė mund tė them se sot, nė drejtim tė menaxhimit tė personelit ushtarak e civil, ne ndodhemi nė periudhėn mė tė centralizuar historike tė Forcės sė Armatosur, (pėr hir tė sė vėrtetės, as nė kohėn e diktaturės ky proces nuk ka qenė kaq i centralizuar nga Ministri). Njė ndikim jo tė vogėl ka pasur ky centralizim edhe nė fushėn e respektit etik tė Autoriteteve tė Komandimit e tė Drejtimit, kur ministri i Mbrojtjes, edhe pse Shefi i Shtabit ėshtė nė zyrė, vazhdon t’i ngarkojė detyra direkte operacionale jo vetėm vartėsit nė Komandat Kryesore, por ndonjėherė edhe deri edhe nė nivel batalioni. Edhe kjo mėnyrė e tė ushtruarit tė autoritetit bie ndesh me parimet bazė tė Komandim-Kontrollit nė njė Forcė tė Armatosur tė njė vendi demokratik. Ky fakt vėrtetohet edhe nga rekomandimet gojore e me shkrim tė disa ekipeve tė ardhura nga vende tė Aleancės, por dhe nga Komanda e NATO-s JFC Napoli kanė deklaruar nė nivelet mė tė larta, sikurse edhe nė prezencėn time, si njė eksperiencė tė praktikueshme nė njė strukturė ushtarake tė njė vendi demokratik. Ky centralizim dhe dobėsim i funksionit tė Shefit tė Shtabit bėn tė mundur qė tė krijohet njė perceptim qė Ministri nuk ka besim tek Shefi i Shtabit pėr t’i deleguar kompetencat, qė ligji ia shpreh si detyrė dhe pėrgjegjėsi qė duhet tė bėjė. Kjo detyrė e vėnė nė ligj ka pasur parasysh se ėshtė e domosdoshme qė duhet tė ketė njė ndarje tė drejtė tė raporteve tė politikės me profesionalizmin. Nė fakt, unė mendoj se kjo nuk ėshtė bėrė nga moskuptimi i drejtė i raporteve, por mė shumė nga pozicione personale. Megjithatė, kjo nuk ėshtė e mjaftueshme pėr tė krijuar njė pėrshtypje tė plotė. Ka pasur raste edhe kur ministri ka emėruar dhe kthyer nė Forcat e Armatosura oficerė nė kundėrshtim me kriteret e pėrcaktuara me ligj, si dhe raste tė tjera tė dhėnies sė gradave e emėrimeve pėr oficerė me vese, mashtrues me dokumente nė procesin e dhėnies sė gradave. Pėr kėto tė fundit ėshtė injoruar kėrkesa e drejtpėrdrejtė e Komisionit tė Ankimimit tė ngritur nga vetė Ministri para mė shumė se njė viti, si dhe letra sqaruese direkte e vetė Shefit tė Shtabit, letėr nė tė cilėn janė sjellė prova shkresore tė mashtrimit tė dokumentuar nė disa nivele tė komandimit. Edhe kjo praktikė ėshtė hartuar nė mėnyrė ligjore nga Policia e Shtetit dhe nga Policia Ushtarake. Megjithėse kam insistuar duke i thėnė tė vėrtetėn, ministri, edhe pse ky problem ėshtė i njohur edhe nė opinionin ushtarak, nuk mė ka mbėshtetur. Kjo gjė nuk mendoj se mund tė dojė shpjegime tė mėtejshme nga ana ime. Megjithėse jam munduar tė “mirėkuptoj”, gjė qė gjykoj se mė ėshtė marrė pėr “tėrheqje”, akoma edhe tani Ministri vazhdon tė mos e pyesė Shefin e Shtabit edhe pėr emėrime shumė tė rėndėsishme, siē ėshtė rasti i emėrimit tė Komandantit tė Brigadės sė Reagimit tė Shpejtė, nė kundėrshtim me kėrkesėn edhe kėshillėn time pėr tė rishikuar kėtė emėrim qė ka tė bėjė me njė pozicion funksional tė gjeneralit mė tė rėndėsishėm tė Trupave tė Luftimit tė Forcave tona tė Armatosura. Nė fakt, unė mendoj se ėshtė pa kuptim qė unė tė pyetem e tė propozoj tek Ministri edhe pėr emėrimin e njė nėnoficeri, togeri ose kapiteni dhe tė mos pyetem pėr njė komandant brigade. Nė eksperiencėn time mė se 12 vjeēare pune si gjeneral, nuk mė ka takuar as ta dėgjoj njė gjė tė tillė. Krahas kėtyre problemeve, ka edhe ēėshtje tė mosfunksionimit tė disa strukturave tė vetė Ministrisė sė Mbrojtjes, qė pėr pasojė sjellin ērregullime nė realizimin e detyrave tė pėrbashkėta Ministri-Shtab i Pėrgjithshėm, gjė pėr tė cilėn kemi biseduar disa herė me Ministrin. Edhe pėr kėtė ēėshtje ka mė shumė se 6 muaj qė ekipe tė njė prej institucioneve amerikane mė serioze nė fushėn e marrėdhėnieve civilo- ushtarake (Qendra pėr studimin e marrėdhėnieve Civile Ushtarake nė Kaliforni), tė ftuara nga vetė Ministri, kanė bėrė studimin pėr gjendjen tonė konkrete, por edhe rekomandimet e tyre nuk janė marrė akoma parasysh. Nė kėtė studim thuhet haptazi qė disa struktura nė Ministrinė e Mbrojtjes nuk plotėsojnė misionin ose mungojnė fare, pėr pasojė shumė nga detyrat qė duhet tė kryejnė kėto struktura bėhen nga Shtabi i Pėrgjithshėm. Nė fakt, kjo praktikė dėmton edhe vetė Shtabin, qė nė shumė raste duke bėrė gjėra qė ndofta nuk i njeh sa duhet, ka dėmtuar cilėsinė e punės (tė tjerėve), duke mos realizuar nė cilėsi edhe ndonjė nga detyrat e veta funksionale. Problem tjetėr shumė i rėndėsishėm ėshtė dhe realizimi i buxhetit tė kėtij viti. Si pasojė e njė procesi jo tė mirorganizuar e tė strukturave pa shumė pėrvojė nė Planifikim Programim e Buxhetim, si dhe pėr pasojė tė pengesave burokratike tė tenderimeve, realizimi i buxhetit pėr kėtė vit ėshtė nė nivel tė pakėnaqshėm, rreth 65% kundrejt planit tė 11- mujorit. Pėr tė analizuar kėtė ēėshtje, i kam kėrkuar ministrit takime e ballafaqime tė strukturave planifikuese e programuese me ato tė financės e tė prokurimeve, nė mėnyrė qė mė pas tė mbahet qėndrim ndaj personave pėrgjegjės, por deri tani akoma nuk po ndodh njė gjė e tillė. Nė fakt, unė nuk mund tė zhvilloj vetėm me Shtabin kėtė analizė, pasi njė pjesė e rėndėsishme e procesit sidomos tenderimet, janė nė drejtoritė e Ministrisė dhe nė komandat kryesore, duke mos mė dhėnė akses as pėr dhėnie mendimi qoftė dhe formal se ku duhet tė bėhen ato.

Zoti Kryeministėr,

Qėllimi im nuk ėshtė qė tė “akuzoj” njė palė e tė “mbroj” tjetrėn. Qėllimi im ėshtė nė radhė tė parė tė rregullohet sa mė shpejt gjendja, sepse nga informacionet qė kam nga njė masė oficerėsh nė bazė, kėto deformime mund tė arrijnė nė nivele tė pariparueshme e me pasoja negative historike nė jetėn e Forcės sė Armatosur. Ju siguroj gjithashtu se raportet e mia personale me Ministrin Mediu i konsideroj tė mira, dhe dėshiroj qė edhe nė aspektin institucional tė jenė po ashtu. Gjithashtu ju siguroj qė kėto probleme i kam trajtuar edhe me Ministrin, por edhe pse shpeshherė jemi mirėkuptuar dhe ka thėnė se do t’i zgjidhim mė sė shumti, ato akoma nuk kanė gjetur zgjidhje. Pėr tė arritur nė njė ndryshim tė kėsaj situate shumė rėnduese, do tė mirėprisja ēfarėdolloj takimi me Ju, ose edhe pėr njė thirrje nė raport nė prezencėn e Ministrit pėr tė ndihmuar e pėrmirėsuar procesin. Jam si pėrherė i gatshėm tė zbatoj detyrat e pėrgjegjėsitė qė ju zoti Kryeministėr mė keni ngarkuar.

Shpresoj e besoj shumė nė mirėkuptimin Tuaj.
    Me respekt
    Gjeneral Lejtnant, Luan HOXHA
    SHEFI I SHTABIT TĖ PĖRGJITHSHĖM TĖ FORCAVE TĖ ARMATOSURA

Gazeta Shqiptare

Anėtarėsuar
    04-04-2007
    Postime
    1,232

"Gerdeci", Gjykata e Lartė vecon dosjen: Do gjykojė vetėm Mediun

Kolegji Penal i Gjykatės sė Lartė vendosi tė pranonte kėrkesėn e 19 prej tė pandehurve tė kėtij procesi pėr vecimin e gjykimit. Nė bazė tė kėtij vendimi dosja nė ngarkim tė ish- ministrit tė Mbrotjes Mediu i cili akuzohet pėr “shpėrdorim detyre” do tė gjykohet nė Gjykatėn e Lartė.

TIRANE-
    Ora 14:34 Ish-ministri i Mbrojtjes, Fatmir Mediu do tė gjykohet i ndarė nga 28 tė pandehurit e tjerė tė akuzuar nga prokuroria shqiptare si persona qė janė pėrgjegjės apo qė kanė pasur lidhje me tragjedinė e 15 marsit 2008 nė Gėrdec tė Vorės.

Kolegji Penal i Gjykatės sė Lartė vendosi tė pranonte kėrkesėn e 19 prej tė pandehurve tė kėtij procesi pėr vecimin e gjykimit.
    “Kėrkesa e avokatėve ėshtė e bazuar nė ligj”- mėsohet tė ketė qenė argumentimi qė Kolegji Penal i ka bėrė kėrkesės sė avokatėve, duke hedhur kėshtu poshtė akuzėn e cila kėrkoi mos pranimin e saj.

Nė bazė tė kėtij vendimi dosja nė ngarkim tė ish- ministrit tė Mbrotjes fatmir Mediu i cili akuzohet pėr “shpėrdorim detyre” do tė gjykohet nė Gjykatėn e Lartė, ndėrsa dosja e 28 tė pandehurve tė tjerė do tė gjykohet nga Gjykata e Tiranės.

Gjykata e Lartė gjithashtu nuk ka pranuar as kėrkesėn e avokates mbrojtėse tė familjeve tė viktimave pėr tė ngritur padi civile pėr dėmshpėrblim.
    Sipas Kolegjit Penal tė kėsaj gjykate shqyrtimi i kėsaj kėrkese ėshtė kompetencė e gjykatės sė shkallės sė parė tė Tiranės. Avokatja mbrojtėse kundėrshtoi vendimin dhe deklaroi se do tė ndiqte mė tej procedurat ligjore pėr tė kundėrshtuar vendimin.

Ndėrkohė po seancėn e fundit Gjykata e lartė rrėzoi kėrkesėn e grupit tė prokurorėve kryesuar nga Sokol Stojani pėr pėrjashtimin e tre gjyqtarėve pėrfshi ketu edhe kreun e trupit gjykues, Besnik Ymeraj. Prokuroria gjykoi se tre gjyqtarėt nuk mund tė shqyrtojnė dot dosjen pasi sipas saj kėta kanė konflikt interesi me tė pandehurit.
    Gazėta Shqiptare ditėt e fundit ka zbardhur pjesė nga dosja e Gėrdecit ku pėrmenden emra shumė afėr Berishės si tė lidhur me aferėn e trafikut tė armėve, pėrfshi ketu dhe djalin e tij Shkelzenin.

Ora 11.21 "Gerdeci", Avokatėt: Klientet tanė pa imunitet. Veconi dosjen

Avokatėt mbrojtės tė 19 tė pandehurve nga 29 qė janė gjithsej kėrkojnė vecimin e dosjes pėr klientėt e tyre. Sipas pėrfaqėsuesve ligjorė, klientėt qė ato pėrfaqėsojnė nuk kanė imunitet dhe pėr pasojė nuk ėshtė kompetencė e Gjykatės sė Lartė gjykimi i tyre por ėshtė Gjykata e Tiranės.

Dosja “Gėrdeci” pėr tė cilėn prokuroria ngriti akuzė pėr 29 persona, ndodhet pėr gjykim nė Gjykatėn e Lartė, pasi njėri nga tė pandehurit ėshtė ish- ministri i Mbrotjes, kryetari i Partisė Republikane Fatmir Mediu, i cili ishte me imunitet.

Njė kėrkesė e tillė nuk ėshtė bėrė nga avokati mbrojtės i administratorit tė “Albademil”, Mihal Delijorgji i cili akuzohet si njė ndėr pėrgjegjėsit e tragjedisė dhe qė ndodhet nė gjendje arresti. Ndėrsa pėrfaqėsuesi ligjor i ish ministrit Mediu i ka lėnė nė dorė Gjykatės tė marrė njė vendim, duke mos u shprehur nė lidhje me kėtė kėrkesė.

Kėrkesa pėr gjykim tė vecuar ėshtė kundėrshtuar nga pėrfaqėsuesi i grupit tė prokurorėve Sokol Stojani i cili i kėrkon Kolegjit Penal tė mos e marrė parasysh.

Nga ana e saj prokuroria i kėrkon gjykatės qė tė marrė vendim qė njė avokat tė mbrojė jo mė shumė se njė tė pandehur.

Kolegji Penal i Gjykatės sė Lartė ėshtė tėrhequr pėr tė vendosur mbi kėrkesėn e 19 tė pandehurve tė tragjedisė sė Gėrdecit, pėr gjykim tė vecuar.

Nėse gjykata vecon cėshtjen atėherė i takon qė dosja e Ish ministrit tė Mbrojtjes tė vecohet nga 28 tė pandehurit e tjerė.

Nga 29 tė pandehur tė cilėt prokuroria i ka ulur nė bankėn e tė akuzuarve si pėrgjegjės pėr shpėrthimin e fabrikės sė demontimin “Albademil”, vetėm 4 janė tė arrestuar. Ish-drejtori i kompanisė shtetėrore MEICO, Ylli Pinari, administratori i kompanisė "Alba Demil", Mihal Delijorgji dhe ish-drejtorin teknik tė fabrikės sė ēmontimit tė municioneve, Dritan Minxolli, si dhe ish punonjėsi i MEICO-s Sokol Gjeci.

Tė pandehur qė gjykohen nė gjendje tė lirė janė ish-ministri i Mbrojtjes, Fatmir Mediu; ish-shefi i Shtabit tė Pėrgjithshėm tė Ushtrisė, Luan Hoxha; zėvendėsi Agim Lala, Shpėtim Spahiu, Zija Bahja, Ramadan Tartari, Ndue Marku, Sokol Gjeēi, Ardian Mullahi, Adriatik Mema, Shkėlzen Madani, Dashnor Ēaushaj, Zenun Fero, Hysni Coēka, Hilmi Laēaj, Fari Toska, Rezart Tėrshana, Besnik Dauti, Agim Babameto, Fiqiret Mato, Lavdi Shatro, Gėzim Oshafi, Denis Hajdari, Jorgo Mino dhe Fatbardh Kuēi.
    (s.g/BalkanWeb)

Anėtarėsuar
    04-04-2007
    Postime
    1,232

Vajza e gjyqtarit, nė aferėn e armėve

Anėtari i Gjykatės sė Lartė, qė po gjykon shpėrthimin e 15 marsit 2008, e mohoi pėrfshirjen e sė bijės. Mediu ndahet nga tė akuzuarit e tjerė

Sokol Ēobo

"Gėrdeci", Mediu i vetėm nė Gjykatėn e Lartė

Ish-ministri i Mbrojtjes, Fatmir Mediu, do tė gjykohet i ndarė nga 28 tė pandehurit e tjerė tė akuzuar nga prokuroria shqiptare si persona qė janė pėrgjegjės pėr tragjedinė e 15 marsit 2008 nė Gėrdec tė Vorės. Kolegji Penal i Gjykatės sė Lartė vendosi tė pranonte kėrkesėn e 16 prej tė pandehurve tė kėtij procesi pėr veēimin e gjykimit. Drejtuesi i Kolegjit Penal, Besnik Imeraj, tha se kėrkesa e avokatėve ėshtė e bazuar nė ligj, duke rrėzuar pėr tė dytėn herė prokurorinė, e cila kėrkoi qė procesi tė zhvillohej nė Gjykatėn e Lartė. Tashmė, nė bazė tė kėtij vendimi, dosja nė ngarkim tė ish-ministrit tė Mbrojtjes, Fatmir Mediu, i cili akuzohet pėr "shpėrdorim detyre" do tė gjykohet nė Gjykatėn e Lartė, ndėrsa dosja e 28 tė pandehurve tė tjerė do tė gjykohet nga Gjykata e Faktit, Tiranė. Gjykata Supreme gjithashtu nuk ka pranuar as kėrkesėn e avokates mbrojtėse tė familjeve tė viktimave pėr tė ngritur padi civile pėr dėmshpėrblim. Sipas Kolegjit Penal tė kėsaj gjykate, shqyrtimi i kėsaj kėrkese ėshtė kompetencė e Gjykatės sė Shkallės sė Parė tė Tiranės.

Seanca gjyqėsore
    Nė fillim tė seancės, gjykata i dha fjalėn avokatit Vladimir Bineri, i cili kėrkoi qė ēėshtja tė ndahet. Mė pas fjalėn e mori kryehetuesi i ēėshtjes "Gėrdeci", Sokol Stojani, aktualisht drejtor i Drejtorisė sė Hetimit dhe Ndjekjes Penale nė Prokurorinė e Pėrgjithshme. Prokurori i parashtroi trupit gjykues se avokatėt kanė kėrkuar ndarjen e ēėshtjes, duke u bazuar te parimi kushtetues se nėse Gjykata e Lartė vendos qė t‘i dėnojė ata nuk kanė ku tė ankohen. Njė tjetėr kėrkesė e mbrojtėsve ishte lidhja e tė pandehurit Fatmir Mediu, i cili gėzonte atributet e ministrit tė Mbrojtjes gjatė tragjedisė sė Gėrdecit dhe tė pandehurve tė tjerė, tė cilėt nuk gėzojnė asnjė imunitet. Pėr kėtė arsye, ata kėrkonin qė ēėshtja tė ndahej. Njė tjetėr kėrkesė e tyre ishte zvarritja e procesit. Prokuroria, pasi ka pėrmendur kėrkesat e mbrojtjes, i kėrkoi trupit gjykues mospranimin e tyre, pasi shkelin haptazi Kushtetutėn dhe pėrkatėsisht nenin 141 tė saj. Sipas pėrfaqėsuesve tė prokurorisė, Kushtetuta lejonte njė standard tė lartė gjykimi, nėse gjykata do tė rrėzonte kėrkesėn e mbrojtjes. "Nėse ēėshtja do tė shkojė nė Gjykatėn e Shkallės sė Parė, atėherė ky proces ka nevojė pėr njė vendim tė Gjykatės Kushtetuese", deklaruan prokurorėt, duke saktėsuar se kėrkesat janė nė kundėrshtim me dispozitat e Kodit tė Procedurės Penale. Sipas akuzės, tė pandehurit me veprimet dhe me mosveprimet e tyre kanė shkaktuar vdekjen e 26 personave dhe plagosjen e 300 tė tjerėve dhe pėr kėtė arsye duhet tė gjykohen nga e njėjta gjykatė. "Nuk mund tė ndahet ēėshtja, pasi faktet janė tė lidhura. Ndarja do tė dėmtonte faktet. Shqyrtimi i dy gjykatave sjell barazvlefshmėri dhe kur kėto gjykata nuk janė tė tė njėjtit nivel. Nėse vendosin ndryshe nga njėra-tjera, atėherė palėt do tė kėrkonin njė rishikim tė vendimit", tha prokurori Sokol Stojani. Nė fund pėrsėriti, se, duke u bazuar te faktet e sipėrcituara, i kėrkon Kolegjit Penal mospranimin e kėrkesave tė mbrojtjes tė tė pandehurve.

Gjyqi, pas tri orėsh
    Pas kėrkesave tė prokurorisė, trupi gjykues shtyu seancėn nė orėn 14:00 tė ditės sė djeshme, me qėllim qė tė bėhej gati pėr analizimin e kėrkesave tė palėve nė proces. Pas mė shumė se tri orėsh e gjysmė, trupi gjykues dha vendimin. Sipas tyre, nė kėtė proces avokatėt e 16 tė pandehurve kėrkuan qė ēėshtja tė ndahej, ndėrsa organi i prokurorisė kėrkoi qė Gjykata e Lartė ėshtė kompetente pėr gjykimin e kėtij procesi. Sipas pesėshes gjykuese, kėrkesa e avokatėve ėshtė e bazuar nė ligj, pasi klientėt e tyre nuk gėzojnė asnjė imunitet. Gjykata tha se personat e akuzuar pėr ngjarjen e Gėrdecit nuk kanė akuza tė njėjta dhe se veprimet e disa prej tyre janė tė ndryshme nga veprimet e disa tė tjerėve. Mė konkretisht, Kolegji Penal theksoi se kompetencė e Gjykatės sė Lartė ėshtė vetėm gjykimi i tė pandehurit Fatmir Mediu, i cili gėzon statusin e deputetit nė Kuvendin e Shqipėrisė. "Ēdo person qė merr njė vendim ka tė drejtė tė ankohet ndaj kėtij vendimi. Nė rastin konkret, tė pandehurit qė nuk u atribuohet neni 141 i Kushtetutės nuk mund tė gjykohen nė Gjykatėn e Lartė", tha trupi gjykues. Sipas tyre, nė kėtė rast mund tė kemi njė gjykim tė ndarė, ku ish-ministri i Mbrojtjes do tė gjykohet nga Gjykata e Lartė dhe tė pandehurit e tjerė nė Gjykatėn e Tiranės.

Vendimet pėrfundimtare
    Krahas shpalljes sė moskompetencės pėr gjykimin e tė pandehurve qė nuk gėzojnė imunitet tė dosjes "Gėrdeci", trupi gjykues u shpreh edhe pėr kėrkesat civile nė procesin penal. Sipas gjykatės, nėse kėto palė do tė legjitimoheshin, atėherė kishte rrezik potencial qė procesi penal tė kthehej nė njė proces civil. "Nėse kėrkesa e trashėgimtarėve tė viktimave tė tragjedisė sė Gėrdecit dhe avokaturės sė shtetit do tė pranohej nė procesin penal, atėherė ky proces do tė dėmtohej rėndė", tha kryesuesi i trupit gjykues, Besnik Imeraj. Nė pėrfundim, Kolegji Penal i Gjykatės sė Lartė vendosi: shpalljen e moskompetencės sė Gjykatės sė Lartė pėr gjykimin e akuzave penale nė ngarkim tė tė pandehurve: Agim Lala, Ndue Marku, Ardian Mullai, Zija Bahja, Luan Hoxha, Zenun Ferro, Hysni Ēoēka, Lavdi Shatro, Jorgo Mino, Fiqiret Mato, Armand Tartari, Fatbardh Kuci, Shpėtim Spahiu, Adriatik Mema, Rezart Tėrshana, Denis Hajdari, Gėzim Hoshafi, Besnik Dauti, Agim Babameto, Fahri Toska, Mihal Delijorgji, Ylli pinari, Shkėlzen Madani, Ardian Mullai, Sokol Ngjeēi, Dritan Minxholli, Juliana Margariti, Dashnor Ēaushi, Hilmi Lacaj, dhe Albademil sh.p.k., si dhe dėrgimin e ēėshtjes nė ngarkim tė tyre pėr kompetencė nė Gjykatėn e Shkallės sė Parė Tiranė. Gjithashtu, Kolegji Penal vendosi: Veēimin e padisė civile nga procesi penal tė paditėsve Nazmije Hazizaj etj. pėrfaqėsuar nga avokate Blerta Kraja tė legjitimuar nga organi i prokurorisė nė fazėn e hetimeve paraprake dhe mospranimin pėr shqyrtim tė kėrkesė-padisė sė Avokatit tė Shtetit dhe padive tė tjera civile duke i dėrguar ato pėr shqyrtim nga njė trup gjykues civil i Gjykatės sė Shkallės sė Parė Tiranė.

Kėrkesa

Avokatėt, dosja duhet tė ndahet

Avokatėt mbrojtės tė tė pandehurve kėrkuan njė seancė mė parė veēimin e dosjes pėr klientėt e tyre. Sipas tyre, personat qė ata pėrfaqėsojnė nuk kanė imunitet dhe pėr pasojė nuk ėshtė kompetencė e Gjykatės sė Lartė gjykimi i tyre, por ėshtė vetėm Gjykata e Tiranės. Dosja "Gėrdeci" pėr tė cilėn prokuroria ngriti akuzė pėr 29 persona dhe njė firmė, u dėrgua pėr gjykim nė Gjykatėn e Lartė, pasi njėri nga tė pandehurit ėshtė ish- ministri i Mbrojtjes, kryetari i Partisė Republikane, Fatmir Mediu, kishte imunitet.

Reagimi pas seancės: Nuk po vendoset drejtėsia. Familjarėt paditėn edhe Kryeministrin...

Trashėgimtarėt e viktimave:
    "Gėrdeci", nė Gjykatėn Kushtetuese

Familjarėt e viktimave tė Gėrdecit, tė cilėt kanė ndjekur nga afėr tė gjitha proceset gjyqėsore, kanė reaguar ashpėr ndaj vendimit tė Gjykatės sė Lartė, duke kėmbėngulur se ėshtė antiligjor. Pėrfaqėsuesja ligjore e tyre nė gjykatė, Blerta Kraja, tha se ky Kolegj Penal ka shkelur haptazi ligjet e shtetit shqiptar, pasi tre prej tyre duhet tė jepnin dorėheqjen, pasi kishin konflikte interesi me ēėshtjen pėrkatėse. Ajo shtoi se do tė verifikojė vendimin pėrfundimtar dhe nuk do tė pranojė qė Gjykata e Shkallės sė Parė tė verifikojė padinė pėr dėmshpėrblim, por do t‘i drejtohet Gjykatės Kushtetuese pėr njė unifikim tė kėtyre vendimeve. Nė deklaratėn pas seancės, avokatja tha se do tė ndjekė tė gjitha rrugėt ligjore, madje pėr kėto kėrkesa do t‘i drejtohet edhe Gjykatės sė Strasburgut.
    Por reagimi i avokates Kraja nuk ka qenė i vetmi. Menjėherė pas vendimit tė Kolegjit Penal, i cili vendosi delegimin e dosjes nė Gjykatėn e Tiranės, disa familjarė kanė lėshuar akuza ndaj kėtij trupi gjykues, i cili, sipas tyre, po luante me gjakun e tė afėrmve tė tyre. Ėshtė dashur ndėrhyrja e disa punonjėsve tė Gjykatės sė Lartė qė situata tė normalizohej, por menjėherė sapo kanė dalė nga salla dhe kanė shkuar nė korridor ku sėrish janė lėshuar akuza ndaj trupit gjykues, i cili sipas tyre nuk po vendoste drejtėsi.
    Gjykata e Lartė ka hedhur poshtė kėrkesėn e familjarėve tė tragjedisė sė Gėrdecit nė procesin civil, qė kishin paditur edhe Kryeministrin. Ata shkruanin nė padinė civile nė procesin penal se me veprimet dhe mosveprimet e Kryeministrit Berisha, Kėshilli i Ministrave i ka hapur rrugė procedurės sė trajtimit tė armėve, teknikės dhe pajisjeve tė Forcave tė Armatosura, nga ku zė fill gjithė kjo veprimtari demontimi, e cila ka sjellė kėtė pasojė kriminale. "Kryeministria ėshtė person juridik, publik, qė mbėshtet veprimtarinė e Kėshillit tė Ministrave, tė Kryeministrit, tė zėvendėskryeministrit dhe tė ministrit tė Shtetit", pėrgjigjet civilisht, me pasurinė e saj, pėr shkak tė miratimit tė vendimit nr.138, datė 14.03.2007, qė nuk arrin tė rregullojė tė gjithė procedurėn siē parashikohet nė ligj, si dhe pėr shkak tė mosveprimit tė Kryeministrit, pėr tė siguruar zbatimin e atij vendimi. "Siē del nga aktet e administruara nė dosje, Kėshilli i Ministrave ka miratuar me vendimin e tij nr.138, datė 14.03.2007, procedurėn e trajtimit tė armėve, teknikės dhe pajisjeve tė Forcave tė Armatosura, nga ku zė fill gjithė kjo veprimtari demontimi, e cila ka sjellė kėtė pasojė kriminale", thuhej nė padi. Mė pas shtohej se "Nga tėrėsia e akteve tė administruara nė dosje rezulton se Kryeministri nuk ka ndėrmarrė asnjė veprim qė tė pėrmbushė detyrimin e tij kushtetues, pra tė siguronte zbatimin e legjislacionit dhe tė politikave tė miratuara nga Kėshilli i Ministrave.
    "Nėse ai (Sali Berisha) do tė kishte vepruar nė mėnyrė aktive, siē Kushtetuta e ngarkon, do tė kishte ndaluar njė ministėr tė nxirrte akte tė tilla tė kundėrligjshme, apo mė tej do tė kishte parandaluar njė ngjarje tė tillė kriminale, apo sė paku pėr atė vetė do tė arrinte tė shkarkonte vetveten nga pas rrjedhja e njė pėrgjegjėsie tė paktėn civile. Nė kėto kushte, duke qenė se Kryeministria ėshtė personi juridik publik (pra subjekt nė qarkullimin civil, me pasuri dhe buxhet), qė pėrgjigjet dhe i mbėshtet institucione tė tilla si Kėshillin e Ministrave apo Kryeministrin etj., dhe duke qenė se Kėshilli i Ministrave ka miratuar atė vendim, si dhe pėr shkak tė mosveprimit tė Kryeministrit gjatė ushtrimit tė detyrės, ka ardhur dhe ky dėm civil, atėherė kėrkojmė qė ky person juridik, Kryeministria, tė pėrgjigjet civilisht, solidarisht, me tė paditurit e tjerė nė pagimin e dėmshpėrblimit pėr ne, paditėsit", pėrfundonte padia e tė dėmtuarve.

Faqja 9 prej 9 FillimFillim ... 789

Tema tė Ngjashme

1. Video e ushtarėve grekė nė Internet indinjon shqiptarėt
    Nga Ingenuous nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 207
    Postimi i Fundit: 22-09-2011, 14:58
  2. Letersia Shqiptare
    Nga new-man nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 16-01-2009, 12:28
  3. Qėndrimi i shtypit tė huaj ndaj lidhjes sė Prizrenit
    Nga Davius nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 09-07-2006, 23:28
  4. Gjergj Kastrioti sipas pikėpamjeve antishqiptare
    Nga Davius nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 77
    Postimi i Fundit: 28-04-2006, 12:45
  5. Brukseli: Zgjedhjet e 2005, shansi juaj i fundit
    Nga Brari nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 32
    Postimi i Fundit: 12-04-2005, 14:53

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •