Close
Faqja 5 prej 7 FillimFillim ... 34567 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 61
    une jam
    Anėtarėsuar
    09-01-2003
    Postime
    290
    klod

une pyetje tuaja u kam thene pergjigje shume qarte por ju doni ta shtremberoni te verteten. ato pjeset nga kurani ti solle per te treguar se sa fuqimisht shprehej qe kurani duhet besuar. Te solla te gjithe suren sepse e humbte bukurine dhe fuqine e te shprehurit ne qofte se do te sillja vetm nje ajet.

Ndersa ju me citoni dy ajete qe nuk flasin per njerezit por per xhindet. sic ta thashe dhe me pare kur ne Kuran flet per grua e ka fjalen per xhindet dhe jo per njerezit prandaj ti ske pse te vazhdosh akoma kete teme.

njse sic te thashe qe ne qofte se deshiron do te sjell shkrimin qe eshte po ne kete pyetje e nje kristiani mbi besimin e aso kohe ne gadishullin arabik. qe besonin ne tre zota. pra maria, perendia dhe jezusi. mund ta quash si te duash kete besim te krishtere ose jo por ama existonte. ndersa per te krishteret e sotem do te sjell nje ajet tjeter qe flet per besimin tuaj ne tre zota , ajetin e ke ne fund te ketij shkrimi.(po ta them tani se mos nuk e lexon e na vjen me ndonje thashetheme me pas)

Quote:
    Nė historinė e Krishtėrimit, disa vetė ose grupe kanė mbajtur njė qėndrim qė e mohon unicitetin e Zotit dhe kanė mbritur deri tek pohimi i tre zotave. Nė ēdo rast kėto mendime janė kritikuar nga kishat e krishtera si tė papranueshme me mėsimin e vėrtetė tė krishterė.
    Nė gjuhėn e popullit, disa shprehje tė tė krishterėve, tė bėjnė tė mendosh pėr “triteizmin praktik”. Ka raste, personash tė krishterė, qė kur flasin ose shkruajnė, tė japin pėrshtypjen se tė krishterėt adhurojnė tre zota. Sidoqoftė, kėto shprehje janė kundėrshtuar gjithmonė prej krerėve tė kishės sė krishtere dhe teologėve, si tė gabuara.
    Megjithėse nė kohėn e Muhametit, kishte shumė tė krishterė nė Arabinė e Madhe, nė krahinėn e Mekes (Hijaz) ishin tė paktė. Meka, duke qenė faltorja e besimit pagan, nė kohėn e Jahiliyya-s, kundėrshtoi pėrhapjen e mendimeve tė Krishtėrimit. Tė krishterėt dhe paganėt qė ndodheshin nė Hijaz, duket se nuk kishin marrė mėsime tė rregullta pėr fenė e krishterė.
    Nė atė kohė s’kishte “shkolla” ose institute pėr mėsimin e fesė sė krishterė dhe Shkrimet e krishtera ende s’ishin pėrkthyer nė arabisht. Kėshtu njohja e vėrtetė e mėsimit tė krishterė, duket se ishte vetėm nė hapat e para.
    S’do tė ishte keq tė pėrmendim edhe njė gjė. Megjithėse fiset e ndryshme arabe u jepnin emra tė ndryshėm hyjnive tė veta pagane, ata njėsuan Allah-un, Zotin e Madh, me Atin, Marinė si Nėna e madhe dhe Krishtin si Zotin, bir i lindur fizikisht, prej Allahut dhe Marisė. (Duket se ky pranim pėr tė vėrtetėn gojėdhanore pagane, u pranua me lehtėsi prej Arabėve tė krishterė tė kthyer, qė ishin mėsuar, mos mė keq, nė fenė e krishtere). Ky ėshtė njė shtrembėrim i fesė sė krishtere, dhe teologėt e krishterė mė me autoritet e dėnuan. Edhe Kurani e dėnon kėtė besim, si tė padenjė pėr natyrėn hyjnore. Tė krishterėt janė dakort me mėsimin e Kuranit, se Zoti qėndron shumė mė lart se fakti qė tė lindė njė djalė, apo Maria e Jezusi janė zota qė i shtohen Allahut, ose Allahu ėshtė njėri prej tre zotave. Kurani, pra, e dėnonte mėsimn pagan, gjysėm tė kristianizuar, qė gjėndej atėherė nė Hijaz, njė besim qė as kishat e krishtera nuk e pranojnė.
    quote /end

KETU AJETET QE UNE MENDOJ SE KANE TE BEJNE ME BESIMIN E SOTEM TE KRISHTERE.

Vėrtet, ēėshtja e Isait (tė lindur pa baba) te All-llahu ėshtė sikurse ēėshtja e Ademit. Atė e krijoi Ai nga dheu, e pastaj atij i tha "Bėhu!" ai u bė.( Ai imran: 59)

Dhe as qė ju urdhėron ai (pejgamberi) qė tė adhuroni engjėjt, as pejgamberėt pėr zota. Vallė, a ju urdhėoi ai juve mosbesimin pasiqė ju jeni muslimanė?(ali imran :80)
    kjo eshte relevante per ty sic e thashe. besoj e di qe muslimanet besojne se shpriti i shenjte eshte gabrieli (engjelli). pra thote mos adhuroni pejgamere dhe engjej si zoter. note: fjala musliman eshte perdorur ne kuptimin ...besimtar i drejte, i nenshtruar ndaj zotit

faleminderit per muirekuptimin klod.

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Po mire e shihni ju se cfare shkruani apo jo?

Une shtremberoj te verteten? po mire, kur ju i keni te gatshme keto parrulla per te gjithe te krishteret, qe para debateve, pserse debatoni atehere?

Ruud i nderuar, une te kerkova pergjigje, se cili sekt i krishtere ne kohen e Muhamedit, ka besuar ne hyjnine e Maries, edhe per n meteper, te qenit e saj nje vete e trinise?

Kesaj ti nuk i je referuar ende! Prandaj edhe unte thashe se nuk je pergjigjur, por deri me tash ke aluaduar, se ashtu do kete qene meqe e thote Kurani.

Doktrina e krishterimit eshte ajo e vendosur ne Keshillat Ekumneike, te nderuar, edhe jo thashethemet tuaja qe degjoni neper emigracion. A jeni ne gjendje ta beni dallimin?

Tashti une ju pyeta, ku ne Keshillat Ekumenike kishtare te kohes para Muhamedit, eshte pershkruar Trinia ashti sikur Kurani thote se te krishteret e besojne Trinine?

Pergjigja qe i jepet kesaj pyetje, nuk merret me udhetimet e Muhamedit ne Siri, por referime ne Keshillat Ekmenike

Udhetimi i Muhamedit ne Siri, si edhe profecia e bere nga murgu Nestorian, eshte dicka qe nuk mund te meret per prove zyrtare e perfundimtare, pasi eshte vetem nje histori tradite e gojedhene, edhe nuk i perket mesimit zyrtar kuranor, dmth nuk eshte ne Kuran!

Tjeter Rapsod (kesaj rradhe),

Nestorianet i nderuar, po ti shohesh besimin, aq me teper kundershtojne konceptet islamike per Trinine. Ajo qe Nestorianet gabuan ne doktrnene ortodokse, ishte ne Kristologji e jo ne Trinitet, dmth ata besonin se Maria nuk lindi Krishtin Perendi-njeri, por lindi vetem njeriun Krisht, duke bere nje ndarje keshtu te Krishtit ne dy persona.

Por persa i perket mesimeve te Trinitetit, ata ishin ortodokse.

Historia e profecise se Muhamedit prej nje murgu nestorian, ka shume pak gjasa te kete ndodhur, pasi nestorianet jane shume larg doktrinave islamike, edhe nuk prisnin ndonje te derguar.

Por ka shume mundesi qe te kete qene ndonje zoroastrian, me ide mesianike, qe edhe mund te jete fshehur neper manastire.

Maronitet, Rapsod, jane persekutuar jo rralle here prej muslimaneve per shkak te besimit ne Krishtin Zot!

Prandaj argumentat tuaja nuk jane te tilla ne vetvete, por ato duhen vertetuar si edhe qysh

pra:

1) Kur ne histori te krishterimit, neper Keshillat Ekumenike eshte mesuar Trinia qe Kurani aludons e te krishteret besojne?

2) Me termin kristian, apo njerez te Librit, si mendoni ju, Kurani i referohet Krishterimit zyrtar te saja kohe (qe ishte ortodoksia), apo nje sekti lokal, ne nje qoshe te botes se atehereshme?

Tjeter,

Ne Kuran ruud, flitet per Trini egjiptianesh edhe me vone me kete pershkrim iu drejtohet te krishtereve!!!

Gabim, mosinformim, apo cfare?

Temat jo po ka ndryshuar Bibla, jane kalime ne nentema, ose ndryshe na i thoni ju me saktesi se kur, si edhe nga kush ndryshoi? Fakte, e jo pergjithesime, apo aludime!

shendet!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 21-01-2003 mė 19:31

une jam
    Anėtarėsuar
    09-01-2003
    Postime
    290
    koke e madhe je Klod. nejse une ta shjegova shume mire por ti sdo te kuptosh. e nga e di ti se per cilen trini flitet per te kristjane apo te egjipjaneve se mos e thote ne kuran. se mos Jezusi erdhi ne kohen e faraone.
    skam kohe te merrem me njerez si ty se zoti ti ka erresuar syte dhe sado te mundohem une skam cfare te bej.
    dhe nje keshille ... vazhdo se ne rruge te drejte je. bye bye

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    12-01-2003
    Vendndodhja
    gjilan
    Postime
    71
    4:171.
    O ithtarėt e librit, mos teproni nė fenė tuaj dhe mos thuani tjetėr gjė pėr All-llahun, pėrveē asaj qė ėshtė e vėrtetė. Mesihu Isa, bir i Merjemes, ishte vetėm i dėrguar i All-llahut. Ishte fjalė e Tij (bėhu) qė ia drejtoi Merjemes dhe ishte frymė (shpirt) nga Ai. Besonie pra All-llahun dhe tė dėrguarin e Tij e mos thoni: "Tre" (trini). Pushoni (sė thėni), se ėshtė mė mirė pėr ju. All-llahu ėshtė vetėm njė All-llah; larg qoftė asaj qė Ai tė ketė fėmijė. Ē'ka nė qiej dhe ēka nė tokė ėshtė vetėm e Tij. Mjafton qė All-llahu ėshtė planifikues i pavarur.
    4:172.
    Mesihu nuk tėrhiqet prej asaj se ėshtė rob i All-llahut, nuk tėrhiqet as engjėjt mė tė zgjedhur. Kush tėrhiqet prej adhurimit ndaj Tij dhe bėn mendjemadhėsi, Ai do t'i ringjallė dhe do t'i tubojė tė gjithė pranė Tij.
    5:17.
    E mohuan (e bėnė kufr) tė vėrtetėn ata qė thanė se: "Zot ėshtė ai, Mesihu bir i Merjemes" Thuaju: " Nėse dėshiron All-llahu ta shkatėrrojė Mesihun, birin e Merjemes, nėnėn e tij dhe gjithė ē'ka nė tokė, kush mund ta pengojė atė?" Vetėm Atij i takon pushteti i qiejve, i tokės dhe ē'ka nė mes tyre. Ai krijon ēdo gjė qė dėshiron. All-llahu ėshtė i gjithfuqishėm pėr ēdo gjė.
    5:72.
    Bėnė kufr (mohuan tė vėrtetėn) ata qė thanė: "All-llah ėshtė ai, Mesihu, bir i Merjemes". E vetė Mesihu, (Isai) tha: "O beni israil, adhuronie All-llahun, Zotin tim dhe Zotin tuaj, sepse ai qė i pėrshkruan Zotit shok, All-llahu ia ka ndaluar (ia ka bėrė haram) atij xhennetin dhe vendi i tij ėshtė zjarri. Pėr mizorėt nuk ka ndihmės.
    5:75.
    Mesihu, bir i Merjemes, nuk ėshtė tjetėr, vetėm se i dėrguar; para tij pati shumė tė dėrguar. Nėna e tij ishte e drejtė (e ndershme). Qė tė dy ata ishin qė ushqeheshin (si njerėzit tjerė). Ja, si u sqarohen atyre argumentet dhe shih pastaj sesi i kthejnė shpinėn tė vėrtetės!
    9:30.
    E jehuditė thanė: Uzejri ėshtė djali i All-llahut, e tė krishterėt thanė: Mesihu ėshtė djalė i All-llahut. Ato ishim thėnie tė tyre me gojėt e tyre (fraza tė thata), qė imitojnė thėniet e jobesimtarėve tė mėhershėm. All-llahu i vraftė, si largohen (nga e vėrteta)!
    ------------------------------------------------------------------------------------
    keto ajete tregojne per Isa-n(Jezuin)as. se nuk ishte tjeter pos i derguar i Allahut xh.sh. dhe jo zot.Per kete ne lehte japim spjegime.
    Ju lutem,pyetja ime eshte kush di te pergjigjet ne ate se kush eshte Ati,kush i biri e kush shpirti i shejt?Pyuetje e thjeshte dhe e qarte.Nuk mr interesojne polemikat e pabaza.
    Me nderime Besnik29
    haker007

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    O Besnik, e di si eshte muabeti?

Ti po thua se ke nje pyetje te thjeshte, edhe kaq!

Ne tashti, i kemi rrahur keto ceshtje gjere e gjate ne kete forum, madje kam pershtypjen me djemte me te mire e me te pergatitur prej jush (Danieli ps).

Por me duhet te them nga nje eksperience relativisht e gjate, se kur shume prej jush permendni kete shprehjen "pyetje e thjeshte", zakonisht (ose gjithmone) eshte e mbartur me paragjykime (qe tashme dihen fare mire), edhe nga nje pyetje e thjeshte, atehere na del se nuk paskesh qene fare e tille per ju, por madje do vijojne edhe nje tre qind te tjera.

Une nuk e kam problem hic numrin e pyetjeve te cdo kujt, por puna eshte se gjerat kane logjika te perbashketa edhe jo si ti caktoni juve (me "thjeshtesite" qe doni).

Prandaj edhe une, duke ditur kete "thjeshtesi" tuajen, ju pyeta (qe ta keni si meter mates thjeshtesine e vertete tuajen) se a mund te me shpjegosh se ne baze te thjeshtesise qe ti kerkon pergjigjen e Trinise, po keshtu me kaq thjeshtesi te me shpjegosh mundesine e Muhamedit per te marre Zbulesen ne shtate dialekte nje heresh.

Tematika eshte e ngjashme, se kemi te bejme me nje veprim te rezultuar ne shtate veprime njeheresh, edhe pse burimi mbetet nje.

thnx!

i/e regjistruar Maska e Shpresmiri
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Zagreb (CRO)
    Postime
    405

Reflektim

"klod", mendoj se problemi kyē kėtu ėshtė se me sa kam pėrvojė deri mė sot me besimtarėt e fesė Islame, mund tė them se ata gati fare nuk e njohin jetimin nė shpirt. Me fjalė tė tjera nuk njohin veprimin nė bazė tė frymėzimit, qė tė mund tė thuash se ke njė pėrvojė shpirtėrore dhe se pėrparon duke zbuluar vlera qė e mbushin me lumturi shpirtin e njeriut. E dyta, feja e krishterė ėshtė fe ontologjike, pra qė ka tė bėjė me qeniesimin ku veēanėrisht bėn pjesė analogjia... e tė tjera si kjo, gjė qė pėr myslimanėt kjo ėshtė diēka shumė e largėt, madje pėr dikė shumė kėrcėnuese ndaj sė vėrtetės. Kėtė e bėjnė duke u nisur nga Kurani qė ėshtė, sipas besimit tė tyre, perfekt nė kuptimin shkencor, fetar, politik, ekonomik... Pėr kėtė arsye shumė gjėra pėrzihen, sidomos fetarja me politikėn (nė kuptimin e ideologjisė) ku shikohet vetėm kryerja formale e obligimeve dhe je nė rehati. Pėr shkak se krijesėn (personin) e konsiderojnė si tė thyeshėm, pra, joobjektiv (kėtė e thotė edhe feja e krishterė), myslimanėt gati edhe e harrojnė njeriun konkret pėr hir tė "perfekcionit" tė Kuranit. E kėtu e humbin edhe kontaktin me realitetin dhe bėhen ideologė. Prandaj, kur ua pėrkujtojmė disa realitete, as qė dėshirojnė tė dėgjojnė, sepse me kėtė shembet edhe idea e tyre.
    Kėto i shkrova qė tė shohin myslimanėt se si mendon njė i krishterė, jo pėr tjetėr gjė, por, po e pėrsėris, qė tė shohin myslimanėt se ku ėshtė dallimi i TĖ MENDUARIT tė njė tė krishteri ndaj njė myslimani.
    Tani jeni tė ftuar tė tregoni, ku ėshtė problemi qė nuk mirremi vesh nė tė folur konkret. Mendimi im ėshtė, se nuk ėshtė problemi te Trinia si Trini, por te problemi se si ne e perceptojmė Zotin dhe njeriun. Sepse, po e patėm tė qartė imagjinimin e Zotit dhe se si Ai vepron si qenie e Gjithėpushtetshme do ta kemi tė qartė edhe pse ėshtė Ai Njė Zot i vetėm nė tri Vehtje. Kur ėshtė fjala pėr Kuranin dhe se nė ē`mėnyrė ka "zbritur" ai (nė trajtė tė lėndės) nuk ka problem se ky ėshtė njė mister, por kur thojnė tė krishterėt se Njė Zot I GJITHĖPUSHTETSHĖM ka "zbritur" duke marrė natyrėn e njeriut, atėherė kėtu "misteri" nuk vjen nė konsiderim.
    Apo jo?
    IHS

فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Klodush!!!
    ti vetem jep replika nga me te gjatat qe kam pare ketu ne forum. Sa per Maronet se jane persekutuar prej muslimaneve nuk eshte aspak e drejte sepse duhet te dish se historia shkruan ndryshe ajo Libaneze sidomos le te permendim vetem faktin se pushtimi i Libanit nga Izraelit erdhi ne saj te nje armate ushtarake qe quhet "Kitabi" ishin MARONE dhe jo Hizbullah e Levizja "Emel" e as "Sunnite" mos harro se deri vone le te themi ne vitin 2000 nje armate maronesh mbante nen sundimin Cifut Jugun e Libanit, mos ndoshta ke degjuar per Masakren e Sabres dhe Shatiles te bere nga Izraelitet me ndihmen e Maroneve????
    Me duket zonjush se Arjosi eshte nxjerre me SHPULLA nga Koncili i Nikeas te pakten keshtu ben te ditur Kisha Orthodokse ne librat e saj. Arjosi me te vertete kishte idete e tija qe nuk perputhen me ato islame por si ai ndoshta mund te jene SHPULLOSUR edhe te tjere qe deshmuan Ungjillin sipas Barnabes .
    Sa per Nestorianin i cili ishte i pari qe zbuloi se Muhamedi ishte profeti i pritur nuk e vija aspak ne dyshim se do ta kundershtoje kete argument historik, por eshte njesoj sikur te them se Skenderbeu nuk ishte inisiatori i Kuvendit te Lezhes ose eshte njesoj sikur te them se Jezusi kur ishte i vogel (foshnje) nuk e mori e ema per ta ruajtur prej sunduesit romak te izraelit nejse jemi mesuar me keto mohime.
    Me vjen mire qe te krishtereve ju ka ardhur zeri dhe po flasin por se per cfare as ata nuk e dijne psh. shpresmiri ne fund te fjales se tij permend Zotin por ai nuk e di vete se cilin te adhuroje Atin apo te birin (Jezusin). Jezusi gjithmone ka urdheruar ne te adhuruarin e Atit por qenka lodhur mekot sepse te gjithe po adhurojne Jezusin,...por nejse nga eksperienca e Mitologjise greke edhe greket besonin ne Herkulin si gjysem perendi.
    Vetem dicka te fundit askush nuk arrin prej jush ta shpjegoje TRINITETIN e famshem sepse ai duhet te merret shabllon. Mos ju duket gje se po shpjegoni??? askush nuk ju kupton edhe ai i krishtere qe ne te vertete e ka marre shabllon TRINITETIN nuk po ju kupton dhe rrezik te dale prej Krishterizmit
    tung te gjithve
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-06-2002
    Vendndodhja
    Stamboll
    Postime
    115
    Prandaj edhe une, duke ditur kete "thjeshtesi" tuajen, ju pyeta (qe ta keni si meter mates thjeshtesine e vertete tuajen) se a mund te me shpjegosh se ne baze te thjeshtesise qe ti kerkon pergjigjen e Trinise, po keshtu me kaq thjeshtesi te me shpjegosh mundesine e Muhamedit per te marre Zbulesen ne shtate dialekte nje heresh.
    Klodi keqkuptimi yt me sa duket qendron qe ne nocionin e llogjikes. Llogjiken ti e kupton si nje arsyetim krejtesisht pozitiv i bazuar ne ligjet e materies. Ndersa ne (une te pakten) llogjiken e kuptojme si nje arsyetim ne baze te disa te dhenave te caktuara. Per shembull ate per te cilen pyet ti une e shpjegoj keshtu. Perderisa Zoti eshte i plotfuqishem dhe asgje nuk eshte e pamundur per Te, Ai ia ka mundesuar profetit kete mrekulli edhe perkunder ligjeve te natyres. E thjeshte apo jo? Nese llogjika do te ishte e kufizuar me ligjet e natyres atehere edhe vete ekzistenca e Zotit do te ishte jashte llogjike.

Megjithate me trinine ēeshtja ndryshon sepse ka te beje me vete cilesite e Zotit ose me mire me Zotin vete, me ekzistencen. Per te shprehur me qarte pse une nuk e kuptoj une trinine po kopjoj poshte ca pjese nga nje teme qe e pata hapur kur u futa ne forum ne lidhje me te cilen me berat96-en paten nje diskutim te kendshem por nuk arritem ne ndonje perfundim se na e prishi baobabi me ca nderhyrje te kota. Nejse s'po zgjatem me shume:

"Se pari po jap mendimin tim per trinitetin (une jam musliman):

Te krishtere apo muslimane ne te gjithe e pranojme se ka nje krijues veper e te cilit eshte gjithēka perreth dhe te cilit ne i themi Zot, Allah apo Jehova por le te themi me mire Zot. Gjithashtu pranojme se ekzistenca e Zotit eshte absolute, e domosdoshme, nuk varet nga asgje dhe eshte shkak per ekzistencen e gjithēkaje tjeter. Si absolut, Zoti eshte eternal, madje ekziston jashte kohes dhe hapesires, pra Ai nuk ka as fillim as mbarim. Zoti eshte edhe zoteruesi i gjithe energjise. dijes dhe ekzistences, pra eshte gjithe-perfshires. Nga ana tjeter ēka eshte krijuar nga Ai eshte aksidentale, e kufizuar ne kohe dhe hapesire, varur plotesisht nga Zoti. Per sa u perket ketyre cilesive krijesat nuk kane ndonje ndryshim midis tyre pra nuk ekziston ndonje ndryshim thelbesor midis te gjalles dhe te vdekures pershembull midis midis nje guri dhe nje maceje. Ndryshimi qendron ne menyren e organizimin te materies por jo ne thelbin e ekzistences. Per ta shprehur me thjesht:

Zoti krijesat

-vete-ekzistues -te krijuara
    -i domosdoshem -aksidentale
    -i vete-mjaftueshem -te varur
    -eternal -te kufizura
    -absolut -relative
    -pa cilesi(ne kupti
    min qe dija ose
    fuqia e tij eshte
    e pamatshme pra
    Zoti nuk eshte i
    ditur por dija vete) - me cilesi te caktuara qe i kufizojne ata

Nga ana tjeter, duke pranuar qe Zoti eshte absolut atehere duhet te pranojme qe Ai eshte nje dhe i pandashem sepse nuk mund te kete disa eternalitete ose absolute sepse atehere keto do te ishin te krahasueshme dhe rrjedhimisht relative dhe te kufizuara si dhe nuk mund te ishin gjithe-perfshirese, por kjo eshte jashte logjikes sepse atehere do te thoshim qe Zoti si nje i vetem eshte absolut por si trini eshte relativ gje qe nuk eshte e mundur."
    What is it that we're waiting for?
    Looking forward to, preparing for?
    Life kicks us in the teeth
    Yet something makes us crawl back for more

Blood and tears upon the altars of our lives we shed
    Blood and tears until the sweet release we share in death
    Hours like days, weeks feel like years
    Decades of Tears
    Yet somehow everything seems so worthwhile
    For a moment

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    1) Rapsod!

Nqs ke ndermend te diskutosh ketu, bujrum. Por nje gje ta kesh parasysh nje here e mire. Me alabake na ka ardhe ne maje te hundes. Prandaj kujdes kur permend emra (emrin tim) edhe tituj. Ne rregull? Nuk te paska mesu Kurani ty te jesh pak njeri?

Tashti tjeter me ty,

Zoteri, partite e tua politike libaneze si hyjne kujt ne libreze. Ketu po flitet per Marionitet qe kane ekzistuar pergjate 2000-viteve, edhe konkretisht, per Marionitet ne lidhje me temen. Dmth, Marionitet, Nestorianet edhe te gjitha grupimet sektare te krishtera te kohes para Muhamedit, nuk ka besuar asnje ne ato per te cilat Kurani akuzon kristianet.

Nqs ti ke ndonje fakt se cili sekt a grup besonte se Maria eshte vete e Trinise, sille, ndryshe mos u zgjat ne degezime pa vlere. (Nuk i intereson emes se si, ku edhe kur kane vuajtur Marionitet nga arabet).

2) Rapsod!

Te keshilloj te lexosh mire ato qe lexon. Puna e shpullave ne Nicea eshte ose nje moskuptim gjuhesor i yti, ne librat qe ti lexon, ose nje ekzagjerim me vetedije e keqdashes, ose padituri e mirefillte.

A ka patur grindje (me fjale) ne Nicea? Padyshim qe po, [b]por gjithsesi kjo eshte jashte teme, i nderuar.

Nqs ti ke ndonje fakt se ne Nicea eshte diskutuar Ungjilli i Barnabes, na i refero ta shohim se nga e e ke marre.

Pra thjesht muabeti, nuk ke hyre ende fare ne pergjigjet e kerkuara

Pershendetje Northenbard!

Nuk e di nese e ke kuptuar arsyen se perse une e kam bere pyetjen ne lidhje me shtate dialektet! Ajo qe kam dashur te parashtroj edhe te bej te qarte, me duke se eshte pikerisht e kunderta e asaj qe ti konkludon. Dmth: Une po parashtroj se ne baze te ciles logjike te thjeshte kerkoni ju ta kuptoni Trinine?

Per kete arsye une e solla shembullin e Muhamedit, te cilit ti i je pergjigjur ne piken ku une desha te dilja, dmth qe logjika e perditeshme njerezore, nuk mund te jete kurresesi matesi absolut edhe i pagabueshem i se Vertetes Hyjnore. Logjika njerezore eshte e kufizuar ne kuptim, e dobet porsi njeriu, edhe ajo nuk do te ish kurre ne gjendje te kape thellesine e mistereve hyjnore.

Tashti, percaktimet e tua mbi Zotin nuk perjashtojne asnje pike te Besores ne Trini. Trinia nuk e kufizon Zotin, as e ben te varur, as jo absolut, as jo te plotefuqishem etj etj. Trinia nuk eshte gje tjeter, vecse misteri i identitetit edhe qenies se vete Zotit Nje.
    Tashti, nqs do te binim dakort me parimin tend se natyra e logjika njerezore nuk mund ta kape dot te gjithe misterin hyjnor, keshtu edhe vetem atehere do te mund te fillonim te diksutonim mbi nje pike te tille, te te kuptuarit te misterit te Trinise. Kjo eshte edhe pika ku une kam dashur te dale.

shendet!

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Edhe nje here:

Eshte interesante te shohesh se si Kurani i drejtohet te krishtereve ne refuzim te Trinise, por po te vesh re se cfare jane ato qe shpreh Kurani ne akuze kunder besimit te Krishtere ne Trini, do kuptosh menjehere se nuk po behet fjale per Trinine e Krishtere e dogmatizuar ne Keshillat Ekumenike, para kohes se Muhamedit.

ps.

- Ne Kuran, nuk permendet asnje here Trinia (Ati, Biri edhe Shpirti i Shenjte)

- Ne Kuran thuhet se te krishteret i bejne Zotit (Allahut) shok, dmth qe ne mbajme ne autoritet hyjnor, pervec Zotin, Krijuesin, edhe nje tjeter, qe eshte vecse krijese, Krishtin.

Faktikisht, ka qene e kunderta ne krishterim. Pikerisht, sepse Krishti eshte i njeqenshem me Atin, i se njetes Lavdi, prandaj edhe ne e adhurojme Ate e jo se ne, duke e ditur se ai eshte vecse nje krijese, e vendosim ne Lartesine e Zotit.

Kurani asnje here nuk debaton (te pakten denjesisht) se cfare do te thote berje shok ndaj Zotit.

Ky rregull, per me teper, do te mund te preke vetem herezote e krishtera, si Arianet, Nestorianet, Maronitet........., pasi keta duke bere nje ndarje te Krishtit prej Atit, duke e quajtur Krishtin me te vogel ne Dinjitet, Pushtet, e Lavdi se Ati, edhe megjithate duke e lavderuar ne adhurim Krishtin, atehere ne kete rast kemi te bejme me idhujtari, shoqerim ne adhurimin qe i perket vetem Zotit, pasi Krishti per keta heretike, nuk eshte i Njeqenshem me Atin, nuk eshte Nje me Atin ne Lavd e Pushtet.

Ka patur veshtiresi te shumta per muslimanet ne lidhje me Trinine. Kurani paraqet me teper nje kritike trinitare qe insiston ne besimin ne tre zota, sikur kjo te perbehej prej Zotit, Maries edhe Jisuit. Ky lloj trajtimi as qe i perket fare concepteve biblike edhe historike te krishterimit, i cili ne te kundert eshte, besimi ne nje Trini, tre Persona te njeqenshem. Pra ajo mbi cfare Islami sulmon Trinine, as qe eshte pretenduar kurre nga te krishteret.

Faqja 5 prej 7 FillimFillim ... 34567 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •