Close
Faqja 6 prej 7 FillimFillim ... 4567 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 69
    IT Professionals Maska e Sirius
    Anëtarësuar
    13-11-2002
    Vendndodhja
    Geneve
    Postime
    582
    Citim Postuar më parë nga ricky_ch Lexo Postimin
    Po në rregull. Unë shumë mirë po të kuptoj çka thua.
    Kur thua se aty flitet nga një prizm tjetër konceptaul,
    si arësye zgjerimit të universit (hapësirës) në mes të tyre,
    por çka do të ndodhte s'ikur ta bënim të gjithë çka ka ndodhur
    revers deri në momentin e Big-Bangut, në një pikë do të bashkohej
    i gjithë Universi (materia çka gjendet në të) pa lëvizur?
    Ose ndoshta nuk e ke pyetur veten pse gjithçka lëviz?
    Si pasojë e çkafit?

Teoria e Big-Bangut nese eshte ashtu mbrapa saj fshehen shum pytje...

Qka eshte koha = pjell e imagjinates se njeriut

Kur ka fillu te rrjedh koha dhe kur mbaron = Kurr nuk ka fillu dhe Kurr nuk dot mbaroj

Qka ka pertej kufijve te universit = nuk ka kufij universi

Deri kur dot zgjerohet universi = sa zgjerohet aq edhe ngushtohet sa ngushtohet aq edhe zgjerohet

A egziston superuniversi = vet universi eshte edhe superunivers

Dikur mendonin se toka eshte nje pllak pa fund po me von doli e rrumbullaket dhe ne qdrejtim te nisesh prap ke me mbrri ne piken ku ke fillu.

Ne sistemin djellor ne qdrejtim te nisesh prap ne piken e njejt ke me mbrri nese mban distancen e njejt nga djelli.

Ne galaktik njejt si ne sistemin djellor.

Ne univers ketu dallon sepse ketu bien posht edhe dimensionet dhe prap ne qdrejtim te nisesh prap ke me mbrri ne piken e njejt pa mbajt distanc te njejt me asgje dhe e gjith kjo eshte nje MATRIX nje perseritje e ndryshme nga e kaluara.

Ku bazohet shkena ne zgjerimin e universit ne levizjen e galaktikave gjat largimit te tyre nga njera tjetra, si? galaktikat disa largohen e disa ofrohen me njera tjetren.

Teorit e shkences percaktohen sipas konceptimit te trurit dhe keto ndryshojn prap sipas ndryshimit te konceptimit te trurit.

Kalimi i shpejtsis se drites i pamundur me ket metod te menduarit por i thjesht me ndryshimin e metodes se menduarit.

Pasi nuk egziston Absolut edhe shpejtsia eshte infinit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Sirius : 16-05-2009 më 21:20

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-04-2009
    Postime
    243
    Citim Postuar më parë nga Rrushi_CH Lexo Postimin
    Teoria e Big-Bangut nese eshte ashtu mbrapa saj fshehen shum pytje...

Qka eshte koha = pjell e imagjinates se njeriut

Kur ka fillu te rrjedh koha dhe kur mbaron = Kurr nuk ka fillu dhe Kurr nuk dot mbaroj

Qka ka pertej kufijve te universit = nuk ka kufij universi

Deri kur dot zgjerohet universi = sa zgjerohet aq edhe ngushtohet sa ngushtohet aq edhe zgjerohet

A egziston superuniversi = vet universi eshte edhe superunivers

Dikur mendonin se toka eshte nje pllak pa fund po me von doli e rrumbullaket dhe ne qdrejtim te nisesh prap ke me mbrri ne piken ku ke fillu.

Ne sistemin djellor ne qdrejtim te nisesh prap ne piken e njejt ke me mbrri nese mban distancen e njejt nga djelli.

Ne galaktik njejt si ne sistemin djellor.

Ne univers ketu dallon sepse ketu bien posht edhe dimensionet dhe prap ne qdrejtim te nisesh prap ke me mbrri ne piken e njejt pa mbajt distanc te njejt me asgje dhe e gjith kjo eshte nje MATRIX nje perseritje e ndryshme nga e kaluara.

Ku bazohet shkena ne zgjerimin e universit ne levizjen e galaktikave gjat largimit te tyre nga njera tjetra, si? galaktikat disa largohen e disa ofrohen me njera tjetren.

Teorit e shkences percaktohen sipas konceptimit te trurit dhe keto ndryshojn prap sipas ndryshimit te konceptimit te trurit.

Kalimi i shpejtsis se drites i pamundur me ket metod te menduarit por i thjesht me ndryshimin e metodes se menduarit.

Pasi nuk egziston Absolut edhe shpejtsia eshte infinit.

Megjithëse unë postimin tim se paraqita për ta verifkuar
    vërtetësinë e saj, por se të njëjtit shkencëtarë pohojnë
    njëherë ndryshe e tjetrën ndryshe, e kur zihen ngusht:
    "paj shiko, ato nuk lëvizin por.......".

Më lart kur ti pyet ku bazohet shkenca që galaksitë që largohen nga njëra
    tjetra, të njëjtën pyetje ta kisha bërë ty: Nga po e din ti se ato afrohen?

Thuhet se këto të dhëna i kanë nga vrojtimet që kanë bërë.

Nuk po i përgjigjem të gjitave çka ke shkruar sepse dalim shumë nga tema!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-06-2003
    Postime
    569
    Teme e rendesishme kjo por qe ne nuk jemi tamam njerez kompentente per te dhene teorema te rendesishme. Por megjithate nese dijme te shtrojme pyetje mbase edhe ndihmojme ne kete aspekt.
    Nejse per temen kam lexuar shume ne lidhje me teorite e Ajnshtajnit, per levizjen me shpejtesi te drites etj. Megjithate nuk jam shume i bindur qe munde te jene te verteta.
    Se pari qeshtja e levizjes ne kohe para ose prapa me duket e pamundur.
    Se dyti, kjo qeshtja kush e arrin shpejtesine e drites i rritet masa ne infinit, edhe kjo me duket e pamundur.
    Une do te shtroja nje pyetje: Meqe sipas ketyre ligjeve masa e trupit rritet kur rritet shpejtesia ne shpejtesi te drites, logjikisht kjo mase do te duhej te rritej ne cdo lloj shpejtesie, sado i vogel te jete dallimi. Dmth nese ne shpejtesi te drites masa arrin ne pafund e madhe, atehere psh pse nuk testohet trupi ne qetesi, dhe trupi qe leviz me shpejtesi ne raketes me te shpejte qe kemi deri sot, A po i rritet masa? Sado pak masa duhet ti rritet nese qendron kjo teoreme, nese nuk i rritet masa, atehere thjesht kjo teoreme nuk vlen.
    Gjithashtu edhe me qeshtjen e ndaljes se kohes nese arrihet shpejtesia a drites. Edhe kjo munde te testohet. Personi ne toke dhe personi ne anije kozmike, sa po ju ndalet koha, sado i vogel te jete ndryshimi, ai ndyshim do te munde te matej per te provuar teorine. Nese nuk verehet dallim atehere thjesht kjo teori nuk vlen. Ma merr mendja disa ekuacione te Ajnshtajn jane thjesht matematike, dhe kane ardhur si rrjedhim i ligjeve te tij, por nuk jane te zbatueshme ne praktike.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    15-04-2008
    Postime
    496
    Citim Postuar më parë nga hoteli Lexo Postimin
    Ti drejtohesh nji eksperti te kalendareve te europes dhe te botes ,dhe si astronom,po te them neqofse ki diplome ,per kete lami pergjigju,,sa per ate qe nuke me kuptone pikat presjet,ato nuke jane problem ,me duket se nuke po shkruej serbishten por shqipen,dhe tashe deshirone me me kthye ne banka shkollore ku kame qene para 40 vjeteve,po e zavendesoje nji nipe ketu ,se po ka shume INJORANTA SIKURSE JU me duket se jeni FEMEN se vetem ato perdorin kesi FJALORTHI,ketu ashte FORMULA ,E SHPEJTESISE SE DRITES DHE PERTEJ SHPEJTESISE SE DRITES DHE JU LUTEMI ZGJIDHE DHE ATEHER SHQYPNIA SKA PROBLEM PER 100 000 VJET FALIMINDERIT.
    Nese atje ku jeton ti e keni te ndare qe gjuhen letrare standart shqipe ta flasin vetem femrat atehere paskeni bere nje cike progres.
    Injorant jam qe humb kohen me nje medioker si ty qe nga mosha qenke ne moshen e tim ati dhe flet dokrra pa sens ketu. Mendova mos ishe ndonje adoleshent i vetekenaqur por qe qenke mbi 50 vite dhe flet dokrra ?? atehere qenke per te te qare hallin.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    15-04-2008
    Postime
    496
    Tani per te gjithe ketu:
    Ajnshtajn nuk ka thene fjale boshe ne ajer. Teoria e nxjerre mes ketyre formulave matematike nuk mund te jete fare e gabuar sepse edhe ato ligje te konvertuara ne formula bazohen ne prakticitet pra jemi shume ne rregull me praktiken. Ketu po hyjme ne kuantike nuk jemi me ne fiziken klasike per te thene pse kjo dhe pse ajo sepse ata qe i kane nxjerre pse-ve te juaja u kane dhene pergjigje me kohe. Kishte ketu edhe persona qe vleresonin akoma si te verteta teori medievale per universin duke e quajtur te pafund apo hidhnin dyshime sikur ky univers nuk na qenka as ne zgjerim as ne tkurrje kur kjo eshte e vertetuar fare mire nepermjet spektrave te drites se yjeve. U kalua nga ana juaj edhe ne marrezi duke e quajtur fiziken nje pjelle fantazie. Ne fakt nuk eshte fare e habitshme sepse keshtu ndodh kur personat medioker gjykojne punen e shkencetareve te cilet gjithe jeten e tyre ia perkushtuan zbulimeve kur fare mire edhe mund te ishin marre me ne rehatllek me pune pa lodhje te medha dhe do kishin pasur suksese afatshkurtra me bollek. Ata bene komplet te kunderten dhe na ngriten bazat e analitikes shkencore duke na e bere sot jeten me te lehte dhe per kete eshte turp dhe budallallek qe ti zhvleresosh sepse nuk jemi ne mesjete.

i/e regjistruar Maska e BESIIM
    Anëtarësuar
    07-04-2009
    Vendndodhja
    France
    Postime
    309
    Citim Postuar më parë nga mendimi Lexo Postimin
    Teme e rendesishme kjo por qe ne nuk jemi tamam njerez kompentente per te dhene teorema te rendesishme. Por megjithate nese dijme te shtrojme pyetje mbase edhe ndihmojme ne kete aspekt.
    Nejse per temen kam lexuar shume ne lidhje me teorite e Ajnshtajnit, per levizjen me shpejtesi te drites etj. Megjithate nuk jam shume i bindur qe munde te jene te verteta.
    Se pari qeshtja e levizjes ne kohe para ose prapa me duket e pamundur.
    Se dyti, kjo qeshtja kush e arrin shpejtesine e drites i rritet masa ne infinit, edhe kjo me duket e pamundur.
    Une do te shtroja nje pyetje: Meqe sipas ketyre ligjeve masa e trupit rritet kur rritet shpejtesia ne shpejtesi te drites, logjikisht kjo mase do te duhej te rritej ne cdo lloj shpejtesie, sado i vogel te jete dallimi. Dmth nese ne shpejtesi te drites masa arrin ne pafund e madhe, atehere psh pse nuk testohet trupi ne qetesi, dhe trupi qe leviz me shpejtesi ne raketes me te shpejte qe kemi deri sot, A po i rritet masa? Sado pak masa duhet ti rritet nese qendron kjo teoreme, nese nuk i rritet masa, atehere thjesht kjo teoreme nuk vlen.
    Gjithashtu edhe me qeshtjen e ndaljes se kohes nese arrihet shpejtesia a drites. Edhe kjo munde te testohet. Personi ne toke dhe personi ne anije kozmike, sa po ju ndalet koha, sado i vogel te jete ndryshimi, ai ndyshim do te munde te matej per te provuar teorine. Nese nuk verehet dallim atehere thjesht kjo teori nuk vlen. Ma merr mendja disa ekuacione te Ajnshtajn jane thjesht matematike, dhe kane ardhur si rrjedhim i ligjeve te tij, por nuk jane te zbatueshme ne praktike.

Kur shpejtesia e levizjes se nje trupi tenton t'i ofrohet shpejtesis se drites, ateher masa e atij trupi tenton te behet pakufi e madhe. Kur masa tenton te behet pakufi e madhe, energjia e cila duhet te vej ne levizje ate mase behet pakufi e madhe, PRANDAJ eshte e pamundur levizja me shpejtesi te drites.
    qe nje shembull me fjali te thjeshta per ata qe dojn me kuptu ma mire.
    Kur shpejtesia e nje rakete qe ne planetin TOKA peshon 1000 kg fillon ti ofrohet shpejtesis se drites, masa e tij do te tenton te behet pakufi e madhe (masa e asaj rakete bohet biliona e biliona kilogram, dmth rritet pakufi shume), Kur masa e raketes fillon te bohet pakufi e madhe, ateher motorit te asaj rakete i duhet me shume energji per me mbajt ate shpejtesi. E ne shpejtesin e drites, masa e asaj rakete do te ishte ber pakufi e madhe, e me kete edhe motorit te asaj rakete i ishte dasht energji pakufi e madhe, per me mbajt ate shpejtesi, prandaj kjo eshte e pamundur. ..

qe edhe dicka..
    ASNJE trup qe ka mase fillestare me te madhe se zero, nuk mundet me arrit shpejtesin e drites.
    PERNDRYSHE, nese boni pyetje pse pra DRITA e arrin ate shpejtesi. Ateher pergjigjja eshte: NGASE DRITA PERBEHET PREJ FOTONEVE, E MASA E FOTONEVE KUR JANE NE QETESI ESHTE E BARABART ME ZERO, NDERSA KUR JAN NE LEVIZJE MASA E TYRE BEHET 1

KOHA OSHT RELATIVE ...
    ora qe ti e mban ne dore, edhe ora qe une e mbaj ne dore nuk e tregojne kohen e njejt... Ndoshta ty edhe plot te tjereve iu duket kjo e pamundur, por kjo osht e vertet.
    Kur shpejtesia e nje trupi tenton te arrij shpejtesin e drites, KOHA E ATIJ TRUPI TENTON NE ZERO. NESE AI TRUP DO TE KISHTE LEVIZ ME SHPEJTESI TE DRITES (qe eshte e pamundur), ateher koha per ate trup do te ishte mbet ZERO. Mirpo prap po them se asnje trup nuk mundet me leviz me shpejtesi te drites.
    Mirpo ketu me rendesi eshte te kuptohet, se koha ndryshon dhe tenton ne zero per secilin trup qe leviz. Ky tentim ne zero, do te behet i dukshem vetem kur shpejtesia e levizjes se atij trupi eshte ne kufij ekstrem te shpejtesis se drites pra ne kufijt prej 95% te shpejtesis se drites. Mirpo edhe nese shpejtesia e levizjes se trupit nuk eshte ne keta kufij prap koha per te nuk do te jet e njejt me kohen e trupave qe jane ne qetesi.

SHEMBULL1. (teoria e pergjithshme e relativitetit)
    jane dy vellezer bineq, njeri futet ne raket e cila fillon te leviz me shpejtesi qe i ofrohet kufijve ekstrem te shpejtesis se drites, raketa udheton per disa ore dhe ne fund kthehet prap prej ku osht nis. Binaki qe ka qen ne raket e shikon oren e vet edhe e shef se ai ka ber nje udhetim prej 5 oreve, ndersa kur te zbret nga raketa, e shef vellaun e vet qe ishte mplakur per disa vite.

Shembulli2.
    dy shoke njeri ne NewYork, tjetri ne Frankfurt, i SINKRONIZOJNE oret (sahatat) e dores ne saktesi prej te qintave te sekondes. dmth i bejne oret e tyre te tregojne kohen saktesisht te njejte.
    Ky qe eshte ne Frankfurt hyp ne aeroplanin dhe udheton prej Frankfurtit deri ne NewYork. Kur aeroplani mberrin ne Newyork, dy shoket takohen. Kur shikojne oret e tyre qe i kishin sinkronizuar para se ky te nisej prej frankfurtit, shohin se ora e ketij qe ka fluturuar me aeroplan eshte afersisht 1 sekond me mbrapa se e shokut qe ishte ne newyork.
    Arsyeja eshte ngase, ky shoku ka qen ne levizje prej 1000km/ore me aeroplan dmth ka qen ne levizje, dhe pasi qe ka qen ne levizje ateher koha e tij ka tentuar te shkurtohet ne krahasim me kohen e trupave tjer qe kan qen ne qetesi.

Per fund... udhetimi ne ardhmeri eshte teorikisht i mundur, mirpo per ate do te duhet te ndertoheshin raketa shpejtesia e te cilave i ofrohet kufijve ekstrem te shpejtesis se drites.
    Nese kjo arrihet ndonjeher, udhetimi ne ardhmeri eshte i MUNDUR... MIRPO MANDEJ KTHIM MBRAPA NE TE KALUAREN NUK KA.
    Megjithese ekziston NJE PYETJE qe e kan bere disa fizicient, se cka do te kishte ndodh nese NJE TRUP MEGJITHATE do te kishte arrit TE TEJKALONTE SHPEJTESIN E DRITES, A DO TE KISHTE FILLUAR TE KTHEHEJ MBRAPA NEPER KOHE.
    Arsyeja per kete pyetje eshte, pasi qe koha e nje trupi tenton ne zero kur ai leviz me shpejtesi te drites, cka do te kishte ndodh nese ai megjithate e tejkalon shpejtesin e drites. A do te kishte ndodh qe koha e atij trupi te kthehej futej ne (-1, -2, -3 sec... -1, -2, -3 dite,... -1vjet, -2 vjet. e keshtu me radh)..
    Hiqni maskat, mbajtja e tyre kohë të gjatë rrezikon t`ju bëhet fytyrë!

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Kur masa e raketes fillon te bohet pakufi e madhe, ateher motorit te asaj rakete i duhet me shume energji per me mbajt ate shpejtesi.
    Nëse rritet masa e raketës rritet edhe masa e karburantit, kështuqë prapë është i mundur udhëtimi me shpejtësinë e dritës.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    08-04-2009
    Postime
    243
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Nëse rritet masa e raketës rritet edhe masa e karburantit, kështuqë prapë është i mundur udhëtimi me shpejtësinë e dritës.
    Logjikisht ashtu është. Çdo gjë rritet proporcionalisht!
    Ajo është edhe çka e ceka më lartë tek shkencëtarët!
    Ata për tia bërë të pamundur dikujt kundërshtimin,
    me kohë ia zënë rrugët duke i thënë:" masa nuk mund të lëviz
    me shpejtësi të dritës"!!! Gjë që as vet nuk e kanë vërtetuar!

Në realitet, nëse analizojmë duke filluar që nga objektet
    më të vogla deri tek ajo më e madhja, vërejmë se një
    trup me masë të madhe arrin edhe shpejtësinë më të madhe!
    Dmth, energjia po mvaret nga masa. Nëse ke masën ke energjinë
    e duhur! Për ta vërtetuar këtë nuk duhet të lëvizim ne me shpejtësi
    tëdritës. Sikur kjo të ishte e vërtetë objektet do të shkatërroheshin
    edhe me shpejtësi më të vogël!

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    28-03-2009
    Postime
    633
    Shpejtesia e drites nuke mundet me qene e njejte,bie fjala shpejtesia e e nji tjetri planet ashte shume ma i madhe,si ashte e mundurpse shpejtesia ashte gati 50 per qind ma e shpejte ne nji planet tjeter,si ashte e mundur,ne rezet e diellit ne toke te arijne shpejtesin 300 000 kurse ne nji planet ,shpejtesia arin 470 000 km sec,edhe pse ashte shume ma large diellit,si ashte e mundur,ndoshta ashte pyetje shume e madhe pore ,duhet pasure kujdese ne kete diskutim,sepse ketu nuke ka informata te sakta,mirepo edhe gabimet e gjdo diskutuesi nuke do te jene te gabueshme,sepse krejte ashte e mundeshme,,sa per ore te dores ,pse vonohet 1 sec ,ne naltesi deri 20 metra ora nuke ec normalisht esht e manget,ketu ashte nji ligj dhe ai ligje ashte E 298 C345 M 628 dhe ndryshimi 47,ne toke jeta ashte 0 0 kurse ne naltesi ashte shume ne ndryshime deri me 40 per qinde ndryshon pore mvaretne cilen pjes te galaktikes ashte ,...

i/e regjistruar Maska e BESIIM
    Anëtarësuar
    07-04-2009
    Vendndodhja
    France
    Postime
    309
    Shiko jam duke u perseritur per momentin eshte e pamundur, por kjo nuk do te thot qe kjo eshte e pamundur pergjithmon neser mund te ndodh qe ato ligje nuk vlejn me dhe qe nje udhetim me shpejtesin e drites do te ishte i mundur.
    Shkenca po perparon me te madhe po shkencetaret edhe me na rrejt po na rreejn boll megjithat nuk kem ku te mbeshtetemi tjeterkun.
    Hiqni maskat, mbajtja e tyre kohë të gjatë rrezikon t`ju bëhet fytyrë!

Faqja 6 prej 7 FillimFillim ... 4567 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Fillon Kreshma e Madhe
    Nga I KTHYERI në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 23
    Postimi i Fundit: 28-02-2023, 01:24
  2. Përplasja e galaktikave, më shpejt sesa mendohej
    Nga iliria e para në forumin Shkenca dhe jeta
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 07-01-2009, 18:21
  3. Sa udhëtim i bukur!
    Nga titi-a në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 02-11-2008, 17:06
  4. Shpejt do vdes
    Nga kulla në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 18
    Postimi i Fundit: 23-09-2004, 12:47
  5. Shenime nga nje udhetim
    Nga BenAlbani në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 01-02-2003, 22:42

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •