Po pra, si t'a kalon linjen e demarkacionit - xhamine dhe xhematin aty - te shtrohen pyetje qe t'a zene frymen.
Pjeset tjera te postimit tend i shkurtova sepse flasin per te tashmen. E tashmja nuk ishte pjese e pyetjes.Shiko, askush nuk e mohon faktin se Turku per ne ka qen Armik ,sepse me vete faktin qe ka dashur te te pushtoj, natyrshem konsiderohet armik i juaji, e leje te flasim per luftimin qe ta ka bere . D.m.th jan fakte te kjarta qe Perandoria Osmane ka qen nje armik i shqiptareve , pavarsisht nga pesha e armiqesis qe kemi pasur.
Mirpo siq thash edhe ma lart , Perandoria osmane ne at kohe, ka pasur me shume armiq se sa miq, dhe dihet se koha kur kemi qen te pushtuar nga P.Osmane ka qen periudhe Kolonializmi
Kur thua se ka qene armik, per shkak se ka kerkuar te na pushtoje, a nuk thua njekohesisht se populli shqiptar ka luftuar per mospushtim, per mos kolonializim? A nuk thua se sipas deshires se popullit shqiptar pushtimi dhe kolonializimi nuk do te kishin ndodhur? A nuk thua se pushtimi dhe kolonializimi si dhe pasojat e tyre u luftuan, u refuzuan nga shqiptaret? Cilat ishin pasojat e pushtimit e kolonializimit turk? A nuk ishte perhapja e Islamit keso pasoje? A nuk ishtje sjellja e shqiptareve ne ate gjendje qe te cmojne ato vlera te cilat cmonin osmanet keso pasoje? A nuk ishin keto vlera ato te cilave une sot u kundervihem? Emertimet e njejta, lutjet e njejta, traditat e njejta, influencimet gjuhesore e tjera?
A nuk jane keto pasoja te pushtimit, te cilat une kerkoj t'i zhvilloj mrapa, t'i deboj nga shoqeria shqiptare? A nuk paskam te drejte te kerkoj une larkim te pasojave te pushtimit dhe kolonializimit turk? A qenka e pamoralshme kjo gje? A kjo me ben mua anti-shqiptar? A aq poshte keni rene ju kunershtaret e mi ne bisede qe perpos qe nuk u pengojne keto gjera, edhe ofendoni, beni presion, dhe njeherit vazhdoni kete periudhen e pushtimit/kolonizimit osman ndaj njerezve te juaj? A kaq shume u eshte bere gjaku uje? A nuk eshte kjo gje e njejta sikur qe ndonje shqiptar sot te na cmonte bashkim-vellezerimin jugosllav dhe t'i quante te gjithe ata qe jane kunder tij me terme se anti-shqiptar? Ku eshte dallimi ketu?
Ju e dini vet se si i pergjigjni keto pyetje. Une desha te tregoj edhe nje here motivet e mia per mendimet e dhena ne kete teme.
*
Krijoni Kontakt