Close
Faqja 6 prej 18 FillimFillim ... 4567816 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 175
    SHKOZA
    Anëtarësuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    763
    Nuk me ka mbetur hatri Chino perkundrazi , por arkivat e Stambollit tashme jane te hapura dhe veqanarishte per te mbeshtetur hulumtuesit shqiptare shteti turk ka nenshkruar me autoritetet kosvare edhe nje memorandum bashkepunimi dhe tashme me sa dije veq ka filluar zbatimi i ketij memorandumi.

Kurse sa i perket debateve rreth marredhenijeve shqiptaro - turke qe po i bejne ketu disa forumist, me teper me duken qe nisen nga gjykimet me emocione dhe jo nga analizimi objektiv i ketyre marredhenijeve.
    Une veq e kam dhene mendimin tim, por megjithate dua ta perserise .
    Deshi apo nuk deshi dikush shumica e popullsise shqiptare eshte islamizuar, ka ruajtur indentitetin kombetar , ka ruajtur nje lloj autonomie ne ate perandori, ka qeverisur trojet e veta ne shumicen e kohes dhe shume here edhe perandorine ose pjese te mira te kesaj perandorije. Ka luftuar per kete perandori dhe ka perfituar aq sa ka mundur nga kjo perandori, sikurse edhe e ka kundershtuar me arme kur jane krijuar rrethanat qe te krijojne shtetin e tyre. Nga te gjitha keto kane periftuar te gjithe shqiptaret ku me shume e ku me pak.
    Pas pavaresimit te Shqiperise e deri ne ditet tona Turqia moderne ishte dhe mbeti nje aleat i natyrshem, nje shtet mik dhe i vetmi shtet ne ballkan qe pa medyshje ishte , eshte dhe do te mbes aleati historik dhe i natyrshem ne rrugen tone drejte forcimit, bashkimit dhe integrimit ne te gjitha institucionet nderkombetare. Shqiperia, Kosova si dhe Tuqia jane shtegtare te se njejtes rruge duke qene te lidhura ngushte me aleatin e madh te tyre SHBA dhe te orientuara drejt antaresimit ne BE .

SHKOZA nga Prizreni
    ATDHEU MBI TE GJITHA

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga SHKOZA Lexo Postimin
    Nuk me ka mbetur hatri Chino perkundrazi , por arkivat e Stambollit tashme jane te hapura dhe veqanarishte per te mbeshtetur hulumtuesit shqiptare shteti turk ka nenshkruar me autoritetet kosvare edhe nje memorandum bashkepunimi dhe tashme me sa dije veq ka filluar zbatimi i ketij memorandumi.
    Perkundrazi? Dtth mendon si une. Apo jo? Une thash se pasi Turqia paska ndermend te hapi arkivat vetem ne ate menyre qe interesat e saja te mos cenohen dhe pasi do te shkaterroje dokumente te asaj kuhe kur ajo kete e sheh te nevojshme, atehere arkivat e P. Osmane nuk do te kene ate fryti per ne shqiptaret, te cilin parasheh z. Bajraktari.

Sigurisht se edhe atehere, pra edhe nese arkivat hapen ne menyren e parapare nga Turqia, keto do te kene frytin e tyre per ne. Por persa i perket disa ceshtjeve, jo. P.sh. personalisht kam dyshim te madh qe Turqia nuk do te shkaterroje dokumente, nga te cilat shihet se perdormi i gjuhes shqipe ne disa vende ishte i ndaluar publikisht. Poashtu dyshoje se nuk do te shkaterroje dokumente, nga te cilat shihen krime tjera te P. Osmane. Keshtu qe nese do te kete patur keso zhvillimesh, arkivat osmane historise shqiptare nuk i mundesojne informacione ne kete drejtim.

Pastaj vije pyetja se cfare vlere objektive do te u atestohet ketyre arkivave nga ana e historianeve boterore. Sepse nese dokumentacionet e arkivave "sunetohen" (shkaterrohen) ashtu sic u konvenon turqeve, atehere perdorimi i dokumenteve (te akredituara nga turqit) do te shikohen me shume skeptike nga historianet boterore. Do te shohin manipulime ne to. Keshtu qe per disputet tona me fqinjet tane (serbe, greke, turqe, si dhe me vetveten) nuk do te kemi dokumente te patundshme nga keto arkiva. Ndersa z. Bajraktari shpresonte mu ne kete gje.

Kurse sa i perket debateve rreth marredhenijeve shqiptaro - turke qe po i bejne ketu disa forumist, me teper me duken qe nisen nga gjykimet me emocione dhe jo nga analizimi objektiv i ketyre marredhenijeve.
    Une veq e kam dhene mendimin tim, por megjithate dua ta perserise .
    Deshi apo nuk deshi dikush shumica e popullsise shqiptare eshte islamizuar, ka ruajtur indentitetin kombetar , ka ruajtur nje lloj autonomie ne ate perandori, ka qeverisur trojet e veta ne shumicen e kohes dhe shume here edhe perandorine ose pjese te mira te kesaj perandorije. Ka luftuar per kete perandori dhe ka perfituar aq sa ka mundur nga kjo perandori, sikurse edhe e ka kundershtuar me arme kur jane krijuar rrethanat qe te krijojne shtetin e tyre. Nga te gjitha keto kane periftuar te gjithe shqiptaret ku me shume e ku me pak.
    Pas pavaresimit te Shqiperise e deri ne ditet tona Turqia moderne ishte dhe mbeti nje aleat i natyrshem, nje shtet mik dhe i vetmi shtet ne ballkan qe pa medyshje ishte , eshte dhe do te mbes aleati historik dhe i natyrshem ne rrugen tone drejte forcimit, bashkimit dhe integrimit ne te gjitha institucionet nderkombetare. Shqiperia, Kosova si dhe Tuqia jane shtegtare te se njejtes rruge duke qene te lidhura ngushte me aleatin e madh te tyre SHBA dhe te orientuara drejt antaresimit ne BE .

SHKOZA nga Prizreni
    Pajtohem me pershkrimin e gjerave qe ben ti. Pajtohem sidomos nese flet per marredhenie te mira aktualisht me Turqine. Jam i mendimit se keto marredhenie duhet te mbahen aktive, sado qe eshte e mundur. Por nuk pajtohem me mendimet tua perderisa keto i cmojne larte marredheniet turko-shqiptare ne te kaluaren. Edhe une u takoj atyre te cilet mohojne marredheniet e mira ne mes te turqeve dhe shqiptareve ne te kaluaren. Per kete flet tere Rilindja Kombtare. Decimimi i popullit shqiptar. Shkaperderdhja e tij ane e kend teritorit te Perandorise Osmane. Te arriturat e shqiptareve ne kete perandori, nuk ishin shenje e dashemiresise se turqeve ndaj nesh, por shenje e nenshtrimit dhe asimilimit te shqiptareve ne vlera religjioze, kulturore, sociale, gjuhesore e tjera te kesaj perandorie. Nese i studion keto te arritura te popullit tane ne kete perandori, e sheh se u desht mohim i vetvetes, u desht turqizim per te patur te arritura. Nese edhe ne keso rrethanash mund te flasim per te arritura, atehere duhet t'i shohim si te arritura edhe "te arriturat" e "shqiptareve te ndershem" ndaj Jugosllavise (Milloshevicit). Sikur te ishim serbizuar ne ate mase ne Jugosllavi sa u turqizuan keta shqiptaret e sukseshem ne P. Osmane, jam i bindur se edhe ne Jugosllavi do te kishim te njejtat "te arritura" si keto ne P. Osmane, te cilat ti na therret ketu te i vleresojme pa emocione e me objektivitet. Kjo me fjale tjera eshte thirrje per te levderuar nenshtrimin, asmilimin, tretjen dhe shkrirjen e popullit shqiptare vetem per te patur pjesemarrje politike ne nje shtet apo perandori sunduese.

*
    Ndryshuar për herë të fundit nga chino : 26-06-2009 më 04:26

SHKOZA
    Anëtarësuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    763
    Chiano fjala ,, perkundrazi " kishte te bente me pyetjen tende nese me ka mbete hatri e jo se pajtojhem me ato qe mendoni dhe qe shkruani ju. Po e perserise perkundrazi jam i gatshem te lexoj edhe mendimet tjera per qeshtjen qe veq e kemi shtruar dhe ku po shkruhen edhe fjale , sharje dhe perqmime qe se kane vendin ne kete forum.

Qka munda te kuptoj i nderuar Chino nga postimi i juaj i fundit, gjithe pjesa e postimit tuaj qe kate beje me arkivat bazohet vetem ne paragjykimet tua , hipotezat pa asnje argument dhe plotesishte te orientuara drejt nje qellimi qe me sa duket veq ia ke dhene vetes me heret. Ju paragjykoni panderprer dhe me duket se i frikesoheni asaj qe do te jete edhe nje plotesim i panshmerise qe duhet marre karshi te vertetes. Ma kujtoni nje fenomen qe dallohet sidomos tek partite politike ne Shqiperi qe gjithnje para zgjedhjeve , ato parti qe veq e dine se do ti humbin zgjedhjet pergatiten per te nxjerre arsyetime per mundesite e komploteve ose manipulimeve, sepse e dine se do te ballafaqohen me nje te vertet te hidhur per ata. Ta them te drejten une sa i perket qeshtjese arkivave pres se do ti sjellin shume argumente te forta ne duart tona dhe nuk beje ne grupin e skeptikeve dhe krijuesve te teorive te tilla.

Pjesa e fundit e postimit tuaj lidhet drejtpersedrejti me ate qe mendoj se ia vlen te diskutohet me teper, pra qeshtjen e marredhenieve shqiptaro-turke. Per momentin jam i zene, por gjithesesi me deshire do te diskutoje per kete teme posa te kem kohe te lire.
    ATDHEU MBI TE GJITHA

SHKOZA
    Anëtarësuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    763
    Per fat me doli pak kohe e lire po e vazhdoj postimin tani.

Pajtohem me pershkrimin e gjerave qe ben ti. Pajtohem sidomos nese flet per marredhenie te mira aktualisht me Turqine. Jam i mendimit se keto marredhenie duhet te mbahen aktive, sado qe eshte e mundur. Por nuk pajtohem me mendimet tua perderisa keto i cmojne larte marredheniet turko-shqiptare ne te kaluaren. Edhe une u takoj atyre te cilet mohojne marredheniet e mira ne mes te turqeve dhe shqiptareve ne te kaluaren. Per kete flet tere Rilindja Kombtare. Decimimi i popullit shqiptar. Shkaperderdhja e tij ane e kend teritorit te Perandorise Osmane. Te arriturat e shqiptareve ne kete perandori, nuk ishin shenje e dashemiresise se turqeve ndaj nesh, por shenje e nenshtrimit dhe asimilimit te shqiptareve ne vlera religjioze, kulturore, sociale, gjuhesore e tjera te kesaj perandorie. Nese i studion keto te arritura te popullit tane ne kete perandori, e sheh se u desht mohim i vetvetes, u desht turqizim per te patur te arritura. Nese edhe ne keso rrethanash mund te flasim per te arritura, atehere duhet t'i shohim si te arritura edhe "te arriturat" e "shqiptareve te ndershem" ndaj Jugosllavise (Milloshevicit). Sikur te ishim serbizuar ne ate mase ne Jugosllavi sa u turqizuan keta shqiptaret e sukseshem ne P. Osmane, jam i bindur se edhe ne Jugosllavi do te kishim te njejtat "te arritura" si keto ne P. Osmane, te cilat ti na therret ketu te i vleresojme pa emocione e me objektivitet. Kjo me fjale tjera eshte thirrje per te levderuar nenshtrimin, asmilimin, tretjen dhe shkrirjen e popullit shqiptare vetem per te patur pjesemarrje politike ne nje shtet apo perandori sunduese.

Menyra si e ke shtruar qeshtjen e marredhenijeve shqiptaro-turke ne te kaluaren me vjen si nje gjykim me shume subjektiv, se sa nje analize e hollesishem e rrethanave politiko-shoqerore neper te cilat ka kaluar populli shqiptar gjate asaj periudhe. Por ne kete gje nuk dua te thellohem , fundi i fundit eshte mendim i juaji , ka edhe shumete verteta aty, sikurse ka edhe trajtim emocional dhe jo te drejte te shume gjerave, se paku per mendimin tim.
    Dua te ndalem ne perfundimin qe ke arritur per ato qe i kam thene , mendimin tende se une i kam qmuar larte marredhinjet shqiptaro-turke ne te kaluaren. Ta shikojme edhe njehere si ke arritur ne kete konkludim shume i nderuar Chiano.
    Se pari Chiano per mendimin tim une nuk i kam qmuar larte marredheniet shqiptaro-turke ne postimin tim , por jam munduar te permbledhe qeshtjet kyqe te cilat objektivisht eshte veshtire te mohohen se nuk kane qene dhe qe nuk jane keshtu.
    Me duket se eshte plotesisht e vertet se pjesa me e madhe e popullesise shqiptare e ka pranuar islamin dhe edhe sot e kesaj dite vazhdon te jete me shumice muslimane.
    Se dyti kam thene se populli shqipater e ka ruajtur indentitetin kombetar , nuk kam thene se nuk ka pasur rreziqe , por e kane ruajtur indentitetin kombetar. Pra perseri e kam thene nje te vertet te madhe, ndersa ju me sa kam mundur ta kuptoj ne postimin tuaj leni te kuptohet diqka tjeter , qe aq me deshire e trumbetojne fqinjet tane, gje qe per mendimin tim e keni shume gabim.
    Poashtu kam thene se populli shqiptare ka ruajtur nje lloj autonomie dhe shumicen e kohes ka qeverisur me trojet e veta. Kjo nuk do te thote se kam bere fare vleresimi te larte , por kam thene nje te verte tjeter. Vete fjala ,, e kane ruajtur " tregon ate qe nuk kam qene subjektiv si ju .
    Kam thene kane luftuar per kete perandori dhe kane perfituar aq sa kane mundur prej saj. Besoj se edhe kjo fjali bazohet ne argumente dhe eshte shume larg subjektivizmit qofte pro ose kunder ketyre ngjarjeve qe kane ndodhur. Gjithashtu kam thene se shqiptaret e kane kundershtuar edhe me arme kete perandori ne qdo moment kur jane krijuar rrethana te pershtatshme per tu pavaresuar. Mendoj se edhe kjo eshte gjithashtu nje e vertet shume e madhe per te cilen ndihemi krenar te gjithe. Ne fund kam thene se nga te gjitha keto populli shqiptar ka perfituar ku me shume e ku me pak . Kujtoj se edhe ne kete fjali nuk kam thene diqka te pavertet .

Tani shtrohet pyetja si erdhet ju i nderuar ne perfundimin se une i kam qmuar larte marredhenijet shqiptaro-turke ne te kaluaren per q'gje ju nuk mund te pajtoheni me mua. Cilen menyre te analizes perdoret jam shume kurreshtar ta dije? Mos ndoshta permes menyres subjektive te te shikuarit te proceseve. Megjithate eshte krejt pune e juaja si dhe pse ju perdorni ate menyre te gjykimeve dhe nxjerrni konkluzione qe ju pelqejne. Fundi fundit njerez jemi dhe te gjithe jemi ngapak subjektiv.

SHKOZA nga Prizreni
    ATDHEU MBI TE GJITHA

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    ...

Qka munda te kuptoj i nderuar Chino nga postimi i juaj i fundit, gjithe pjesa e postimit tuaj qe kate beje me arkivat bazohet vetem ne paragjykimet tua , hipotezat pa asnje argument dhe plotesishte te orientuara drejt nje qellimi qe me sa duket veq ia ke dhene vetes me heret. Ju paragjykoni panderprer dhe me duket se i frikesoheni asaj qe do te jete edhe nje plotesim i panshmerise qe duhet marre karshi te vertetes. Ma kujtoni nje fenomen qe dallohet sidomos tek partite politike ne Shqiperi qe gjithnje para zgjedhjeve , ato parti qe veq e dine se do ti humbin zgjedhjet pergatiten per te nxjerre arsyetime per mundesite e komploteve ose manipulimeve, sepse e dine se do te ballafaqohen me nje te vertet te hidhur per ata. Ta them te drejten une sa i perket qeshtjese arkivave pres se do ti sjellin shume argumente te forta ne duart tona dhe nuk beje ne grupin e skeptikeve dhe krijuesve te teorive te tilla....
    Vetem paragjykime te mia? Pa asnje argument?

Hm. A e lexove artikullin e "Gazetes Shqip" qe e solle apo aspak? Lexo edhe nje here ate qe kam ngjyrosur kuq. Dhe nese mendon se ky nuk eshte argument, atehere une terhiqem nga biseda. Nuk kemi kuptim te njejte per fjalen argument. Nuk mund te kete asnje frut kjo bisede.

Nuk ka ndoshta shume kohe kur kjo gje eshte bere publike edhe permes kanaleve me prestigjioze televizive te Shqiperise, Kosoves dhe shqiptareve kudo qe jane. Sa per te te bindur po e sjell vetem nje shkrim e kerko ne google se ke plote.
    Arkivave osmane, një shans i ri për Kosovën !
    « më: 27-09-2007, 11:07:35 »

--------------------------------------------------------------------------------
    Fakte të reja do të sfidojnë historinë e manipuluar nga serbët

Hapja e arkiva të ish-perandorisë osmane për Kosovën nuk është një lajm i mirë, por i shkëlqyer. E gjendur përballë një propagande shekullore nga ana e Serbisë dhe në pamundësi për t‘ju përgjigjur me të njëjtën monedhë, Kosova do të ketë një shans të madh përpara për t‘i bërë të qartë botës të vërtetën historike. Dhe arkivat e Perandorisë Osmane për këtë janë tamam një thesar. Ato përmbajnë shënime dhe dokumente, të cilat kanë informata të rëndësishme lidhur jo vetëm me historinë e Kosovës, por të rreth 30 shteteve, të themeluara pas shpërbërjes së Perandorisë Otomane, përfshirë këtu edhe Shqipërinë, e cila është shteti i fundit që ka fituar pavarësinë nga kjo perandori. Si Shqipëria ashtu edhe Kosova, deri më 1912-ën kanë qenë nën sundimin e kësaj perandorie. Dokumentet që ndodhen në këto arkiva, me kërkesë të tyre, do t‘iu sigurohen të gjitha shteteve përkatëse. Jusif Bajraktari, drejtor i Institutit të Historisë në Kosovë, thotë se "hapja e arkivave është një lajm shumë i mirë për ne, pasi duke qenë për një periudhë të gjatë nën sundimin osman, në ato arkiva është e mbyllur një pjesë e madhe e historisë së Kosovës dhe e shqiptarëve në tërësi". Sipas tij kjo mundësi vjen në kohën e duhur, jo vetëm për rrethanat historike të Kosovës, por edhe për shkak të anës profesionale, klimës shoqërore etj. Instituti që ai drejton ka bërë marrëveshje me institucionin homolog të Turqisë, si dhe me Arkivin e Shtetit për të dërguar ekspertë atje. Por cilat janë ato çështje ku do të mund të hidhej dritë. Periudha osmane mbërthen një nga pjesët më të kontestuara të historisë shqiptaro-serbe. Përfshihet në të beteja e famshme e Fushë-Kosovës, miti i ngritur nga serbët. Përfshihen shpërnguljet masive të shqiptarëve, struktura e popullsisë së Kosovës nëpër shekuj. Dhe natyrisht një nga temat më të nxehta, ajo mbi ndërrimin e fesë. "Një prej formave më flagrante të manipulimit serb ka qenë pikërisht feja", thotë profesor Bajraktari. Sipas tij, me hapjen e arkivave, shqiptarët do të kenë përparësi, pasi do të paraqiten nga burime të dorës së parë argumentet se si e kanë vlerësuar shqiptarët fenë myslimane, se si ata u konvertuan në myslimanë etj. Perandoria Osmane ishte e pajisur me dokumente mbi pronat dhe pasuritë, dokumente kadastralë shumë të vlefshëm. "Pushtuesit serbë, sa herë kanë hyrë në Kosovë, kanë grabitur arkivat turke dhe pasuritë e shqiptarëve. Ata i kanë manipuluar faktet sipas interesit të tyre. Pronat e shqiptarëve i kanë trajtuar si shtetërore edhe pse s‘ka pasur shtet", thotë Bajraktari. Por me hapjen e arkivave në Turqi, fakte të reja do të dalin në dritë edhe në lidhje me këtë çështje. Lajmin për hapjen e arkivave e ka bërë të ditur e përditshmja turke "Today Zaman", e cila nëpërmjet një shkrimi, ka njoftuar se dokumente me vlera historike po klasifikohen prej vitesh dhe tashmë pritet përfundimi. "Në të kaluarën të dhënat dhe dokumentet e rëndësishme ishin të fshehura, ndërsa tani do të lëshohet dritë jo vetëm mbi historinë e Turqisë, por gjithashtu edhe mbi historinë e 30 shteteve në Ballkan, Evropë, Afrikë dhe Lindje të Mesme", thuhet në artikullin e botuar këto ditë, në këtë gazetë. Të dhënat në arkivat osmane mbulojnë një periudhë prej 400 deri 500 vitesh të historisë së këtyre shteteve, ku përfshihen të gjitha territoret ku ajo kishte shtrirë pushtimin në ditët e lulëzimit të saj si Maroku, Tunizia, Algjeria, Libia, Egjipti, Sudani, Jemeni, Arabia Saudite, Katari, Kuvajti, Jordania, Omani, Emiratet e Bashkuara Arabe, Iraku, Siria, Palestina, Izraeli, Libani, Bosnje-Hercegovina, Kroacia, Bullgaria, Kosova, Rumania, Moldavia, Maqedonia, Greqia, Shqipëria, Gjeorgjia, Armenia dhe Qipro.

Por sipas gazetës, jo të gjitha shtetet do të kenë mundësinë të dërgojë studiuesit e tyre, ndërsa për sa i përket studiuesve individualë, duket se do të ketë më shumë përparësi. Pika më e nxehtë për Turqinë si duket ka qenë ajo për të cilën BE-ja vazhdimisht i bën presion. Gazeta turke njofton gjithashtu se ligji i arkivave kombëtare, i përpiluar pas përfundimeve të hulumtimeve dhe punës së klasifikimit në arkivin e Perandorisë Osmane, pritet që të miratohet pas hapjes së Parlamentit turk më 1 tetor. Qeveria turke po përgatitet që ta miratojë një ligj menjëherë sa të mblidhet Parlamenti. Ky ligj do të sigurojë që arkivat do të trajtohen në përputhje me metodat shkencore, bën të ditur "Today Zaman". Ligji autorizon Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave Shtetërore për përgjegjësinë e dokumenteve arkivore dhe dokumenteve të gatshme për t‘u arkivuar, mbrojtjen e tyre, përdorimin e tyre në përputhje me interesat kombëtare dhe publike si dhe eliminimin dhe shkatërrimin e tyre nëse është e nevojshme. Ndërkohë dokumenti i parë si pasojë e bashkëpunimit të Kosovës me Turqinë tashmë ka dalë në dritë. Ai titullohet "Vilajeti i Kosovës, dokumentet otomane", në të cilin janë përfshirë dokumente që datojnë nga viti 1526 deri më 1912-ën. Po kështu njëzetmijë dokumente të dixhitalizuara janë sjellë në Kosovë. Shqiptarët kanë pasur një rol shumë të fuqishëm në historinë e Perandorisë Osmane. "43 sadriamea ose në shqip kryeministra kanë qenë me origjinë shqiptare", thotë profesor Bajraktari. Por brenga e tij, sikurse e shumë studiuesve të tjerë është nëse mundësia për të hulumtuar nëpër arkivat turke do të mbështetet financiarisht edhe nga institucionet, si në Shqipëri, ashtu edhe në Kosovë.

G.Shqip
    Nese Turqia ka te drejte te shkaterroje te gjitha dokumentacionet e arkivave, kur keto jane kunder interesave kombetare turke dhe kunder interesit publik (turk), kjo nuk qenka argument per vleresimet e mia?? Rekapitulim: vleresim imi ishte ner tjerash, se Turqia nuk do te lejoje te dalin dokumente nga arkiva, te cilat deshmojne se Gjuha Shqipe ne disa vende te P. Osmane ka qene e ndaluar publikisht. Vetem si shembull. Jo qe them se ka ndodhur ne te vertete. Por vetem sikur te kishte ndodhur. Trego konkretisht: A mendon se Turqia do te lejonte te u biejne ne dore shqiptareve keso dokumente? Apo aso dokumente, ku P. Osmane urdheronte syrgjynin (= shpernguljen e popullsive brenda P. Osmane me qellim te perzierjes se popujve, me qellim qe feja islame te jete e vetmja gje e cila i lidhe njerezit brenda kesaj peransorie, me qellim te asimilimit te popujve, nder ta edhe shqiptaret)? Apo aso dokumente, ku urdherohet (pas rezistences se Kastriotit dhe humbjeve te medha te P. Osmane ne kete kohe) zhdukja e popullit te arnavuteve? Apo aso dokumente, ku ka tjera krime? A mendon se Turqia do te publikoje keto gjera? Nese po, perse mendon keshtu?

*

SHKOZA
    Anëtarësuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    763
    Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    Vetem paragjykime te mia? Pa asnje argument?

Hm. A e lexove artikullin e "Gazetes Shqip" qe e solle apo aspak? Lexo edhe nje here ate qe kam ngjyrosur kuq. Dhe nese mendon se ky nuk eshte argument, atehere une terhiqem nga biseda. Nuk kemi kuptim te njejte per fjalen argument. Nuk mund te kete asnje frut kjo bisede.

Nese Turqia ka te drejte te shkaterroje te gjitha dokumentacionet e arkivave, kur keto jane kunder interesave kombetare turke dhe kunder interesit publik (turk), kjo nuk qenka argument per vleresimet e mia?? Rekapitulim: vleresim imi ishte ner tjerash, se Turqia nuk do te lejoje te dalin dokumente nga arkiva, te cilat deshmojne se Gjuha Shqipe ne disa vende te P. Osmane ka qene e ndaluar publikisht. Vetem si shembull. Jo qe them se ka ndodhur ne te vertete. Por vetem sikur te kishte ndodhur. Trego konkretisht: A mendon se Turqia do te lejonte te u biejne ne dore shqiptareve keso dokumente? Apo aso dokumente, ku P. Osmane urdheronte syrgjynin (= shpernguljen e popullsive brenda P. Osmane me qellim te perzierjes se popujve, me qellim qe feja islame te jete e vetmja gje e cila i lidhe njerezit brenda kesaj peransorie, me qellim te asimilimit te popujve, nder ta edhe shqiptaret)? Apo aso dokumente, ku urdherohet (pas rezistences se Kastriotit dhe humbjeve te medha te P. Osmane ne kete kohe) zhdukja e popullit te arnavuteve? Apo aso dokumente, ku ka tjera krime? A mendon se Turqia do te publikoje keto gjera? Nese po, perse mendon keshtu?

*
    Perseri subjektivizem dhe perzierje gjykime hipotetike dhe asgje me shume. Ju ende pa pasur as edhe nje fakt vazhdoni te nxjerrni vleresime ashtu siq edhe paragjykoni. Aty ku thua ,, vetem si shembull , se jo qe ka ndodhur vertet , por vetem sikur te kete ndodhur" gjendet ndoshta rasti me eklatant se me qka sherbeheni kur nxjerrni vleresimet tuaja .

I nderuari Chianoune veq te jam pergjigjur ne pyetjen qe ke shtruar se fundi, pyetje qe e ke shtruar qysh nga postimi i pare dhe qe eshte poashtu nje pyetje hipotetike qe me ka bere te te pergjigjem.

Dokumentet qe do te dalin nga arkivat e Stambollit sigurishte se me gjithe vleren e madhe qe e kane do te krahasohen me dokumentet tjera arkivore te arkivave te Romes, Venedikut, Raguzes ose te arkivave tjere. Kete pune qe do ta bejne studiuesit sipas metodave shkencore , per qe gje nuk ke pse brengosesh dhe nuk kemi pse futemi ne joprofesionistet ne ate mes. Keto prurje te argumentete te reja nga arkivat e Stambollit sikurse e kam thene dhe po e them perseri do te plotesojne shume zbrazetira ne mbulimin dhe dokumetimin e shume ngjarjeve ne te kaluaren e shqiptareve dhe pse jo do te ndihmojne ne marrjen e shume pergjigjijeve.
    Sigurishte se dokumentete nga Stambolli qe ne shumicen e rasteve jane me kompetente dhe me te deatjuara do te thyejne ose balancojne edhe shume mite te rrejshme ose egzagjerime qe kane ngritur misionar te ndryshem qe gjithashtu kane perfaqesuar interesat e atyre qe i kane derguar. Hapja e arkivave te Stambollit shikohet nga te gjithe studiuesit serioz dhe duhet te shikohet edhe nga te gjithe ne , si nje ngjarje e mireseardhur e cila do te plotesoj dhe pse jo do te sjell edhe nje fryme te re ne historiografine shqiptare ne te mire te se vertetes. Mendoj qe askush ska arsye te frikesohet , por duhet t'i gezohet kesaj ngjarje qe do te sjell edhe shume argumenete ne te mire te se vertetes, sikurse qe mund te ngrite edhe shume pyetje per shume ngjarje dhe rrethana qe ne jemi mesuar ti lexojme dhe te bindemi vetem ashtu siq na kane servuar disa misionar . S'do mend se edhe ne dokumetet qe do te vijne nga Stambolli do te kete edhe egzagjerime edhe te paverteta ose gjysme te verteta, por iu ngelet studiuesve serioz te merren me keto dhe te ndajne shapin prej sheqerit.

SHKOZA nga Prizreni
    ATDHEU MBI TE GJITHA

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Perseri subjektivizem dhe perzierje gjykime hipotetike dhe asgje me shume. Ju ende pa pasur as edhe nje fakt vazhdoni te nxjerrni vleresime ashtu siq edhe paragjykoni. Aty ku thua ,, vetem si shembull , se jo qe ka ndodhur vertet , por vetem sikur te kete ndodhur" gjendet ndoshta rasti me eklatant se me qka sherbeheni kur nxjerrni vleresimet tuaja .

I nderuari Chianoune veq te jam pergjigjur ne pyetjen qe ke shtruar se fundi, pyetje qe e ke shtruar qysh nga postimi i pare dhe qe eshte poashtu nje pyetje hipotetike qe me ka bere te te pergjigjem.

Dokumentet qe do te dalin nga arkivat e Stambollit sigurishte se me gjithe vleren e madhe qe e kane do te krahasohen me dokumentet tjera arkivore te arkivave te Romes, Venedikut, Raguzes ose te arkivave tjere. Kete pune qe do ta bejne studiuesit sipas metodave shkencore , per qe gje nuk ke pse brengosesh dhe nuk kemi pse futemi ne joprofesionistet ne ate mes. Keto prurje te argumentete te reja nga arkivat e Stambollit sikurse e kam thene dhe po e them perseri do te plotesojne shume zbrazetira ne mbulimin dhe dokumetimin e shume ngjarjeve ne te kaluaren e shqiptareve dhe pse jo do te ndihmojne ne marrjen e shume pergjigjijeve.
    Sigurishte se dokumentete nga Stambolli qe ne shumicen e rasteve jane me kompetente dhe me te deatjuara do te thyejne ose balancojne edhe shume mite te rrejshme ose egzagjerime qe kane ngritur misionar te ndryshem qe gjithashtu kane perfaqesuar interesat e atyre qe i kane derguar. Hapja e arkivave te Stambollit shikohet nga te gjithe studiuesit serioz dhe duhet te shikohet edhe nga te gjithe ne , si nje ngjarje e mireseardhur e cila do te plotesoj dhe pse jo do te sjell edhe nje fryme te re ne historiografine shqiptare ne te mire te se vertetes. Mendoj qe askush ska arsye te frikesohet , por duhet t'i gezohet kesaj ngjarje qe do te sjell edhe shume argumenete ne te mire te se vertetes, sikurse qe mund te ngrite edhe shume pyetje per shume ngjarje dhe rrethana qe ne jemi mesuar ti lexojme dhe te bindemi vetem ashtu siq na kane servuar disa misionar . S'do mend se edhe ne dokumetet qe do te vijne nga Stambolli do te kete edhe egzagjerime edhe te paverteta ose gjysme te verteta, por iu ngelet studiuesve serioz te merren me keto dhe te ndajne shapin prej sheqerit.

SHKOZA nga Prizreni
    Je pergjegjur komplet jashte argumentit tim. NUK THASH SE HAPJA E ARKIVAVE NUK KA ASNJE VLERE POZITIVE PER NE.

POR THASH SE KUR TURQIA KA VENDOSUR T'I SHKATERROI TE GJITHA DOKUMENTET E ARKIVAVE, NESE KJO SHEH NEVOJE PER NJE GJE TE TILLE, ATEHERE E VERTETA NUK DO TE MIRRET VESH NGA KJO ARKIVE KURRE.

Ketu pergjigju! Se kjo eshte baza e akuzes qe i bej une Turqise.

Komento keto rreshta, qe i solle vet:

Qeveria turke po përgatitet që ta miratojë një ligj menjëherë sa të mblidhet Parlamenti. Ky ligj do të sigurojë që arkivat do të trajtohen në përputhje me metodat shkencore, bën të ditur "Today Zaman". Ligji autorizon Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave Shtetërore për përgjegjësinë e dokumenteve arkivore dhe dokumenteve të gatshme për t‘u arkivuar, mbrojtjen e tyre, përdorimin e tyre në përputhje me interesat kombëtare dhe publike si dhe eliminimin dhe shkatërrimin e tyre nëse është e nevojshme.

(Gazeta Shqip)
    Si e vlereson ti te drejten e Turqise per te shkaterruar dokumente sipas nevojes se saj?

Prap do te te pyes, nese e anashkalon kete pyetje!!!!!

*

SHKOZA
    Anëtarësuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    763
    Ta zeme se ty te intereson vetem ky aspekt edhe pse ne postimet tua te meparshme kerkoje dhe shkruaje gjera te tjera . Kete poashtu po e marr si nje veteidjsim tendin. Po kthehem tek kjo vegez qe te ka mbetur dhe perseri po e jap komnetin tim.

Nuk dua te paragjykoj por neqofte se do te kishte veprime te tilla nuk do te ishte nje lajm qe do te me gezonte. Mergjithese i nderuar dokumette arkivore jane fshehur, jane shkatrruar ose ndryshuar me se shumti nga Vatikani dhe papet e tij. Shpresoj se kesaj rruge nuk do te shkoj shteti turk. Megjithate pres qe sido qe te jete do te te kemi shume lajme te mira nga Stambolli , sidomos kur behet fjale per shqiptaret . Por ndoshta eshte me mire kete t'ia leme kohes , sepse ju me shume paragjykoni sesa qe ka diqka te vertet ne kete mes. Nuk kam shume kohe tani por do te interesohem per kete breng tenden te shoh se si kane shkuar punet me ate ligjin .

SHKOZA nga Prizreni
    ATDHEU MBI TE GJITHA

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Ta zeme se ty te intereson vetem ky aspekt edhe pse ne postimet tua te meparshme kerkoje dhe shkruaje gjera te tjera . Kete poashtu po e marr si nje veteidjsim tendin. Po kthehem tek kjo vegez qe te ka mbetur dhe perseri po e jap komnetin tim.

Nuk dua te paragjykoj por neqofte se do te kishte veprime te tilla nuk do te ishte nje lajm qe do te me gezonte. Mergjithese i nderuar dokumette arkivore jane fshehur, jane shkatrruar ose ndryshuar me se shumti nga Vatikani dhe papet e tij. Shpresoj se kesaj rruge nuk do te shkoj shteti turk. Megjithate pres qe sido qe te jete do te te kemi shume lajme te mira nga Stambolli , sidomos kur behet fjale per shqiptaret . Por ndoshta eshte me mire kete t'ia leme kohes , sepse ju me shume paragjykoni sesa qe ka diqka te vertet ne kete mes. Nuk kam shume kohe tani por do te interesohem per kete breng tenden te shoh se si kane shkuar punet me ate ligjin .

SHKOZA nga Prizreni
    As qe mohova se Vatikani (arkivat e tij) nuk kane bere te njejtat gjera.

Jam i bindur fare mire sa ka bere te njejtat gjera.

Por kjo prap se prap nuk e ben planin e Turqise per te shkaterruar dokumentet e arkivave sipas nevojave te saj nje gje te mire per neve shqiptaret. Krimi nuk justifikohet me krim.

*

SHKOZA
    Anëtarësuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    763
    Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    As qe mohova se Vatikani (arkivat e tij) nuk kane bere te njejtat gjera.

Jam i bindur fare mire sa ka bere te njejtat gjera.

Por kjo prap se prap nuk e ben planin e Turqise per te shkaterruar dokumentet e arkivave sipas nevojave te saj nje gje te mire per neve shqiptaret. Krimi nuk justifikohet me krim.

*

Ketu pajtohemi plotesisht edhe une, ne qofte se nuk keni diqka tjeter per te diskutuar .
    ATDHEU MBI TE GJITHA

Faqja 6 prej 18 FillimFillim ... 4567816 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Intervistë me Myftiun e Kosovës, Mr. Naim Tërnava
    Nga Drini_i_Zi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-01-2009, 19:13
  2. Paketa e propozuar nga Ahtisari për statusin final të Kosovës
    Nga Nice_Boy në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 451
    Postimi i Fundit: 21-10-2007, 12:59
  3. Mësimet e nxjerra nga dhuna në Kosovë
    Nga Albo në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 36
    Postimi i Fundit: 15-07-2006, 13:20

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •