Zotni, e paske nje forme te shkrimit shume joshese. M'i kujton pleqte e odave. Vec me padeshire te replikoj. Une nuk u mora me keto gjera qe i the ti dhe nuk jane ne lidhje te drejtperdrejte me temen apo me piken, ne te cilen une te replikova.
E perseris: Ti the se po te ishim serbo-ortodoksizuar, do te ishim zhdukur. Une vetem kesaj pike i replikova. Me ato qe i thash me larte.
Kurse ti tani hape biseden ne tema tjera. Te largeta per rrjedhine e bisedes deri tani. Nuk na duhet te hulumtojme prejardhjen e rumuneve. Mjafton qe ata jane popull poaq autark sa qe jemi edhe ne shqiptaret. Kane te njejtat elemente popullformuese si ne shqiptaret. Pra kemi rumunet, te cilet edhe pse nuk u islamizuan, prap se prap mbeten mu ne mes te popujve ortodokse nje popull autark (i pavarur). Kjo nenkupton se ne shqiptaret nuk do te ishim zhdukur sikur te mos ishim islamizuar. Kete tregon rasti i rumuneve. Si dhe shume popijve tjere. Keshtu qe nuk mund te jete vertete se Islami neve shqiptaret na shpetoi nga zhdukja. Kete gje pohojne ata qe thjesht e duan Islamin. Apo qe i tuten Allahut. Apo qe kane varesi tjeter nga Islami. Dhe nuk e thone kete drejtperdrejt, por mundohen te deklarojne Islamin si shpetimtar te shqiptareve nga zhdukja e tyre. Disa e bejne pa qellim, disa me qellim. Por pavaresisht pa apo me qellim, e sakte nuk eshte kjo. Ketu gjindemi ne bisede. Ketu argumento nese mundesh. Perse do ishim zhdukur ne shqiptaret, por nuk u zhduken rumunet apo popjt tjere qe nuk u islamizuan? Mendo dhe pastaj pergjigju.
Kjo fjalia ime qe perseritet nuk eshte e imja. Prandaj eshe ne thonjeza. Eshte nga Goethe.
*
Krijoni Kontakt