Postuar më parë nga
Zëu_s
Ne Doberqan te Gjilanit jan nja 4-5 Shtepi qe mbahen haptas si turq, ndersa te tjeret (vendasit, jo ata qe jan ra aty), kur te jene me Shqiptare thone se jan shqiptar e kur te jene me turq thone se jan turq, sikur disa "turq" te Maqedonise. Por nejse, se fundi i fundit secili ka te drejte te zgjedhe vet kombin dhe fene, se edhe ketu ne Zvicer ka disa "shqiptar" qe kan filluar ti thone vetes zviceran.
Zeu eshte tjeter gje qka ata deklarojne kur rrine me dikend joformalisht e krejt tjeter si e ndiejne veten dhe me qafre nacionaliteti shkruhen. Ata te Doberqanit , sikurse ata te Mamushes dhe disa mijera banore neper qyetet e vjetra si ne Prizren, Vushtrri, Prishtine etj. jane te regjistruar si turq dhe e ndjejn veten te tille.
Fundi i fundit nuk na duhen gje edhe nese kane fare prejardhje shqiptare. Le te rrine ashtu siq e ndjejne veten me mire.
Nje gje me ka mbetur ne koke, dhe nuk po mundem pa e thene. Kur hyri NATO ne Kosove, me kujtohet Prizreni qe mo Zo ma keq, ma shum dukeshin flamuj te Turqise se sa flamuj kombetar. Ne te gjitha qytetet e Kosoves valonin edhe flamuj te huaj, por aty ne Prizren dominonin flamujt e Turqise. Ndoshta edhe me eshte dukur mua ashtu, se di.
Tu ka dukur sigurte. E vertet se ka pasure edhe flamuj turk sepse ne Prizren jetojne dy tre mije turq dhe ata e kane pershendetur hyrjen e NATO-se me flamuj shqiptar dhe turq dhe kjo ka bere qe perveq flamujve shqiptare qe kane qene ne qdo kend si ne asnje qytet tjeter, prej flamujve te shteteve te juaja e vertet se ka pasur me se shumti flamuj turq per arsyen qe e dhashe me larte.
Po e vazhdoj edhe pak ketu. I kam njoftur disa terbesh apo goran te Prizrenit, ata po e mbanin veten si Shqiptar, dhe ate gjuhe qe e kan (apo ju ka mbetur, asimilim) po e shihnin si fatkeqsi qe duan ta çbejne por nuk munden. Keshtu me paten thene gjat nje dikutimi me ta.
Degjo Zeu duhet te jemi realist , une e di qe teoria se goranet dhe torbeshet kane qen shqiptare ne nje kohe duket shume atraktive per shumekend prej nesh, por ne realitet 80% e tyre nuk kane qene dhe as qe jane as sot shqiptare. Ka shume interpretime te ndryshme rreth origjines se tyre por se paku ata si e interpretojne thuhet se ata jane mbeturina te popujve minoritare ndoshta vllahe, bullgare ose sllave te islamizuar qe nuk jane autoktone ketu (por qe kane ardhur si ndertues shtepishe ose si barinje ). Nuk perjashtohet mundesia qe disa banore te jene edhe me origjine shqiptare . Ne Zhupe ne raojnin ku jetojne Torbeshet eshte nje fshat i vetem qe kane qene dhe kane mbetur shqiptare . Behte fjale per Struzhjen kurse fshatrat Mushnikove, Skorobishte e Restelice jane ne rruge e siper te shqiptarizimit.
Une hyra ne forum, dhe e pashe nje shkrim te ri ne nenforumin 'Çështja kombëtare', dhe me ra ne sy ajo qe kishte thene Kaviar, qe per mendimin tim eshte nje problem dhe fatkeqesi reale ne popullin tone, mirpo une u nguta pa e ditur se çka keni diskutuar ju me heret, dhe pa e ditur çka asht puna ketu mes juve, sepse shkrimet e juaja te me hershme nuk i kam lexuar, ma mirrte mendja qe nuk jan edhe aq interesante duke u bazuar ne titullin e temes, se nuk e di çka ka ketu qe te diskutohet aq shum se a duhet ne te jemi te miqesuar me shtetin Turk a jo.
Kaviar me thene te drejten nuk ka thene bashe asgje dhe pajtohem me ty qe ne kete teme nuk ka shume nevoje te flitet sepse faktte flasin vete. Mirepo problemi qendron tek disa fanatik me logjike te semure qe nuk mund te shohin me shume ngjyra por vetem bardhe edhe zi. E bardhe eshte ajo qka tat do te deshironin te ishte dhe ezeze eshte ajo qe ne realitet eshte .
Pergjegjia eshte 'Armiku i armikut tim eshte miku im' the fund, siç kam thene me heret.
Te lumte goja. Ky perkufizim vlene per qdo shqiptar .
Mirpo jo vllazerim me ta, siç po deshirojne disa ketu ... se t'han uki, e n'bark te tina thue ishalla jam anderr, po e din çka po due me thane.
Vellazerimi iu perket vellezerve qe jane te nje prejardhje te nje gjuhe te nje race dhe te nje kombi, miqesia dhe aleanca behet me miqet dhe te gjithe ata qe i kane armiqe armiqet tane.
Si do qe te jete, ju kerkoj falje qe nderhyra ketu dhe qe e zgjata kaq shum ... vazhdoni ju mes veti ... veq kujdese se ndoshta qe po e keqkuptoni njeri tjetrin.
Jo skeni pse kerkoni falje , ketu ehste forum i lire , kryesorja eshte me ia qellu kur flet se si thojne tek ne ,, Kajtja e korite burrin " e ketu edhe burra pak ka .
Ketu nuk ka kurrefar keqkuptimi mes meje dhe ketyre dy fanatikeve te semure , por ka dy menyra krejt te ndryshme te gjykimit dhe arritjes ne konkluzione. Ne anne time gjykimi i shendosh objektiv me fakte dhe argumente konkrete dhe ne anen e tyre gjykimi i semure subjektiv dhe inferior.
Ju pershendes
Krijoni Kontakt