Kryeministri shqiptar Sali Berisha reagoi sot për skandalin e firmosjes së marrëveshjes për kufijtë grekë mes Shqipërisë e Greqisë. Në konferencë për shtyp kryeministri tha se matjet e kufijve grekë janë bërë me hartë shqiptare dhe sulmoi mediat që denoncuan skandalin. Me ndihmën e një eksperti topograf, “Gazeta Shqiptare” arriti të zbardhë faktin tronditës se me marrëveshjen qeveria i dhuronte Greqisë rreth 225 km2 sipërfaqe ujore.
KONFERENCA E KRYEMINISTRIT
TIRANE-Kryeministri shqiptar Sali Berisha sulmoi sot “Gazeta Shqiptare” dhe tv NEWS 24, dy mediat të cilat prej disa ditësh denoncojnë skandalin e marrëveshjes së kufijve detarë sipas së cilës Shqipëria i fal Greqisë 225 km 2 sipërfaqe ujore.
“Qeveria punon për vendin e vet, ju në mënyrë konsistente po punoni kundër vendit. Për kufijtë shqiptarë është përdorur harta e marinës së Shqipërisë. Është përdorur konventa ndërkombëtare e detit e cila përcakton qartësisht si bëhen matjet. Të jeni të sigurtë, ushtria shqiptare nuk përdor hartën e një vendi tjetër, ka hartën e vet" - deklaroi kryeministri Berisha në konferencën për shtyp të organizuar sot në mesditë pas kthimit nga Praga.
Denoncimi
Qeveria shqiptare i ka dhuruar Greqisë rreth 225 km2 sipërfaqe ujore. Me ndihmën e një eksperti topograf, “Gazeta Shqiptare” ka arritur të zbardhë pak ditë më parë faktin tronditës që fshihet në marrëveshjen shqiptaro-greke “Për delimitimin e zonave përkatëse të shelfit kontinental dhe zonave të tjera detare që përkasin në bazë të së drejtës ndërkombëtare”. Vija e re kufitare që ndan ujërat territoriale të dy shteteve, e që përbëhet nga 150 pika, rezulton sipas ekspertit topograf se ka prirjen për t’u futur në drejtim të Karaburunit, pra në dëm të Shqipërisë, me afërsisht 11 km. “Trekëndëshi” i dhuruar palës greke fillon nga pika 120 e vijës kufitare. Sipas matjeve të kryera rezulton se pika e fundme e vijës kufitare të ujërave territoriale me numër 150 është spostuar në drejtim të ujërave shqiptare me rreth 30 km më tej ose e kthyer në milje detare, me rreth 16 milje.
Tv NEWS 24 denoncoi pak ditë më parë faktin e marrjes në referencë të një harte të shkruar në greqisht për hartimin e marrëveshjes e cila u firmos nga ministrat përkatës Bakojanis e Basha. Në konferencën për shtyp pak ditë më parë ku ministria e Jashtme dhe e ajo e Mbrojtes u përpoqën të hidhnin poshtë skandalin e zbuluar nga media.
Komandanti i flotës detare Kristaq Gërdeni në përpjekje për ti treguar mediave se distanca nga njëra pikë e marrëveshjes deri në kufijtë respektivë punon mbi një hartë të shkruar në greqisht, çka le të kuptohet qartë se marrëveshja është hartuar mbi këtë hartë.
Krijoni Kontakt