Në kuadër të Qeverisë së Kosovës është krijuar ministria e Integrimeve
Beqaj pret mbështetje politike
Në kuadër të ndryshimeve që janë bërë në Qeverinë e Kosovës ku janë ndërruar gjashtë ministra, tre nga secili partner i koalicionit, është krijuar edhe ministria më e re, ajo e Integrimeve.
Besim Beqaj pret mbështetje të fort politike në proceset që do të drejtohen nga Ministria e Integrimeve. Sipas tij, agjenda e Ministrisë që drejton kërkon mbështetje nga gjithë faktorët politik
Nga Express më 03.04.2010 në ora 19:27
Në kuadër të ndryshimeve që janë bërë në Qeverinë e Kosovës ku janë ndërruar gjashtë ministra, tre nga secili partner i koalicionit, është krijuar edhe ministria më e re, ajo e Integrimeve.
Krijimi i kësaj ministrie është vlerësuar si një hap i rëndësishëm i Qeverisë së Kosovës, kjo edhe për shkak se Kosova, ka mbetur pothuaj jashtë gjithë proceseve integruese të Bashkimit Europian, duke përfshirë këtu edhe liberalizimin e vizave.
Në krye të kësaj Ministrie është zgjedhur Besim Beqaj, i cili deri më tani ka qenë Kryetar i Odës Ekonomike të Kosovës.
Beqaj, në një intervistë për BBC’në, ka thënë se para tij dhe Ministrisë që ai drejton, ka sfida të shumta dhe se personalisht e ka marrë detyrën në një kohë aspak të favorshme për Kosovën, kjo në raport me proceset integruese europiane.
Ministri Beqaj ka deklaruar se ndër prioritetet e Ministrisë së re do të jenë integrimi i Kosovës në strukturat euro-atlantike dhe pret që në këtë proces të ketë mbështetje të fortë politike.
“Sigurisht, Ministria për Integrime do të ketë aktivitet të ngjeshur, do të ketë shumë sfida. Procesi i integrimit është proces kompleks, i cili kërkon bashkërendim të aktiviteteve politike dhe vendore të institucioneve ndërkombëtare”, deklaroi Besim Beqaj.
Kosova është vendi i vetëm në rajon që është lënë jashtë procesit për liberalizimin e vizave me BE’në.
Bisedimet ndërmjet Prishtinës dhe Brukselit për këtë çështje janë paralajmëruar se mund të fillojnë këtë vit, ndërkohë që autoritetet e Kosovës kanë thënë se po punojnë në përmbushjen e disa kritereve teknike.
Për Ministrin e Integrimeve, Besim Beqaj përfshirja e Kosovës në listën e bardhë të Shengenit do të jetë një nga punët më sfiduese të kësaj ministrie.
“Janë çështje që duhet të adresohen edhe në aspektin teknik, pra përgatitja nga ana e institucioneve si në nivelin teknik, ashtu edhe në atë politik, në nivelin e tërësishëm qeveritar”, thotë ai.
Besim Beqaj vjen në krye të Ministrisë së sapoformuar të Integrimeve pas një përvoje disavjeçare si Koordinator për Kosovën i Paktit të Stabilitetit për Europën Juglindore dhe Odës Ekonomike.
Krijoni Kontakt