Ndryshimet paszgjedhore
Riformatizimi i Qeverisë do të bëhet vetëm pas përfundimit të rrethit të tretë zgjedhor në Prizren dhe Lipjan. Udhërrëfyes për ndryshimet në Ekzekutiv, ndërkaq, do të jetë Raporti i Progresit i Komisionit Europian. Ish-Shefi i SHIK’ut, Kadri Veseli, konfirmon për Express se nuk pretendon të futet në Qeveri.
Nga Leonard Kerquki më 06.01.2010 në ora 8:30
Riformatizimi i Qeverisë së Kosovës do të ndodhë vetëm pas përfundimit të rrethit të tretë zgjedhor të garës për kreun e Komunës së Prizrenit dhe Komunës së Lipjanit, që mbahet më 31 janar.
Burime të Expressit thonë se krerët e dy partive në koalicion, PDK dhe LDK, nuk dëshirojnë të interferojnë në procesin elektoral, prandaj janë pajtuar që ndryshimet eventuale në Ekzekutiv të bëhen muajin tjetër.
Një burim i afërt me Kryeministrin e Kosovës, në kushte anonimiteti, ka thënë për gazetën Express se udhërrëfyes për ndryshimet që do të ndodhin në Qeveri do të jetë Raporti i Progresit i Komisionit Europian.
Në këtë Raport, i cili në pjesën më të madhe flet për Qeverinë, ndër të tjera thuhet se në Kosovë vazhdon të ketë shkallë të lartë të korrupsionit, politizim të administratës shtetërore dhe mosfunksionim të gjyqësorit.
“Çdokush e di se ku duhet kërkuar përgjegjësitë për dobësitë tona që shfaqen në Raportin e Progresit të Komisionit Europian”, ka thënë për Express zyrtari i lartë i Qeverisë që foli në kushte anonimiteti.
Sipas këtij zyrtari, si PDK’ja, ashtu edhe LDK’ja do të preken nga ndryshimet që, sipas të gjitha gjasave, do të bëhen në muajin shkurt të këtij viti.
Deri më tash është spekuluar për shumë emra ministrash që pritet të largohen, ashtu sikurse janë përmendur edhe emrat e mundshëm që do të përfshihen në Kabinetin e Kryeministrit Hashim Thaçi.
Në këtë kontekst është përmendur edhe Kadri Veseli, ish-Shefi i Shërbimit Informativ të Kosovës. Por, në një prononcim për Express, Veseli e ka mohuar kategorikisht mundësinë për të hyrë në Qeveri.
“Ende nuk kam vendosur të futem në politikë”, ka deklaruar ai.
“Por edhe kur të futem, nuk e konceptoj të marrë përgjegjësi qeveritare pa qenë së pari i mandatuar nga populli“, ka shtuar Kadri Veseli, ish-Shefi i SHIK’ut.
Një zyrtar i PDK’së ka thënë për gazetën se do të jenë forumet e kësaj partie që do të përcaktohen për shkarkimin e ministrave apo për njerëzit e saj që do të hyjnë në Qeverinë e Kosovës.
“Çështja e ndryshimeve qeveritare nuk është diskutuar në forumet e partisë. Kjo është kompetencë e Kryeministrit dhe Presidentit”, ka thënë burimi i gazetës.
Javë më parë është thënë se ndryshimi i ministrave do të bëhet në muajin janar. Por për shkak se Komisioni Qendror i Zgjedhjeve vendosi ta caktojë 31 janarin si datë për mbajtjen e rrethit të tretë zgjedhor në Prizren dhe Lipjan, atëherë partnerët e koalicionit aktual janë përcaktuar që riformatizimi të ndodhë në muajin shkurt.
Krijoni Kontakt