Çeku dëbohet nga Kolumbia
Çeku po merrte pjesë në punimet e një konference në Kartagjenë.
Ish- kryeministri i Kosovës, Agim Çeku është larguar nga Kolumbia drejt Kosovës pasi u dëbua nga autoritetet e atjeshme me kërkesë të Beogradit.
Z. Çeku, duke folur me telefon nga Parisi të mërkurën pasdite i tha BBC-së:
"Qeveria e Kolumbisë, është arsyetuar para nesh, por me shkrim ka marrë një vendim që unë duhet të largohem nga Kolumbia," tha z. Çeku.
Çeku flet për BBC-në pas dëbimit
Ai shtoi se kjo ka ndodhur një ditë para se ishte e planifikuar, "sepse Interpoli kërkon arrestimin dhe deportimin tim për në Serbi".
"Ata (autoritetet kolumbiane) më kanë thënë se nuk e kanë pranuar një gjë të tillë, por kanë gjetur një zgjidhje që të më deportojnë nga Kolumbia, gjë që unë e kam bërë," tha z. Çeku.
Ai tha se i është ndalur hyrja në këtë vend për dhjetë vjet.
Zoti Çeku po merrte pjesë në punimet e një Kongresi Botëror për Çmilitarizimin e Ushtrive Çlirimtare kur autoritetet serbe kërkuan arrestimin dhe deportimin e tij në Serbi, me akuzën se ka kryer krime gjatë luftës në Kosovë.
Kërkesë e pavlefshme
Z. Çeku, që është dhe Kryetari i Partisë Social Demokrate të Kosovës e ka cilësuar kërkesën e qeverisë së Serbisë për arrestimin e tij, mbi bazën e një fletarresti të lëshuar nga Interpoli serb, si të pavlefshme dhe pa vlerë ligjore mbi Kosovën dhe qytetarët e saj.
Fletarresti i Interpolit serb, dërguar përmes Interpolit Ndëkombëtar, u lëshua në shkurt të këtij viti, megjithëse një tjetër fletarrest ndërkombëtar për zotin Çeku ishte hequr që në vitin 2006.
Zoti Çeku ka kërkuar nga autoritetet e Kosovës që të ndihmojnë në zgjidhjen e problemeve të këtilla për qytetarët e Kosovës.
Ish-komandantit të TMK-së dhe gjatë luftës në Kosovë edhe komandant i ish-UÇK-së, i është ndaluar hyrja në Kolumbi për dhjetë vjet.
Kolumbia është një nga 58 vendet e botës që e ka njohur pavarësinë e Kosovës.
bbc
Krijoni Kontakt