Ti Gregu je skanadal fare ne Kristologji! Llahtar!
Po vazhdoj me ato qe shkruan me siper:
Ta kam sjellur vargun ku thuhet se: Romakeve 3:23 ...sepse tė gjithė mėkatuan dhe u privuan nga lavdia e Perėndisė,...
Ketu behet fjale per njerezit apo qenjen njerzore ne te cilen bene pjese edhe Maria.
1 Gjoni 1:8 Po tė themi se jemi pa mėkat, gėnjej-mė vetveten dhe e vėrteta nuk ėshtė nė ne.
E di kur nje njeri eshte plotesisht i pa mekat dhe ku nuk do kete mundesi te mekatoj?
Vetem ne parajse
Njeri ishte edhe Krishti! Nqs ti kerkon te abuzosh duke theksuar anen e tij hyjnore, e duke lene menjeane anen e tij njerezore, ti je duke bere pjese ne nje nga herezite me te hershme te krishterimit, ate te monofizitizmit.
Kur thuhet te gjithe njerezit mekatuan, kjo thenie si takon Krishtit si njeri, dmth ne natyren e tij njerezore. Atehere pse mos ti takoje Marise po ashtu?
Gjithashtu, tek letra e Romakeve thuhet se per shkak te mekatit edhe krijimi si i gjithe vuan dhe pret po ashtu clirimin e njeriut qe te clirohet bashke me te.
Mirepo, a mund te futet ne kete krijim qe vuan edhe Tempulli me te shenjtat e shenjtave, apo ben ai nje perjashtim?
Nje tjeter problem eshte se dime se te pakten DY njerez jane marre ne qiell pa vdekur!!!! Keta jane Enohu dhe Ilia.
Nqs ne qiell kane vend vetem te pamekatet, si atehere keta te dy, pa vdekur, kane pasur mundesine te hyjne e te rrine aty?
Me bene pershtypje se pse bibla nuk na flet asnjehere per Marien dhe per jeten e saj deri ne viziten e engjullit i cili e lejmeroj per lindjen e Jezusit!
Kjo me le te kuptoj se Maria nuk ishte shume ndryshe nga grate tjera. Edhe Elizabeta (kusherira e Maries) kishte ngelur shtatezen nga vullneti dhe deshira e Perendise. Maria nuk ishte nje "super" njeri!
Te thuash qe, meqe Bibla nuk flet per jeten e Maries, konkludojme se ajo s'ka qene me ndryshe nga grate e tjera, eshte menyra me e pasakte nga te gjitha variantet e mundshme.
Une po te them qe ne Bibel nuk shohim askund qe Apostojt ti jene lutur as Krishtit e as Frymes se Shenjte; nuk shohim Krishtin tu rekomandoje besimtareve qe ti luten atij apo Fryme se Shenjte; nuk shoh Palin te flase per ROLIN e EVES ne hyrjen e mekatit ne bote, por flet vetem per Adamin, a thua se ai ishte nismetari; nuk shoh te flitet per jeten e plote tokesore te Krishtit ( a thua se jeta e Zotit ndahet ne nje pjese te parendesishme e ne nje tjeter te rendesishme)!!!!
Cfare do te thote e gjitha kjo? Pergjegja eshte e thjeshte. Bibla, me sakte DHR nuk eshte manual me detaje per gjithshka besimin e Kishes. Madje as vete DHR si shkrim nuk e pretendon nje gje te tille per veten e saj. As Krishti askund nder Ungjij nuk tha se do na dergoje nje LIBER ne baze te recetave te te cilit ne do jetojme, por perkundrazi na premtoi ne vend te saj Frymen (pa libder)!!!!
Kur flet per lindjen e Jezusit, duket sikur po i referohesh nje krijimi, lindje qe nuk ka ekzistuar me pare, duke harruar se Jezusi ka qene qe nga krijimi. Ti mendon se pasi qe Jezusi lindi nga Maria, ai ose duhej te ishte me mekat nese Maria kishte mekat ose pa mekat nese Maria ishte e pa mekat!
Jezusi mori trajte njeriu, por natyra e tij Hyjnore dhe e pa mekat, nuk u be e mekatshme, dhe po kjo natyre beri qe ana njerezore te mos kishte mekat.
Ti e fillon kete kuote me nje paragjykim dhe budallallek tendin. Une nuk kam cfare te beje!
Kur une flas per Marien dhe lartesine e saj, e kam thene ne menyre te perseritur, e bej pikerisht sepse Biri qe ajo lindi eshte Krishti, Biri i Perendise, qe u be edhe Bi i Njeriut. Bir i cilit njeri, vec njerut Marie. Atehere pse skandaliseni ju ne marrezine tuaj klasike kur ortodokse e katolike thone se Maria eshte NENA e BIRIT te Perendise?
Me pas ti ben prape gabime monofizite, duke theksuar natyren hyjnore te pameate te Birit te Perendise ne kurriz te natyres njerezore te tij.
Po te ishte keshtu si thua ti, atehere Krishti eshte misheruar KOT, pasi Ai vetem ne dukje paska qene njeri (herezia dokeiste).
Biri i Perendise, pra Perendia Bir u be njeri me te vertete dhe ky njeri i vertete e mori ekzistencen e Tij nga njeriu Marie. Ligji biblik i trashegimit te natyres se rene njerezore na thote se nqs Biri i Perendise do te behej me te vertete njeri duke lindur nga nje njeri i rene, mekatar, Ai do te duhej ashtu si ligji vlen per gjithe njerezit, te lindte me natyre te rene SI NJERI!
Liroje veten nga "burgu" lidhur me komentin e Peniel-it mbi lutjen ndaj Frymes se Shenjte. Mos u sill rreth kesaj gjeje, tema ka tjeter qellim. Ate mund ta trajtojm ne nje teme tjeter po deshe.
Nuk kam se cfare ta liroje veten nga ndonje burg! Une e pyeta disa here, aq sa ne fund Penieli mu drejtua me ironi se me ishte pergjigjur disa here, duke THENE SE AI, ku bashke me veten fut gjithe ungjilloret (gje qe s'eshte e vertete), NUK I LUTET FRYMES SE SHENJTE!
Te takon ty si ungjillor ta nxjerresh ATE jo mua nga burgu!
Apo, per hir qe te fitosh kundra Seminaristit ne ceshtjen e Marise ti JE GATI te sakrifikosh BAZEN e besimit tend, adhurimit te Trinise?
Krijoni Kontakt