Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 2
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    11-12-2007
    Postime
    95
    Postimet nė Bllog
    1

Ibrahim Agimgostivari

FJALA FLET S“I ZEMRA

Qe njė ėndėrr qė mė solli tek ti. Nė ėndėrr kėshtu ndodh,asaj kam qejf t`i besoj. Shkrimet pėr burgjet, pėr plagėt, zakonisht s`i pėlqej .Por jeta s ` i pėr inat kah burgu mė shtyri . Poetėt jo rralė janė akuzuar pėr tema tė burgut dhe plagėve. sepse, temat e tilla po e dėmtuakan letėrsinė. Mendimi im nė kėtė temė ėshtė i kundėrt. Ata qė ngrisin burgje e vrasin njerėz , ata e lėndojnė letėrsinė e jo poetėt qė i kėndojnė lirisė.Burgu pra, nuk e do tė vėrtetėn, as temat rreth saj. Shqipėria e kohės sė poetit ishte njė burg , ku tė burgosurit ishin shumė tė dhunuar . Poetin Ibrahim Agimgostivarine njoha nė Dortmunt nė njė moshė tė shtyrė. Libri poetik”Nė treje tė muzgut” i botuar nė Tiranė nga shtėpia botuese, „ Dardania “, ėshtė edhe njė sukses i poetit . Libri „ Nė tretje tė muzgut“ ėshtė njė libėr i veēantė e me vlera tė mirėfillta, qė buron nga zemra dhe terratisjet e jetės. Ēdo gjė qė e them, mė djeg , mė dhemb, thotė poeti; ēėshtė kjo liri nė gjuhė tė huaj , qė s“i lot nė dritare mė godet, mė fyn, mė dėrmon . Emrin burg , emrin qeli, asgjėkundi s`dua ta dėgjoj. Sepse, vetė e kam pėrjetuar burgun dhe atė jetė tė rėndė. Vrasjetdhe krimin,shprehetpoeti i fshikulloj, se tė vrarė kam birin tim .Nė kėtė jetė trazimesh e keqja mė shumė po vika nga jeta se nga vdekja. Nė Shqipėri nė gjithė jetėn time, nė tepri patėm shtypjen dhe dėnimet, ato na e sterrosėn jetėn. Diktatura e Enverit ishte pėrtej ēdo realiteti. Nėn qeverisjen e tij ēdo gjė ishte e dobėt, parullė dhe, sterile . Pyeteni tokėn, rrugėt, shtėpitė tona tė varfėra, aty mund tė lexoni vuajtjen tona, imazhin e pėrdhunuar tė njeriut. Nė regjistrat e asaj kohe, kudo janė eshtrat tanė, gjaku ynė, tė rėnėt me emra tė rrėzuar. Ky stacion s`mbaron kėtu, Shqipėria ėshtė adresa ime, gjaku im i padukshėm, shkruan poeti. Libri „Nė tretjen e muzgut“, po edhe nė librat e tjerė, Ibrahim Agimgostivari , shpėrthen dhimbjen e tij, imazhin e asaj Shqipėrie tė kėrcėnuar. Poezia e Ibrahim Agimgostivarit, me njė stil krejt origjinal, krejt tė veēantė, ėshtė njė dėshmi e kohės sė tij. Shpirt, ende pa u tharė lotėt e pritjes , . . ti ike.. e nė ēastin e mbėrritjes , m“u desh mua tė iki. Kėto dhe vargje tė tjera tregojnė se fjala flet s“i syri , si zemra , ndryshe, do ishte fjalė koti. Shpirt, pse tė heshtim,.. ata do na vrasin,.. ata kanė shumė errėsirė brenda. , lexoj nė njė poezi tė tij. Jeta e poetit, Ibrahim Agimgostivarit ėshtė njė roman me zhvillime betejash. Ibrahim Agimgostivari u lind nė Tiranė mė 1934. Shumė vite punoi mėsues nė fshatrat e Kukėsit. Qė nė moshė tė re interesimet e tij pėr poezi , ishin tė veēanta. I dashuruar pas teatrit, ai shkroi dramėn „ Pas shpine “ qė u cenzurua nga regjimi komunist dhe u bė shkak pėr tė kaluar vite tė tėra tė burgut. Ibrahimi ishte dėnuar me pesė vjet burg, ndėrsa vėzhgimet e sigurimit do vazhdonin deri nė pėrmbusjen e atij rexhimi. Ibrahim Agimgostivarin deri mė tash ka botuar katėr libra; “Malli”, 2. “Nė tretje tė muzgut”, “Intervistat e mia dhe dy drama”, dhe sė fundi “Fjala flet s“i zemra” . Mė 1990, Ibrahim Agimgostivari bashkė me familjen e tij dhe mijėra tė tjerė, shqiptar rebelohet, dhe me trimat e ambasadave, nė korrik tė vitit 1990 , kryengritet pėr ta shembur pushtetin e Ramiz Alisė Ai regjim i i shtypjes dhe i burgut qė vrau Shqipėrinė pėr disa dekada, ishte Enver Hoxha, dhe shpura e tij e pushkatarėve.Qe nga ajo kohė , poeti, Ibrahim Agimgostivari jeton dhe krijon nė Dortmund tė Gejrmanisė, shėndet poetit.

Rrustem Geci - Dortmund

Ibrahim Agimgostivari,poezi nga libri “Fjalėt flasin s“i zemra”

Z o g u

Ishte njė gjetje e kohės
    Qė mė n d a u nga ti
    Nga ajo betejė e imja
    Nga ajo luftė e ashpėr

Vėshtrim

Sa herė vjen korriku
    Mė kujtohet e kaluara
    koha qė mė iku
    dhe koha qė se patėm

Kujtime

Kohė mė kohė tė kujtoj
    Unė nuk njoh kohė pa ty
    Vėm zemra kur t““mė
    Pushoj, koha do tė ngrijė

Mbetje vajesh

A do mė presėsh ti o mike
    Si zogu qė kėrkon ēerdhe
    Nėse zemra do tė pajtohet
    unė s“ndahem mė prej teje

1.

Fjalėt si ura mendimesh
    Me ty mua mė afrojnė
    Ato mė shpjejnė tek ti
    Dhe ty tė shpjejnė tek unė

2.

Ėndėrr ėshtė jeta
    Nė flakėt e sė cilės
    Pėrmendeni rrejshėm
    Duke lėnė pas
    Veē dhimbje e zhgėnjim

3.

Kur mė duhet tė heshti
    Fjalėt flasin s“i sytė
    Dėgjoj pemėt tek qelin
    Dėgjoj lulet tek rritėn

4.

Shqipja jonė e bukur
    Shqipja jonė e mirė
    Sa e ėmbėl mė duket
    Kėtej nė egzil!..

5.

Pėr kėtė jetė kam ca pyetje
    Por askush s“mė pėrgjigjet
    Kėtė jetė kėshtu e harxhova
    E dhimbja kurrė s“mu nda

Drithėrimė

Sot isha i trazuar
    shėtita deri nė lodhje
    deri nė raskapitje
    pėr ta mbytur mėrzinė
    dhe mallin pėr
    Shqipėrinė

Kujtime

Kam rendur pas teje
    Qė tė takoj njėherė
    Por fati nuk deshi
    Na ndau pėrgjithnjė

M a l l

Nė vėndet ku mėrguam
    Kudo na quajnė tė h u a j
    Fjala shqip kėtej s“kuptohet
    Nė tė gjitha zyrat
    Ajo duhet tė pėrkthehet

Ēaste intime

Sa herė unė i sodis yjet
    shpesh me ty i ngatėrroj
    me duart tuaja tė buta
    me buzėt tuaja tė vala

I arratisuri

Ika nga vuajtjet e mia
    pa e ditur se ku po shkoj
    mėrgimin nuk e njihja
    por ai mė vetmoi shumė

Dallgė

Ēdo gjė qė shkruaj pėr ty
    Del nga prushi i zemrės
    Se motivet me Shqipėri
    Kudo mė bėjnė dritė

Intime

Sa herė mbetem vetėm
    fjalė dhimbje m“afrohen
    t“i them mė dhemb shpirti
    t“i ndali nuk mundem

Aktakuza

Nė tė gjitha ato hetuesi
    Mua mė kėrkonin emrin
    Unė ua tregoja gjakun
    Pėr atė qė mė akuzonin

Mesazh

Shpirt, mos qaj pėr mua
    Edhe nė vdekshim njė ditė
    Kėto vargje do t“ua lėmė
    Nė vend tė amanetit tonė

Monolog

Sa herė kam pyetur veten
    Ēfarė mund tė fali sot
    fjala mė zihej nė grykė
    s“ kam plumb pėr vėllain

Im birit

Ty tė vranė aksidentalisht
    Por plaga mė mbeti mua
    ( Nga ajo gjysmė luftė )
    Qė e pėrgjaku Shqipėrinė

Ibrahim Agimgostivari,poezi nga libri ”Fjalėt flasin s“i zemra”

mall Maska e bili99
    Anėtarėsuar
    05-04-2007
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    1,804
    I nderuar Rrustem Geci: rrofsh qe ke sjelle nje poet te panjohur per mua, z.Ibrahim Agimgostivari, e ke sjellur me vargjet e vuajtjes dhe mesazhin e faljes dhe pajtimit" "S'kam plumb per vellain"
    Ju deshiroj juve te dyve poete te vuajtjes dhe mergimit : paqe , shendet dhe motive te lumtura ne krijamtarine ne vijim.

Shpresoj se do te na sillni plot poezi ne kete teme te poetit Ibrahim Agimgostivari.

me nderime,
    bili99
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga bili99 : 22-04-2009 mė 14:44
    I Ilirides jam Iliri,
    dhe i lire dua me mbet.
    Per cfardo xhevahiri,
    Shqiperine se jap per jete

Tema tė Ngjashme

1. Realpolitika e Ibrahim Rugovės
    Nga biligoa nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 102
    Postimi i Fundit: 11-04-2023, 07:41
  2. Pėrgjigje: 63
    Postimi i Fundit: 24-01-2010, 21:51
  3. Ndėron jetė presidenti i Kosovės Dr. Ibrahim Rugova
    Nga Veshtrusja nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 220
    Postimi i Fundit: 02-02-2006, 21:32

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •