Close
Faqja 28 prej 49 FillimFillim ... 18262728293038 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 271 deri 280 prej 482
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    24-11-2009
    Postime
    13
    Citim Postuar më parë nga Humanisti Lexo Postimin
    Koleg te nderuar mu kujtua edhe ni element tjeter!

Ne kete betejë kan ra ne luftë: Millesh Kopiliqi, Teodor Muzaka, Dhimiter Jonima dhe ndoshta edhe ushtare te tjere me emen.
    Një pyetje vlen te bëhet: Ku janë varret e heronjve te Betejes se Kosoves???

Nga pervoja e shteteve te tjera si : Anglia, Franca, Gjermania, disa nga te vraret e betejave kan arritur me i gjet, neper lokalitetet e tyre si per Betejen e Hastingsit ne v. 1066 etj.

Poashtu per betejen e Albulenes ( beteja ma e famshme e Arbërve nen udheheqjen e Skenderbeut ) eshte gjetur varri i perbashket ne nje manastir afer nga arkeologet shqiptar.

Kisha dashur te elaborojm rreth këtij problemi, dhe i kisha ftuar te gjithe drenicaket nese ka ne kete forum, te japin kontribut ne zbardhjen e ndonje varreze, apo lokaliteti varrez, toponim, antroponim që na afron deri te qështja ne fjalë!

Me nderime,
    Humanisti
    shum e mire me duket ideja qe te mblidhen deshmi arkeologjike neper teritore te ndryshme jo vetem te drenices po nga gjitha viset tjera te Kosoves.por problemi eshte ata qe miren me kete pune nuk po marin mundimin me dal ne teren,ndersa personat privat ne shum raste edhe e mshefin oto qe i gjejn,disa nga padija,e disa me celilm.ta mar nje shembull: kur hapa temelet e shtepise gjeta disa maje shigjetash,mbas nje kohe i tregove njert nga lagjja ime,kur aj mu kthye e me tha une kam gjet ene,maje shigjetash,arme etj po nuk i kam lajmru se kam pas frig se po mi nderprejn punimet..po se murem ne mundimin ne si individ apo shtet botes a qe ishkon mendja me hulumtu per ne..naten e mire dhe flm per temen..

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Kam lexuar me vemendje keto dy versione dhe kam nxjerrur kete mendim personal.

Me kryesorja eshte se kunder turqve ne betejen e kosoves shqiptaret vriten te gjithe, ketu ska dyshim !
    Vritet edhe Teodor Muzaka poashtu si kapiten i forcave shqiptare se bashke me Kastriotet, me njerin prej tyre qe eshte ne diskutim se ky Kastriot quhej Gjergj, ka mundesi qe ishte gjyshi i Skenderbeut ose axha i tij, pra vellau i Gjonit...
    Sa i perkete Teodor Muzakes dhe epikes serbe qe ne sot sypozojmi se ne ekto kenge sllave ishte Musa Arbanasi i cili del ne dyluftim me Kraleviç Marko qe mban anen e turqve, une se besoj se behet fjale per Teodor Muzaken por per një Mojsi tjeter poashtu shqiptar nga Dibra i cili merr anen e turqve. Keto dy luftra pra keto dy luftime te herojve qe nga Beteja e Kosoves 1389 dh dylyftimi tjeter poashtu me te njejtin emer vjen ne keto kenge sllave me te njejtin Musa Arbanasi me 1454 ku ne dyluftim ne vend te Skenderbeut i del Zaharije Gropa i cli vritet nga Musa Arbanasi...
    Familja Muzaka eshte shume e vjeter dhe eshte leht edhe te prononcohet si nga latinet edhe sllavet, pra pa veshtirsi do ta kishin quajtur Muzaka Arbanasi, perkundrazi, emeri MOJSI eshte shumë veshtire te permendet tek sllavet prandaj kane zgjedhur me siguri kete emer me te lehte per tu kenduar ne kenget epike sllave.

Si perfundim; duhet kerkuar ende se cili ishte ky Mojsi Arbanasi ne Betejen e Kosoves ?

ketu kemi tekstet kroate per Musa Arbanas edhe ne kohen e Skenderbeut, pra 70 vite pas Musa Arbanasit tjeter en betejen e Kosoves !
    Ky eshte nje argument se ka patur dy Musa Arbanasa njashtu si ka aptur dy Gjergj Kastriota e kurresesi nuk eshte fjala per Teodor Muzaken.

Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 01-12-2009 më 04:10
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Q ketu kenga nga tekstet kroate;

Dyluftimet mes Moojsi Golemit= Arbanasi Musa
    dhe Skenderbeut e Zaharia Gropes...

Što zapita Musa kapetane,
    Što zapita, to mu care daje:
    Dvajest i šest hiljadah konjikah,
    Izabranih po izbor vojnikah.

Diže vojsku cara čestitoga
    Priko ravne zemlje Romanije;
    Kad je doša' u zemlju Jurinu,
    Na Dibri je tabor učinio.

Maleno je vrime postajalo;
    Al' to idje Skenderbeže bane,
    I s njim vojske dvanajest hiljadah,
    Arbanasah po izbor konjikah.

Stade vojska Arbanasa bana
    Blizu Turske nasrid polja ravna;
    Ali prija neg se udariše
    Dvi ognjene nasrid polja vojske,

Viče junak iz vojske careve,
    Po imenu Atmadža delija:
    „Je li koga porodila majka,
    Da m' izadje na mejdan junački."

To je čuo Gropa Zakarija,
    Knez, i vitez, junak od starine.
    On nemože serdcu odoliti;
    Već se skače na konja viteza.

Udari ga čizmam' i mamuzam',
    I položi kopje od mejdana,
    Kubašliju nad oči nadmiče,
    Ter poleti kano soko' sivi.

Suproć njemu Atmadža delija,
    Udriše se, kako se sritoše.
    Jedan drugom' rane nezadaje;
    Jer usrid se kopja udariše.

Al' evo ti goleme žalosti:
    Oba konja k zemlji pokleknuše
    Od velike snage i hitrosti,
    Mejdandžije na zemlju baciše.

Al' se skaču na,noge junačke,
    Ter se svitlim' sabijam' udariše;
    A kada se sablje izlomiše,
    Po bile se uhvatiše ruke.

Evo brate i gorje žalosti I
    Jedan drugom' dohervat' nemože,
    Na usta im bila pina skače;
    Al' Turčinu bila i kervava.

Hervaše se od jutra do po'dne;
    Kada li je po po'dnevu bilo,
    Kleknu Turčin na zemljicu cernu,
    Ter izgubi rusu glavu svoju.

Pogubi ga Gropa Zakarija,
    Arbanasin silni mejdandžija,
    Odnese mu glavu i odoru,
    Prikaza je Senderbegu banu;

A on njemu krilo pozlatjeno,
    I na krilu dva draga kamena;
    Još mu daje od zlata kolajnu,
    Kojano je u Mletcih kovana.

Kad li vidi Musa kapetane,
    Da je njemu vitez poginuo;
    On se skače na konja golema,
    Ter izlazi nasrid polja ravna,

Pak zavika iza svega glasa,
    Ter dozivlje Skenderbega bana.
    Kako viče Musa kapetane,
    Razližu se berda i doline:

Skenderbeže, od Krojanabane!
    Ako si ti vitez od poštenja,
    Izadji mi na mejdan junački,
    Zove tebe Musa-kapetane."

Muči bane, negovori ništa;
    Već si misli i u zemlju gleda:
    Al' nemuči Arbanasin Musa;
    Već ga psuje, i ženom nazivlje.

Kada ga je bane razumio,
    Na ino se njemu nemogaše;
    Već poside dobra konja svoga,
    Po imenu serdca velikoga.

Burimi; http://books.google.fr/books?id=5oAA...tput=html_text
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Mislio si Arbanasin Musa,

Kuda li ce? na koju li stranu?
    Da bi biza' k caru tatarskomu,
    Pridat' ce me cam nevirnomu.

Ah, moj Musa, desna ruko moja,
    Sve uzdanje starca Skenderbega!
    Tko ce moju sloboditi vojskuV
    Tko li turske odsicati glave V

Pak je svojoj govorio vojsci:
    „Neplaüte, mila bratjo moja!
    Ako vam je i pogiba' Musa,
    Koino vam desno krilo bise,

Jos je vami u zivotu Jure,
    =================

Da bi biza' k kralju ungarskomu,
    Ungarci su ljudi ponositi;
    Nece nitko ni gledati na me,
    Kolik' da sam roda horjatskoga.
    ======================

http://books.google.fr/books?id=5oAA...tml_text#c_top

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Studia Albanica

STUDIA ALBANICA

Kush ishte Musa Arbanasi ?

Studia Albanica, Volume 26
    Par Universiteti Shtetëror i Tiranës. Instituti i Historisë dhe i Gjuhësisë,Universiteti Shtetëror i Tiranës. Instituti

Notes sur l'article: vol. 26 - 1989

http://www.google.com/books?lr=&hl=f...#search_anchor

i/e regjistruar Maska e Humanisti
    Anëtarësuar
    03-05-2008
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    278
    Kreks me duket se me keto faqe kan spekulu akademiket serb!
    Sepse dihet qe Moisi Golemi e pat tradhetu Skenderbeun mirepo nuk ndodh si ne kang, por falet nga ky i fundit. Keto gojedhena pom duken si trillime te kohes apo te shek. XVI-XVIII siq thon edhe vet studjuesit popat serb kan qen shumte brisht ose spekulues ne kronikat e tyre.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Musa = Mojsi Arbanasi...!

Kreks me duket se me keto faqe kan spekulu akademiket serb!
    Sepse dihet qe Moisi Golemi e pat tradhetu Skenderbeun mirepo nuk ndodh si ne kang, por falet nga ky i fundit. Keto gojedhena pom duken si trillime te kohes apo te shek. XVI-XVIII siq thon edhe vet studjuesit popat serb kan qen shumte brisht ose spekulues ne kronikat e tyre.
    Humanisti, me duket se nuk qenkam sqarua si duhet ketu; nuk e solla kete argument me dal prej teme por te mbesim ne tem.

Ku e pe qe postova shkrime te akademis serbe ketu ?

Aty i kam shenu me shkronja te renda MUSA ARBANASI...pra fjala ishte per kete emer se ksuh ishte ky Musa Arbanasi qe permendet ne kenget epike serbe qe flasin per Kraleviç Markon ne kohen e betejes se kosoves 1389 por qe te njejtin emer MUSA ARBANASI e gjejmi perseri ne kohen e Skenderbeut qe identifikohet lirishte se behej fjale per Mojsi Golemin....nuk eshte fjala ketu kush e tek e tradhtoi por fjala eshte ketu vetem per betejen e kosoves dhe te pjesmarresit shiptar ne kete betej.
    Nese Musa Arbanasin e identifikojmi me Teodor Muzaken besoj se eshte gabim sepse shifet qarte se tek sllavet emri MOJSI interpretohet MUSA, pra jami mendimit se edhe MUSA Arbanasi, pra rivali i Kraleviç Markos quhej Mojsi Arbanasi.
    Pra neve duhet te kerkojmi tani se kush ishte ky Mojsi Arbanasi ?
    Mos ndoshta ishte ndonje stergjysh apo gjyshi i Mojsi Golemit ?

Sa per dijeni, ne ishim shumë bukur duke biseduar per betejen e kosoves dhe sidomos ti me vend e hape biseden e varreve te luftes nga beteja e kosoves, vallë, ku jane ato varreza, 30 000 krishter e 30 000 turqe u vran e ku jane eshtrat e tyre sot, duhet te kete dikun varre, ta lemi mitin se u mbyten te gjithe ne Sitnicë qe as deri en zog te kembes kuajve s'iu vinte e le me ti barte e gelltiste nje ushtri te tere, keto jane prralla...

Pstaj erdhi nje antar tjeter i cili te citoj se ai ka gjetur maje shtizave e shigjetave ne tokat e tijë, pra tema ishte duke hecur per mrekulli..;;kur e qon zoti fegine na poston nga revista ekskluzive Albanika nje shkrim gjoja ekskluziv, qe te humbim kohen e mos te na leje apo te na pengoje te mirremi me gjetjen e majave te shigjetave e armeve tjera e varreve te betejes se kosoves dhe ai na tha se kjo eshte e rendesishme se Musa Arbanasi eshte Teodor Muzaka dhe se kjo eshte ekskluzive se revista Albanica e ka gjete kete burim ..!
    Tani une gjurmova dhe gjeta edhe e postova tekstin nga Akademia e shkencave shqiptare te institutit te historise ne tirane se kjo tez eshte e shkruar ne keto volume qe nga viti 1989, para 20 vite !
    Krejt keto jane kodra mas bregu, eh, si te humbim gjurmet rrethe qeshtjeve te rendesishme..!
    Pra te mirremi me temen ne fjalë e jo me prralla te disa antarve qe e shpartallojne temen.
    pra i lus fegut qe te na sjelli ose komentoje rrethe temes e jo te na beje lemsh temen ...

shendet

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga tanushi Lexo Postimin
    shum e mire me duket ideja qe te mblidhen deshmi arkeologjike neper teritore te ndryshme jo vetem te drenices po nga gjitha viset tjera te Kosoves.por problemi eshte ata qe miren me kete pune nuk po marin mundimin me dal ne teren,ndersa personat privat ne shum raste edhe e mshefin oto qe i gjejn,disa nga padija,e disa me celilm.ta mar nje shembull: kur hapa temelet e shtepise gjeta disa maje shigjetash,mbas nje kohe i tregove njert nga lagjja ime,kur aj mu kthye e me tha une kam gjet ene,maje shigjetash,arme etj po nuk i kam lajmru se kam pas frig se po mi nderprejn punimet..po se murem ne mundimin ne si individ apo shtet botes a qe ishkon mendja me hulumtu per ne..naten e mire dhe flm per temen..
    I ,deruari tanushi, te lutem, na sjell disa foto te ketyre majeve te shigjetave, ti shofim edhe ne, edhe une kam gjetur gjera te tilla por isha i vogel mirepo me kujtohen si ishin, te lutem fortë se paku me dergo nje mesazh privat, shendet

i/e regjistruar Maska e Humanisti
    Anëtarësuar
    03-05-2008
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    278
    Tung Kreks,
    Keto kenge nuk i kam rastisur me heret dhe ne shikim te par duken ashtu si kam mendu une, kurse ne shikim te dyt po ti hulumton me tej, len vend per shum pikepyetje, pasiqe ne nuk jemi mesuar ti lexojm sepse kurr sna jan ofru, nuk na jan ofruar ti studjojm pasiqe asnje studjues nga ai vit 1989 nuk osht marr, une se paku nuk i kam has, kjo ishte arsyeja e dyshimit tim.

Megjithat jan shum kurajoze, interesante dhe nganjehere çorientuese, nuk di a e din se njerezit qe duhen te mirren me keto gjera jan ALBANOLOGET e keta te fundit kan rene ne gjum dimror.

Uroj qe forumistet te kyqen ne kete tem e qe ka te beje me Betejen e Drenices 1389.
    P.S: Sidomos Albanologet!

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Tung Kreks,
    Keto kenge nuk i kam rastisur me heret dhe ne shikim te par duken ashtu si kam mendu une, kurse ne shikim te dyt po ti hulumton me tej, len vend per shum pikepyetje, pasiqe ne nuk jemi mesuar ti lexojm sepse kurr sna jan ofru, nuk na jan ofruar ti studjojm pasiqe asnje studjues nga ai vit 1989 nuk osht marr, une se paku nuk i kam has, kjo ishte arsyeja e dyshimit tim.

Megjithat jan shum kurajoze, interesante dhe nganjehere çorientuese, nuk di a e din se njerezit qe duhen te mirren me keto gjera jan ALBANOLOGET e keta te fundit kan rene ne gjum dimror.

Uroj qe forumistet te kyqen ne kete tem e qe ka te beje me Betejen e Drenices 1389.
    P.S: Sidomos Albanologet!
    Po te kishim buxhet te duher, une menjehere do e kisha botuar "Danica Ilirska" megjithese ka shume vellime, disa jane shume interasnte dhe te vlefshme per historine tone kombtare, ne nje vend aty ke edhe kenget per Mujin, version i tyre, dalmatino boshnjake por ka pune shume, ndersa per ti perkthyer eshte shumë lehtë...kemi perkthyes sa duash..veç te holla s'po kemi.

shendet

Thuaj tanushit, te lutem te na dergoj ato foto ose te na treoje vendin se ku jane gjetur ato maje shigjetve..

Faqja 28 prej 49 FillimFillim ... 18262728293038 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarëve
    Nga Iliriani në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Kosova në udhëkryq
    Nga ARIANI_TB në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 01-03-2009, 11:52
  3. Intervistë me Myftiun e Kosovës, Mr. Naim Tërnava
    Nga Drini_i_Zi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-01-2009, 19:13
  4. Shpërthen dhuna ndëretnike në Kosove
    Nga mitrovicalia_81 në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 334
    Postimi i Fundit: 12-05-2004, 00:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •