Close
Faqja 38 prej 49 FillimFillim ... 28363738394048 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 371 deri 380 prej 482
    i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Lumi Drenica dhe Sitnica

Citim Postuar më parë nga illyrian rex Lexo Postimin
    ...unë e quaj atë fushë me Merula (!). Ky lume ndermjet nesh qe tani quhet Schithniza dhe qe rrjedhë nga malet e Ilirisë, shperndahet gjithandej, rrjedha e Iftrum (!). Gjatesia e fushes eshte rreth 20 mije metra perderisa gjeresia eshte rreth 5 mije metra....

Pak a shume ky eshte perkthimi i pjeses se theksuar me bold.

Eshte mire qe te perkthehet ne menyre me profesionale ky tekst nga dikush qe e njeh mire latinishten. Eshte me interes ta kuptojme saktesisht se per cfare behet fjale. Per lumin Sitnica kuptohet se e ka marre emrin perafersisht ne shekullin 15.
    Cili eshte emri i vjeter i lumit Sitnica?
    Lumi Drenica: "Lumi i shirave" lugina e Drenicës..
    është degë e majtë e lumit Sitnica. Ajo përkah gjatësia (50km), madhësaia e pellgut (477 km2) është lumi gati përgjysmë më i vogël se lumi i Llapit. Buron në Bretenc te mali Cërraleva.
    Në veri të Petrashnicës deri te Drenasi, Drenica është më e gjerë dhe me pjerrtësi më të vogël më të gjitha tiparet e një lumi fushor. Drenica që nga Drenasi e deri në Bardh i Madh, hyn në një pjesë të ngushtë, duke marrë pamjen e një gryke. Në këtë pjesë të lumit pjerrtësia është më e madhe, gjerësinë më të madhe (10m) dhe me pjerrtësi të butë derdhet në Sitnicë. Prurja mesatare e lumit Drenica në Sitnicë është 2,0m3/sek.

============
    Lumi Sitnica: rrafshi i kosovës..
    është lumi kryesor në Fushën e Kosovës. Sipërfaqja e pellgut ujëmbledhës është 286 m². Relievi i këtij pellgu është i butë. Gjatësia e lumit është 110 km dhe ndodhet tërësisht në territorin e Kosovës. Si pikënisje e lumit shërben burimi i Zhegovcit, i cili ndodhet në malin me të njëjtin emër (në pjesën jugore të Kosovës).
    Lumi i Sitnicës derdh në atë të Ibrit mesatarisht 15 m³/s. Është lumë kryesisht fushor, ndaj rrjedhja e tij është e qetë, shtrati është i cekët e me meandrime. Gjatë vërshimeve lumi del nga shtrati dhe e ndërron atë.

Sipas dêshmis që e shohim nga Bonfini lumi Drenica buron ne malet e Ilirikut dhe i pergjigjet pershkrimit gjeografike te terrenit si dhe reliefit.
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Beteja e Kosoves ne luginen e Drenices

Uploaded with ImageShack.us
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Kerkojmi te dhena rreth fryrjes se ererave ne Kosove ...

Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Ketu tani kemi tablon e plotë të fryrjes së erërave ne drejtimin Veri-Jug. ku sipas kronikave, se nje dite para betejes ererat frynin Veri-Jug pra tani mund te jemi te sigurt se ne kete lugine kane fryer ererat ne kete drejtim si edhe sote ne te njejten kohe pra ne qerrshor me çka po perputhet me kronikat...
    22.06. e ter dita. Veri- Jugu.
    23.06. ora. 8.00. Veri-Jug.- ora 15.00 dhe mbremje Lindje-Perendim.
    24.06. ora. 8.00. Veri-Jugu. ora 15.00 dhe mbremje Jugu-Veriu.
    25.06. e ter dita. Veriu Jugu.
    26.06. e ter dita. Lindje- Perendim. Ketu Drenas- SKenderaj.
    27.06. e ter Dita. Veri-Jugu.
    28.06. e ter dita Veri- Jugu.
    29.06. e ter dita prap Lindje Perendim. dmth Drenas-Skenderaj.
    30.06. ketu ka pas shume luhatje te erave por ne mbrmej Veri- Jugu.
    Falemenderojmi mikun tim B.E. qe na solli keto rezultate !

Shumë lajm me rendesi...
    Pra sa i perkete mundesive qenka e vertete se edhe ererat kane frye nga veriu ne jug kah ushtria e sulltanit, njashtu si eshte e pershkrueme ne kronologji....pra ketu vertetohet se beteja ka mundesi te kete ndodhur ne kete lugine 99%..na mbetet tani te kerkojmi armet e kesaj periudhe...
    Keto ishin te dhenat e ererave ne kosve te vitit e kaluar ju lutemi nese keni mundesi te na informoni edhe kete here ne muaji Qerrshor qe te jete veretihet se a perputhen keto dy verisoe me ate deshmin e shenimeve turke te epokes ju falemnderit.

Keto te dhena jane nga Lugina e drenies por nese ka mundesi ju lutemi shume, ndonjëri qe banon në Rrafshin e Kosves te na japi te dhena se nga cila ane fryejn ererat, perndryshe do perpiqemi te kerkojmi ndihme edhe nga Aeroporii. i Kosoves .; me siguri se i kane te dhenat.. na nevoiten shumë. Falemnderit !
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 22-05-2012 më 21:09

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Beteja e Kosoves 1389 u zhvillua ne luginen e lumit Drenica...

Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Edhe nje deshmi , më ne fund mund te themi se lumi i cili pershkonte fushen e Betejes së Kosoves 1389, buronte në Malet Ilirike dhe se ky lum është lumi Drenica...e jo Sitnica si mendohej deri me sot;
    Këtë deshmi e mesojmi më së miri nga humanisti Antonio Bonfini i cili e pershkruan betejene dyte te Kosoves 1448 ku deshmohet se ndodhi ne te njejtin vend si beteja e 1389, pra tani jemi të bindur ne baza te kesaj deshmie se edhe Beteja e Kosoves u zhvillua në luginen e lumit Drenica i cili buron nga malet Ilirike apo Malet eSharrit.

Ne faqen Zemra shqiptare gjetem këtë paragraf qe deshmohet se lumi Sitnica nuk buron ne malet ilirike por kodrat lindore te fushes se kosoves dhe se i vetmi lum që buron ne Malet e Ilirisë sipas burimit nga Anonio Bonfini, se Betej e Kosoves u zhvillua ne luginen e ketij lumi qe buronte nga malet Ilirike, pra mund te deshmojmi sot se lumi qe pershkon luginene Drenices buron në malet e sotme te Sharrit pra ne malet Ilirike.
    Pjesa më e rëndësishme e kësaj Shqipërie përbëhet nga një krahinë e quajtur Kosovë, që serbët e pagëzuan aty nga viti 1353 me emrin “Stara Srbia”(Serbia e Vjetër) e që sot e quajnë Serbia Jugore. Është pjesa lindore e Ilirisë së vjetër, e ndarë nga Maqedonia prej maleve të Sharrit (Scardus) ose malet ilirike sipas Strabonit, Ptolemeut dhe Bogdanit. Në të banojnë 800 000 shqiptarë kundrejt 60 000 serbëve. Emrat gjeografikë të rajoneve që ajo përfshin pësuan një serbizim pothuajse të plotë gjatë sundimit të përgjakshëm dhe të përkohshëm të serbëve në shekujt XIII dhe XIV, por falë një sundimi pothuajse fiktiv të turqve, tiparet e saj etnike mbetën ilire, d.m.th. shqiptare.
    =========================================
    http://desmond.imageshack.us/Himg528...pg&res=landing
    Bulgariacque finibus longe lateq, fpaciantem, Rigomczeu Vngari, Raíciani Cofonam nunc vocant,nos Campum Merulae interpretamur Hácfluuius interfluit, to qui Schithnizanunc dicitur, ab Illyrici montibus deflucns,a.liquandiu vagatus,Iítxuminfluit. Campi huiufce longitudo,pafluum eft viginti milium,quinquemilia continctlatitude Circumuallatur vtrinque amoenifíimis, incirci fpeciem : fluuius,ac montium appendices, reconditauc conualles, proximè haud iniucunda vicorum frequentia cclebratur. Quum in campum, haud aliter atque inagona,prius Vngari,deinde
    http://img21.imageshack.us/img21/875...tilirikeaa.jpg

Turci defccndercnt:
    ...unë e quaj atë fushë me Merula (!). Ky lume ndermjet nesh qe tani quhet Schithniza dhe qe rrjedhë nga malet e Ilirisë, shperndahet gjithandej, rrjedha e Iftrum (!). Gjatesia e fushes eshte rreth 20 mije metra perderisa gjeresia eshte rreth 5 mije metra....
    [IMG] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
    =========================================
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 24-05-2012 më 17:03

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Eshte mire qe te perkthehet ne menyre me profesionale ky tekst nga dikush qe e njeh mire latinishten. Eshte me interes ta kuptojme saktesisht se per cfare behet fjale. Per lumin Sitnica kuptohet se e ka marre emrin perafersisht ne shekullin 15.
    ketu kemi edeh imazhe te reja, si pas deshmis se Antononio Bonfinit, lumi Drenica buron ne malet ilirike, që sipas kesaj deshmie, atehere beteja eshet zhvillua ne luginen e ketij lumi ku sot shtrihet fusha e Drenices..

http://renesancailire.blogspot.fr/20...ovo.html#links

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    14-03-2006
    Postime
    103

A eshte e vertete ?

Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Drenicakt nuk din gja, se lufta u ba jasht Drenice.
    .Per karakterin shumetnik te Betejes se Kosoves kam lexuar dhe degjuar shumehere.Nuk me kujtohet ku,por jam me se i sigurt te kam lexuar se ne kete Beteje ne anen e osmanlinjeve ka luftuar "kraleviq Marko" me 5000 ushtare te tije serbe (me intereson mendimi i Alibabes,por edhe ciltdo qe ka njohuri per kete beteje).
    .Gjithashtu,nje kenge folklorike serbe pershkruan dyluftimin "e famshem" ne mes "kral.Marko" (i cili eshte luftare i pamposhtur serb,ne mitologji) dhe "Musa Kesexhia" - (a mos behet fjale per Theodor Muzaken).Ne kete dyluftim Marku si serbe e vret Musen si Turk ?[LIST]
    .Per mendimin tim,nese vertetohet kjo e vertete e re per Betejen e Kosove,mund te ndihmoje ne perforcimin e identitetit europian te shume shqiptareve,qe po hamendsohen edhe ne kete forum.
    .

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Ju falemnderit Darsi,

Pas permbledhjes te të gjitha deshmive, prej vitesh rreth kësaj teme, pastaj edhe gjurmimeve ne terren, si dhe sjellja e analeve tê Antonio Bonfinit humanistit te madh italianë, që ishte bashkohës i Skenderbeut e Hunijadit, si dhe pershkrimi i vendit te saket të fushë betejes në gjuhën latine me emrin Cosonam, si dhe kahjen e rrjedhjes se lumit të kesaj fushes qe vinte nag malet e Sharrit ne njê fushë të ngushtë... ku te gjitha keto deshmi perputhen me Luginen e Drenicës, dhe per mua nuk ka mê dyshim.. se prej vitesh e kerkoja kete liber nga Bonfini, e tera ne latinishte që deri para pake kohe nuk ishte ne rrjetë por gjedej vetem e Budapest ne bibliotk dhe nje kopje tjeter e perkthyer ne çeki..dhe kur e gjeta edhe kete deshmin kryesore tani mbetet te hulumtohet ne vendin e duhur.; edhe pse me mungojne mjetet, por kÊrkoj mbeshtetje nag arkeologet tanë që ata te mirren me tej ne keto hulumtime unë jam vetemm se hulumtues i pasionuar ..;dhe nuk kam kurrfare perkrahje nga asnjËri, megjithese kane filluar edhe tême akuzojne e kritikojne, duke e quajtur kete deshmi te Bonfinit si fantazma..por une nuk do ndalem..dhe se shpejti do dali e verteta;

Sa i perkete heroit Teodor Muzakes ne kete betej dhe ndoshta dyluftimit me tjetrin;.kemi biseduar diku por ato kenge i ke ne google books.. ne gjuhen dalmatine apo hercegovase.. poashtu edhe per Skenderbeun..shendet.

Alter ego Moderatus Maska e yllbardh
    Anëtarësuar
    18-08-2007
    Vendndodhja
    as vetë se di.... :)
    Postime
    808

Ia hedha edhe unë syrin këtij shkrimi në gjuhën latine por vërejta se disa gjëra në tekstin vijues nën foton e bashkangjitur, e cila është kopje libri, nuk përputheshin me me tekstin në foto. Një nga ato ishte edhe kjo fjala e nënvizuar që duhet të shkruhet si Isstrum që është emri i vjetër i Danubit.
    Shqiptari që derdhë gjak shqiptari nuk meriton të quhet shqiptarë

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga yllbardh Lexo Postimin
    Ia hedha edhe unë syrin këtij shkrimi në gjuhën latine por vërejta se disa gjëra në tekstin vijues nën foton e bashkangjitur, e cila është kopje libri, nuk përputheshin me me tekstin në foto. Një nga ato ishte edhe kjo fjala e nënvizuar që duhet të shkruhet si Isstrum që është emri i vjetër i Danubit.

Po e kuptova por ky emri Istrum nuk ka lidhje me vendin e ngjarjes ne ksoove por autori e permend se edhe k y lumi i siynices qe kur perkthehet en shqip do thote =lum i vogel= lum i i ceket= edeh ky derdhet ne Ister qe eshet Danubi permes Moraves etj...

Por neve na intereson me se shumti per pershkrimin e gjeografise se vendit qe kur hungarezet hyjne ne ksoove si dhe pershkrimin per Skenderbeun falemenderit.

Faqja 38 prej 49 FillimFillim ... 28363738394048 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarëve
    Nga Iliriani në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Kosova në udhëkryq
    Nga ARIANI_TB në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 01-03-2009, 11:52
  3. Intervistë me Myftiun e Kosovës, Mr. Naim Tërnava
    Nga Drini_i_Zi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-01-2009, 19:13
  4. Shpërthen dhuna ndëretnike në Kosove
    Nga mitrovicalia_81 në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 334
    Postimi i Fundit: 12-05-2004, 00:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •