Kryengritja e Gjon Kastriotit - Skënderbeut në vitet 1429-1430
Shkruan Albert Muslijaj
Luftërat shqiptaro-turke në shekullin XV sipas burimeve osmane (2)
Një pjesë e fisnikëve të Arbërisë së poshtme që i humbën plotësisht pronat e tyre emigruan nga Arbëria. Të tjerët në viset e Arbëris së Epërme dhe qendrore si: Kastriotet, Arianitët, muzakajt, Zahariajt, Dukagjinët, Spanët u përpoqën që të sh mangënin rrenimin e plot të tyre, duke u dhënë garanci, atribute e pengje osmanëve, si dhe duke forcuar lidhjet më Venedikun dhe vendet e tjera më prirje anti osmane. Sulmet e ushtrive osmane mbi zotërimet Arbërve nxiteshin edhe nga vjehrri i mëvonshëm dhe vasali besnik i sulltanit Muratit I I, që ishte sundimtar i Despotatit të Rashës, Gjergj Brangoviqi i cili ishte në luftë më fisnikët Arbëror jo vetëm në rajonin bregdetar të Arbëris së Epërme.Në t rysnin edhe të fisnikëve Arbërore Gjergj Brangoviqi u detyrua në vitin 1428 të zhvendoste kryeqytetin në veri të Despotatit të tij, në Smederevë, në brigjet e lumit Danub. Ku presioni i pandërprerë osman përshkallëzohej aq shumë mbi fisnikët Arbëror, sa që rrezikonte tërësisht ekzistencën e tyre, ata nuk ngurronin t’i rrëmbenin armët. Konfliktin e armatosur ndërmjet sulltan Muratit I I dhe Republikës së Venedikut për qytetin e Selanikut, që zgjati afro tri vjet (1428-1430) Disa nga fisnikët shqiptarë e panë si një mundësi për shtrirjen e pushtetit të tyre mbi viset që ishin nën zotërimet veneciane dhe osmane. Kurse për Venedikun dhe për pushtuesit osmanë lufta e mësipërme i vinte në provë fisnikët Arbëror nëse do të përmbushin apo jo angazhimet ushtarake që i kishin ndaj tyre. Qysh në muajin gusht të vitit 1428 njoftohej se Gjon Kastrioti ishte nën presionin e pandërprerë të sulltanit që të sulmonte zotërimet veneciane të Shkodrës. Kurse Stefan Spani, Kolë Zahria dhe Stefan Maramonti, sipas dokumenteve e të fillimit të vitit 1430, kishin ndërmarrë aksione të pasuksesshme kundër zotërimit të Venedikut në rajonin e Shkodrës. Edhe marrëdhëniet e fisnikëve Arbëror me osmanët acarohen shumë dhe pozita e pushtetit osman në tokat Arbërore qenë dobësuar, ndonëse mungojnë të dhënat burimore për aksionet antiosmane të Arbërve. Nëpërmjet tyre del tërthorazi se ushtria e Gjon Kastriotit ka rrethuar Krujën dhe është përpjekur të pushtojë atë kështjellë që nuk ishte marrë ndonjëherë me forcën e armëve.
Beteja viteve 1429-1430
Sidoqoftë pushteti osman në tokat e Arbërisë Perëndimore ishte tronditur thellësisht. Pa pritur nënshkrimin e traktatit të paqes m e Venedikun më 4shtator të vitit 1430, por sa po pushtuan Selanikun, më 29 mars të vitit 1430, ushtritë osmane të komanduara nga djali i Gjergj Brangoviçit, iu drejtuan shtetit të Gjon Kastriotit, sulmi i tyre qe i përballueshëm. Në muajt prill-maj 1430, ushtritë osmane shkatërruan disa Kështjella të Gjon Kastriotit dhe arritën në Prishtinë. Prej këtu morën rrugën në drejtim të Getës dhe në muajt qershor, pasi që e thyen qëndresën Gojçin Gjurashit, zbriten deri të rrethina e Shkodrës, duke plaçkitur vendin dhe morën Kështjellën e Dejës. Përballë një situate të fill Gjoni kërkoj marrëveshje më Isak Beun. Edhe më ndërhyrjen e Skënderbeut dhe të Stanishës pranë atoriteteve osmane, u rimëkëmb shpejt shteti i Kastriotëve: Gjatë gjysmës së parë të viteve 30 sërish ai u bë kufutar më zotërimet Veneciane të Lezhës e të Shkodrës, siguroi dalje në det dhe kishte nënkontrollin e vet rrugët tregtare që lidhin bregdeti n më Prishtinën dhe Shkupin.
Gjon Kastrioti vdiq në fillim të muajit maj me 2ose më4 maj të vitit 1437. Emri i ti do të përmendet edhe në dy dokumentet e mëvonshme mars të vitit 1438 dhe korrik të vitit 1439 në kuadrin e përpjekjeve të Stanishes e të Skënderbeut, si drejtues të rinj të Shtetit të Kastriotëve, për të vijuar më Venedikun dhe më Raguzën, po ato marrëdhënie që i kishte pasur i ati i tyre, Gjon Kastrioti. Pastaj sulltan Murati I I mblodhi ushtarë të armatosur rëndë dhe sulmoj kështjellën e Selanikut, duke thënë se kjo është një luftë e madhe dhe më anë të topave shkëmbenë muret e afërt. Luftëtarët erdhën më trofe dhe u vendosën në Edrene. Kjo ndodhi në vitin 1429-1430. Sulltan Murati i I I pushtoi Selanikun duke e shpallur këtë si një luftë të shenjtë e të ma dhe ku pas grabitjes luftëtaret u kthyen më shumë plaçka.
Fitoret e Gjergj Arianitit dhe zgjerimi i luftës antiosmane (1432-1435)
Rigjistrimi kadastral osman i vitit(1431-1432) u shoqërua më dhunë të ashpër të forcave Pushtuese. Pakënaqësia e përgjithshme nga rigjistrimi kadastral (1431-1432),nxitja për revoltë nga selia e shenjtë dhe nga oborri hungarez, si dhe lajmi i pasaktë për vdekjen e sulltan Muratit I I bënë që Arbërit të hidhen në luftë kundër pushtuesve osmanë. Në ballë të kësaj kryengritje u vu Gjergj Arianiti, Arbërit e udhëhequr prej tij, i dëbuan spahinjtë osmanë, prej një pjesë të konsiderueshme të zotërimeve të arianitëve. Në fund të viteve 20 gjatë luftës Veneto-Omane për zotërimet e Selanikut, kufijtë lindorë të shtetit të Gjergj Arianitit duhet të jenë shtrirë në atë kohë deri në Manastir. Kryengritja shpërtheu edhe në krahina të tjera të vendit dhe i paralizuan forcat osmane që ishin në tokat Arbërore. Gjatë dimrit të vitit (1432-1433) sulltani u vendos në Serez, këtu u grumbulluan ushtritë osmane prej 10mi trupash,dhe në krye të tyre vuri sanxhakbeun e Sanxhakut Shqiptar Ali bej Evrenozin dhe duke e ndjekur rrugën Egnatia,do të mashtronin e do të sulmonin forcat e Gjergj Arianitit dhe a rriti të thellësi të luginës së lumit të Shkumbinit pa u ndeshur më luftëtarët Arbëror. Pas kësaj fitore Gjergj Arianiti u bë personazhi kryesor i jetës politike në Arbëri gjatë viteve t ë 30. Vala e kryengritjeve antiosmane u përhap edhe në Arbërinë e poshtme, edhe pse pozita osmane ishin fuqizuar atje më pushtimin prej tyre në tetor të vitit 1430, të kryeqendrës së atyre viseve, të Janinës. Kryengritësit thirren nga emigrimi në Korfuz dhe vendosen në krye të tyre. Kryengritësit rrethuan dhe sulmuan kryeqendrën administrative të Sanxhakut shqiptar,Gjirokastrën. Kryengritësit shtrin veprimet e tyre edhe në krahinat fqinje dhe arritën të pushtonin Kështjellën e Kerkyrës. Në fillim të vitit 1433,duke marshuar më shpejtësi, nëpër dëborë ushtria e Turhan Beut në bashkëpunim më garnizonin osman të Gjirokastrës sulmuan befasisht rrethuesit e Kështjellës. Shqiparët të venë ndërmjet dy zjarreve, nuk u përballuan dot goditjen dhe me humbje të rënda u tërhoqën nga rrethimi i Gjirokastrës. Osmanët zunë rob Depë Zenebishtin dhe e varën në litar. Kryengritja u përhap edhe në Arbërin e Epërme. Nikollë Dukagjini mori në duart e tij kështjellën e Dejës. Por këtë e mbajti për pak kohë dhe ajo kaloi përsëri në duart e osmanëve. Në Shqipërinë Qendrore kryengritësit e udhëhequr nga Andrea Topia sulmuan Kështjellën e Krujës, por nuk e morën dot. Edhe në Vlorë dokumentet e kohës tregojnë së në vitin 1434 krerët e vendit donin që turqve t’iu hiqnin nga duart Kështjellën Kaninës. Luftimet ndërmjet Arbërve dhe forcave osmane vazhduan edhe në vitin 1435. Më 20 prill të këtij viti luftëtaret e Gjergj Arianitit u ndeshën rreptë më një ushtri osmane duke e shpartalluar atë,dhe sië shkruhej ato ditë,,e mbajtën fushën e betejës si ngadhënjyes’’.
Vijon
Pas disfatave të një pas njëshme që pësuan trupat osmane prej luftëtarëve të Gjergj Arianitit, sulltan Murati i I I ndërpreu dërgimin e ushtrive të tjera kundër shtetit të Arianitëve dhe gjatë viteve 1435-1437 i angazhoj forcat e veta në Anadoll kundër Emirit Ibrahim Karamanisë dhe po atë vit 1435-1436 i biri i Evrenoz Beut, sulmoi vilajetin e Shqiptarëve. Ata u kthyen atëherë kur shumica e luftëtarëve ishte mbytur në plaçka të grabitur.
Krijoni Kontakt