Close
Faqja 13 prej 49 FillimFillim ... 3111213141523 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 121 deri 130 prej 482
    i/e regjistruar Maska e Humanisti
    Anëtarësuar
    03-05-2008
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    278
    Kreks une me heret e kam thene qe serbet e kan mitizu dhe glorifiku Betejen e Kosoves se kinse ka ndodh ne Fushe te Kosoves dhe per kete e kan themelu qytezen me emrin OBILIÇ.

Kronistet shpesh here gabojn ne lokalizimin e terrenit si ata osman edhe ata bizantin, mirepo detyre e jona eshte ti studjojm hollesisht kronikat dhe me toponimi Sitnica dhe Drenica e kan te njejtin prapashtes, mos vall e kan gabu parashtesen? nga Drenica ka evoluar ose gabuar ne Sitnica....nuk dihet le te jet si hipotez...

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Sipas shkrimeve latine dhe osmane kjo fushe ka keto dimenzione; 5 kilometra me 20...pra si shifet ne foto nuk perputhet me vendin e sotem..

By kreksi

Mandej edhe kur i shikojmi keto dy fusha nga afer por edhe nga sateliti, qe te dyja kane ngjajshmeri perpos se nejra eshte me e vogel...

Dhe me e keqja per ata qe besojne se eshte vetem lumi Llap qe derdhet ne Sitnice kjo deshmon se ka diçka qe historianet e sotem nuk kan vrejtur kete fenomen se Sitnica ka dy lymej qe derdhen ne te, ne veri lindje eshte Llapi kurse ne Perendim kah mesi derdhet lumi Drenicë... dhe se po te shofim poziten gjeografike sot te lugines se Drenices shofim vetem ne te majt pra me ne veri Lindje lumin Drennicë qe po te mos ishin emrat e sotem secili do e ngatrroje kete fushe binake me ate fushen e kosovës.
    Prasi shifet edhe ky eshte nje argument qe i shtohet ne favor fushes se drenices.

Deri ne vitin 1854 drenicen as qe e kane studiuar asnje gjeograf, perpos njerit i cili edeh ky pretendonte se lumi drenicë derdhet diku afer Mitrovices ne Iber dhe eshte qudi se si i kane bere keto ngatrrime gjeografet duke e harruar lumin Drenicë se ka dy deget, veri-jug ku bashkohet ne Drenas e pastaj derdhet ne Sitnicë apo lumin e imet.. ?
    Si e shifni, nga kronikuesit nuk ka fare toponime vetem se pershkrim gjeografike sipas terrenit, male, lumë, fushë e vogël dhe asgje tjeter.

Qe pra Beteja e Fushe kosoves sipas historianve dhe pershkrimeve osmane a besoni ju qe ne kete vend ka ndodhur beteja apo jo ?

By kreksi
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 17-06-2009 më 13:33
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-06-2003
    Postime
    569
    desha te pergezoj Kreks per punen qe po ben per ndriqim e ketij miti te cilin ende e perdorin serbet ne politiken ditore.
    Nuk kam lexuar shum ne kete fushe dhe po te kisha mundesi do te ndihmoja me shume.

Por disa gjera keshtu te pergjithshme desha ti them.

Githcka eshte nje MIT, e verteta eshte krejt ndryshe gati ne te gjitha aspektet.

Numer 1 Numri i ushtrise osmane ska mundesi absolutisht te jete i vertete dhe si rrjedhoje as numri i ushtrive ballkanike.
    Ketu u fol dhe ne histori mesohet dicka me numra 200 000 e ku ta di une, Keto skan shanca te jene te verteta
    Pse?
    Sot Turqia ka me teper se 70 milion banore dhe po ti thuash te sjelle ne Kosove per 1 beteje 200 000 ushtare me te vertete do ti shkaktonte probleme te medha se pari financiare.
    Ndersa para 700 vjetesh Turqia me siguri ka pasur shume me pak popullsi, dhe sigurisht dhe kushtet financiare te asaj kohe, dmth armet, shpata, shtiza, shigjeta etj, me siguri nuk kane lejuar qe te sillet ne Kosove gjith ajo ushtri.
    Une kam lexuar nga disa historian qe ushtria me e madhe qe ka arritur te nxjerre jashte shtetit perandoria Osmane ka qene 30 000 ushtare.
    Tani ndryshe eshte lufta brenda dhe ndryshe lufta jashte. Per te mbrojtur nje qytet munde te dalin te gjithe populli ne lufte, por te kalojne ndoshta 1 000 e me shume km nje numer kaq i madh ushtaresh, vetem buk me ju dhane gjith atyre eshte nje katastrofe.

Keshtu po dal ne teme: Edhe fusha e Kosoves logjikisht nuk besoj qe ka shanc me qene fushe lufte sepse eshte teper e madhe dhe lufterat nuk jane zhvilluar ne fusha aq te medha. Arsyeja eshte e thjeshte sepse ne asnje lufte nuk jane vrare te gjithe ushtaret dhe gjithmone eshte zgjedhur nje fushe e vogel e rrethuar me male ne menyre qe te pakten gjeneralet dhe ushtria te kete mundesi terheqje nese ndodhe disfata. Dmth nese do te ndodhte nje disfate ne fushe kosove ndoshta mbi 50 % e ushtrise do te masakroheshin, sepse ne rast te ikjes dhe panikut shpejt kembesorine i arrin kaloresia e lehte armike.
    Ndersa ne nje fushe te vogel siq kane ndodhur shumica e betejave te njohura, qe nga perandoria romake e me tej, ikja ne rast humbje ka shpetuar ushtrine, sepse kane ikur ne male shume shpejt dhe kaloresia ska pasur mundesi me masakru kembesorine qe ikte.

Keshtu sa i perket temes, une nuk e di ne cilen fushe ka ndodhur as nuk kam ndonje fakt, por fakti logjik jep te kuptohet qe pasi fushekosova smunde te jete atehere ose fusha e drenices ose ndonje fushe tjeter duhet te kerkohet.

Mire eshte te zbulohet ky fakt dhe fakte tjera qe ky mit serb te zhduket pergjithmone.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Sipas disa te sotme beteja ka ndodhur ketu te lumi Llap dhe Sitnicë aty ku eshte e shenuar Tyrbja !

A jeni te sigurt se ky amazh tregon fushen e betejes apo diku tjeter ?

By kreksi
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga Humanisti Lexo Postimin
    Kreks une me heret e kam thene qe serbet e kan mitizu dhe glorifiku Betejen e Kosoves se kinse ka ndodh ne Fushe te Kosoves dhe per kete e kan themelu qytezen me emrin OBILIÇ.

Kronistet shpesh here gabojn ne lokalizimin e terrenit si ata osman edhe ata bizantin, mirepo detyre e jona eshte ti studjojm hollesisht kronikat dhe me toponimi Sitnica dhe Drenica e kan te njejtin prapashtes, mos vall e kan gabu parashtesen? nga Drenica ka evoluar ose gabuar ne Sitnica....nuk dihet le te jet si hipotez...
    Me lumë i Imët dhe me i Vogel se lumi Drenica ku do shkoje ?
    vete Lumi drenicë quhet kishna reka, ke edhe fsahtin Kishnicë qe do thote lume i imet lume i shirave...por kur bien shirat behet me i madh se lumi i fushekosoves tere drenica dikur mbulohej sikur te ishte liqe !

Shikoni keto imazhet me poshte, a po vreni diçka te dyshimt ?

vendosa edhe vendin e betejes aty ku shkruan Tyrbja...

Dhe si e thash me siper, deri ne vitin 1854 per lumin Drenicë mendohej nga gjeografet e huaj se ky lum derdhej ne veri ne lumin Iber !
    kjo eshte çudi sepse keta gjeograf si psh Amie Boue si udherrefyes kishin me vete serbë dhe si eshte e mundur dhe pse nuk i kane treguar te verteteten se ky lum derdhet ne lindje ne lumin Sitnicë ?
    Si ekane lene deri vone kete lum dhe kete zone gjoja te pashkelun sikur te ishte diku ne ndonje gjungel, ku eshet qellimi i kesaj fshehje aqe na qenka e veshtire te vertetohet se ku derdhet lumi Drenicë ?
    Mirepo ky autor shkon e bene disa pytje kyçe qe na intereson neve; Ai shton ne nje paragraf me keto fjalë: " Jemi te detyruar te shtrojmi nje pytje qe i perkete historisë, a thua se te gjitha betejat jane zhvilluar ne kete fushen e Kosoves ne luginen e Sitnices" ?

Ky dyshim i ketij gjeografi te madh nuk eshte per asgjë, ka patur diçka qe e ka shtyer te mendoje nje gje te tille ose i zhgenjyer edhe me viziten e Tyrbes se Muratit ku e dinte forte mire qe aty nuk jan eshnat e sulltanit por ne Turqi, dyshimi i parë..;
    Dyshimi i dyte kur e kalon lumin Sitnicë, ai vren një prrockë te vogel dhe i habitur me kete shtrat te ketij lumi menjehere i shkon mendja tek autoret osman ku cekin se Sulltan Murati ka bere 3 dite per te kaluar me ushtrine e tij kete prrua !

Merreni me mend tani sikur te afroheni afer kesaj prrocke e te mendosh ne nje ustri prej afer 60 000 luftetaresh dhe te beje tri dite me kalua nje prrockë ?
    Pra autori ndalet dhe mendon e shprehet me keto fjale "sigurishte se historianet e kane ngatrruar kete lum me ndonje vend tjeter"...
    Pastaj ne muajin qerrshor te gjesh kete lum aqe te fryer eshte e pamujtur sa qe gjoja tere kufomat i ka bartur Sitnica aqë e vogel per mos te them prroni i vogel...

Mundesia tjeter eshet se edhe data e betejes eshet e diskutueshme, disa thone se beteja eshet zhvilluar me 27 Gushtë me çka ndryshon shume me pershkrimin e ketij lumi.
    Asnje lum nuk do pengonte pas shirave te medha se sa kalimi i lumit Drenice, një fenomen natyror qe vetem vendasit e drenices mund te deshmojne se si shendrrohet ky lum i vogel ne nje liqe te vertete...dhe nese sulltan Murati ka kaluar lumin Drenice aty te Drenasi ne nje kohe pas pas vershimeve te medha atehere edeh ky autori Amie Boue ka arsye qe dyshon se historianet e kane ngatrruar me ndonje lumë tjeter.

Pra shiqoni keto hartat e fsuhe kosoves qe i vendosa dhe nese jeni te bindur se beteja eshte zhvilluar ne kete vend po e le edhe une ashtu si thuani ju...

shendet

Zbardhen të panjohurat për Betejën e Kosovës 1389

Arkivi Shtetëror i Kosovës dhe Arkivi Shtetëror i Turqisë intensifikojnë bashkëpunimin

Zyrtarët e Arkivave të Turqisë fillimisht kanë hezituar, por më vonë janë pajtuar që t’i hapin ato pjesë të arkivave të tyre që i referohen ngjarjes së shumëpërfolur në Ballkan atë të Betejës së Kosovës të vitit 1389 që shënoi edhe fillimin e ekspansionit osman në rajonin e Ballkanit. Për historianët kjo paraqet zhbërjen e dilemave, miteve dhe polemikave që janë lansuar lidhur më Betejën e Kosovës

Anëtarësuar
    03-05-2008
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    278
    Val9 informata osht shum interesante me duket se me kujtohet kur kan ardh ne Kosove ne biblioteken kombetare dhe ketu ka fillu bashkpunimi.
    Mirepo ska qka te zbardhet, e tera qe kan turqit jan kronikat osmane dhe vetem nje dokument qe e dergon Bajaziti I kadise se Bruses, kaq. Po te kishte, studjuesit shqiptar do i kishin ra ne gjurme qysh heret, sidomos Prof. Skender Rizaj i cili ka qene pergjegjes per rregullimin e dokumentacionit te Arkivit Osman ne Ankara.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga Val9 Lexo Postimin
    Zbardhen të panjohurat për Betejën e Kosovës 1389

Arkivi Shtetëror i Kosovës dhe Arkivi Shtetëror i Turqisë intensifikojnë bashkëpunimin

Zyrtarët e Arkivave të Turqisë fillimisht kanë hezituar, por më vonë janë pajtuar që t’i hapin ato pjesë të arkivave të tyre që i referohen ngjarjes së shumëpërfolur në Ballkan atë të Betejës së Kosovës të vitit 1389 që shënoi edhe fillimin e ekspansionit osman në rajonin e Ballkanit. Për historianët kjo paraqet zhbërjen e dilemave, miteve dhe polemikave që janë lansuar lidhur më Betejën e Kosovës
    Rrosh o Val9, besoj se nuk do vonohen ato te dhena qe ti mesojmi edhe ne, besoj se historianet tane nuk do i mbyllin ne arka, vetem per vete..si ndonje thesar !
    Si e tha edhe Humanisti, shpresojmi te mesojmi diçka tjeter qe nuk e dijmi deri me sot, atehere duhet te jene aty dokumenta te vlefshme dhe me kete do them se krejt çka e dijmi deri sot nuk qenka e vertete rrethe betejes po genjeshter, ndaqi ta dini se edhe une kete po e kerkoj te verteten.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 17-06-2009 më 16:32

Anëtarësuar
    03-05-2008
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    278
    Sa i perket mitit serb per kete betej une per veti gjithmon jam habit qka ka lyp ne ket fushe te behet beteja, skishte asnje gjurme, perveq qasaj tyrbe qe nje Zot e din se e kujt eshte, mirepo gjerat tjera tash e mbas do te duhet ti kryen Arkeologjia Kosovare, e per kete nismen duhet ta fillojn vet banoret e Drenices!

i/e regjistruar Maska e shalja1
    Anëtarësuar
    18-05-2009
    Postime
    427
    ju me sillni vetem nje argument se un e di korroticen e di kronin e nretit e di edhe ate lumin drenica poturqit si shenje per gjakun e sulltanit e maruan atye tyrbe e jo per inat tonin sa i perket miteve edhe ne kemi mit luften e kosoves dhe gjysmaket mesuesa te tites kurr nuk jan bazuar ne fakte historike po ne llafe boshe para se te sulmohej ta zeme ushtrija e koalicionit e cila siq dihet perbehej nga shum popuj ushtrija perandorake ishte aq e madhe sa me te pare kundrershtari nisi te ike po sa u zune te gjall u prene se si thot qelepiju bejaziti byk pasha nerde gjaur askerleri burdan ku se priti asnje formacion i gjall a pritet ushtrija prej 220000 e ndoshta me shum vetave prej nje grupi diku 2oooo- 30000 po nuk eshte kjo tema per sulm dhe pregatitje te sulmit i duhe nje teritor sa 3 drenica po mendoj lugina e korrotices ashtu qe ushtrija turke ishte e vendosur prej ulpiane deri ne mazgit dhe lufta sipas te gjithve eshte bere prej mazgitit deri tai i thon barileve dhe deri ne grykderdhjen e lapit qe edhte perafersisht jo fush e madhe po prapavija eshte e gjere pra juve u le te debatoni te qete dhe ju uroj qe te sillni ndoni dokument te bazuar te kohes se deri ateher me duket qe nuk jemi te nje niveli pere kete tem edhe un kam deshir qe te ndryshoj historija po a kame fuqi intelektuale kjo eshte problem un kame qen ne bursa ne manica ne edrene atje jan reliktet e s muratit te pare gjithashtu byyk portasi qe eshte ne stamboll dhe puhet edhe veshja turbani i sulltan muratit edhe ata kan materjale per luftat per strategjit e perdorura per parat e hargjuara per te gjitha shpenzimet dhe plaqken e luftave se ne mendojm se turqit barbar ishin hordhi e qthurur e jo nje ushtri nje superfuqi qe boten e mbante ne pllembe jo me budallak po me dije te mbeteni me shendet

Faqja 13 prej 49 FillimFillim ... 3111213141523 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarëve
    Nga Iliriani në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Kosova në udhëkryq
    Nga ARIANI_TB në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 01-03-2009, 11:52
  3. Intervistë me Myftiun e Kosovës, Mr. Naim Tërnava
    Nga Drini_i_Zi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-01-2009, 19:13
  4. Shpërthen dhuna ndëretnike në Kosove
    Nga mitrovicalia_81 në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 334
    Postimi i Fundit: 12-05-2004, 00:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •