Close
Faqja 12 prej 49 FillimFillim ... 2101112131422 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 111 deri 120 prej 482
    i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga shalja1 Lexo Postimin
    iste ne teme e mire po ju zoteri duhet te kosulloheshit ose se paku ta qfletoni literaturen e kohes ose kronistet e asaj lufte se pa burime historike eshte qeshaeake te debatohet nje teme e tull si mitike ashtu edhe e vjeter andaj mendimi im eshte se beteja e kosoves ka qen hje tentim i te krishterv per ta ndalur ushtrin ma te madhe te asaj kohe po fuqija e tyre ishte e pa pare per ate kohe . un mun d te them se ka ndodh ne kaqanik ai ne llap etj po fakti qe turku i ndertoj bajraktarit tyrben ne magit dhe tyrben sulltanit aty ku eshte sote e spiegon se te gjitha lokalizmat apsurde apo deshirat e dikujt per ta perveqsuar ne menyr rajonale bien poshte pasi nuk kan as edhe te vetmin burim historik te kohe e sa u perket rajoneve llapi e gollaku kan qen ne kufi me shkaun e drenica ka qen larg shkau rastesisht nuk ka mbet leht eshte me ken trim ne drenic po benu trim ne llap shale e gollak do te thot se drenica i ka pas pakashum krahet e mbrojtur dh e pak shkije ka pase tung
    Po i nderuar, polakët, hungarezet, vllahet, boshnjaket, herceget e popuj tjere qe erdhen te luftojne ne kosove, athua ken e paskan pas ne kufi ?

Tani deshmove qe se per ju beteja e kosoves ka ndodhur aty tek tyrbja e Muratit, aty qe ska patur kurre eshtna te sulltanit, mandej keto tyrbe jan ndertue me vone i nderuar dhe derisa nuk ka varr te sulltanit ne kete fushë atehere ska patur as betej ne kete vend.

A i lexove shkrimet me siper ,

A e mate sa ishte i madh vendi i kesaj lufte,e ke edhe ne dokumente te asaj kohe; fusha e betejes ishte e gjere 5000 hapa me 20 000 rrethuar me male per rrethe !

Pastaj, ku e lexove ti se une dua qe betejen e kosoves ta barti ne Drenicë me çdo kusht ?
    E thash me siper, kur i lexojmi kronikat e huaja te epokes, Boffinus dhe atyre turke, ata nuk e permendin fare emrin e vendit se ku eshte bere beteja dhe se ne cilin vend te koosves por e pershkruajn vendin e luftes sipas terrenit qe kane pae dhe se ky pershkrim i tyre nuk perputhet fare me fushe kosoven.
    Une kur i lexoj librat i lexoj me vemendje e jo shkel e shko, prandaj ky detaj i vogel prej dy rreshtave me ka shtyer ne dyshim se beteja e kosoves nuk ka ndodhur ne fushe kosovë por diku tjeter dhe se i vetmi vend qe i pergjigjet ketij pershkrimi te kohes eshet drenica, pra i nderuar ky dokument nuk eshte fare çpikje e imja, kete duhesh ta dish.

A e din ti sa eshte e madhe fusha e koosves ?
    A nuk eshte ky argument historikë ?

Lexo edhe njhere temen...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 15-06-2009 më 06:28
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Pyetja asht:
    1. - Kur u themelua Drenica ma s'pari n'histori?
    Kjo asht pyetja.
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin

Pastaj, ku e lexove ti se une dua qe betejen e kosoves ta barti ne Drenicë me çdo kusht ?

...
    kurse titulli i temes eshte:
    " Beteja E Kosovës 1389 Në Drenicë "
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Ky eshte postimi qe duhej te ishte emertuar tema;

Beteja e Kosoves 1389, në Luginen e Drenicës ? postuar me 26 Maj, kurse kjo tema tjeter eshte hapur 3 dite mas kesaj, me daten 29 Maj.

Shiqo daten dhe krahasoji dy postmet ju lutemi.

Tema duhej te ishte keshtu, me pike pytje, qe do te thote eshte e diskutueshme e jo imponim.

Tjeter gje eshte se ai hapsi i temes ka gabuar dhe as qe me ka pyetur se a duhet pike pytje apo jo... por me nje pikepytje eshte diçka tjeter, pra kerkohet bised rrethe kesaj beteje.

Vjetër 26-04-2009, 07:06 #39 postimi 39
    Kreksi

Beteja e Kosoves 1389, në Luginen e Drenicës ?

Aleatet ballkanikë ne betejen e Drenicës me 1389

http://www.forumishqiptar.com/showpo...7&postcount=39

Pra une e kam vendosur atje tek referancat, pra biseda me rregull duhej te zhvillohej tjeter kund e jo ketu. Po nejse s'eshte ketu problemi.
    Kryesorje eshte se me cilat argumente e mbroj une kete teori ?

E kam then dhe po perseris; jane argumentet qe me vene ne kete pikë; pershkrimi i vend betejes nga autor te asaj kohe qe e perjetuan ngjarjen.
    ky eshte argumenti numer nje, perputhja gjeografike.
    Pra nese keni diçka te shtoni rrethe kesaj teme ju lutem shprehuni edhe ju perse nuk ju duket bindese kjo hipotez dhe arsyet.
    Tyrbja e Muratit nuk eshte argument bindes, se pari se aty nuk eshte varri i sulltanit fare por ne bursa (turqi)
    E dyta; sipas deshmive tjera, pas vdeksjes se sulltanit, Bajaziti ngriti ne ate vend nje tumul te madhe prej gurve kurse trupin e muratit e deguan dhe e varrosen ne oborrin e xhamis ne Bursa.

Me nxjerrni ju tani se me cilat argumente bindeni se beteja e Kosoves eshte zhvilluar ne Fushe Kossovë ?

Ju falemnderit per pjesmarrje.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 15-06-2009 më 08:46
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 16-06-2009 më 03:10

i/e regjistruar Maska e shalja1
    Anëtarësuar
    18-05-2009
    Postime
    427
    n
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Po i nderuar, polakët, hungarezet, vllahet, boshnjaket, herceget e popuj tjere qe erdhen te luftojne ne kosove, athua ken e paskan pas ne kufi ?

Tani deshmove qe se per ju beteja e kosoves ka ndodhur aty tek tyrbja e Muratit, aty qe ska patur kurre eshtna te sulltanit, mandej keto tyrbe jan ndertue me vone i nderuar dhe derisa nuk ka varr te sulltanit ne kete fushë atehere ska patur as betej ne kete vend.

A e mate sa ishte i madh vendi i kesaj lufte,e ke edhe ne dokumente te asaj kohe; fusha e betejes ishte e gjere 5000 hapa me 20 000 rrethuar me male per rrethe !

E thash me siper, kur i lexojmi kronikat e huaja te epokes, Boffinus dhe atyre turke, ata nuk e permendin fare emrin e vendit se ku eshte bere beteja dhe se ne cilin vend te koosves por e pershkruajn vendin e luftes sipas terrenit qe kane pae dhe se ky pershkrim i tyre nuk perputhet fare me fushe kosoven.
    Une kur i lexoj librat i lexoj me vemendje e jo shkel e shko, prandaj ky detaj i vogel prej dy rreshtave me ka shtyer ne dyshim se beteja e kosoves nuk ka ndodhur ne fushe kosovë por diku tjeter dhe se i vetmi vend qe i pergjigjet ketij pershkrimi te kohes eshet drenica, pra i nderuar ky dokument nuk eshte fare çpikje e imja, kete duhesh ta dish.

A e din ti sa eshte e madhe fusha e koosves ?
    A nuk eshte ky argument historikë ?

Lexo edhe njhere temen...
    nese te dhenat omane jan te sakta dhe nese halkondilli kronisti bizantin eshte i sakte ateher nje citat nga luta e 2 ne fushkosov kemi keshtu me 4 10 1448 me 4 shaban 852 higjri fushbeteja ishte po ajo e luftes se pare pra ne brihjet e lumit sitnica dh ne derdhjen e lumit lab qe skenderbeu nuk u lejua nga gjuragj brankoviq vasal i sulltanit te dilte ne krah te hungarezve rrespektivisht regjimentit 38 kalorsiak hungarezet me vlleh e shqptar psuan nje disfat aq te thel sa lumi sitnica u mbush me viktima te asaj beteje se edhe turqit ushtrin e tyre qe nuk ishin te fisnikve i hudhnin ne sitnic pasi ishin vrare pra keto jan nga ibid 346 halkondilli 65 evlia qelepi 211 dhe vjetarin e skender rizes

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Nuk ka as emer te lumit as emer te maleve ne kronikat e autorve latine e as atyre osman.
    Gjeje aty se sa ishte i madh vendi i fushe betejes, a po e sjelle kete shkrim ?

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Nuk duhet bazoheni vetem ne arsyen se fushë koosva eshet me e madhe, gati 60 kilometra me 18 dhe te arrini ne perfundimin se vetem ketu ka mundur te ndodhin te gjtha betejes e kosoves.
    Duhet ti studioni edhe betejat e tjera qe kane ndodhur ne histori dhe ti krahasoni keto vende ku te gjitha keto beteja jane zhviluar ne nje hapsire te vogel e kurresesi te madhe siç mendohet lehte ne mendjen e secit sot.
    Arsyet jane te shumta.
    Ne nje vend te luftes ne nje terren te hapur nuk do i konvenoje asnjeres pale sepse aty lidhen edeh qeshtjet tjera qe kreret e lufts nga pervoja kan arritur te mesojne se ne nje fushë te hapur e te madhe nuk ka as nje mundesi per ti shpetuar kundershtarit.
    ne nje vend si fusha e kosoves nuk i pershtatet ne asnje menyre nje fushes se betejes pra duke krahasuar edhe betejat tjera ne europe qe u zhvilluan gjithnje hasim nje vend te ngushte e jo nje vend te hapur.

Anëtarësuar
    18-05-2009
    Postime
    427
    po mire konfigurimi i juaj dhe mendimi i juaj edhe nese eshte i sakte nese ne gojdhana bazohet histtorija e turqis se vjeter a u mer mendja se si perandori qe ishte ne ate kohe nuk kan fakte dhe kronist qatipet qe rrinin pran sulltanit ne qdo fushat luftarake njekohsishte ata edhe pas luftes se pare vetem novo monte ose novobrda mbeti e pa pushtuar dhe ata qene budallenje qe i ngriten tyrben sulltanit ne ate vend ku eshte tani pse a nuk e kishin ne dore edhe teritorin qe ju e permendni nga burimet tona shkollore thuhet se milloshi aq lehte te hyj ne taboret e sulltanit sikur te ishte princ po eshte absurde se nje i pafe qe ishte te kalonte ne mes te 15000 ushtarve qe perbenin suiten e mretit dhe i lejuar me arme i veshur ne hekur ta vriste sulltanin sikur sot te hyj i armatosur ne shtepin e bardh i armatosur me mitraloz e ta vret kryetarin amerikan e pa mundur po prralla nuk e ndali bejazitin se per fame e vrau babain e vete per ta mare fronin sikur sote qe eshte mreti fajsal i arabis saudite qe vrau gjagjain e tij dhe sot eshte mbret sikur mehmeti qe vrau mustafan 6 muajsh per ta siguruar fronin pa tjeter pretendent sa i perket rajonit ne ate kohe ushtrit jan dal ball per balle dhe sa do fush e madhe ose evogel te jet ajo keto fakte jan per te gjitha luftat gjer ne luften e vaterllos ose luften e bronjinit ne mes napolonit dhe ushrive ruse mos thuani se ska shkrime ju citoj te dhenat se nuk jam mesus i historis te qiftelijave kam matejal per kete tem edhe prejk shkijeve po ata as jan dukur ne fush te betejes se gjith shkau kla luftue me popull e jo me ushtri andaj ato te tyre jan pollavra pa krip tung

Anëtarësuar
    18-05-2009
    Postime
    427
    kujtone nje ushtri prej 200000 njerzve ai konvenon nje lufte ne nje hapsire te kufizuar a e dini pra se qfar pasojash kishin perset ne ngushticen e termopileve nje ushtri greke me 7000 ushtar mundi perandorin perse me 70000 ushtare andaj edhe skenderbeu bente lufte guerile me nje ushtri shum te madhe sepse ne ngushtica nuk i zene krejt efektivat e medha tung

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga shalja1 Lexo Postimin
    po mire konfigurimi i juaj dhe mendimi i juaj edhe nese eshte i sakte nese ne gojdhana bazohet histtorija e turqis se vjeter a u mer mendja se si perandori qe ishte ne ate kohe nuk kan fakte dhe kronist qatipet qe rrinin pran sulltanit ne qdo fushat luftarake njekohsishte ata edhe pas luftes se pare vetem novo monte ose novobrda mbeti e pa pushtuar dhe ata qene budallenje qe i ngriten tyrben sulltanit ne ate vend ku eshte tani pse a nuk e kishin ne dore edhe teritorin qe ju e permendni nga burimet tona shkollore thuhet se milloshi aq lehte te hyj ne taboret e sulltanit sikur te ishte princ po eshte absurde se nje i pafe qe ishte te kalonte ne mes te 15000 ushtarve qe perbenin suiten e mretit dhe i lejuar me arme i veshur ne hekur ta vriste sulltanin sikur sot te hyj i armatosur ne shtepin e bardh i armatosur me mitraloz e ta vret kryetarin amerikan e pa mundur po prralla nuk e ndali bejazitin se per fame e vrau babain e vete per ta mare fronin sikur sote qe eshte mreti fajsal i arabis saudite qe vrau gjagjain e tij dhe sot eshte mbret sikur mehmeti qe vrau mustafan 6 muajsh per ta siguruar fronin pa tjeter pretendent sa i perket rajonit ne ate kohe ushtrit jan dal ball per balle dhe sa do fush e madhe ose evogel te jet ajo keto fakte jan per te gjitha luftat gjer ne luften e vaterllos ose luften e bronjinit ne mes napolonit dhe ushrive ruse mos thuani se ska shkrime ju citoj te dhenat se nuk jam mesus i historis te qiftelijave kam matejal per kete tem edhe prejk shkijeve po ata as jan dukur ne fush te betejes se gjith shkau kla luftue me popull e jo me ushtri andaj ato te tyre jan pollavra pa krip tung
    Pra me bindjet tuaja juve po me ndihmoni sepse edhe vendi i fsuh betejes eshet prrale e tyre e kamufluar, fallcifikuar dhe se ajo tyrbe nuk eshte asgje tjeter vetem se nje fshehje e vendit te saket per ti humbur gjurmet e tera.

Pra edhe tyrben e ndertuan me genjeshtra duke e bindur edhe popullin e shtypur se aty eshte varri i sulltan Muratit e shume genjeshtra tjera.
    Pra genjeshter qenka edhe kroni i Mretit, nese e din ku eshte, te Goleshi, pake pa hyr ne drenice ne kete fushe betejen qe po them une.

Pra si ju qe lidhni kembe se tyrbja e Muratit eshte deshmi se aty ka ndodhur beteja, njashtu edhe une po ngrij kemb e krye se derisa e kemi kronin e Sulltan Muratit ne Drenicë qe tregohet nga pleqet se ate e hapi Baba Mreti, pra se di se cili kemi me shume argumente.
    Ju qe besoni se aty eshte varri i sulltanit me shekuj a ne te vertete ska asgje aty fare sepse Murati eshte i varrosur ne Turqi, pra ky nuk eshte argument vetem se kan ditur te ndertojne neje genjeshter turqit duke detyruar banoret qe te mendojne se ky eshte varri i tij, a nuk ehte ky tentimi i pare per te fshehur vendin e betejes ?

Mandej a i lexove ato citimet se si e pershkruajn autoret kete fushe ?

Fusha pra eshet e gjere 5 kilometra me 29 kilometra, e sa eshet fusha e Kosoves ?
    Pastaj, nese fusha e kosoves ka nje lum te vogel po kete lume te vogel e ka edhe drenica, qe ndoshta per ju qe nuk e njihni fare ekte terren as qe besoni se kur behen vershime pas shirave, shtrati i ketij lumi eshte edeh me i madh se i Sitnices dhe se vete emri i ketij lumi tregon se eshte prrockë e Vogël dhe se lumi Drenice derdhet ne kete lum..
    Ju lutemi shiqoj hartat gjeografike nganjehere.
    Ne ate kohe nuk kishte emra per keta lumej te vegjel, perpos Marices dhe Moraves qe e quanin Margos e Drilon, lumejt tjere ne kosove nuk ishin te njohur.
    Pra kronikusit shkruanin vetem per poziten gjeografike te vendit duke e pershkruar si psh: "ishte nje fushe e vogel nja 5000 hapa e gjere dhe 20 000 hapa e gjatë, e rrethuar me male rrethe e rrethe, ku kalonte nje lum i vogël" dhe kaq, s nuk permendet Sitnica as malet as emri i betejes perpos se thuhet lufta eshte zhvilluar ne Kosovë...ne nje fushe te vogel e nuk thote ne nje fushe te madhe.

shendet

Faqja 12 prej 49 FillimFillim ... 2101112131422 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarëve
    Nga Iliriani në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Kosova në udhëkryq
    Nga ARIANI_TB në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 01-03-2009, 11:52
  3. Intervistë me Myftiun e Kosovës, Mr. Naim Tërnava
    Nga Drini_i_Zi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-01-2009, 19:13
  4. Shpërthen dhuna ndëretnike në Kosove
    Nga mitrovicalia_81 në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 334
    Postimi i Fundit: 12-05-2004, 00:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •