Nje pasqyre te realitetit kesaj radhe ua sjell nga periferia e qytetit tim !
" " Rrofte Qeveria !! " "
FIER - Ka dy fëmijë dhe gruaja me të cilën bashkëjeton pret të tretin, por megjithatë, në regjistrat e gjendjes civile Bashkim Hima rezulton i martuar me dikë tjetër dhe pa dy fëmijët e tij. Jetesa në një varfëri të plotë, në fshatin Suk, ka bërë që burri i shtëpisë të mos ketë para as për të kryer divorcin e për t'u martuar me gruan me të cilën jeton prej vitesh. Nga bashkimi i tyre kanë lindur dy fëmijë, të cilët gjithashtu nuk rezultojnë të regjistruar në gjendjen civile. Gruaja e Bashkim Himës, e quajtur Bukurie, thotë se ka tentuar disa herë të vrasë veten në kushtet e gjendjes së rëndë ekonomike në të cilën ndodhen, ndërsa pohon se nuk di më ku të drejtohet për shpëtim.
Dy vajzat: Eleni, 3 vjeçe, dhe Kristina, një vit e gjysmë nuk janë regjistruar në gjendjen civile. Të njëjtin fat pritet të ketë edhe fëmija tjetër që do të lindë. Bashkim Hima thotë se ka shumë vite që gruaja e tij e parë është larguar nga shtëpia për shkak të varfërisë së madhe. Më pas ai u martua me Bukurien, me të ka dy vajza. Kryefamiljari shprehet se ka shkuar në gjykatë, por i kanë thënë se duhet të vijë gruaja e parë e të realizojë ndarjen. "Nuk kam para që të shkoj në Fier e ta ndjek divorcin nga ana ligjore, kështu që vajzat sot askush s'i njeh si fëmijët e mi e nuk m'i regjistrojnë në gjendjen civile të komunës",- thotë Bashkimi. Gjithsesi, ai u ka vënë emrat Eleni dhe Kristina. Mosregjistrimi i ka sjellë kryefamiljarit edhe problemin e vizitave shëndetësore, pasi atyre iu duhet një dokument identifikimi, të cilin nuk e kanë.
Familja Hima banon në një shtëpi të ndërtuar para 40 vjetësh me baltë dhe kallëma. Brenda ambienteve të saj të bie në sy varfëria. Në dhoma janë vendosur krevate me dërrasa dhe dollape të vjetra të para 40 vjetëve, ndërsa në një ambjent tjetër qëndron nëna e Bashkimit, një plakë 85 vjeçe. Ajo nuk sheh nga sytë qysh prej 7 vjetësh dhe gjithë ditën qëndron e vetmuar, shtrirë në krevat. "Kot sa jetoj, - shprehet e moshuara, - kur djali me gruan dhe mbesat e mia vuajnë për bukën e gojës". Në kuzhinë ndodhet një dollap ku mbahen enët e ushqimet. "Nuk kemi asgjë, - tregon Bukuria, gruaja e Bashkimit, e cila është e rënduar edhe nga barra. Me lot në sy ajo pohon se tashmë askush nuk iu jep më ushqime. - Tregtarët nuk na ndihmojnë më, pasi nuk kemi shlyer borxhet që kanë vite që janë marrë te ata. Disa prej tyre na i kanë falur, por edhe ata janë keq për veten e tyre, - vijon më tej ajo. - Unë kam dy fëmijë të vegjël dhe një pres tani, nuk di se çfarë të bëj. Kam tentuar t'i jap fund jetës, por s'e di kush do të m'i rrisë fëmijët". Në dhomën ku flenë dy vajzat dhe çifti Hima muret janë gjithë lagëshirë dhe si mobilim të vetëm kanë një divan dhe një krevat fëmijësh.
Afërdita Hila, fqinje, thotë se familja e Bashkimit jeton në varfëri të plotë. Ajo shprehet se edhe lopët jetojnë më mirë se komshinjtë e saj. Afërdita thotë se ata jetojnë me pensionin e nënës së Bashkimit, ndërsa ky i fundit bën punë të ndryshme në familje të tjera si hyzmeqar. Lidhur me kushtet e këqija në të cilat banon kjo familje, kryetari i komunës Safet Rukaj, shprehet se ata i kanë ndihmuar vazhdimisht dhe në të ardhmen mund t'i ndihmojnë edhe me ndërtimin e një shtëpie. Por deri atëherë, Bashkimi dhe familja e tij e jashtëligjshme vazhdon të vuajë pasojat e varfërisë.
KRISTAQ THANASI
Shekulli online
Krijoni Kontakt