Gjykata Kushtetuese rrëzon edhe një vendim të Qeverisë Gruevski. Kësaj radhe u abrogua neni 26 i Ligjit për arsim fillor që rregullon çështjen e mësim besimit fetar nëpër shkollat fillore.
Vendimi i gjykatës është bazuar në faktin se neni i ligjit në fjalë, është në kundërshtim të plotë me Kushtetutën, e cila garanton ndarjen e religjionit nga shteti.
VMRO – DPMNE si mbështetëse e fuqishme e ligjit, vlerëson se vendimi i Gjykatës Kushtetuese është i motivuar politikisht.
“Bëhet fjalë për vendim politik pasiqë në 40 shtete të Evropës kemi mësim besim fetar. Në gjysmën prej tyre mësim besimi fetar është i obligueshëm nëse në pjesën tjetër mësohet në mënyrë fakultative ashtu që të gjitha këto shtete janë sekulare por në to mësohet mësim besimi fetar”, tha Vllatko Gjorçev, deputet i VMRO – DPMNE-së.
Nga mësimi i fesë nëpër shkolla nuk heqin dorë as ish-ministri i Arsimit Sulejman Rushiti në kohën e të cilit u mor ky vendim e as deputeti i pavarur Besim Dogani.
“Mendoj se nuk është shkelur ndonjë praktikë e Kushtetutës, me vet faktin se në vendet e BE-së ekzistojnë lëndët historia e religjionit dhe religjioni dhe kjo nuk është ën kundërshtim me normat, standardet, ligjet në ato vende”, deklaroi Sulejman Rushiti, deputet i DR-së.
“Jam i mendimit se ky ligj në një formë më të rregulluar më të mirë duhet sërish të sillet dhe në shkolla të ekzistojë sërish mësim besimi”, tha Besim Dogani, deputet i pavarur.
Nga Partia Liberal –Demokrate si iniciatorë kryesorë për shfuqizimin e mësim-besimit fetar nëpër shkollat fillore, shprehen të kënaqur nga vendimi i Gjykatës Kushtetuese. Ndërsa kërkojnë edhe dorëheqjen e menjëhershme të ministrit të Arsimit, Pero Stojanovski.
“Tani e gjithë vëmendja po përqendrohet drejt qeverisë dhe ne kërkojmë tre punë. Fillimisht qeveria të ndërpres realizimin me forcë të këtij projekti. Së dyti kërkojmë që ky vendim i Gjykatës Kushtetuese menjëherë të zbatohet. Kërkojmë në këtë moment të shohim edhe dorëheqjen e ministrit të Arsimit”, tha Andrej Zhernovski, deputet i PLD-së.
Të kënaqur nga vendimi i Gjykatës Kushtetuese, shprehen edhe në LSDM-në opozitare.
“Çdo kush që dëshiron të mbindërtojë diturinë e tij fetare ka mënyra se si mund ta bëjë atë, megjithatë kushtetuta nuk lejon që ajo të jetë pjesë e procesit arsimor në Maqedoni për shkak se në RM kemi sistem sekular gjegjësisht shteti dhe kisha janë të ndara”, tha Sllavica Gërkovska nga LSDM.
Nga shtatori i 2008–ës nxënësit e klasave të pesta filluan të mësojnë mësim-besimin fetar, i cili tani u rrëzua nga Gjykata Kushtetuese. Opozita parlamentare i sugjeron Qeverisë që edhe ligjet e tjera, para se të vendosen në seanca parlamentare, të shqyrtohen nëse janë apo jo në kundërshtim me Kushtetutën. (Alsat-M)
Çfarë mendoni ju në lidhje më këtë çështje, a pajtoheni me vendimin e Gjykatës Kushtetuese apo jeni PRO mësim-besimit fetar nëpër shkolla?
Ju falenderoj paraprakisht për pjesëmarrjen tuaj në këtë temë.![]()
Krijoni Kontakt