Esselamu aleikum Drite dhe te tjeret,
Te pakten une mendova ashtu, qe kemi arritur ne kohen qe kerkojme, dhe kerkohen, gjera te shpejta, duke menduar qe te mos humbim kohe. Mos harrojme, se kjo nuk vlen per te gjithe masen dhe per ata qe jane aktive ne Islam. P.sh. dikush qe nuk ka nje aktivitet te mirefillte islam gjate 24 oreve, normalisht qe per te nuk eshte problem dhe 1 ose 10 ligjerata prej 1-2 e me shume oresh, fundja te marre dhe te perfitoje sa ka mundesi.
Nderkohe, per disa qe kane njefare pervoje ne Islam, qofte nga ana besimit, qofte nga ana praktike, mendoj qe ai/ajo kerkon te beje sa me shume te mira per Allahun, per Islamin dhe ne fund per veten, fundja ky eshte qellimi yne, qe te kenaqim Allahun dhe te perfitojme sevape per shpirtin tone, Allahu na ruajte shpirtin. Dhe ne kete pike duhen kerkuar gjera qe jane me te pershtatshme dhe me te pranuashme per secilin prej nesh.
Kur fole per motrat dhe vellezerit qe duan ose shkruajne shkrime te gjata per tema ku mund te rriten fitnet dhe percarjet mesh nesh, do te sugjeroja disa gjera:
1. E para, prape mendoj qe nuk jane te nevojshme qe te zgjaten shkrimet, sidomos ato shkrime ku mezi shkruhet dhe kuptohet shqip...
2. Duhet te kuptojme se shumica e muslimaneve, ne fakt kete cilesi ta jep vete Islami, jane krenare qe jane muslimane, por jane te papjekur me moshe dhe me dije, dhe keshtu dashje pa dashje bejne gjynahe ne shkrimet, mendimet, praktikat dhe jeten e tyre. Ne nje kohe kur shume muslimane duan te flasin per gjera te larta dhe per tema te medha islame, ku disa here dhe dijetaret terhiqen nga frika nga Allahu, ne fakt nuk i dine as gjerat me elementare islame, si p.sh. si merret abdesi i sakte, pse falen dhe pse agjerojne (te mirat islame dhe shkencore), pse jane muslimane (pse nuk zgjodhen te jene te nje feje tjeter), e te tjera tema delikate si keto, por njekohesisht dhe thelbesore per nje musliman te sinqerte e qe e pranon dhe nuk e refuzon te drejten.
Ketu dua te shtoj qe nuk jam une me i mire dhe i pagjynahe se te tjeret, por ama mundohem t'i zgjidh me Allahun dhe i bej analiza Islamit tim dhe jetes sime praktike ne te.
3. Do te ishte me mire qe per "Thirrje ne Islam" te kthehemi pas ne kohe, ne kohen e ardhjes se Islamit. Duhet ta dime mire pse ka ardhur Islami, cili ishte qellimi i tij, ne cfare thirri ne fillim Muhamedi a/s (ku ketu duhet te dime qe ai "sulmoi", me urdher te Allahut, per 13 vjet, nga 23 vjet te plotesimit te Islamit, per futjen e imanit (besimin) per Allahun Nje ne zemra, pastrimin e felliqesirave nga zemrat e njerezve, idhujtarine, paganizmin, hipokrizine, xhelozine, inatin, smiren, dashakeqesine, mashtrimit, genjeshtres, materializmin, etj. etj.)
Sa per mua, si Orientalist, eshte nje ceshtje pak e njohur nga muslimanet.
Shume muslimane nuk e dine se cfare eshte Orientalizmi dhe orientalistet, por nuk dua te ndalem ne kete pike.
Une si Orientalist, nuk mund te them se jam i specializuar ne fushen e Daves (thirrjes ne Islam), por do te jap disa pika, qe InshaAllah mendoj se jane te dobishme (nje permbledhje te shkurter):
1. Kam pasur disa pervoja te hidhura ne lidhje me organizimet islame, te pakten ne Shqiperi. Kam insistuar shume here qe te bej perpjekje per te gjetur disa menyra per bashkimin e muslimaneve dhe gjetjen e disa menyra thirrjeje ne Islam. Kam organizuar takime me individe muslimane, kam organizuar takime me cifte muslimanesh (1-2 here, pastaj u terhoqen), kam organizuar takime me kryetaret e organizatave islame ne Tirane (edhe pse shumica e tyre nuk moren pjese), kam dhene mesim ne Medresene e Tiranes, ku mes te tjerave kam folur per kete ceshtje, etj. por ka qene shume e veshtire qe puqeshin mendimet e njeri-tjetrit bashke (e theksoj qe kjo eshte shume e theksuar ne Shqiperi, per shume arsye).
2. Sic e kam thene dhe ne nje mesazh me heret, kerkohet nje edukim personal i muslimanit, te dije se cfare te kerkoje ne jete, te dije se cfare te kerkoje nga Islami, te dije se pse eshte musliman dhe pse e pranoi Islamin, te dije te drejtat dhe detyrimet personale, familjare shoqere islame, te dije te drejtat e davetit dhe kujt dhe si i shkon ai etj.
Pastaj, mendoj se eshte e nevojshme edukimi islam i familjeve islame, gruas/burrit, prinderve, femijeve etj. Pastaj kalimi i fteses islame te fqinjet, me edukate dhe sjellje te mira etj.
3. Me pas mendoj krijimin e nje "lobi" te muslimaneve me te afte nga te gjitha fushat, ne vecanti nga ato sociale (qe me duket shume i nevojshem per kohen qe jetome tani), te cilet kane aftesi personale dhe sjellje te mira islame, si dhe duan dhe kane vullnet per te punuar per Islam. Ketu duhet te behet nje plan-program per edukimin e brezave te ardhshem islame, duhet gjetur argumente islame se si te ftohen njerezit, duhen krijuar lidhje me personalitete te ndryshem etj. Mos harrojme se se Profeti Muhamed a/s e nisi davetin, nga familja, nga fqinjet, pastaj mori parine e Mekes, dhe ne fund u dergoi letra per te pranuar Islamin kryetareve te fuqive me te medha islame ne bote te asaj kohe, Persise dhe Bizantit.
A e kuptojne dot muslimanet dhe a e dine tere kete histori te mrekullueshme te thirrjes ne Islam dhe perhapjes se tij? Besoj se jo. Po ta dinin (dinim) do te na mjaftonte te kuptonim dhe stilin e te ftuarit te njerezve ne Islam nga Profeti a.s.
Besoj se kaq sa shkruajta eshte mire si fillim.
Allahu na ruajte!
Shpresoj te mos shkoje dhe ky mesazh i gjate ne "Trash", lol
Me shume selame,
Orientalisti,
Tirane-Shqiperi
Krijoni Kontakt