Sa e sa shtete i di se jane te varfera dhe te krishtera,Brazili,argentina,nikuaragva,peru,cile e shume e shume te tjera...Por ato nuke fajsojne besimin e tyre.ILIRIA E MRAMA.
Sa e sa shtete i di se jane te varfera dhe te krishtera,Brazili,argentina,nikuaragva,peru,cile e shume e shume te tjera...Por ato nuke fajsojne besimin e tyre.ILIRIA E MRAMA.
O traboini mua nuk me intereson se ku ke jetuar ti apo me ke ke jetuar .... Une vetem vura re se sa paragjykues je ndaj fese islame dhe kjo tregon se sa pak di ti nga kjo fe. Dhe e njejta gje vlen edhe per punen e Selmanit.Postuar më parë nga Traboini
Exorsist,
pik se pari ti nuk me njeh mue per te me quajtur emra. Poashtu une tere jeten para se te emigroja ne Amerik e kam jetuar me musliman ne Kosove dhe ne Bosnje ku mbarova Univesitetin. te them kete per fjalen "paragjykim" qe ti me thue se kam.
Sa per Salman Ruzhdin eshte e vertete se di nga mediumet publike, por dua ta dij prej kujt e din ti te verteten? Cili eshte burimi i te vertetes qe ti e din.
Shkupjan, libri i Pirrakut u prit me gjak dhe shpate nga vete mulimanet Kosovar. Lexoje pergjegjen e shkrimtarit te njohur Ali Podrimja qe i jep Pirrakut. Shih cka thote Ismail Kadare ne konferencen e fundit ne Tirane, degjo Rugoven etj.
Po te siguroj se as fare animoziteti nuk kam ndaj besimit Islam, por eshte per tu cuditur menyra e debatimit qe ju beni.
Sa per fjalen e mbretit Zog, kete e kame degjuar moti. Kjo flet se jemi mendje medhenj pa baze te forte.
Rrofshiiiiii...........
Sa per burimet e mia per librin "Satanic Verses " une e kam pasur ne shpi dhe me neveriti leximi i tij sepse nuk bente asgje tjeter pervecse tallesh dhe qe ta dish ti ai eshte liber Fiction.
Ti thua se problemi i shqiptareve eshte Perandoria OSmane....apo jo ?
Pse mos te kete qene Perandoria Bizantine ??
Paragjykimet e tua fillojne ketu duke e nenvleftesuar Turqine si popull apo si kulture. Dhe ti kete e lidh me fene Islame. Kjo i ka ngelur kombit tone prej kohesh ku "turqi = prapambetje" dhe keto nuk jane gje tjeter pervecse injorance. Besoj se kaq e kupton dhe me vjen keq qe ka akoma njerez qe i besojne kesaj perralle
Mision, ka shtete te varfera ku te duash , sidomos ato qe mundohen te jene sa me fetare e edhe keto qe i cek ti.
Ato u bene te krishtere ne te njejten menyre si dhe ti musliman.
Mendo pakez.
Iliria eshte eshenjet per mue dhe para se gjithash, per ty mund te jet edeh Afganistani me par por un skam c'te bej.
Per veten time se kam edeh aq problem se as nuk kam lindur ne Shqiperi e as nuk jetoj atje por sa te kete njrz si disa ketu ne forum , trojet tona do te mbesin prapa Europes dhe kurren e kurres ska me ju ndihmue kush.
Do te mbeten te varfer pervec disa hoxhallareve-prifterinjeve qe do ti paguajne ata qe duan popullin tone ta mbajne en errsire, do te ngelin prapa gjithkujt, dhe te roberuar e pe korrumptimin mos te flasim. Kqyr si jane ne keto shtet qe i permend ti dhe ne boten te cilen ti e lavdon?
Lumi ka ujin e paster ne burim
Kombi mbi te gjitha
Me bere te qeshi me pergjegjen tende. Ti mund te mendosh ndryshe, por ideja se Shqiperia gjendet ne pozite te mjerueshme sic gjendet eshte ne korrelacion te drejtperdrejte me sundimin 500 vjecar Turk, si dhe konvertimet ne nje fe jo-eurpjane. Nese ti nuk mendon keshtu atehere spjegoje pse Shqiperia si shteti i vetem me shumice muslimane eshte ne te njejten kohe edhe shteti me i varfur. Kjo velen sot dhe ka vlere edhe para 100 vjeteve.
Kete e tha Kadare ne intervisten per Le Figaro (os Le Mond) dhe hasi ne rezistence nga ata qe mendojn si ti. Pra une po te them haptas qe Turku na beri lamsh, ashtu qe na la njerez qe mendojn si ata dhe i adhurojn ata.
Ky zoteria qe permend Argjentin, Brazil etj. duhet ta dij se ata sjan as afer me fukarallek si Bangladeshi, Pakistani, Sudani, Somalia, Madagaskari etj. Por pyetja ashte kjo: Cili shtet islamik ka institucione demokratike????? turqia? Dihet se ushtria e ka ne dore shtetin!!!! Cili shtet islamik zoteri?
Sa per shkrimet e Ruzhdi; s'eshte puna c'shkroi, por si reagoi bota Ilamike. E denuan me vdekje. Keto bota e krishtere i benete para 500-1000 vjeteve. C'thot kjo? Kjo thote se Islamizmi ka mbetur 500 prapa.
Wake up, and get real........
ju pershendes dhe deshiroj qe edhe une ndonjehere te marr pjese ne dialogjet tuaj
ju pershendes te gjitheve,ju them se edhe une kam deshire te marr pjese ne keto dialogje. nese dikush kerkon pergjegje nga une le te pyese
nga qe injorancia eshte me bollek ketu ne forum prandaj dhe replikat jane te pa shmangshme po fundja fundja dhe injorancia do luftuarPostuar më parë nga iliria e para
Mision, ka shtete te varfera ku te duash , sidomos ato qe mundohen te jene sa me fetare e edhe keto qe i cek ti.
Ato u bene te krishtere ne te njejten menyre si dhe ti musliman.
Mendo pakez.
Iliria eshte eshenjet per mue dhe para se gjithash, per ty mund te jet edeh Afganistani me par por un skam c'te bej.
Per veten time se kam edeh aq problem se as nuk kam lindur ne Shqiperi e as nuk jetoj atje por sa te kete njrz si disa ketu ne forum , trojet tona do te mbesin prapa Europes dhe kurren e kurres ska me ju ndihmue kush.
Do te mbeten te varfer pervec disa hoxhallareve-prifterinjeve qe do ti paguajne ata qe duan popullin tone ta mbajne en errsire, do te ngelin prapa gjithkujt, dhe te roberuar e pe korrumptimin mos te flasim. Kqyr si jane ne keto shtet qe i permend ti dhe ne boten te cilen ti e lavdon?
o iliria te kame vene re se ju terheq vrejte antarve te forumit qe ti permbahen temes(dhe kjo eshte gje e mire )por mga krahu tjeter vetem nje shkrimi jote eshte brenda teme dhe te tjerat nuk kane lidhje me temen
SUKSESI ME I MADHE QE NJERIU MUND TE ARIJ NE KETE JETE! ESHTE BINDJA NDAJ ALLAHUT TE MADHERUAR
Epo ti qenke i forte fare. Ty as nuk ta pret pyka dhe e hedh llafin kot.Postuar më parë nga Traboini
Me bere te qeshi me pergjegjen tende. Ti mund te mendosh ndryshe, por ideja se Shqiperia gjendet ne pozite te mjerueshme sic gjendet eshte ne korrelacion te drejtperdrejte me sundimin 500 vjecar Turk, si dhe konvertimet ne nje fe jo-eurpjane. Nese ti nuk mendon keshtu atehere spjegoje pse Shqiperia si shteti i vetem me shumice muslimane eshte ne te njejten kohe edhe shteti me i varfur. Kjo velen sot dhe ka vlere edhe para 100 vjeteve.
Kete e tha Kadare ne intervisten per Le Figaro (os Le Mond) dhe hasi ne rezistence nga ata qe mendojn si ti. Pra une po te them haptas qe Turku na beri lamsh, ashtu qe na la njerez qe mendojn si ata dhe i adhurojn ata.
Ky zoteria qe permend Argjentin, Brazil etj. duhet ta dij se ata sjan as afer me fukarallek si Bangladeshi, Pakistani, Sudani, Somalia, Madagaskari etj. Por pyetja ashte kjo: Cili shtet islamik ka institucione demokratike????? turqia? Dihet se ushtria e ka ne dore shtetin!!!! Cili shtet islamik zoteri?
Sa per shkrimet e Ruzhdi; s'eshte puna c'shkroi, por si reagoi bota Ilamike. E denuan me vdekje. Keto bota e krishtere i benete para 500-1000 vjeteve. C'thot kjo? Kjo thote se Islamizmi ka mbetur 500 prapa.
Wake up, and get real........
UNe asnjehere skam folur per nje shtet islamik demokratik . Me thuaj per ke paskam folur ? Harrove qe po diskuton me mua dhe te vijne gjerat imagjinare ne koke. Pse ishte Perandoria OSmane nje superfuqi per kohen e vet ?? Sepse ishte e prapambetur ?? Ah mor i shkrete qe ushqehesh me idete komuniste para 50 vjeteve qe kane gjetur vend akoma ne tipa si ty. Me thuaj ti atehere qe pse shume shqiptare reth 20 e ca ishin parlamentare apo vezira ne kohen e Perandorise.
Vetem nje gje te kerkoj dhe mos te brockullitesh kot.
Me thuaj se si e lidhe ti pushtimin e Perandorise OSmane me ISlamin dhe me prapambetjen e shqiptareve ???
A e merr vesh ti qe shumica e Europes nuk na do ne shqiptareve ?? A se ke pare ti sa racizem ka ne Greqi , Itali , France apo ne vende te tjera kundrejt shqiptareve ?? Kurse ti vazhdon pse ne u konvertuam ne nje fe jo-europiane. Ne ate kohe Perandoria Osmane ishte superfuqi sic ishte Bizanti qe na kontrollonte ne gjithashtu. E harrove cu be ne kongresin e Berlinit apo ne ate te Londres. Lexo historine dhe mesoje mire. Shqiptareve ne ate kohe u interesonte te ishin ne Perandorine OSmane (ne kohen kur shtetet e tjera po shkeputeshin prej saj ) per te ruajtur kufijte. Kete nuk e them une por libri i historise tone nqs ke shkuar ndonjehere ne shkolle dhe i ka hapur librat.
Ne shqiperi muslimanet jane ne pakice (dhe kjo duhet sqaruar sepse shume njerez e ngaterrojne). Emri nuk te ben musliman , por besimi ne Islam te ben musliman. Kjo gje duhet perseritur 1000 here qe njerez si ty Trapoini mos ta ngaterrojne here tjeter dhe ty ngulitet ne mend dhe mos te nxjerrin shifra te paqena.
Ti mund te flasesh sa te duash duke thene edhe per Kadaren por faktet ju mungojne. Te qenurit e ISmailit figure e larte e kombit tone nuk i jep atij te drejte apo ty dhe tipave si ty te mendojne keshtu.
Sa per Selmanin une do ta bej analogjine thjesht fare. E zeme se neser del njeri dhe shkruan nje liber fiction qe perhapet shume per interes te disa personave te caktuar per nenen tende qe ti zotrote e do shume dhe shkruan per te mbare e prape. Ai e shan ate dhe thote gjera te paqena per te ( e kam llafin per trillime ). Ti si do te reagoje ??
Me kaq mjafton dhe meso te shkruash shqip njehere pastaj hajde na trego historine tone.
p.s : Nuk dua te paragjykoj por desha te pyesja se ku je arsimuar dhe nqs ke marre ndopak kulture shqiptare duke perfshire dhe historine e saj. Eshte e lehte te lexosh gazetat dhe te nxjerresh konkluzione sipas qejfit.
Sot nuk kemi asnjë vend islamik demokratik, përveç Turqisë që duke shfrytëzuar afërsinë gjeografike me Europën ka arritur të absorboj diçka nga demokracia.
Salman Ruzhdi në vargjet satanike të tij ka sulmuar gjithë fetë dhe jo vetëm islamin dhe nga vendet islame është dënuar me vdekje kurse nga ato të krishtera i është ofruar edhe mbrojtje nga shteti. Sulmi kundër tij ka qenë sulm kundër një prej parimeve bazë të demokracisë, parimit të lirisë së fjalës.
Perandoria osmane ka qenë superfuqi ushtarake e kohës së vet por jo superfuqi ekonomike apo në aspektet tjera, kështu lloj superfuqie ishte edhe Rusia deri para disa vitesh. Edhe në kohën e perandorisë osmane, forcat europiane po të mos kishin interesat e tyre për okupimin e tokave në Afrikë me shumë pak forca si dhe zbulimin e Amerikës, perandoria osmane nuk do të kishte jetë aq të gjatë sa pati.
Për ASD-në, edhe pse kemi diskutuar edhe privatisht ne edhe njëherë po jua them interesat shqiptare të largimit prej islamizmit.
-së pari, islamizmi siç e thashë edhe disa herë më parë dhe e argumentova edhe me fakte të nxjerra nga baza e këtij besimi është fe kombëtare e arabëve, pra nuk është fe universale si krishterizmi.
-së dyti, kongresi i Berlinit dhe ai i Londrës do të kishin pasur krejt tjera rrjedha po të mos ishte fakti që shumica shqiptare në atë kohë nuk kishte arritur ta ruaj fenë e vet, dhe beso se kjo deri në njëfarë mase ndodh edhe sot e do të ndodh edhe në të ardhmen.
Pra, ne nuk duam që për një fe kombëtare të një kombi pothuajse krejt të ndryshëm nga ne dhe për interesat e tyre pothuajse krejt të ndryshme nga interesat tona, të kemi probleme edhe më dhe të mos marrim atë që na takon nga civilizimi europian dhe botëror sot duke u bazuar në atë që kombi i jonë i ka dhënë civilizimit europian dhe botëror.
Ne të gjithë duhet të kemi parasysh një gjë se njeriu është më i afërt me një njeri tjetër që flet të njëjtën gjuhë, pastaj ka edhe të njëjtën kulturë, pastaj edhe të njëjtën racë, pastaj edhe të njëjtin emër, pastaj edhe të njëjtën racë e pastaj edhe të njëjtën specie.
Pra, të gjitha e kanë rëndësinë e vet edhe pse në shikim të parë mund të duken si të parëndësishme.
Fakti më i rëndësishëm që vlen të potencohet këtu është se rikonvertimi është duke u bërë shumë shpejt tek të gjithë shqiptarët dhe kjo edhe me ndihmën e europës dhe amerikës gjë që është shumë me interes për të gjithë ne dhe sidomos për brezat tanë që do të vijnë, mirëpo për këtë duhet që edhe ne të punojmë më shumë se ç'jemi duke punuar së bashku edhe me miqtë tanë europianë e amerikanë natyrisht që kjo të përshpejtohet së bashku me ribashkimin e Kosovës me Shqipërinë tani, të drejtat kombëtare të shqiptaro-maqedonsave, atyre të tokave tona në mal të zi, në kosovën lindore, në çamëri e gjithë greqinë si dhe në zhvillimin sa më të shpejt ekonomik të të gjitha tokave shqiptare.
Përshëndetje
Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!
Rrofte Shqiperia Etnike
Dondono!
Mundohesh ndonjehere te na e hedhesh por mos kij merak se ste le jo. Skam nndermend te merren me fjale boshe shiko me poshte:
PSE ERDHA NË ISLAM
(SUZI BREJKËNBOROU /SUSIE BRECKENBOROUGH)
Duke qenë krishtere në praktikë për gati se 16 vjet prej 22 vitet e jetës time, mund të duket i çuditshëm fakti se pse unë jam kthyer në Islam. Jo, ashtu unë them! Kam qenë e lutur një ditë prej një shoqeje muslimane në universitet që “të dëshmoj krishterizmin dhe të tregoj shkakun pse unë jam krishtere dhe jo muslimane”. Mendova që kjo do të ishte një detyrë e lehtë, por unë në të vërtetë nuk mundesha të them pse isha krishtere, përveç asaj se kjo ka qenë mënyra në të cilën jam edukuar prej familjes time. Hulumtimit tim i nevojitej lexim dhe pyetje të zgjeruara. Do t’i kisha thënë çdokujt që lexon këtë, qoftë musliman apo jo: “Pyete vetveten pse beson në atë që beson?” Nëse nuk mundesh t’i përgjigjesh kësaj pyetje, atëherë kërko gjatë, përderisa nuk do të arrish te një përfundim satisfaksionues. Nuk i bëni askujt kurrfarë dëmi nëse uleni dhe mendoni lidhur me atë se në çka besoni. Bile do të forcohen ata njerëz që kanë motive të sinqerta për besimin që ata kanë në atë që veprojnë. Atyre që përfundojnë në të zbrazët do t’ju kisha preferuar ta lexojnë Kur’anin, sepse aty mund të gjendet e vërteta. Me zemër të mirë dhe mendje të shëndoshë do të jeni të aftë të përgjigjeni PSE me aq shumë siguri ju ndjeheni si persona të ri, dhe derisa ju të mos harroni se pse ne e adhurojmë All-llahun e Lartësuar, nuk do të ketë huti në jetën tuaj dhe ju do të jeni të qetësuar. Megjthatë, ne nuk duhet të ndalemi aty, por duhet të përpiqemi ta jetojmë jetën ashtu siç na ka urdhëruar All-llahu i Lartësuar, duke menduar për atë që të gjithë ne një ditë do të gjykohemi dhe do të pyetemi për veprat tona në këtë botë.
Pse jo krishterizmi?
Pra, pse nuk kam qenë e kënaqur me krishterizmin? Çdo kush që me të vërtetë do të beson në diçka duhet të din diçka për atë që beson. Nëse do t’i thosha ndokujt që vetura Porshe mund të shkojë më shpejt se vetura Shkoda, për ta pranuar krejtësisht këtë ata duhet të dinë se çka janë Porsheja dhe Shkoda, përndryshe, nëse ata pranojnë çka unë u them, duke mos patur njohuri për këtë, atëherë ata janë duke jetuar një jetë të injorancës dhe arrogancës. Secili që dëshiron të dijë të vërtetën, dhe pse ata pajtohen me atë apo e përcjellin një rrugë të posaçme, ata do të duhej ta kërkonin shkakun. Pra, për mua, që ta pranoj krishterizmin më është nevojitur njohuri për bazat - besimi që Isai [alejhis-selam] është djalë i Zotit dhe që triniteti ekziston. Këto janë dy parimet themelore. Nuk mjafton thjesht vetëm që të pranohet kjo, sikurse edhe të besuarit në atë që të është mësuar. Për dikë që nuk ka njohuri për veturat Porsheja mundet me të vërtetë të ketë shpejtësi më të madhe se Shkoda, por nëse unë do të isha i ashtuquajturi person me njohuri dhe i respektuar, atëherë mua do të më besonin ata njerëz të cilët nuk kanë pyetur se si me të vërtetë duken këto dy vetura, dhe ata do ta pranonin fjalën time, pasi që ata mendojnë se unë kam dituri. Por ata nuk do të ishin duke besuar të vërtetën.
Pra, ç’ka lidhur me këto baza
të krishterizmit?
Unë besoj që feja nuk është këtu për të na habitur në çfarëdo mënyre, dhe se porosia e All-llahut të Lartësuar është shumë e qartë. Pra, pyetja ime e parë është: “Nëse Isai [alejhis-selam] është djalë i Zotit, kurse triniteti është ajo në çka popullata krishtere beson, pse atëherë kjo nuk është thënë në mënyrë të hapur dhe të qartë në Bibël?”
Së pari, birësimi i Isait [alejhis-selam]. Fjala “djalë” nuk duhet të interpretohet në kuptimin e drejtpërdrejtë. Të gjithë ne jemi krijesa të Zotit. Ka shumë citate në Bibël ku thuhet se të tjerë kanë qenë djemtë e Zotit. Për shembull, në Exodus 4:22, drejtuar Musait: “Dhe ti do t’i thuash faraonit: Kështu thotë Zoti im, Izraeli është djali im, bile djali im i pari i lindur.” A paska qenë Isai [alejhis-selam] i vetmi djalë i Zotit? Jo, shume qartë se jo. Shumë kohë para lindjes së Isait [alejhis-selam], Davudi [alejhis-selam] ka thënë në Psalmet 2:7: “Do të shpallë dekretin e Zotit. Ai më ka thënë: Ti je biri im, sot më linde.” Pra, edhe Davudi [alejhis-selam] qenka gjithashtu djalë i birësuar i Zotit?! Çka është kjo? Isai [alejhis-selam] vet e ka bërë të qartë që ai nuk është djalë i Zotit. Për shembull, Mateu 5:48: “Jini, pra, të përkryer, ashtu siç është i përsosur Ati juaj që është në qiej.” Ashtu Zoti qenka ati i çdokujt. Lluka 4:4l: “Prej shumë vetëve dilnin demonë që bërtitnin dhe thoshnin: Ti je Krishti, biri i Perëndisë. Por ai i qortonte dhe nuk i lejonte të flisnin, sepse ata e dinin se ai ishte Krishti.” Lluka 9:20-21: “Jesusi u tha nxënësve të vet: ‘Po ju, kush thoni se jam unë?’ Atëherë Pjetri, duke u përgjigjur tha: ‘Krishti i Perëndisë.’ Atëherë ai i porositi rreptë dhe i urdhëroi të mos i tregojnë askujt.” Nëse Isai [alejhis-selam] ka qenë djalë i Zotit, atëherë pse ai u tha nxënësve të vet që të mos i tregojnë askujt këtë gjë të cilën ata duhej ta njihnin, ta lexonin dhe ta mësonin? Sqarimi i vetëm është se ata ishin në gabim kur e thirrën Isain [alejhis-selam] në atë mënyrë dhe ai ishte duke u thënë ashtu.
Një prift, i cili me butësi u pat përgjigjur pyetjeve që unë ia pata parashtruar, u përgjigj siç vijon: “Deklarata për birësim ka qenë, me sa duket, së pari e bërë prej Kishës së Hershme… Titulli ‘bir i Zotit’ është gjetur në tekste të ndryshme të Dhjatës së Vjetër dhe i referohet mbretit apo popullit të Izraelit, e marrë si një tërësi. Krishterët e morën këtë frazë dhe ia zbatuan atë Isait [alejhis-selam] si titullin më të saktë që ata mundeshin ta zbulonin për të”. Pra, në mënyrë të qartë, jo prej Isait [alejhis-selam], përcjellësve të tij apo ndokujt tjetër që ka jetuar në kohën e Isait [alejhis-selam]. Ajo ka qenë ide e bërë prej njeriut pa kurrfarë dëshmie për ta përmbajtur. Atëherë, pra, pse të pranohet? Ti mundesh gjithashtu të besosh që një Shkodë mundet të shkojë më shpejt se një Porshe!!
Së dyti, koncepti i trinitetit. Bashkangjitje e diçkaje Zotit. Të besuarit në trinitet nuk ka kurrfarë baze as në Bibël. Marku 12:29: “Jezusi vetvetiu tha: “Urdhërimi i parë i të gjithëve është: Dëgjo, o Izrael: Zoti, Perëndia ynë, është i vetmi Zot.”; Korintians 8:4: “… Nuk ka Perëndi tjetër, veç Një.” E vërteta për këtë çështje është se fjala “Trinitet” nuk është aspak biblike. Përgjigjja e priftit ishte siç vijon: “Shkrimtarët e Dhjatës së Re nuk e kanë bërë këtë doktrinë të trinitetit. Ajo është, pa diskutim, një përpjekje e njeriut të shprehë në fjalë diçka prej të pashprehurës.” Kjo veç ia jep fundin. Një përpjekje e njeriut që të përshkruan diçka të pashprehur, sepse ajo nuk ekziston! Ndoshta shenjë më e qartë që ne kemi që Isai [alejhis-selam] dhe Zoti nuk janë të barabartë, dhe si rezultat jo një dhe të njëjtë, vjen prej Gjonit 14:2, ku Isai [alejhis-selam] është cituar duke thënë: “Ati im është më i madh se unë.” Kur dikush i është drejtuar atij si mësues i mirë te Lluka 18:19, Isai [alejhis-selam] është përgjigjur: “Përse më quan të mirë? Askush nuk është i mirë, përveç Një të Vetmi, domethënë Perëndisë.” Përveç kësaj, Isai [alejhis-selam] ka bërë dallime të qarta mes tij dhe Zotit kur është cituar të ketë thënë: “… kam dalë dhe kam ardhur nga Perëndia; nuk kam ardhur, pra, nga vetja ime, por Ai më ka dërguar.” (Gjoni 8:42) Isai [alejhis-selam] ka thënë dëshmi të qartë për nënshtrimin e tij ndaj Zotit, në vend të barabarësisë me Zotin, kur ka thënë: “… jo dëshira ime por e Atij që është Një.” (Lluka 22:42); “Unë ndjeki jo dëshirën time, por dëshirën e Atit i Cili më ka dërguar.” (Gjoni 5:3) Kjo që Isai [alejhis-selam] pranon se nuk ka ardhur në këtë botë me iniciativën e vet, por është urdhëruar të vepron ashtu; që pranon tjetër qenie më të madhe se ai vet dhe që mohon dëshirën e tij si respekt për konfirmimin e dëshirës së tjetërkujt, e gjithë kjo jep dëshmi të qartë që Isai [alejhis-selam] nuk është më i Larti, Një, dhe prandaj Isai [alejhis-selam] nuk është i barabartë me Zotin dhe nuk është Zot.
Deris Peli nga Tarsusi, njeriu i cili më së drejti mund të konsiderohet të jetë themeluesi i vërtetë i krishterizmit, ka formuluar shumë prej doktrinave të tij, kurse ajo e trinitetit nuk ka qenë në mesin e tyre. Ai, megjithatë, ka shtruar punën bazore për këtë kur ka vendosur përpara idenë që Isai [alejhis-selam] është “bir i Zotit”. Tertuliani, një jurist dhe prift i shekullit të 3-të, ka thënë se kisha në Kartagë (Carthage) ka qenë e para që ka përdorur fjalën “trinitet” kur ai ka vendosur teorinë që i biri dhe shpirti marrin pjesë në qenien e Zotit, por të gjithë janë prej një qenie të substancës me Atin. Në mënyrë të qartë ai ka qenë në gabim. “Dhe Jezusi u përgjigj: Urdhërimi i parë i të gjithëve është: Dëgjo, o Izrael: Zoti, Perëndia ynë, është i vetmi Zot.” (Marku 12:29); “Dhe ke vetem një Zot dhe një ndërmjetës ndërmjet Zotit dhe njeriut.” (Timoteu 2:25); “Ju do të adhuroni Perëndinë, të juajin Zot, dhe vetëm Atij ju do t’i shërbeni.” (Lluka 4:8) Me të vërtetë, Isai [alejhis-selam] ka profetizuar që njerëzit do ta adhurojnë atë pavlefshmërisht dhe se do të besojnë në doktrina të bëra jo prej Zotit, por prej njeriut: “Dhe më kot më nderojnë, duke i mësuar doktrinat që janë urdhërime nga njerëzit.” (Mateu 15:9)
Bibla është një përmbledhje prej 66 librave, që përmbledhin 2000 vite prej historisë, të shënuara përafërsisht mbi 1000 vite. Pasaktësitë dhe kundërshtimet janë të mundshme për t’u paraqitur pasi që gjuha nuk është mbajtur e pastër dhe është ndryshuar. Do të mund të thuhej se Bibla është një libër prej “Pëshpëritjeve kineze”, në atë aspekt se porosia ka qenë e dorëzuar, në disa raste, prej dëshmitarëve te bashkëpunëtorët e tyre. Dorëshkrimet origjinale mund të jenë të ndryshuara, meqë ato janë të kopjuara. Materiali origjinal që ekziston është gati se joekzistues. Jo të gjitha dokumentet origjinale kanë mbetur gjallë. Gjuha është e papërkthyeshme, meqë koha është ndryshuar dhe gjuha apo gjuhët aq të hershme të Biblës nuk munden plotësisht të kuptohen. E gjithë ajo që ato janë, janë kopje të Ungjijve të shënuar me qindra vite pas shënimit origjinal.
Prej citatit të ardhshëm prifti e pranon që krishterizmi është një religjion i krijuar prej njeriut, duke përfshirë vetëm disa gjëra që mbështesin doktrinat që kisha, jo Zoti apo Isai [alejhis-selam], ka dashur që njerëzit të besojnë: “Kisha ka qenë ajo, shumë më gjatë se sa t’i mundesh ta paramendosh, e cila është dashur të pajtohet se cilët libra do të jenë të përfshirë në Bibël. Me të vërtetë, kisha romano- katolike nuk është deklaruar definitivisht deri më shekullin 16-të në Këshillin e Trentit, madje Luteri ka mbajtur pikëpamje të errëta lidhur me disa libra të Dhjatës së Re. Libra të rrejshme nuk kanë qenë të “joautorizuara” në kuptimin e të qenurit ato të paligjshme; ato ishin libra të vlefshme, të cilat, megjithëkëtë, nuk kanë kënaqur një apo më shumë prej tri kriteriumeve mbi të cilat librat ishin të përfshira në Dhjatën e Re (vërtetimi ndaj teologjisë së dashurisë së Zotit e zbuluar në Krishtin, autorizimi papnor apo inspirimi dhe pranimi prej kishës së shenjtë).”
Islami
Pra, pse Islami meriton të shqyrtohet? Së pari, ai është i keqkuptuar prej shumicës së njerëzve, kryesisht për shkak të ndikimit të mediumeve dhe mungesës së edukimit në shoqërinë perëndimore. Ai shikohet si një religjion shtypës - e që në të vërtetë nuk është. Ka miliona muslimanë që janë të kënaqur me jetën dhe miliona të tjerë të cilët kanë shijuar bukurinë e Islamit dhe janë kthyer në religjionin në të cilin ata kanë qenë të lindur dhe të cilët jetojnë një jetë shumë më të mirë se që kanë jetuar, të cilët do të jenë të lumtur edhe në botën e ardhshme, me dëshirën e All-llahut të Lartësuar. Ju vetëm duhet të shikoni në shoqërinë në të cilën ne sot jetojmë. Mbytje, dhunë, prostitucion, marrëdhënie seksuale para martesës, përqindje e madhe e divorcit, atësi-amësi të vetme, keqpërdorim i fëmijëve etj. Këto gjëra janë, fatkeqësisht, realiteti ynë i përditshëm. Është trishtuese të shikohet se sa shoqëria jonë po ndryshohet. Statistikat rreth këtyre çështjeve janë marramendëse. Është ky një rreth i rrezikshëm i rrjedhës së ngjarjeve i cili patjetër duhet të ndalet, sepse miliona njerëz të pafajshëm janë duke vuajtur pa nevojë në çdo minutë të jetës. Miliona tjerë janë duke jetuar një jetë pendimi. “Vetëm të kisha qenë më e kujdesshme… vetëm mos të kisha pirë…” Pse ta pranosh këtë shoqëri dhe të shkosh me rrjedhën e saj? Pse të bëhesh pjesëmarrëse e vuajtjes apo pendimit? Ti nuk ke nevojë të bëhesh e tillë. Nëse ti e përcjell Islamin dhe përpiqesh t’i përcjellish ligjet e bukura të krijuara prej All-llahut të Lartësuar ti mund të kesh një jetë të kënaqësisë, paqes, dashurisë, mirësisë, të kesh një ndjenjë të bashkësisë, dhe, çka është më e rëndësishme, do të kesh një afërsi te Krijuesi yt në këtë jetë dhe në jetën e ardhme, Insha’All-llah. Sepse Islami është paqe, dashuri dhe adhurim i All-llahut të Lartësuar.
I Dërguari i All-llahut, Muhammedi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thënë:“Muslimani duhet të jetë i sjellshëm, ndihmëtar bamirës ndaj të gjithë njerëzve, pa marrë parasysh ngjyrën, racën apo besimin. Islami nuk lejon paragjykime për apo kundër një fisi, ngjyre apo race. Asnjë racë nuk është superiore ndaj racave tjera. Asnjë ngjyrë nuk është superiore ndaj ngjyrave tjera. Diskriminimi racor dhe ai i ngjyrës janë absolutisht të ndaluara në Islam. Islami është për të gjithë.” ; “O njerëz! Zoti juaj është Një. Asnjë arab nuk është superior ndaj një persiani; asnjë persian nuk është superior ndaj një arabi; asnjë njeri i kuq nuk është superior ndaj një zezaku; asnjë zezak nuk është superior ndaj një njeriu të kuq - përveç në devotshmëri.”
Për të qenë musliman duhet besuar në një Zot dhe se Isai [alejhis-selam] është i respektuar si një pejgamber, jo si bir i Zotit. Ku ne marrim dëshminë për këtë? Përgjigjet mund të gjenden në Librin e All-llahut të Lartësuar që na e ka dërguar neve, njerëzve të Tij, Kur’anin e shenjtë. All-llahu i Lartësuar ia ka shpallur Kur’anin Muhammedit [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem], i cili ka qenë njeri i pashkolluar. Ai i ka bërë përcjellësit e tij, të cilët kenë qenë shkrues të aftë, që të shënojnë atë çka i është shpallur atij. Ata e kanë recituar dhe mësuar përmendësh atë çka është shpallur, ashtu që nuk ka patur konfuzion për fjalën e All-llahut të Lartësuar dhe qëndrueshmëria që ka ekzistuar atëherë ekziston edhe sot, që do të thotë se Kur’ani është sot dhe çdoherë do të jetë, në formën e tij origjinale. Sot ka qindra muslimanë të cilët mund të recitojnë librin e tërë pa bërë asnjë gabim. Si mundet kjo të jetë ju pyeteni? Kur’ani është në gjuhën arabe për t’u recituar. Gjuha është zgjedhur për tingëllimin e saj të bukur dhe rrjedhshmërinë në mënyrë ritmike, që e bën atë të lehtë për t’u mbajtur përmendësh dhe recituar. Nuk ka patur dhe as që do të ketë libër të shkruar si ky.
Pse ne duhet të besojmë Pejgamberin Muhammedin [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem]
Nëse lexoni të dhëna për jetën e tij prej bashkëkohësve të tij, ju pa dyshim do të përfundoni që ka qenë i njohur për karakterin e tij të mirë, sinqeritetin dhe besnikërinë edhe prej armiqve të tij të patundur. Nëse kjo nuk mjafton, atëherë ju nxis juve të lexoni Kur’anin dhe të zbuloni misteriet e jetës që i janë shpallur Muhammedit [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem]. Këto “mrekulli” janë zbuluar prej shkenctarëve (siç është studimi i embriologjisë apo zbulimet se bota është me të vërtetë e rrumbullakët dhe jo e rrafshtë) shumë vite pas shpalljes, dhe shumë mrekulli tjera ende mund të gjenden derisa shoqëria jonë zhvillohet dhe përparon. Isai [alejhis-selam] në darkën e fundit është cituar duke thënë, Gjoni 16:7-14: “Megjithatë unë ju them të vërtetën; është mirë për ju që unë të shkoj, sepse, po nuk shkova, nuk do të vijë te ju Ngushëlluesi; por, po shkova, unë do t’jua dërgoj. Dhe kur të ketë ardhur, ai do ta bindë botën për mëkat, për drejtësi dhe për gjykim. Për mëkat, sepse nuk më besojnë mua; për drejtësi, sepse unë po shkoj tek Ati dhe nuk do të më shihni më; për gjykim, sepse princi i kësaj bote është gjykuar. Kam edhe shumë gjëra të tjera për t’ju thënë, por ato ende ju nuk mund t’i mbani. Por kur të vijë ai, Fryma e së vërtetës, ai do t’ju prijë në çdo të vërtetë, sepse ai nuk do të flasë nga vetja, por do të thotë gjitha ato gjëra që ka dëgjuar dhe do t’ju kumtojë gjërat që do të vijnë. Ai do të më përlëvdojë, sepse do të marrë prej meje dhe do t’jua kumtojë.” Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] i ka bërë të gjitha gjërat që Isai [alejhis-selam] i ka përmendur.
Muhammedi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] e ka dëgjuar mesazhin e All-llahut të Lartësuar dhe ajo është me të vërtetë ajo që ai u ka folur pasuesve të vet. Muhammedi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] na ka treguar neve gjërat që do të arrijnë, siç është Dita e Gjykimit. Ai i ka thurrë lavdi Isait [alejhis-selam].
Askush nuk mund të thotë se ka njohuri të mjaftuar. Ka shumë fusha në të cilat unë akoma nuk kam depërtuar. Unë ju inkurajoj që të vazhdoni të kërkoni njohuri për këtë fe madhështore. Dilni prej errësirës në dritë, pranoni Islamin sot. Është një thënie: “Jepja njeriut nja peshk, ushqeje për një ditë. Mësoje njeriun të peshkojë, ushqeje përjetë.” Unë ju kam dhënë juve këtë zbulim të paktë rreth asaj pse kam hyrë në Islam, prandaj ja ku e keni peshkun për një ditë nëse dëshironi. Megjithatë, nëse ju e merrni dhe lexoni Kur’anin asnjëherë më nuk do të uriteni dhe oreksi juaj për të vërtetën do të jetë i kënaqur përjetë.
Injoranca nuk zhduket me top
Krijoni Kontakt