Mbiemri Skrijelj eshte nje mbiemer Boshnjak lol. Lexoni linkun per Skrijelj/Shkreli ne Sanxhak [KETU].
Shume pjellor paska qene Shkreli se edhe une andej e kam prejardhjen (para 3 shekujve).
Life's too short to remove USB safely.
Jo aty vetėm shkruante se shkrelėt nė Sanxhak, e quajnė veten boshnjakė.
Qė nga Malėsia e Madhe e deri nė Pejė, Novipazar, e Rozhajė, ka njė simbiozė mes kėtyre fiseve Hot, Kelmend e Shkrel.
Shqiptarė e Sanxhaku janė mė shumė Kelmend e Shkrel.
Ashtu diēka, veē Kelmendėt dhe Shkrelėt qė u shpėrngulėn nė Peshter e Tutin, u islamizuan vetėm pasi shkuan atje.Eshte e njejta histori si me Suliotet ne Jug, qe ishin ne lufte me Ali Pash Tepelenen dhe vec prej kesaj e quajten veten Greke.
E vėrteta ėshtė qe feja ėshtė ortodokse, ndėrsa konfesioni sllav. As pak e as shumė njėmbėdhjetė muaj kam banuar nė njė familje Ortodokse nė plazhin e Durrėsit. Aty jetonin tri motra me universitet tė pėrfunduar siē ėshtė: Veterinere, gjuhė letėrsi dhe kimi. Tėrė kohėn me kanė thėnė se ato nuk pranonin as Ēabe e as Vatikanin, por Kostandinopojėn. Aty i ngatėrrova gjėrat nė shpejtėsi. Se sa i takon serbėve (sllav) siē janė edhe Rusėt, me ta kam jetuar dhe punuar rrafsh tridhjetė vite. Edhe serbėt pranonin vetėm Kostandinopojėn. Kėrkoi falje tė thellė pėr gabimin qė e bėra, por edhe mėsimin qė e mora: qė mos tė nxitoi! Sidomos nė shkrimet rreth feve dhe konfesioneve qė janė njė ēik tema mė tė nxehta e sidomos pėr njerėz mė pak tė informuar, apo edhe fanatik tė fesė apo konfesionit e jo tė kombit. Pėr mua kėto gjėra janė tė tejkaluar sepse pėr mua ēdo gjė qė i shėrben kombit shqiptar pėr ngitje, zhvillim tė gjithanshėm, shėndet dhe pėrparim ėshtė e mirėseardhur. Sa pėr ilustrim ceku disa gjera rreth fesė Ortodokse dhe konfesionit sllav, edhe pse kam mjaft material besoi se mjafton kėtė qė po e ceku kėtu nga fjalorėt e ndryshėm. Njėherė nė njė emision televiziv njė gazetar i bėri pyetje priftit serb (sllav) me fe ortodokse: ēfarė ka bėrė sllavizmi nė fushėn shkencore? Prifti ishte larg derės tre deri nė katėr hapa dhe i tha gazetarit: kemi bėrė aq shumė sa nga unė e deri tė dera! Ajo pėrgjigje kurrė nuk me hiqet nga mendja.
FJALORI ENCIKLOPEDIK
Ortodoksit kam dėshirė me ditė ēfarė feje mbajnė? Nga fjalori enciklopedik Pasho Bako:
ORTODOKS. Besimtar i krishterė i ritit bizantin. Liturgjia bizantine, u formua nė Kostandinopojė nė fillim tė shekullit V. Kishat ortodokse pėrfshijnė 8 patrikane (mė kryesore ėshtė Patrikana e Stambollit) dhe shumė kisha tė pavarura ose autonome. Numri i besimtarve ortodoks ėshtė rreth 185 milion. Ata gjenden kryesisht nė disa vende tė Evropės Lindore dhe juglindore.
LEKSIKON E TERMINOLOGJISĖ SĖ HUAJ
Sllavizmi (fr. Slavisme) sllovenizėm
Sllavizuar (fr. Slaviser) tė sllavizuar, tė sllavizuarit,
Sllavistika shkenca qė studion jetėn shpirtėrore dhe kulturėn e popullit sllav, e sidomos letėrsinė dhe gjuhėt sllovene, filologjia sllovene.
Sllavoman (fr. Slave-slloveni, greqisht karrem, ēmenduri, eksitim ) njėriu qė kėnaqet me sllovenizėm.
Sllavofil ( fr. Slave slloven, gr. Mik, qė dashuron) mik i sllovenėve, i dashur i sllovenve.
Slavofob (fr. Slave slloven, gr. Frikohem) ai qė frikohet nga sllovenėt, qė urrenė sllovenėt.
FJALOR I GJUHĖS SĖ SOTME SQIPE
Ortodoksi ;ė;ėt Ai qė beson nė fenė ortodokse, pasues i ortodoksisė.
Ortodoks-e 1. Qė ka tė bėjė me ortodoksinė dhe ortodoksėt, i ortodoksisė ose i ortodoksėve; qė pėrkrah ortodoksinė, qė ndjek rrugėn e ortodoksisė, Feja (kisha) ortodokse. Prift ortodoks. Kleri ortodoks. 2. Fig. Keq. Qė i pėrmbahet me kokėfortėsi diēkaje; dogmatik. Njeri ortodoks.
Ortodoksi-a f. 1. Fe krishtere e pėrhapur kryesisht nė disa vende tė Evropės Lindore e Juglindore, qė lindi dhe u bė fe sunduese nė Perandorinė Bizantine pas shekullit IV pėrballė katolicizmit tė pėrhapur kryesisht nė vendet e Evropės Perėndimore. Ndjekės (pasues, pėrkrahės) i ortodoksisė. Dogmat e ortodoksisė. 2. Pėrmbi. Tėrėsia e ortodoksėve, ortodoksėt.
BIZANTINI Ė ĖT hist. Shtetas i perandorisė mesjetare tė Bizantit.
BIZANTIN E mb. Libr. 1. Qė ka tė bėjė me Perandorinė mesjetare tė Bizantit ose me bizantinėt, qė ėshtė karakteristikė pėr Bizantin ose pėr bizantinėt, i Bizantit ose i bizantinėve; qė ėshtė krijuar nga bizantinėt . Perandoria bizantine. Periudha bizantine. Ushtria bizantine. Sundimet bizantine. Kultura (letėsia) bizantine. Arti bizantin. Arkitektura bizantine. Stili bizantin. Burimet bizantine. E drejta bizantine. 2. Fig. Qė ėshtė karakteristik pėr sjelljen, qėndrimet e veprimet e shtresave tė larta e tė zyrtarėve nė Perandorinė mesjetare tė Bizantit; hipokrit, dredhak, dinak; qė merret me hollėsi te tepruara e tė kota. Sjellje bizantine. Njeri bizantin. Burokraci bizantine. Diskutime bizantine. Dinakri bizantine.
salihaj, Feja Orthodhokse eshte nje, besimtaret (ose kishat autoqefale, ne kuptimin administrativ te fjales), jane te ndryshem. Ke besimtare sllave, greke, shqiptare etj etj.
Se cfare ka bere sllavizmi, prifti duhet ta dinte, sllav nuk do te thote vetem serb. Te hedhesh poshte shkollen ruse eshte e pafalshme.priftit serb (sllav) me fe ortodokse: “ēfarė ka bėrė sllavizmi nė fushėn shkencore?” Prifti ishte larg derės tre deri nė katėr hapa dhe i tha gazetarit: “kemi bėrė aq shumė sa nga unė e deri tė dera!”
Duhet te theksoj dhe nje gje tjerer, sllavet nuk jane vetem orthodhoks (megjithese jam i sigurt qe e dini).
pershendetje!
Shqiperia ka rreshtur se ekzistuari qe kur jevgjit i thane vetes "shqiptar".
xfiles
Gjithashtu "sllavizėm" nuk e ka gjithėmonė tė njėjtin kuptim.Se cfare ka bere sllavizmi, prifti duhet ta dinte, sllav nuk do te thote vetem serb. Te hedhesh poshte shkollen ruse eshte e pafalshme.
Jo qė mė brengosė mua, por brengosė tė gjithė popullatėn e Peshterit emri dhe simboli pėrkatės. Ja disa biseda qė kam bėrė mė kėtė popullatė:
Emri: si pleqtė po edhe disa tė ri qė kanė edukatė tė ashtuquajtur patriarkale, veten e quajnė shqiptar. Kur bėhet fjalė pėr emrin boshnjak, nė para se me dalė Alija Izetbegoviqi nė skenė nuk kanė dashtė tė pranonin emrin boshnjak, sepse thoshin se rrjedh nga fjala bosh, qė dmth zbrazėt shkonin edhe mė larg si kokėbosh. Ka qenė njė farė ofendimi pėr ta. Pas Alija Izetbegoviqit,disa thoshin se i takonin fisit bosk tė Bosnjės, ky term nuk u pėrqafonte nė mėnyrė organike, se mirė e dinin se janė shqiptar, mirėpo kishte edhe ide tė tilla. Njė kohė pranonin edhe fenė edhe kombin si mysliman etj. Ky epitet si mysliman e ka ruajt popullatėn e Peshterit nga asimilimi total, pėrveē ati gjuhėsor. Vetėm nėse kishte mu shpallė referendumi pėr vetėvendosje nė kėtė regjion, i bindur jam se mbi 80% kishin mu deklaruar qė ti takonin Kosovės! Ndoshta po gaboi, por me ata qe kam kontakt kėsi bindjesh kanė. Ja dhe njė dallim i madh nė mes popullatės shqiptare (myslimane) tė neshterit me ata tė Malit tė Zi duke veēuar rrethin e Rozhajės.
Myslimanet e Peshterit, as qė kanė prodhuar raki-alkool, por as qe e kanė pėrdorė, ndėrsa kėta tė Malit tė Zi pa raki nuk e kanė shtruar sofrėn. Ēdo banor i Peshterit nuk pėrmend emrin e gruas, por nė emrin e burrit shembull do pėrmenden emra mysliman tė atij krahu pasi qė nuk ka tjerė: Gruaja e Hysenit quhet Hysenivica, e Muratit quhet Muratovica, e Ademit Ademovica etj. Sa i takon adeteve dhe sjelljeve tė tyre duhet shkruar tamam njė roman 2-3000 faqe se kanė jetė tė vrazhdė dhe tė bujshme sepe ėshtė edhe terreni i tillė, me bjeshkė, pyje, tendosje apo fėrkime nė mes okupatorit dhe popullit, kultivimi kryesisht i bagėtisė, prodhimi i bulmetit siē ėshtė djathi i Senicės etj, etj. Kėtė ishte dashtė tė shkruaj ndonjė vendas, siē ka shkruar njė vendas pėr Ali Pash Gucin qe flokėt i rrėqethėn ai qė lexon atė libėr me konotacion jashtėzakonisht pozitiv pėr atė popullatė dhe popullin shqiptar nė pėrgjithėsi.
Kam dėgjuar se e kanė njė zakon qė tė besojnė, por po i preve nė besė nuk tė falin. Tė vrasin nė vend. Kanunin e kanė nė zemėr.
Pėr atė qė thua se do tė bashkoheshin me Kosovėn, e kam parė edhe unė nė komentet qė japin nėpėr faqe tė ndryshme.
Njėri nė youtube e kishte shkruar: "Kosovo do Drina", ti me siguri e di nga i bje lumi Drina![]()
Krijoni Kontakt