Gentiana Kelmendi
Ashtu si ēdo tė diel ku administrata, dyqanet, shkollat, dhe institucionet e tjera nė Kosovė bien nė qetėsi, edhe tė dielėn e 5 prillit Prishtina dhe qytetet e tjera tė shtetit mė tė ri nė Botė, e presin kėtė fundjavė nė qetėsi .
Shqipėria nė NATO, konsiderohet si mė e rėndėsishme pėr Shqipėrinė pas shpalljes se pavarėsisė mė 28 Nėntor 1912 .
Me 4 dhe 5 prill, Tirana u mbush me qindra mijėra qytetarė, pėr tė festuar kėtė ngjarje kaq tė rėndėsishme, kaq unike, kėtė arritje pėr shtetin shqiptar.
Deklaratat publike tė lidershipit shqiptar, tė shoqėruara nga fishekzjarrė, koncerte e njė sėrė aktivitetesh tė ndryshme festive, sjellin rrahje tė forta zemre te shqiptarėt .
Por , Kosova , ashtu si ēdo tė diel, pushon
Rrugėt e kryeqytetit dhe qyteteve tė tjera vazhdojnė qetėsinė, vazhdojnė rutinėn e zakonshme tė fundjavės.
Po ti hedhim njė mėndje ose njė sy arkivave shumė tė freskėta, siē ėshtė ngjarja historike e pavarėsisė sė Kosovės, shohim Shqipėrinė nė shesh, shohim qytetarėt nė kulmin e lumturisė dhe festimit.
Ne datėn 17 shkurt tė vitit 2008, agjenda e Shqipėrisė ishte e tej mbushur, madje edhe te qytetarėt e thjeshtė. Nė ditarėt e tyre atė ditė ata shkruan Sot shpallet Pavarėsia e Kosovės . Unė dhe familja ime sot do tė festojmė.
Kjo festė ka vazhduar edhe nė njė vjetorin e Pavarėsisė sė Kosovės, ku me ditė e hapnin ēdo edicion tė lajmeve me lajmin e festive tė mėdha qė po bėheshin nė Kosovė, Maqedoni por edhe nė Shqipėri. Edhe nė kėtė pėrvjetor, shqiptarėt, mbushėn sėrish sheshet dhe bulevardet kryesore pėr tė festuar kėtė ngjarje historike te vėllezėrve kosovarė.
Ndėrkohė pėr hyrjen e Shqipėrisė nė Aleancės Euroatlantike, shqiptarėt e Maqedonisė organizojnė koncerte, festojnė dhe i gėzohen kėsaj dite tejet tė rėndėsishme pėr shqiptarėt, Kosova vazhdon gjumin e saj tė thellė . Njė sy mbyllė e njė vesh shurdhėr. Disa deklarata urimi, dhe kaq.
Po ku qėndron problemi, pse kjo neglizhencė ?
Tė themi se qeveria dhe politika e ka fajin ėshtė shumė e lehtė. Por ne po flasim pėr vėllezėrit shqiptarė, pėr ata qė na kanė dhėnė aq shumė.
Po ta mendojmė mė thellėsisht, na kthehen nė memorie shumė gjėra, shumė ngjarje, shumė fytyra njerėzish.
Tė imagjinojmė sikur tė mblidheshin pėr tė festuar pėr Shqipėrinė, vetėm, shqiptarė nga Kosova qė gjatė kohės sė luftės kanė gjetur njė strehė, njė pushkė, njė gotė ujė e njė mbėshtetje tek vėllezėrit shqiptarė, Kosova do festonte e do buēiste nga festa.
Por
Edhe ata qytetarė po pushojnė, po i kėnaqen qetėsisė.
Nė fakt, ėshtė shumė e ēuditshme, e pakuptueshme. Nuk pajtohem me asnjė argument, me asnjė arsyetim, madje as me fajin jetim.
Tė gjithė ata kosovarė qė jetojnė, studiojnė e punojnė nė Shqipėri, u ndien tė turpėruar, u ndien tė vegjėl, memec pėrballė kėtij fakti.
Aq pak vlerė e rėndėsi paska pėr ne Shqipėria dhe arritjet e saj?
Tė paktėn falėnderues nuk u treguam dot pėr ato ēfarė bėri dhe po vazhdon tė bėjė ajo pėr Kosovėn?
Mė vie turp, tė pėrballem me kolegėt e punės kėtu nė Tiranė. Nuk kam argumente, nuk kam armė tė mbrohem, madje as armė tė ftohtė.
Sot, Kosova ime, mė vjen turp pėr ty.
Krijoni Kontakt