Imam el-Shatibiu, Allahu e mėshiroftė ka thėnė: "Ēuditem me gjendjen time. Kur isha nė Mekė, ose Horasan, apo nė vende tjera, shumica e tyre me tė cilėt jam takuar, qoftė tė njėjtit mendim me mua apo jo - tė gjithė mė ftonin tė pasoj atė qė ata flisnin dhe pėrfaqėsonin, qė ta pranoj me zemėr tregimin e tyre, dhe qė tė dėshmoj nė sinqeritetin e tyre.
Nėse e vėrtetoja tregimin e dikujt dhe dėshmoja sinqeritetin e fjalėve tė tyre - e qė kėtė e bėjnė shumica e njerėzve tė kohės sė sodit, nė kėtė rast isha i dashur, i mirė, simpatik - me njė fjalė, i tė njėjtit mendim (muvafik).
Nėse kritikoja nė ndonjė sjellje tė tij, apo ndonjė shkronjė tė folurit e tij, atėherė bėhesha person i padėshiruar, jo i dashur, i keq, me njė fjalė kundėrthėnės (muhalif).
Nėse thosha qė Kur'ani dhe Sunneti thonė tė kundėrtėn me atė qė ai flet ose vepron - mė quanin harixhi!?
Nėse citoja ndonjė hadith nga lėmi i teuhidit mė quanin - mushebbih!?
Nėse ishte nė pyetje fjala pėr ėndrrat, mė quanin - salimijj!?
Nėse ishte nė pyetje imani, mė quanin - murxhijj!?
Nėse ishte nė pyetje biseda pėr veprat, mė quanin - kaderijj!?
Nėse ishte nė pyetje fjala pėr njohuri tė zemrės (ma'rife), mė quanin kerramijj!?
Nėse ishte nė pyetje fjala pėr vlerat e Ebu Bekrit dhe Omerit, mė quanin - nasibijj!?
Nėse ishte nė pyetje fjala pėr vlerėn e Ehlul - Bejtit, mė quanin - rafidijj!?
Nėse them pėr njė ajet ose hadith ashtu si ėshtė ajeti dhe hadithi, mė quanin - dhahirijj!?
Nėse mundohem tė komentoj, mė quanin - batinijj!?
Nėse pėrgjigjem me te'vil, mė quanin - esh'arijj!?
Nėse e mohoj, mė quanin - mu'tezilijj!?
Nėse flas pėr disa sunnete, sikurse kiraeti, mė quajnė - shafijj!?
Nėse flas pėr duanė e kunutit, mė quajnė - hanefi!?
Nėse flas pėr Kur'anin, mė quajnė - hanbeli!?
Nėse preferoj mendimin e njė imami, mė akuzojnė pėr keqsjellje me imamė
Ē'ėshtė mė e keqe se kjo, kėso emėrtime dhe tė ngjashme mė japin atėherė kur lexojnė hadithe tė caktuara tė Pejgamberit, s.a.v.s. pranė meje, dhe nėse pajtohem me mendimin e njėrit, atėherė hasi nė armiqėsi tek tjetri, por nėse jam indiferent pėr shkak tė xhematit, frikėsohem se do ta hidhėroj Allahun, xh.sh. dhe nga Ai askush nuk mund tė mė mbrojė!
Andaj kam vendosur t'i pėrmbahem fuqishėm Kur'anit dhe Sunnetit, duke kėrkuar falje nga Allahu i Madhėrishėm, sepse Ai falė dhe ėshtė mėshirues!
islamgjakova.net
Pėrgatiti: Dr. Ali Illjazi , gjakove.
Krijoni Kontakt