Close
Faqja 5 prej 10 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 99
    Shqiperia eshte Evrope Maska e iliria e para
    Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Cunami ne Indonezi zgjati per disa minuta, kurse ne trojet tona 500 vjet.
    Postime
    4,907
    Kurrnje fe nuk e len njeriun te lire, e sic duket njeri te lire 100% nuk ka.
    Ne ket rast as vet Zoti nuk eshte i lire nese i duhet kontrolli mbi ne(nese?).
    Lumi ka ujin e paster ne burim

Kombi mbi te gjitha

heretic Crusoe Maska e darwin
    Anėtarėsuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    Citim Postuar mė parė nga SuiGeneris
    Po pra po, por ti e une nuk jemi gure qe na hedhin ne lume. Une e ti hidhemi vete ne lume. Nese Zoti e ka shkruar qe ti do hidhesh ne lume, kjo nuk do te thote qe Ai te detyroi ty te hidhesh, por qe Ai e di qe ti do hidhesh dhe gjithe ndodhite e tua te mepasshme. Rrethanat dhe pasojat jane te krijuara nga Zoti por zgjedhja eshte jotja. Njeriu e gjen veten ne rrethana te cilat jane jashte kontrollit te tij (dhe eshte i papergjegjshem per to). E kam thene qe njeriu nuk eshte absolutisht i lire, por ne keto rrethana atij i ofrohet mundesia per te zgjedhur. Zoti ka krijuar edhe lumin edhe bregun nga do hidhesh edhe trupin qe do hidhet edhe forcen terheqese qe do te te çoje ne lume edhe trurin qe do vendose te hidhet apo jo, por atij i ka dhene liri - vullnet te lire.
    SG, neqoftese ai e di zgjedhjen tende (te momentit dhe te ardhmes), a nuk te bie valle nder mend te pyesesh veten se c'kuptim ka qe ai ben kete lloj "shfaqje kukullash", kur ai di gjithcka qe ndodh dhe do te ndodhe? Atehere atij i intereson qe t'a coje shumicen ne "syrgjyn", apo jo? Neqoftese po, atehere edhe sikur te jepte shenjen me te vogel te ekzistences une do ta refuzoja besimin dhe adhurimin ne nje sadizem te tille.

Te krijosh per te denuar(!?) -- kjo thjesht eshte jo me pak se sadizem!

Mbase ti mund ta quash dhe dashuri kete lloj "plani" pershkrues, por une do te sugjeroja ta shihje per ate qe eshte ne rastin ne fjale (vazhdon gjithmone neni 1 - ai eshte!) dhe ta lije friken menjane nga ndikimi i kesaj zgjedhje.

gjeagjezat e Epikurit
    Prektora

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Ideja se fati yne eshte i shkruar, Zoti i cili di dhe ben gjithcka me ben te dyshoje ne lirine time. A jam une vertet i lire ne zgjedhjet e mia ne jete nese keto zgjedhje jane te parathena? (megjithese une nuk kam dijeni qe me pare)
    Kjo qe ke shtruar ti eshte ne vetvete nje teme e dyfishte: ne nje ane ti kerkon te diskutosh se si konceptohet liria ne raportin hyjni-njeri; nga ana tjeter ti kerkon te diskutosh perkufizimin e lirise ne nje kontekst te thjeshte njerezor.

Nuk ia vlen te diskutosh per piken e dyte pasi ne 80 postimet ne kete teme mund te hasesh ne 80 perkufizime te ndryshme mbi lirine nga 80 njerez qe ndajne nje natyre njerezore, por nuk kuptojne njesoj. Per piken e pare une do te thosha vetem dy gjera shkurt e qarte:

Ideja se gjithcka eshte e shkruar nga Zoti dhe ne nuk kemi gje ne dore mbi jeten tone eshte po aq djallezore sa ideja se djalli nuk ekziston. Ajo qe njeriu quan "fat" eshte vetem nje perplasje e natyres se ngritur hyjnore (Perendise) me natyren e rene njerozore (Demonike). Perendia mundohet ta afroje krijesen e tij njerezore me natyren e vete hyjnore, kurse djalli i ka vene synim vetes ndarjen me cdo kusht te njeriut nga Perendia. Dhe ne nje kendshtrim te tille shpirteror, njeriu jo vetem qe ka gjithe jeten e tij ne dore, por atij i duhet te beje nje lufte per mbijetese pikerisht per te gjetur natyren e vertete te tij, natyren hyjnore.

Ashtu si ai femija i vogel qe eshte i lire vetem ne krahet e prindit te tij dhe ne ngrohtesine e familjes se tij, ashtu edhe njeriu asnjehere nuk ka per te njohur lirine absolute per aq kohe sa ai do te jete i burgosur nga vargonjte e nje natyre njerezore te ciles ai nuk i perket.

Vete misioni i besimtarit eshte largimi nga natyra e rene njerezore dhe afrimi me natyren hyjnore. Dhe njeriu nuk eshte thjeshte nje rob i fatit te tij, perkundrazi cdo njeri ka aftesine e lindur hyjnore te fitoje me lufte dhe sakrifice lirine e tij, ribashkimin me natyren e tij te vertete hyjnore. Se sa pak njerez zgjedhin ta bejne kete gje ne jeten e tyre, ketu fillon edhe tragjedia e "fatit" njerezor.

Albo

Albo: "Ideja se gjithcka eshte e shkruar nga Zoti dhe ne nuk kemi gje ne dore mbi jeten tone eshte po aq djallezore sa ideja se djalli nuk ekziston."

Fete judaike jane djallezore?

Cfare dime?

Dime qe gjerat universale nuk mund te kapen nga shqisat e njeriut (shikimi, degjimi, shija, nuhatja, te prekurit) pasi ato jane ne gjendje te perceptojne vetem gjera te vecanta/vecuara.

Liria eshte ne qender te fabules biblike me Even dhe Adamin dhe simbolizohet teper qarte prej molles se ndaluar (pike!). Molla e ndaluar u la ne kopesht edhe pse u identifikua si molle e ndaluar. Ajo nuk u rrethua me gardh e as me mur. Iu la prane Adamit dhe ai thjesht u porosit qe ajo eshte molle qe nuk duhet keputur edhe pse ti ja ku e ke dhe mund ta kepusesh kur te duash.
    Sipas mendimit tim Adami e ka pasur te veshtire te kuptoje dallimin dhe relatat mes beses dhe dijes, ndaj e humbi lirine ne emer te lirise. Ndoshta molla e ndaluar u keput per te provuar se ai ishte i lire aq sa t'a humbiste lirine. Prej ketu del dhe pershkrimi i vetem i lirise: Njeriu eshte i lire t'a humbase lirine. Ndoshta ka vec nje menyre per t'a provuar. Ndoshta prova mund te behet vetem nje here.

Dime ama edhe qe kjo bote eshte e vjeter dhe e madhe boll per ne njerezit dhe ne emer te Zotit e fese njeriu i ka bere plot njeriut.
    • Mėndjen nė mėndje e zemrėn nė zemėr.

• Tė mirėn bėje e hidhe nė det,
      po s'e diti peshku e di Zoti vetė.

Anėtarėsuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    Ajo e molles nuk quhet liri. Njeriu u la i lire por me kushtin qe ne asnje menyre s'duhej t'i shkonte goja leng per ate mollen e kuqe (diturine!), dmth vertet i lire do te ishte ne rastin qe zoti do t'a therriste Adamin edhe pastaj me dy fjale "e di si eshte puna, o njeri? bej c'te duash ketu te kopshti se frutat behen prape.."

Nje emertim i sakte do te ishte: LIRI ME KUSHT (term mjaft i njohur "ketej poshte")
    Prektora

Liria me kusht eshte pjelle e njerezve qe nuk dallojne dot besen nga dija darwino. Injoranca eshte kulmi i lirise. Njeriu eshte i aq i lire sa te injoroje gjithcka, edhe vete faktin qe ai eshte injorant per vete. Po do te te rrefej cka ndodhi sot:

Pasi shkrova postimin e mesiperm po dremisja ca ketu ne karrike para kompjuterit. Edhe pashe nje ender te vogel. Pashe ne ender sikur ti darwin ishe banori i vetem i nje ishulli te vogel e ndermjet palmave, reres, peshqeve, detit, papagajve shumengjyresh e arrave te kokosit dikund aty ishte dhe nje xhepahne e madhe prej hekuri ngulur ne rere qe lexonte "bombe atomike". Ishte dhe nje buton i kuq aty qe shkruante "Plas" mes aleteve te tjera te xhepahnese prej llamarine. Edhe te vjen nje zhapik i vogel ty neper kembe nderkohe qe ti ishe duke u ngrohur nen rrezet e diellit per shtate pale qejfe duke degjuar papagajte dhe valet e detit.
    Edhe te thote zhapiku ty: I bukur ky ishuilli.
    - I bukur boll besa i ktheve ti.
    - Po keto ca jane?
    - Palma.
    - Te bukura qenkan.
    - Po ato maje palmave?
    - Arra kokosi... Po ajo atje e po kjo ketu dhe erdhi radha tek ajo gjeja e madhe prej llamarine ngulur pergjysme aty ne rere.
    - Po kjo ketu cfare eshte?
    - Bombe atomike ia ktheve ti.
    - E nga e di ti qe eshte bombe atomike?
    - Po i besoj asaj qe eshte shkruar ne te.
    - Po si u gjend kjo ketu ne ishull?
    - Do te kete dhe ajo historine e saj me siguri po une nuk e di. Thjesht ketu e kam gjetur e aty e kam lene.
    - Po c'ka eshte bomba atomike mor darwin?
    - Nuk e di mire por aty tek instruksjonet thote qe shperthen fort.
    - Po sikur te jete tallur dikush e te mos jete bombe atomike por thjesht nje shaka?
    - Nuk ma merr mendja. S'ka arsye ta vere dikush nje bombe atomike ne nje ishull te shkrete.
    - Po sikur ajo ne fakt te mos jete bombe atomike por nje kasaforte e madhe me kushedi c'gjera te vlefshme brenda, tere pasurite e botes ndoshta.
    - Mund te jete dhe kasaforte po, mund te jete edhe bombe ia prite ti zhapikut tashme i lekundur.
    - Po nga do e dish ti pa e shtypur ate butonin e kuq? Ndoshta ai hap kasaforten.
    - Po sikur te plase?
    T'a kthen zhapiku ty:
    Citim Postuar mė parė nga darwin
    "e di si eshte puna, o njeri? bej c'te duash ketu te kopshti se frutat behen prape.."
    Edhe ti afrove gishtin tek butoni po mua me doli gjumi pastaj e c'te shoh? Postimin tend me siper.
    • Mėndjen nė mėndje e zemrėn nė zemėr.

• Tė mirėn bėje e hidhe nė det,
      po s'e diti peshku e di Zoti vetė.

Anėtarėsuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    sokol.. ne fillim e lexova me indifernece, por pastaj u preka thelle nga ajo qe kishe shkruar me lart..

e keqja, per dreq, eshte se e ke cilesuar qe ishe ne enderr, se une direkt do te vija ti shikoja kartat e letrave tek ty..

- - - - - -

u ktheva dhe une ketej.. shiko, pa te keq.. a do vish ti te behesh Premti?
    Prektora

instinkt i vetembrojtjes!
    Anėtarėsuar
    24-05-2002
    Vendndodhja
    ne bahcen e shtepise time
    Postime
    351
    Shume nga diskutimet ketu ( nuk i kam lexuar te gjitha) nuk kishin te benin fare me temen. Pra tema eshte " A bie ndesh, ideja e Zotit me lirine?" dhe nuk ka te beje fare as me fete dhe as me zotin si koncept. Pra merret i mireqene koncepti ZOT ashtu si e ka secili ne koke dhe gjithashtu ne asnje menyre nuk duhet te ngaterrohet besimi me fete. Nuk jane aspak gjera te barabarta.
    Tani per temen. Une mendoj qe njeriu ne krahesim me hapesiren ku jeton ( perfshi ketu gjithesine), eshte teper teper i vogel dhe i kufizuar si qenie. Pra liria absolute nuk ekziston. Liria eshte e kushtezuar per njeriun. Liria ne kuptimin fizik eshte e kushtezuar nga pamundesite e tij fizike ( ai do qe te ndaloje uraganet, me nje te levizur te gishtit, por nuk eshte aspak i lire qe ta beje kete) dhe ajo ne kuptimin mendor nga ngushtesia e trurit dhe njohurive te tij ( ai nuk di aspak dhe nuk e gjen dot aspak me mend sa yje ka gjithesia dhe sa civilizime te tjera ekzistojne pervec tij).
    Mendimi im eshte qe besimi ne Zot nuk e kufizon lirine e njeriut perderisa Zoti kurre nuk detyron, ne asnje menyre. Njeriu eshte i lire te zgjedhe, ta besoje ate apo mos e besoje ate. Dhe njeriu zgjedh ate qe i pelqen te beje PRA ESHTE TERESISHT I LIRE. Lind pyetja, po nese ben zgjedhjen qe te besosh, valle a ndjehesh i kufizuar? JO. Une mendoj qe nuk ndjehesh i kufizuar, perderisa aty te shtyn vullneti i lire dhe ne cdo moment e ke ne dore te rrish apo te ikesh. Ata qe vertet besojne ne zot ndjehen shume me te lire, me te lumtur se sa ata qe nuk besojne. Flas gjithmone per ata qe vertet besojne dhe jo per ata vetem deshirojne te besojne ose qe kujtojne sikur besojne.
    Dikush neper postime kishte permendur "ndeshkimin" e zotit per ata qe nuk besonin. E cfare ka ndeshkimi? Cfare eshte ndeshkimi ne vetvete? Nje zgjedhje e lire! Ferri? Zjarret? Kamxhiket? Po mire, ka plot njerez qe keto gjera nuk i kane aspak ndeshkim por i shijojne ato. Ka njerez qe kamxhikojne veten dhe te tjeret per kenaqesi dhe ka njerez qe dhimbja i kalon ne ekstaze kenaqesie. Pra nuk eshte aspak nje ndeshkim por thjesht nje zgjedhje e lire. Ata ashtu jane ate duan.
    Sa per konceptin e Zotit qe ishte diskutuar shume ne kete teme, edhe pse kjo nuk eshte tema qe trajton kete problem dua te them vetem qe jo te gjitha gjerat qe nuk konceptohen dot dhe nuk mbyllen dot ne koncepte nuk ekzistojne! Njeriu ka aftesi teper teper te kufizuara per boten qe e rrethon. Do preferoja me mire ti besoja intuites dhe instiktit njerezor, sesa llogjikes njerezore, thjesht per aresyen sepse instikti dhe intuita jane shume shume me te lashta dhe me me pervoje se sa llogjika njerezore. Konceptet qe truri i njeriut perpiqet ti gjeje jane shume relative dhe te ndryshueshme ne kohe.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Lule Portokalli : 29-12-2005 mė 01:26
    Ji Vetvetja!

Te njejten gjuhe po shkruajme ne KVS? Patjeter qe Zoti eshte i gjithedijshem. Nuk kam shkruar ne ndonje vend qe Zoti nuk e njeh konceptin e kohes, por kam shkruar qe eshte jashte dimensionit KOHE, nuk eshte i kufizuar nga koha ( dhe nga asgje). Koha vepron mbi krijesat, jo mbi krijuesin. Nuk eshte e nevojshme te marresh as nga Kurani as nga Bibla perdorime te konceptit te kohez. Ato jane per t’u shpjeguar diēka njerezve.
    Ok, ti fole, tani dėgjojmė Kuranin:

29. Ai (All-llahu) ėshtė qė pėr juve krijoi gjithēka ka nė tokė, pastaj vullnetin e vet ia drejtoi qiellit dhe i bėri ata shtatė qiej. Ai ėshtė i Gjithėdijshmi pėr ēdo gjė.
    30. (Pėrkujto Muhammed) Kur Zoti yt u tha engjėjve: “Unė po krijoj (po pėrcaktoj) nė tokė njė zėvendės”! Ata thanė: “A do tė vėshė nė te atė qė bėnė ērregullime dhe qė derdh gjaqet, e ne tė madhėrojmė Ty me lavdėrimin Tėnd dhe plotėsisht tė adhurojmė”! Ai tha: “Unė di atė qė ju nuk dini”!
    31. E Ai (Zoti) ia mėsoi Ademit tė gjithė emrat (e sendeve) , pastaj ata ua prezentoi engjėjve dhe u tha: “Mė tregoni pėr emrat e kėtyre (sendeve tė emėrtuara), nėse jeni tė drejt (ēka mendoni)?”
    32. (Engjėjt) Thanė: “Ti je i pa tė meta, ne kemi dije tjetėr pėrveē atė qė na mėsove Ti. Vėrtetė, Ti je i gjithdijshėmi, i urti!”
    33. (Zoti) Tha: “O Adem, njoftoj ata (engjėjt) me emrat e atyre (sendeve)!” E kur u rrėfeu atyre pėr emrat e tyre, (Zoti) tha: “A nuk u kam thėnė juve se Unė, mė sė miri e di fshehtėsinė e qiejve e tė tokės dhe mė sė miri e di atė, qė ju e publikoni dhe atė qė e mbani fshehtė. ”

Pėrveē kohėve tė mėsipėrme, ėshtė e testueshme dhe konstante e logjikės dhe realitetit se ēdo veprim i kryer, kryhet nė kohė. Koncepti i veprimit nuk ekziston dot pa konceptin e kohės.

Gjithashtu Kurani, si mė lart, tregon qartė se "zoti" i Kuranit (dhe i Biblės) vepron (nė kohė). Pra cili ėshtė pėrkufizimi i "zotit" tėnd personal... ?

Zoti e di, por nuk te ka detyruar per asgje. Me thuaj pak si kuzhtezon dija e tij veprimin tone. Ti supozon qe dija kushtezon. Le te themi qe Zoti e di nese ti do t’i pergjigjesh ketij mesazhi ose jo. Ai e ka shkruar qe ti….. Se ēfare do besh ti eshte e paracaktuar. Me thuaj tani si e pengon kjo vullnetin tend te lire per t’iu pergjigjur ose jo.
    D.m.th. as analogjia me gurin (analogjia, thjeshtimi i fundit i analizės logjike), nuk bėri efekt?

SuiGeneris, kur paracaktohet se ēfarė do tė bėj unė, se ēfarė do tė ndiej unė, se si do tė mendoj unė, se kur do tė notoj, etj., etj. pavarėsisht nėse e di unė apo jo, ndodh pikėrisht ajo qė thotė fjala: PARA-CAKTIM! Nuk ka tė bėjė kėtu dija ime. Nėse unė nesėr do tė vras njė person dhe pasnesėr do tė pėrdhunoj njė tjetėr dha pasipasnesėr do tė dhuroj bamirėsi pėr Nigerinė, kėto janė tė para-caktuara! Kėtė thotė pėrkufizimi i "zotit" semit.

E keqja ėshtė se po ngatėrroni zbėrthimin logjik me pėlqimin e pėrfundimit qė del. Ju pėlqen apo s'ju pėlqen juve ky "zot" e kjo fe, ky ėshtė problem me veten tuaj. As nuk ka tė bėjė me KVS-nė as me ju por me fenė dhe logjikėn. Siē thotė dhe Albo me proscriptor-in:

Citim Postuar mė parė nga proscriptor
    Citim Postuar mė parė nga Albo
    Ideja se gjithcka eshte e shkruar nga Zoti dhe ne nuk kemi gje ne dore mbi jeten tone eshte po aq djallezore sa ideja se djalli nuk ekziston.
    Fete judaike jane djallezore?
    Fetė semite janė ato qė japin kėtė pėrkufizim tė "zotit", nuk jam unė. Kjo s'ėshtė ēėshtje pėlqimi dhe zgjedhjeje pėr ju. Megjithatė nuk ka pse tė mėrziteni sepse "zoti" semit, ėshtė abstraksion vetėkundėrshtues, pra nuk ekziston as si koncept. Ndaj dhe absurditete tė tilla tė brendshme janė normale kėtu. Kjo ėshtė vetė natyra e irracionales.

Je ne nje ndarje rrugesh, dhe te duhet te shkosh majtas ose djathtas. Une po te them qe Zoti e ka shkruar se ē’drejtim do marrresh. Ne ē’menyre te detyron kjo ty te marresh X drejtim? Zoti ka shkruar drejtimin qe ti do marresh jo sepse ai do te te detyroje ty ta marresh ate drejtim por sepse ai eshte siper kohes dhe e di se ēfare drejtimi do marresh. (Si ka mundesi qe nuk po kuptohemi me kete pike?)
    Kuptoj ē'do tė thuash, por ajo qė, si mė lart sqaruar, nuk pėlqeni tė pranoni, ėshtė se ēdo gjė bie mbi "shpatullat" e "zotit". Ėshtė "ai" qė e "krijon" njeriun (etj) duke paraditur se ē'do tė ndodhė me tė. Rrjedhim logjik, ēdo gjė qė ndodh kudo kurdo ėshtė pėrgjegjėsi e... "krijuesit".

Po pra po, por ti e une nuk jemi gure qe na hedhin ne lume. Une e ti hidhemi vete ne lume. Nese Zoti e ka shkruar qe ti do hidhesh ne lume, kjo nuk do te thote qe Ai te detyroi ty te hidhesh, por qe Ai e di qe ti do hidhesh dhe gjithe ndodhite e tua te mepasshme.
    Pikėrisht e kundėrta. Pra, "zoti" duke paraditur se njeriu do tė bėjė ato qė do tė bėjė, gjithsesi e "krijon" atė ashtu siē e krijon pėr tė bėrė ato qė do tė bėjė.

Dhe unė duke ditur qė guri do tė bjerė nė lumė po ta hedh drejt lumit qė tė bjerė nė lumė, gjithsesi e hedh atė drejt lumit.
    - Ku do tė bjerė guri?
    - Kush e hodhi gurin?
    - Kush ėshtė pėrgjegjėsi?
    - Liria e gurit?

Rrjedhojė logjike: Feja semite del "djallėzore". Por sėrish fjalia del pa kuptim. Ē'ėshtė djalli? Njėsi absurde nė fjali. Fjalia infektohet. Rreth absurd.

Citim Postuar mė parė nga Sokoli
    Dime qe gjerat universale nuk mund te kapen nga shqisat e njeriut (shikimi, degjimi, shija, nuhatja, te prekurit) pasi ato jane ne gjendje te perceptojne vetem gjera te vecanta/vecuara.
    Gjėrat universale? Nga e di?

Citim Postuar mė parė nga Sokoli
    Liria eshte ne qender te fabules biblike me Even dhe Adamin dhe simbolizohet teper qarte prej molles se ndaluar (pike!). Molla e ndaluar u la ne kopesht edhe pse u identifikua si molle e ndaluar. Ajo nuk u rrethua me gardh e as me mur. Iu la prane Adamit dhe ai thjesht u porosit qe ajo eshte molle qe nuk duhet keputur edhe pse ti ja ku e ke dhe mund ta kepusesh kur te duash.
    Dhe "zoti" i krijoi "Adamin" dhe "Evėn" duke e ditur qė ata do ta kafshonin mollėn, apo jo?

Kur unė krijoj njė bombė atomike me qėllim qė ta hedh nė Hiroshimė, pra, duke paraditur qė bomba atomike do tė marrė aq njerėz me vete sa do tė marrė, cili e ka pėrgjegjėsinė bomba apo unė?

Citim Postuar mė parė nga Lule Portokalli
    Shume nga diskutimet ketu ( nuk i kam lexuar te gjitha) nuk kishin te benin fare me temen. Pra tema eshte " A bie ndesh, ideja e Zotit me lirine?" dhe nuk ka te beje fare as me fete dhe as me zotin si koncept. Pra merret i mireqene koncepti ZOT ashtu si e ka secili ne koke dhe gjithashtu ne asnje menyre nuk duhet te ngaterrohet besimi me fete. Nuk jane aspak gjera te barabarta.
    Meqėnėse jam unė ai qė e solli ēėshtjen e (mos)konceptit tė "zotit" nė temė, mė pėrket tė tė pėrgjigjem kėtu.

Ti thua tė merret i mirėqenė koncepti "zot" siē e ka gjithsecili nė kokė. Por ēėshtja del tek fakti se unė nuk kam koncept tė "zotit" nė kokė! Njė pėrkufizim kam kėrkuar nė temėn e posaēme tek forumi i ateistėve dhe i agnosticistėve, meqėnėse vetėm aty lejohen tema ndėr besimtarė e mosbesimtarė dhe deri tani nuk ka dalė ndonjė koncept, kam dėgjuar vetėm absurde.

Pėrmasa e kėtij keqkuptimi qė mbahet pėr koncept ėshtė akoma mė e madhe dhe jashtė forumit. Unė vetė vazhdoj tė pyes sepse askush deri mė sot nuk mė ka sqaruar pėr ēka nėnkupton ai me termin "zot" megjithėse disa e pėrdorin pa fre. Gjithnjė pėrpjekjekt pėrfundojnė nė absurde. (Pėrjashtoj kėtu zotat paganė para-semitė, kryesisht tradicionalė, tė popujve europianė, qė ishin personifikime tė vetive dhe objekteve nė natyrė, sipas mendėsive tė ēdo kombi, e pėr pasojė koncepte tė mirėfillta.)

Problemi del se kur flitet pėr "zotin", flitet pėr njėfarė pėshtjellimi irracional qė haset nė librat e feve semite; Dhe duke qenė se nuk po gjej konceptin, vazhdoj tė pyes. Nga pamundėsia shpjeguese, qė tė gjithė habiten qė e hasin kur duan tė mė pėrgjigjen, ka rezultuar qė shumica nuk kanė fare koncept tė kėtij "zoti". Ata qė pėrgjigjen mė japin pėrfundimisht njė absurde dhe jo koncept. Megjithatė dhe kėtu e mora si tė mirėqenė kėtė absurde dhe vazhdova diskutimin.

Normalisht qė ėshtė e mundur tė bėhet ndėrlidhje mes absurdes tė marrė si njėsi dhe njėsive tė tjera logjike nė fjali. Thjesht, si gjithnjė, pėr shkak tė absurdes na dalin dhe pėrfundimet absurde. Jo mė kot, pasi absurdja paraqet njė farė shkalle tė lartė infektimi, ndaj dhe njerėzimi ka zgjedhur ta spitalizojė.

Sa per konceptin e Zotit qe ishte diskutuar shume ne kete teme, edhe pse kjo nuk eshte tema qe trajton kete problem dua te them vetem qe jo te gjitha gjerat qe nuk konceptohen dot dhe nuk mbyllen dot ne koncepte nuk ekzistojne! Njeriu ka aftesi teper teper te kufizuara per boten qe e rrethon. Do preferoja me mire ti besoja intuites dhe instiktit njerezor, sesa llogjikes njerezore, thjesht per aresyen sepse instikti dhe intuita jane shume shume me te lashta dhe me me pervoje se sa llogjika njerezore. Konceptet qe truri i njeriut perpiqet ti gjeje jane shume relative dhe te ndryshueshme ne kohe.
    Jo ēdo gjė merr pėrkufizim tė hollėsishėm (mė tepėr kėtu), por ēdo gjė ngrihet nė shkallė koncepti, siē kemi p.sh. konceptin e kohės, ecjes, fjalimit, trekėndėshit. Koncepti ėshtė njėsi e logjikės. Nė rastin e "zotit" s'kemi sė paku as koncept. Pra unė e pėrdor fjalėn "zot", kur flas me ata qė pohojnė se kanė "koncept" tė "zotit" (semit), tė marrė si njė njėsi shprehimore absurde, pra, pa kuptim.

Pas tėrė kėtij lakimi tė konceptit mė falni pėr zgjatjen dhe pėrshėndetje!

11. Anetarėt mė poshtė kanė falenderuar KVS pėr postimin:

kęrlighed (25-06-2014)

Faqja 5 prej 10 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. KOSOVE-1981 - Rrofte Republika Socialiste e Kosoves
    Nga DYDRINAS nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 46
    Postimi i Fundit: 07-07-2018, 11:21
  2. Fatmir Limaj
    Nga ARIANI_TB nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 295
    Postimi i Fundit: 07-02-2015, 16:09
  3. Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-01-2009, 02:19
  4. Publikohet raporti vjetor mbi lirinė fetare nė botė
    Nga Albo nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 28
    Postimi i Fundit: 02-03-2007, 06:14
  5. Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 04-08-2006, 16:53

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •