selam, në vazhdime do të paraqes përgjigjet e Imam Ali Naki Muhammed't a.s., ndaj pyetjeve të Jahja ibn. Eksemit, shkëputur nga libri "Tuhef-ul Ukul" Dhuratë Mendjeve.
PËRGJIGJET E IMAM ALI NAKIUT (A.S.) NDAJ PYETJEVE
TË JAHJA B. EKSEMIT
Rrëfen Musa ibni Muhamedi ibni Riza (vëllai i Imam Ali Nakiut a.s.): “U takova me Jahja ibn Eksemin në Dar’ul Amme dhe më parashtroi disa pyetje. Pastaj, shkova te vëllai im për të kërkuar përgjigjet në ato pyetje. Këshillat e tij patën ndikuar në mua që të tregoj bindje ndaj tij dhe të jem më mendjemprehtë ndaj tij. I thashë Imamit: “Shpirti im u bëftë kurban për ty. Ibni Eksemi kërkoi prej meje disa përgjigje në formën e shkruar”. Duke buzëqeshur, Imami tha: “A je përgjigjur në ato pyetje? Unë i thashë: “Jo, nuk i di përgjigjet”. Atëherë, tha: “Cilat janë pyetjet?”. Unë fillova t’i lexoj një nga një pyetjet.
1- “Ai i cili kishte dijeni nga Libri tha: “Unë po ta sjell (fronin e Belkises) para se t’i hapësh e t’i mbyllësh sytë” (Neml, 40). Athua, Profeti i Allahut kishte nevojë për diturinë e Asifit (veziri i Hz Sylejmanit)?
2- “Dhe ai të dy prindërit e vet i mori lart në fron dhe ata iu përulën (sexhde) atij” (Jusuf, 100). Si mund t’i bëjnë sexhde Jusufit (a.s.), Jakubi dhe fëmijët e tij, duke qenë vetë Profet?
3- “Nëse je në dyshim për këtë që të zbritëm ty, atëherë pyeti ata që e lexojnë librin para teje” (Junus, 94). Kujt i drejtohet Allahu në këtë ajet? Nëse i drejtohet Pejgamberit, atëherë a ishte në dyshim Pejgamberi? Nëse ka qenë ndonjë tjetër, atëherë kujt i është shpallur ky ajet?
4- “Sikur të gjitha drutë në tokë të jenë lapsa dhe sikur detit t'i shtohen edhe shtatë dete (e të jenë me ngjyrë), nuk do të mbaronin fjalët e Allahut” (Lukman, 27). Cilat janë këto dete që përmenden në këtë ajet dhe ku gjenden?
5- Në lidhje me xhenetin, ajeti i Kuranit thotë: “Aty do të kenë çfarë t'u dëshirojë shpirti dhe t'u kënaqet syri” (Zuhruf, 71). Shpirti i Ademit dëshiroi grurin dhe e hëngri. Atëherë, pse u dënua?
6- “Ose i bën çift edhe meshkuj edhe femra” (Shura, 50). Si është e mundur që Allahu t’i martojë robërit me meshkujt, ndërsa të ndëshkojë popullin që e bën këtë?
7- Si është e mundur që në disa procese gjyqësore të pranohet dëshmia e vetëm një femre? Ndërsa, Allahu ka thënë: “Këtë do ta dëshmojnë dy dëshmitarë të drejtë nga mesi juaj” (Talak, 2)
8- Në lidhje me caktimin e gjinisë së disa personave, të cilëve nuk u dihet me siguri gjinia, Hz Aliu (a.s.) ka thënë: “Shikoni se prej cilit kanal e bën urinën dhe sipas asaj do të marrin pjesë të trashëgimisë familjare”. Athua kush duhet të shikojë gjatë kryerjes së urinës, sepse, nëse shikon mashkulli, mund të ndodhë që personi të jetë femër; nëse shikon femra, mund të ndodhë që personi të jetë mashkull. Të dyja këto raste nuk janë të lejuara dhe në anën tjetër nuk pranohet as deklarimi i vetëm atij personi, të cilit nuk i dihet gjinia.
9- Një pronar i dhenve afrohet te bariu, të cilit ia ka besuar dhentë, dhe në atë moment vëren se bariu gjendet në marrëdhënie seksuale me njërën prej deleve të tij. Kur e vëren këtë bariu, largohet në një skaj dhe ajo dele shkon e përzihet me delet tjera. Si duhet ta therim këtë dele? A është hallall apo haram mishi i saj?
10- Pse Kurani lexohet me zë gjatë namazit të sabahut, kur namazi i sabahut është prej namazeve të ditës, ndërsa me zë lexohen vetëm namazet e natës?
11- Hz Aliu (a.s.) i tha Ibn Xhurmuzit: “Përgëzojeni vrasësin e Ibni Safijes (vrasësin e Zubejrit) me zjarr”. Pse nuk e mbyti Hz Aliu (a.s.) atë vrasës, mbasi që ai ishte Imam?
12- Pse në luftën e Sifinit Hz Aliu (a.s.) dha urdhër që të vriten ushtarët e armikut që sulmojnë, që arratisen dhe që plagosen, ndërsa, në luftën e Xhemelit nuk dha urdhër që të vriten ata që arratisen dhe që janë të plagosur, dhe tha: “Ata që shkojnë në shtëpi dhe e braktisin armën në tokë, janë të sigurt”. Pse Hz Aliu (a.s.) veproi në këtë mënyrë? Nëse gjykimi i parë është i drejtë, atëherë i dyti është i gabuar.
13- A zbatohet dënimi ndaj një mashkulli që ka pranuar se ka pasur marrëdhënie seksuale me një mashkull tjetër (homoseksualizëm), apo nuk zbatohet?
vazhdon
Krijoni Kontakt