Shqipëria ka marrë ftesën zyrtare për anëtarësimin në NATO, dokument i cili ka mbërritur në adresë të shefit të diplomacisë shqiptare, Lulzim Basha, nga ana e sekretarit të përgjithshëm të Aleancës Veri-Atlantike, Jaap de Hoop Scheffer.
“Jam i lumtur t’Ju informoj se të gjitha Palët në Traktatin e Atlantikut të Veriut kanë notifikuar pranë Qeverisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës ratifikimin e Protokolleve të Aderimit të Republikës së Shqipërisë dhe të Republikës së Kroacisë në Traktatin e Atlantikut të Veriut, nënshkruar në Bruksel më 9 korrik 2008. Rrjedhimisht, Protokollet kanë hyrë në fuqi”, thuhet në fillim të ftesës, të cilën sekretari i përgjithshëm Scheffer ia ka dërguar ministrit Basha.
“Në emër të gjitha Palëve, jam veçanërisht i nderuar ti komunikoj Qeverisë së Republikës së Shqipërisë ftesën për të aderuar në Traktatin e Atlantikut të Veriut”.
“Në përputhje me nenin 10 të Traktatit të Atlantikut të Veriut, Republika e Shqipërisë do të bëhet Palë në këtë Traktat ditën e depozitimit të instrumentit të saj të aderimit pranë Qeverisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës”, thuhet në ftesën e sekretarit Scheffer, i cili po ashtu ka shprehur kënaqësinë e tij personale dhe të të gjithë anëtarëve të tjerë për anëtarësimin e Shqipërisë në NATO.
Pas letrës së sekretarit Scheffer, Ministria e Punëve të Jashtme të Shqipërisë njoftoi se Basha ka udhëzuar ambasadorin e jashtëzakonshëm dhe fuqiplotë të Republikës së Shqipërisë në Washington, të depozitojë instrumentin e ratifikimit të Aderimit te Shqipërisë në Traktatin e Atlantikut të Veriut në Departamentin amerikan të Shtetit.
Depozitimi i instrumenteve të ratifikimit do të kryhet më 1 prill 2009, në një ceremoni të përbashkët të ambasadorëve shqiptar dhe kroat në Washington.
Shqipëria dhe Kroacia u ftuan për të aderuar në NATO në Samitin e një viti më parë në Bukuresht. Protokollet e anëtarësimit u nënshkruan nga ambasadorët e vendeve anëtare të NATO-s në korrik të vitit 2008 dhe në një kohë rekord në historinë e Aleancës ato u ratifikuan nga parlamentet e 26 vendeve anëtare të saj, çka bëri të mundur ftesën zyrtare të anëtarësimit të Shqipërisë dhe Kroacisë në NATO.
Krijoni Kontakt