Close
Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 45
    el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga fisniku-student Lexo Postimin
    O dashamire Kurani nuk eshte Atllas Gjeografik apo Kushtetute e Kines apo e Kubes qe merret me Interesat e vetem nje Kombi ,Kurani eshte per gjithe Njerzimin ,dhe tash ti me kete pyetjen banale qe bene ne lidhje me ngjyrat Kuq e zi ,po te ishte nje ajet kuranor qe do permendte keto ngjyra ateher te gjithe muslimanet do ta kenin kete model ngjyrash.

Po ti shikoje Kushtetuten Tende te Kosoves ,se si i ka permbysur te gjitha pikat dhe vlerat Fundamentale te nje Kombi ,siq jan : Flamuri,Hymni,Simbolet Shtetrore,Festat Kombetare etj..

Martesa e Dylberave ..

A e di ti qe ne Kushtetuten e Kosoves emri Shqiptar nuk permendet askund ,ndersa emri Serb po!!!

Nuk e di qka quan dhe Konsideron ti Vlera dhe Identitet Kombetare ,jam kurioz te di ???

Mandej keto Llogot Masonike te Institucioneve te kosoves ,ty fare nuk te shifen ne sy>>>
    Nuk thash qe Kurani eshte atlas gjeografik. Ti the se Kurani eshte i paperputhshem me Kushtetuten e Kosoves, per shkak se (sic vleresove ti) Kushtetuta qenka jokombtare. Une te pyeta, se ne cilin aspekt qenka Kurani me kombetar sesa Kushtetuta. Dhe pergjegja eshte kjo ne te kuqe. Pra e pranon se Kurani nuk ka lidhje me kombtarizem. Si rrjedhoje duhet te thuhet se Islami nuk ka lidhje me kombtarizem. Me duket arrita te sqartesoj per lexuesin se nje musliman i cili i nenshtrohet Kuranit assesi nuk mund te refuzoj Kushtetuten e Kosoves me arsyetimin se kjo nuk qenka kombtare. Sepse edhe vet Kurani nuk qenka kombtar ne ate aspekt sic e kerkojme. Nese nuk gaboj une kemi plot pohime te muslimaneve ne forum, te cilat Islamin e shohin si nje religjion qe mbron interesat e kombit shqiptar. Por ky eshte edhe nje kapitull ne romanin e gjate te rrenave ne emer te Allahut.

Ta rikujtoj: Une te pyes perse mendon se Kurani ka perparesi ndaj Kushtetutave? Nuk te pyes se cka kane te keqe kushtetutat! Prandaj nuk mund te pergjegjesh se Kushtetuta paska permbysur simbolet kombetare, flamurin, e tjera. SEPSE AS KURANI NUK T'I KA OFRUAR KETO GJERA, sic pohove edhe vet me larte!

Keshtu qe nuk do te mirrem me shpjegime se cilat besoj se jane arsyet perse Kushtetuta e Kosoves ne ato pikat e cekura nga ti eshte si eshte. PRES ARGUMENTE QE I KA KURANI, POR NUK I KANE KUSHTETUTAT SHQIPTARE!

Une nuk fola per vlera kombtare, per ate nuk kam arsye te i definoj. Ti the se Kushtetutat jane per te u refuzuar ne krahasim me Kuranin per shkak se keto qenkan jokombtare. Une vleresova ne drejtim kontrar. Tani ti e ke radhen te tregosh cka mendon kur flet per vlera kombtare, dhe PARA SE GJITHASH cilat nga ato gjera qe ti i quan vlera kombtare i gjen ne Kuran kurse jo ne Kushtetute.

Persa i perket heksagramit ne emblemen e SHPK-se, mendimi im eshte ky:

E para: Heksagrami deshmon masonizmin e Kushtetutes Kosovare poaq sa deshmon se Allahu eshte femer. Ndoshta ta nxjerri ne kete menyre gjumin qe nuk te le te shohesh mungesen e argumenteve tua per pohimin tend mbi masonizmin e Kushtetutes.

E dyta: Si musliman shqiptar nuk ke asnje te drejte te protestosh kunder sipermarrjes te simboleve te fese hebreje. Sepse nuk mund te thuash asnje argument kunder nje praktike te tille, me te cilin nuk do te refuzosh njekohesisht Islamin. Pra ne cdo argument qe do te thuash ti, llogarit si pergjegje time kete: "Ani cka, edhe simbolet islame nuk jane shqiptare. Nese kemi marrur ato islame, mund t'i marrim lirisht edhe ato hebreje." Edhe ty te mbyllet goja. Nuk ka asnje parim ne kulturen shqiptare, e cila thote se ben te prostitutohesh vetem me kulturen arabe, ndersa jo me ato tjerat boterore.

*

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Kodi Penal i cilit do Shtet sot ne Bote eshte Masonik
    Nuk eshte e vertete. Kete mund te pohoj vetem nje njeri i cili ben cmos per Allahun. Si shkijet per ortodoksine.

Aq shume eshte humanizuar Kodi Penal ne Gjithe legjislacionet Boterore sa qe te shkosh ne Burg eshte bere njejt sikur te shkosh neper Kafene dhe Qerdhe Pleqesh apo insitutucione kujdestarie qe merren me qeshtje BodyBuildingu.
    Nuk eshte e vertete. Kodet penale boterore parashohin nder tjerash edhe denim me vdekje. P.sh. Amerika, Kuba, e tjera. Per te mos u thelluar me shume, kjo deshmon qe ti genjen ne emer te Kuranit. Per mua nuk ka forme te mosbesimit me te thelle sesa te genjesh ne emer te nje libri fetar.

Jo qe e miratoj denimin me vdekje, sepse ne kete menyre nuk do te dallohesha nga Muhamedi apo ndonje musliman tradicional. Por dua te them se kodet penale ne vendet perendimore sot jane ne perputhshemeri me njohurite aktuale te shkencave shoqerore. Njohuri, per te cilat Kurani i ngurte nuk le vend. Ketu eshte problemi yt. Ta ka ndaluar arabi te shikosh pertej hundes tende, dhe ti ben cmos per te praptuar te gjitha arriturat shkencore te botes perendimore. Nje taliban ne miniatur.

Thjesht Burgjet Sot jan bere Insitutucione FitimPrurese ,qe merren me Strategji Ekonomike se si te perfitohet nga te Burgosurit . "Sot per te Pasurit dhe V.I.P nuk eshte Burgu "
    keta persona burgun e paguajn sa qel dhe mbyll syte dhe dalin te pafajshem ,thuajse si nje Leter e Bardhe e pashkruar.
    Genjeshter ne emer te Kuranit. Ose trego argumentet. Sepse perndryshe edhe une mund te vleresoj thjesht se Muhamedi ka ngrene mishin e derrit. Me keso komunikimesh nuk shkojme askund. S'kla vleresim pa deshmi, pa argumente, shembuj, fakte.

Deri ne 99% te burgosurve nuk punojne ne firmat brenda burgut. Ata te burgosur qe punojne, punojne sepse e kane deshire te flakte te punojne, ne vend se te rrijne tere diten mbyllur ne dhome. Une kam pervoje personale me burgje ne Gjermani. Te gjitha ato prodhime, qe behen prej te burgosurve, jane te dedikuara si donacione. P.sh. figura zdrukthi qe prodhohen ne burg, u dergohen femijeve ne Afrike.

Te gjitha vleresimet tua qe nuk i pergjegj eksplicit i shoh si genjeshtra ne emer te Kuranit.

*

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Kur ka hanger Llaf Gajkovari qe te haj Tashi mėr..

O gjakovar Kuptoje kete :

"Para Allahut dhe Kuranit nuk ka kombe, Raca,Flamuj ,Por ka Krijesa" . Tash Krijesat mund te identifikohen me diqka ne jete ndermjet tyre ,si me flamur ,me emra,Kombe,Popuj ,Shtete etj ,por kjo nuk i hyn ne pune Kuranit. Merre kete si perfundimtare dhe mos be pyetje ne lidhje me kete,d.m.th Bac U kry

Tani tjetra qe thua se eshte e njejte sikur te merret nje simbol Islam ashtu eshte edhe ai masonik...

Kjo analogji bie posht per faktin se kemi te bejm me nje Popull Musliman ne Kosove dhe Jo Hebrej qe te perputheshim me ta disi.

Ta rikujtoj: Une te pyes perse mendon se Kurani ka perparesi ndaj Kushtetutave? Nuk te pyes se cka kane te keqe kushtetutat! Prandaj nuk mund te pergjegjesh se Kushtetuta paska permbysur simbolet kombetare, flamurin, e tjera. SEPSE AS KURANI NUK T'I KA OFRUAR KETO GJERA, sic pohove edhe vet me larte!
    Diqka nuk ke te kjart dhe kjo eshte: Kurani nuk eshte vetem Kushtetutė d.m.th nuk karakterizohet vetem me kete cilesi. Sot ne shetet Islame Sheriati eshte Kushtetuta dhe jo Kurani. Tash nese shofim se cilat jan Burimet e Sheriatit ateher zbulojm se jan keto : Kurani,Hadithi ,Kijas dhe ixhma. D.m.th Kurani eshte nje AKT hyjnore i cili ne menyre te pergjithshme i rregullon gjerat ,ndersa Hadithi dhe Burimet tjera ne menyre te posaqme dhe te veqant i rregullojn gjerat (siq jan Nenet ,ligjet dhe aketet Nenligjore).

Me e rendesishme eshte qe Kurani te Pershtatet me Mentalitetin e nje Populli dhe jo me Kushtetuten e atij Populli ,qe ne shumicen e rasteve nuk paraqet vulnetshmerin e atij populli. D.m.th ajo qfar eshte e rendesishme eshte se Populli e perqafon Kuranin ,Pavrasisht nje pjese e cila nuk mund ta akceptoj Kuranin,qe prej tyre je edhe ti.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga fisniku-student : 12-04-2009 mė 05:48
    "Idea ėshtė Kėshilltari mė i mirė i Veprės"

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Kur ka hanger Llaf Gajkovari qe te haj Tashi mėr..
    Mos ma trullo shume tash me keto "vicat" qe i bejne ata katunaret pasi qe e kane shitur kosin e qumeshtin ne Gjakove. Se sikur te mos kisha treguar vet se jam gjakovar, atehere si e kishe personalizuar temen?

O gjakovar Kuptoje kete :

"Para Allahut dhe Kuranit nuk ka kombe, Raca,Flamuj ,Por ka Krijesa" . Tash Krijesat mund te identifikohen me diqka ne jete ndermjet tyre ,si me flamur ,me emra,Kombe,Popuj ,Shtete etj ,por kjo nuk i hyn ne pune Kuranit. Merre kete si perfundimtare dhe mos be pyetje ne lidhje me kete,d.m.th Bac U kry

Tani tjetra qe thua se eshte e njejte sikur te merret nje simbol Islam ashtu eshte edhe ai masonik...

Kjo analogji bie posht per faktin se kemi te bejm me nje Popull Musliman ne Kosove dhe Jo Hebrej qe te perputheshim me ta disi.
    Nuk bie poshte hic. Sepse cka nuk jemi, mund te behemi. Sepse cka nuk ishim, u beme. Nuk ishim muslimane, por u beme. Cilin argument e ke, i cili ndalon hebrejizimin apo serbizimin apo pederizimin e Kosoves, i cili nuk refuzon njekohesisht edhe islamizimin e Kosoves? Asnje nuk njoh. Asnje nuk njeh as ti.

Diqka nuk ke te kjart dhe kjo eshte: Kurani nuk eshte vetem Kushtetutė d.m.th nuk karakterizohet vetem me kete cilesi. Sot ne shetet Islame Sheriati eshte Kushtetuta dhe jo Kurani. Tash nese shofim se cilat jan Burimet e Sheriatit ateher zbulojm se jan keto : Kurani,Hadithi ,Kijas dhe ixhma. D.m.th Kurani eshte nje AKT hyjnore i cili ne menyre te pergjithshme i rregullon gjerat ,ndersa Hadithi dhe Burimet tjera ne menyre te posaqme dhe te veqant i rregullojn gjerat (siq jan Nenet ,ligjet dhe aketet Nenligjore).

Me e rendesishme eshte qe Kurani te Pershtatet me Mentalitetin e nje Populli dhe jo me Kushtetuten e atij Populli ,qe ne shumicen e rasteve nuk paraqet vulnetshmerin e atij populli. D.m.th ajo qfar eshte e rendesishme eshte se Populli e perqafon Kuranin ,Pavrasisht nje pjese e cila nuk mund ta akceptoj Kuranin,qe prej tyre je edhe ti.
    Nuk eshte e rendesishme se si cka shihet Kurani nga ti. I rendesishem eshte per mua argumenti, me te cilin ti e deklaron Kushtetuten si te pavlefshme pran Kuranit. Mos e turbullo temen. As per hater/urdher te Allahut jo. Sjell argumente qe i ka Kurani, e qe nuk i ka Kushtetuta.

*

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Chio ChipsPra e pranon se Kurani nuk ka lidhje me kombtarizem. Si rrjedhoje duhet te thuhet se Islami nuk ka lidhje me kombtarizem. Me duket arrita te sqartesoj per lexuesin se nje musliman i cili i nenshtrohet Kuranit assesi nuk mund te refuzoj Kushtetuten e Kosoves me arsyetimin se kjo nuk qenka kombtare. Sepse edhe vet Kurani nuk qenka kombtar ne ate aspekt sic e kerkojme. Nese nuk gaboj une kemi plot pohime te muslimaneve ne forum, te cilat Islamin e shohin si nje religjion qe mbron interesat e kombit shqiptar. Por ky eshte edhe nje kapitull ne romanin e gjate te rrenave ne emer te Allahut.
    Mashallah Mashallah ,Kjo Klas jeton gjatė

Para se te ti hyj kesaj pjese ,nese ke mundesi lexoj keto dy gjera: 1. Kur te besh pyetje ,per te mos me humbur kohe ,rraloj pak pyetjet ,sepse zakonisht deshiroj te zgjerohem ne pergjigje ,dhe nese ti me bene nje 10 pyetje brenda nje postimi ,ateher une per tu pergjigjur si duhet me duhet ta shkruaj nje liber voluminoz,sepse vete qeshtja eshte asi soji qe don prerje te hollė ,dhe pasi qe ti po vazhdon me keto pyetje te shpeshta ,une po mundohem qe shkurtimisht dhe besom qe edhe ne Karrike nuk po ulem,por zakonisht ne kembe dhe kur po shkruaj po mundohem qe vetem tituj hesapi nga ajo qfar deshiroj te shkruaj.

2. Je aq larg informacioneve fetare ,sa qe besom po me duket vetja mesues ndaj nje nxenesi te shkolles fillore ,keshtu qe per ta kuptuar gjithe filozofin e Islamit ti duhet akoma ta mbarosh shkollen fillore,se perndryshe une nuk mundem brenda nje teme te ta mbraoj ty shkollen fillore me korespodenc . Dhe Tjetra eshte se Une pse kam njohuri fetare ,nuk do te thote se jam nje teolog me profesion ,une thjesht jam nje Jurist qe mundohem te informohem rreth islamit ,dhe sa here qe foli une per fe nuk flas ne emer te fes dhe as ne emer te Kuranit sepse nuk kam at kualifikim per ta bere kete. Ne thjesht bejme debat me at njohuri qe kemi ,mirpo doren ne zemer ke nevoj me shume qe te lexosh rreth islamit sepse je i varfer ne kete aspekt. Te ftoj ta lexosh dy here at shkrimin rreth kuranit se si nuk mund ta kuptoni ju kuranin lexoje dhe studjoje se ajo eshte shkenc ne vete.

Ti hyjm pergjigjes:

Per te sqaruar nje gje po ta beje nje Pyetje ty: Qka konsideron Kombetare ti??

Islami apo Kurani te thash edhe me pare qe Njerzimin nuk e ndan ne Kombe ,raca dhe Identitete te ndryshme dalluese,sepse Kurani eshte per te gjithe Njerzimin . Pse nuk e bene kete dallim Kurani?? Kjo eshte filozofi ne vete sepse po ta dallonte Kurani ndonje popull apo komb (siq pretendojn hebrejt se jan te perzgjedhurit e Zotit) ateher Kurani do te humbte Efektet univerzale ,ndersa do vlente vetem per nje Popull (arab apo shqiptar etj).Siq eshte rasti me Biblen ku eshte Zbritur vetem per Delet e humbura te israelit...apo per nje pjes te caktuar qe i perket pjeses se lindjes se mesme.

D.m.th Ne Kuran nuk permenden Kombet por Krijesat ,sepse po te bente ndonje dallim ne nacionalitete ateher ka mundur edhe sot njerzimi te perqahej dhe besa te shpifte se filan kombi eshte i shejt apo ku ta di une thjesht sikur hebrejt qe pretendojn se jan te perzgjedhurit e Zotit ,ndersa realisht jan te Mallkuarit e Zotit.
    Shembull : Nese ne Kuran te permenden Shqiptaret si popull bujar apo fisnik ,ateher Shqiptaret do ta shqiptarizonin Islamin dhe besa do ka mdryshonin emrim ,ndersa kur do ndegjonin boshnjaket apo turqit se si shqiptaret jan permendur ne Kuran ,ndersa ne jo ateher ka mundesi qe te devijojn te gjithe si kombe ,dhe do te braktisnin Islamin te gjithe. Keshtu KURANi ka filozofin e vete hyjnore qe Chino fatekeqesisht as qe eshte ka ja kap hiq
    Thjesht nje komperacion i tille nuk eshte bere sigurisht per kete arsye,sepse Kurani dhe Islami si koncept kan Solidaritetin dhe vellazerin ,thjesht ne Islam te gjithe besimtaret jan vellezer dhe Motra (ky eshte mesazhi solidar).

Pse Urrehen sot Hebrejt ?? sepse te gjithe bota i urren vetem pershkak se lavderohen se jemi njerez te dalluar sepse na ka dalluar Zoti ,dhe keshtu ke ka i qet Fare Hitleri krejt hebrejt.

Realisht gjate gjithe Historis Kombet kan qen pikat kyqe qe kan ndikuar te behen Luftra dhe besa edhe sot behen luftra pershkak te kombeve . Thjesht zakonisht qdo komb pretendon se eshte me i mire se tjetri dhe besa qdo komb ka tendenca qe ta perule kombin tjeter ,thjesht existon nje rivalitet armiqesor ndermjet kombeve ,vetem per shkak te ketyre dallimeve qe existojm ndermjet tyre.

Kurani ka per qellim qe ti vellazeroj njerzit ,dhe besa kjo ne Islam eshte realizuar sa qe shko ku te duash ,nese te takon nje musliman ka per te te thirrur vella dhe ka per te te perqafuar edhe pse nuk te njef se kush je dhe nga je apo qfar kombi ke.
    Muhamedi a.s ka thene: "Muslimant jan si nje Trup nese nje pjes e trupit dhemb ,ateher e gjithe trupi ka per ta ndjer dhimbjen"

D.m.th shifet kjart se qfar metoda ka Islami ,thjesht te perkryer qe ka per qellim te i vellazeroj Njerzit dhe jo per ti ndar ne Kombe.

Islami dhe Kurani pse nuk kan permendur Kombesin si lloj identiteti ,nuk dote thote se mohon nje identitet te till qe te perdoret ne kete bote nga krijesat me qellim qe te identifikohen ndermjet tyre,por kushtimisht per derisa ai identitet nuk cenon identitetin e kombit tjeter.

hajde kalo mire ,mirpo duhet te me kuptosh se jam shume i nxene dhe nuk po kam kohe qe te zgjerohem me shume sepse limit kohore kam.
    "Idea ėshtė Kėshilltari mė i mirė i Veprės"

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Ahaa, kete e mendon. Po sigurisht vleratjera. Sepse ne njerin rast (Kuranin) vendosin arabet e shekullit te 7 cilat vlera duhet te kete shoqeria sipas halleve te tyre atebote, ne tjetrin (Kushtetuten) vendosin shqiptaret sipas halleve te tyre aktuale.
    Nėse e ke fjalėn pėr Kushtetutėn e Kosovės, ėshtė njė eksperiment tipik mesjetar. Nuk po mė intereson me ba krahasime me Kuranin. Kuranin le mėnjanė. Kushtetuta e Kosovės ėshtė Kushtetutė feudale. Nėse nuk e din flasim mė tej.

Ndėrsa kur thua "Kushtetutė shqiptare", je duke thėnė njė hiē, njė gjė tė pakuptimtė. Sepse nuk ka kushtetutė shqiptare. Tė gjitha kushtetutat e botės kanė njė ngjashmėri tė madhe, ndėrsa ndryshimet mė shumė kanė tė bėjnė me rregullimin shtetėrore (numri i dhomave tė kuvendit, tagri i kryetarit, tagri i qeverisė, gjykata etj).

Njė kushtetutė shqiptare mund tė jetė vetėm Kanuni i Ilirėve.

Ne kuptimin e Rousseau eshte populli ai qe justifikon dhe barte pushtetin shteteror (suvereni).
    A e sheh qė tipit si ty, nuk i duhet gja fakullteti (pa tė keq po ta tham).

Ēka tė duhet fakullteti, kur mashtrohesh kaq lehtė me kėso rrena? Ku e ka lirinė populli?

Ku pyetet populli pėr gjėrat elementare? Askund. Madje as nė Evropė as nė SHBA. Veē lodhesh, se sun gjan popull sovran askund.

Votimet janė pėr sy e faqe, nuk shprehin as nuk realizojnė vullnetin e popullit. Krejt janė gėnjeshtra.

"Populli sovran" ka qenė njė formulė e mallkume qė ēifutėt e pėrdorėn pėr tė shkatėrruar mbretėritė e lavdishme tė racės sė bardhė. Ēifutėt rrėzuan mbretėrit, dhe ku na mbeti populli sovran? Nė ėndėrra.

Dhe thote se njeriu e dorezon lirine e tij ne favor te pushtetit vetem pershkak se njeriu e nenshkruan nje kontrate me shtetin, e cila parasheh perpos nenshtrimit te njeriut (t elire nga natyra) ndaj pushtetit dhe te drejta te pamohueshme te njeriut kunder pushtetit. Shumen e ketyre kontratave te vogla individ-shtet, e quan Rousseau contrat social, ose kontrate shoqerore, kontrate e te gjitheve me te gjithe. Nuk shoh asnje gabim ne mendime te tij.
    Qysh bre nuk sheh gabim? Ku ke pa ti qė secili banor i shtetit po lidh kontratė me tė gjithė? Ku i pe tue lidh kėtė kontratė?

Kėto janė budallakina ēifute, qė janė pėrdorė pėr tė helmuar popullin. Thjesht, sepse nuk ėshtė dokumentuar ndonjė kontratė e tillė.

Por neve e bejme kete gje vetem nese shteti nenshtron vetveten ndaj disa te drejtave tona, pra na pranon dhe zbaton vetvetiu te drejten per te zgjedhur udheheqesit, per te pjesemarrur ne pushtet ne raste te rendesishme (plebiscite), per te patur lirite themelore, e tjera e tjera te drejta.
    Ku ėshtė zbatu kjo?

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Mashallah Mashallah ,Kjo Klas jeton gjatė

Para se te ti hyj kesaj pjese ,nese ke mundesi lexoj keto dy gjera: 1. Kur te besh pyetje ,per te mos me humbur kohe ,rraloj pak pyetjet ,sepse zakonisht deshiroj te zgjerohem ne pergjigje ,dhe nese ti me bene nje 10 pyetje brenda nje postimi ,ateher une per tu pergjigjur si duhet me duhet ta shkruaj nje liber voluminoz,sepse vete qeshtja eshte asi soji qe don prerje te hollė ,dhe pasi qe ti po vazhdon me keto pyetje te shpeshta ,une po mundohem qe shkurtimisht dhe besom qe edhe ne Karrike nuk po ulem,por zakonisht ne kembe dhe kur po shkruaj po mundohem qe vetem tituj hesapi nga ajo qfar deshiroj te shkruaj.

Ka raste kur duhet te behen me shume sesa nje pyetje. Sepse ketu nuk jemi ne bisede te drejtperdrejt. Pyetjet e mia jane te lidhura me njera tjetren per te permbyllur mendimin. Pyetja e pare ka dy alternativa pergjegjesh. Ndersa e dyta niset nga alternativa e pare e pergjegjes ndaj pyetjes se pare. Pyetja e trete nga alternativa e dyte e pergjegjes ndaj pyetjes se pare, e keshtu me radhe. Pra eshte nje mendim i vetem, qe mendohet nepermjet te pyetjeve deri ne fund, duke llogaritur pergjegjet e mundshme tua, per te treguar qorrsokakun e teorive tua.

2. Je aq larg informacioneve fetare ,sa qe besom po me duket vetja mesues ndaj nje nxenesi te shkolles fillore ,keshtu qe per ta kuptuar gjithe filozofin e Islamit ti duhet akoma ta mbarosh shkollen fillore,se perndryshe une nuk mundem brenda nje teme te ta mbraoj ty shkollen fillore me korespodenc . Dhe Tjetra eshte se Une pse kam njohuri fetare ,nuk do te thote se jam nje teolog me profesion ,une thjesht jam nje Jurist qe mundohem te informohem rreth islamit ,dhe sa here qe foli une per fe nuk flas ne emer te fes dhe as ne emer te Kuranit sepse nuk kam at kualifikim per ta bere kete. Ne thjesht bejme debat me at njohuri qe kemi ,mirpo doren ne zemer ke nevoj me shume qe te lexosh rreth islamit sepse je i varfer ne kete aspekt. Te ftoj ta lexosh dy here at shkrimin rreth kuranit se si nuk mund ta kuptoni ju kuranin lexoje dhe studjoje se ajo eshte shkenc ne vete.
    Lexoj mjaft rreth Islamit. Dhe zakonisht ne bisede nisem vetem nga ajo, te cilen e pohon bashkbiseduesi im mbi Islamin, dtth nga ajo qe pohon ti. Rralle, vetem kur eshte patjeter e nevojshme per kuptim te temes, nisem nga ato informacione, te cilat une i di nga burime tjera mbi Islamin. Kjo vlen sidomos per biseden me ty ne kete teme. Une u mora vetem me pohimet tua mbi Islamin, dhe i kundershtova ato ne menyre te izoluar, pra pa shtuar informacione tjera qe di une mbi Islamin. Pohove qe Kushtetuta nuk qenka kombtare, dhe qe kjo qenka sipas teje arsyeja perse Kushtetuta e Kosoves nuk qenka e perputhshme me Kuranin. Kurse une te pyeta se ne cilin aspekt qenka Kurani me kombtar sesa Kushtetuta. Duke sqartesuar ne kete menyre se arsyeja perse ti disfavorizon apo njollose Kushtetuten nuk eshte mangesia e kombtarizmit te saj ne krahasim me Kuranin. S'ka nevoje per te qene profesor i Islamit (teologjise) per te arritur kete rezultat. Mjafton nje "analfabet" i Islamit si une.

Ti hyjm pergjigjes:

Per te sqaruar nje gje po ta beje nje Pyetje ty: Qka konsideron Kombetare ti??
    Te thash: Nuk eshte detyra ime te definoj kete term, sepse nuk punova une i pari me te. Ti the se Kushtetuta nuk eshte kombtare ne krahasim me Kuranin. Ti je ai, i cili duhet te perkufizosh termin qe e perdor.

Islami apo Kurani te thash edhe me pare qe Njerzimin nuk e ndan ne Kombe ,raca dhe Identitete te ndryshme dalluese,sepse Kurani eshte per te gjithe Njerzimin . Pse nuk e bene kete dallim Kurani?? Kjo eshte filozofi ne vete sepse po ta dallonte Kurani ndonje popull apo komb (siq pretendojn hebrejt se jan te perzgjedhurit e Zotit) ateher Kurani do te humbte Efektet univerzale ,ndersa do vlente vetem per nje Popull (arab apo shqiptar etj).Siq eshte rasti me Biblen ku eshte Zbritur vetem per Delet e humbura te israelit...apo per nje pjes te caktuar qe i perket pjeses se lindjes se mesme.

D.m.th Ne Kuran nuk permenden Kombet por Krijesat ,sepse po te bente ndonje dallim ne nacionalitete ateher ka mundur edhe sot njerzimi te perqahej dhe besa te shpifte se filan kombi eshte i shejt apo ku ta di une thjesht sikur hebrejt qe pretendojn se jan te perzgjedhurit e Zotit ,ndersa realisht jan te Mallkuarit e Zotit.
    Shembull : Nese ne Kuran te permenden Shqiptaret si popull bujar apo fisnik ,ateher Shqiptaret do ta shqiptarizonin Islamin dhe besa do ka mdryshonin emrim ,ndersa kur do ndegjonin boshnjaket apo turqit se si shqiptaret jan permendur ne Kuran ,ndersa ne jo ateher ka mundesi qe te devijojn te gjithe si kombe ,dhe do te braktisnin Islamin te gjithe. Keshtu KURANi ka filozofin e vete hyjnore qe Chino fatekeqesisht as qe eshte ka ja kap hiq
    Thjesht nje komperacion i tille nuk eshte bere sigurisht per kete arsye,sepse Kurani dhe Islami si koncept kan Solidaritetin dhe vellazerin ,thjesht ne Islam te gjithe besimtaret jan vellezer dhe Motra (ky eshte mesazhi solidar).

Pse Urrehen sot Hebrejt ?? sepse te gjithe bota i urren vetem pershkak se lavderohen se jemi njerez te dalluar sepse na ka dalluar Zoti ,dhe keshtu ke ka i qet Fare Hitleri krejt hebrejt.

Realisht gjate gjithe Historis Kombet kan qen pikat kyqe qe kan ndikuar te behen Luftra dhe besa edhe sot behen luftra pershkak te kombeve . Thjesht zakonisht qdo komb pretendon se eshte me i mire se tjetri dhe besa qdo komb ka tendenca qe ta perule kombin tjeter ,thjesht existon nje rivalitet armiqesor ndermjet kombeve ,vetem per shkak te ketyre dallimeve qe existojm ndermjet tyre.
    Me leje: Perse diskuton keto gjera ketu? Keto nuk kane te bejne me disputin tone. A e di ne cilin stadium te bisedes ndodhemi ne? Ne ndodhemi aty ku ti duhet te argumentosh, te sjellesh shembuj per pohimin tend se kinse Kushtetuta Kosovare nuk qenka e perputhshme me Kuranin, per shkak se (sic pohove ti) Kushtetuta per dallim nga Kurani nuk qenka kombtare. Mbi kete pike pres nje komentim nga ti. Kjo do te na shpiente me tutje ne teme. A ka Kurani kombtarizem me shume sesa Kushtetuta e Kosoves apo jo, sic pohove ne fillim te temes? Sepse nese nderkohe je bindur se Kurani nuk eshte me kombtar sesa Kushtetuta, atehere te gjitha keto perrallat mbi lufterat per shkak te ndarjeve ne kombe, jane te panevojshme.

Kurani ka per qellim qe ti vellazeroj njerzit ,dhe besa kjo ne Islam eshte realizuar sa qe shko ku te duash ,nese te takon nje musliman ka per te te thirrur vella dhe ka per te te perqafuar edhe pse nuk te njef se kush je dhe nga je apo qfar kombi ke.
    Muhamedi a.s ka thene: "Muslimant jan si nje Trup nese nje pjes e trupit dhemb ,ateher e gjithe trupi ka per ta ndjer dhimbjen"

D.m.th shifet kjart se qfar metoda ka Islami ,thjesht te perkryer qe ka per qellim te i vellazeroj Njerzit dhe jo per ti ndar ne Kombe.
    Reklame non grata per Kuranin. Jam adresat i gabueshem per te. Kam mendim absolut ndryshe mbi Kuranin. Ai eshte ky: Liber hegjemonist, qe perverton fjalen e Zotit duke urdheruar ne emer te tij asimilim ne kulturen arabe. Ketu sillen vleresimet e mia mbi Kuranin. Po deshe t'i shkokloj deri ne infinitum. Keshtu qe hiqu propagandes mbi Kuranin ne kete teme. Mos sjell asnje vleresim tendin mbi Kuranin pa e sjellur kete vleresim ne lidhje direkte me Kushtetuten. Nuk quhet tema "gara ne mes te Kuranit dhe Kushtetutes", por perputhsmeria e njerit me tjetren!

Islami dhe Kurani pse nuk kan permendur Kombesin si lloj identiteti ,nuk dote thote se mohon nje identitet te till qe te perdoret ne kete bote nga krijesat me qellim qe te identifikohen ndermjet tyre,por kushtimisht per derisa ai identitet nuk cenon identitetin e kombit tjeter.
    A e mohon Kushtetuta identitetin? Nese po, ne cilin vend saktesisht. Nese jo, atehere perse thua (kot) se Kurani nuk mohon identitetin kombtar? Tema eshte per te bere krahasime te te dy burimeve te normave: Kushtetutes dhe Kuranit. Jo per te reklamuar njeri bisedues Kuranin, kurse tjetri Kushtetuten. Krahasime direkte. Cdo gje qe e ka libri i pare, nuk ka nevoje te ceket per te dytin, sepse nuk ka dallim!!

hajde kalo mire ,mirpo duhet te me kuptosh se jam shume i nxene dhe nuk po kam kohe qe te zgjerohem me shume sepse limit kohore kam.
    Shkruaj kur te mundesh. Do ishte mire qe para se te largohesh perkohesisht nga tema te signalizish se ne cilen pike te bisedes do te komentosh me vone. Kalo mire poashtu.

*
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga chino : 12-04-2009 mė 17:20

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga alibaba Lexo Postimin
    Nėse e ke fjalėn pėr Kushtetutėn e Kosovės, ėshtė njė eksperiment tipik mesjetar.
    Nuk eshte i sakte ky vleresim. E kunderta qendron. Deshmo.

Kushtetuta e Kosovės ėshtė Kushtetutė feudale. Nėse nuk e din flasim mė tej.
    Ne cilin aspekt eshte feudale?

Ndėrsa kur thua "Kushtetutė shqiptare", je duke thėnė njė hiē, njė gjė tė pakuptimtė. Sepse nuk ka kushtetutė shqiptare. Tė gjitha kushtetutat e botės kanė njė ngjashmėri tė madhe, ndėrsa ndryshimet mė shumė kanė tė bėjnė me rregullimin shtetėrore (numri i dhomave tė kuvendit, tagri i kryetarit, tagri i qeverisė, gjykata etj).
    Pohimin tim se eshte shqiptare, e arsyetoj me faktin se ajo i jep popullit ingerencat per te zgjedhur cdo problem te mundshem nga vet populli, konkretisht nga pushteti i perbere nga kosovaret, cka ketu ne bisede mes ne dyve eshte pershkrim gjeografik per nje pjese te kombit shqiptar. Per kete arsye e quaj "shqiptare". A nuk mjafton kjo? Eshte me shqiptare sesa cdo burim tjeter i normave deri me sot. Ne krahasim me Kanunin i atriboj te njejten mase te shqiptaresise.

Njė kushtetutė shqiptare mund tė jetė vetėm Kanuni i Ilirėve.
    Nuk kam mendim te kundert me kete. Por besoj se sikur te kishim Kanunin Ilir si "kushtetute", do te interpretohej (nga gjykatesit) sot ne ate menyre qe ai t'i pershtatet rrethanave te reja shoqerore, t'i pershtatet qellimeve, te cilat paria shoqerore i sheh si prosperuese per shoqerine dhe qe si pasoje synon t'i realizoj. Keshtu qe ne fund do te kishim nje barazim me normat e sotshme te Kushtetutes. Ketu flet edhe botekuptimi im personal politik. Une e shoh si te drejte te kemi aso kushtetute, e cila i definon disa vlera themelore dhe i jep popullit te drejten te synoj dhe arrij (nepermjet te Qeverise) qellimet qe i deshiron. Pra nuk kam botekuptimin tend politik, qe populli duhet te ngurtesohet ne vlera mesjetare apo premesjetare, te cilat patjeter do t'i kete Kanuni Ilir. Besoj se e ndan kete mendim, qe te mos kam nevoje te sjell argumente, perse vleresoj se Kanuni Ilir permban vlera mesjetare.

A e sheh qė tipit si ty, nuk i duhet gja fakullteti (pa tė keq po ta tham).

Ēka tė duhet fakullteti, kur mashtrohesh kaq lehtė me kėso rrena? Ku e ka lirinė populli?
    Hahaha cfare metoda te rrezikshme ke zene te perdoresh. Dtth ne ate moment qe une besoj se Kushtetuta i pranon dhe zoterohet t'i realizoj lirite e popullit behem menjehere nje injorant? Jo, se nuk jam une i vetmi qe mendoj keshtu, por ne kete ceshtje i perkas ndoshta 95%shit te te gjithe popullit shqiptar te Kosoves. Tek e fundit je ti ai, i cili thua se Kushtetuta ne disa raste jep liri te teperta, p.sh. lirine per mos e pelqyer Kanunin Ilir. Shkurt: Nese Kushtetuta ka 100 fjali, afersisht 80 nga to jane garancione lirie per individin. Tere katalogun e te drejtave te njeriut e ke te hartuar ne te.

Ku pyetet populli pėr gjėrat elementare? Askund. Madje as nė Evropė as nė SHBA. Veē lodhesh, se sun gjan popull sovran askund.
    Populli nuk pyetet pergjat hartimit te kushtetutes. Kjo ka shpjegim demokratik. Kushtetutedhenesi eshte ne te gjitha shoqerite i pavarur nga urdheri i popullit. Ai vetem nje here del ne skene, harton Kushtetuten dhe pastaj behet vet pjese e obligimeve dhe te drejtave nga ajo kushtetute, behet popull. Kushtetutedhenesi nuk pyet popullin per cdo fjali ne kushtetute, sepse ai punon me vlera univerzale. Mirepo qe eshte deshira e popullit qe kushtetutedhenesi te hartoj nje kushtetute, kete e tregon populli, kur ai kerkon "demokraci". Pra puna e kushtetutedhenesit, edhe pse ajo ne detaje eshte e pavarur nga vullneti i populli, ajo eshte e "legjitimuar" nga populli. Prandaj populli eshte sovrani. Pas hartimit te kushtetutes populli pyetet cdo kater vite (periudha e legjislatures) per "gjerat elementare", por brenda sistemit kushtetutor. Edhe pas hyrjes ne force te kushtetutes populli mbetet sovran. Keto jane arsyet perse e shoh popullin si sovranin. Nese mendon ndryshe, trego arsyet.

Votimet janė pėr sy e faqe, nuk shprehin as nuk realizojnė vullnetin e popullit. Krejt janė gėnjeshtra.
    Vullneti i pupullit perbehet nga shume nenvullnetera. Por kryesori eshte vullneti per te u udhehequr brenda periodes se legjislatures nga nje qeveri e drejtuar nga XY. Ky vullnet realizohet padyshim. Se a realizohen vullneterat e tjere te popullit, kjo eshte nje ceshtje tjeter. Kushtetuta nuk eshte e verber ndaj problemit qe vullneti i popullit mund te anashkalohet nga qeveria. Per kete arsye ajo parasheh mundesine e "zbarkimit" demokratik (me ane te shumices) te qeverise aktuale ne raste te caktuara. Shkurt: Sipas Kushtetutes se Kosoves nuk guxon te kete sjellje qeveritare qe nuk perputhet me vullnetin e popullit, pa e patur populli mundesine per te reaguar (demokratikisht, pra me rivotim te shumices) kunder qeverise. Realizim me te madh te vullnetit te popullit se ky, nuk e di se si mund te kete. Nese ke mendim te kundert, jep shembuj per te.

"Populli sovran" ka qenė njė formulė e mallkume qė ēifutėt e pėrdorėn pėr tė shkatėrruar mbretėritė e lavdishme tė racės sė bardhė. Ēifutėt rrėzuan mbretėrit, dhe ku na mbeti populli sovran? Nė ėndėrra.
    Ncncncnc
    Aspak nuk mund te te ndjek mendimet.

Qysh bre nuk sheh gabim? Ku ke pa ti qė secili banor i shtetit po lidh kontratė me tė gjithė? Ku i pe tue lidh kėtė kontratė?

Kėto janė budallakina ēifute, qė janė pėrdorė pėr tė helmuar popullin. Thjesht, sepse nuk ėshtė dokumentuar ndonjė kontratė e tillė.
    Te thash: Rousseau duhet te kuptosh patjeter ne lidhje me dukurite e shtetit, ne te cilin ai jetonte: Monarkise. Sic e din, monarkia pushtetin e saj e legjitimon nga vullneti i monarkut. Pra monarku, deshira e tij, eshte pushteti (L`Etat cčst moi). Kjo gje ka qene e vetkuptimte ne ate kohe. Rralle ndokush e ka vere ne pyetje. Ndersa Rousseau e sjelle idene se pushteti nuk duhet te jete i legjitimuar nga vullneti i monarkut, por nga ai i popullit. Sepse ai thote se individi eshte i lire prej natyres. Eshte i eger, i lire, sepse ka vetite fizike per te ndjekur lirite e tija, kete e merr nga koherat e lashta, aftesise se njeriut per te mbijetuar edhe pa shtet. Dhe kur ai vendose te bej nje shtet, pra te bashkohet me nje grup te madh njerezish per te bere nje shtet, atij i cungohen lirite e tij qe i ka dhene natyra, fizika e tij, ia cungon pushteti keto. Dhe pyet se per cilin cmim i nenshtrohet individi ketij cungimi te lirive. Per te u dhunuar nga monarku sipas vullnetit te ketij pa asnje te mire si shkembim? Jo. Por per te shkembyer te mira me shtetin. Per te dorezuar liri (ato natyrore), por per te marrur siguri dhe me to njeherit liri (ato themelore, te drejtat e njeriut). Keshtu qe individi, populli lidhe nje kontrate shkembyese me shtetin. Pasi qe secili individ lidhe kete kontrate, ne fund eshte populli ne teresi qe lidhe kontraten me shtetin, dhe keshtu kemi nje kontrate shoqerore. Pra termi kontrate shoqerore eshte term plastik i krijuar per te bere te kuptueshem hapat e mendimit te Rousseau. Ai nuk nenkupton lidhjen e nje kontrate faktike me shtetin. Behet fjale per nje kontrate te imagjinuar. Per mua e kuptueshme. por duhet gjithnje te paraftyrosh sistemin e atehereshem pushtetar: ate te monarkise, despotizmit.

Ku ėshtė zbatu kjo?
    Nuk eshte zbatuar plebisciti/referendumi deri me sot, por eshte i parapare. Ne Kushtetuten e Kosoves sigurisht jo ne ate mase sa e kisha deshiruar une. Por kjo ka te beje me specifiken e ceshtjes sone, per te mos hyre ne tema tjera te gjata.

Ja cka deklaron Kushtetuta mbi kete pyetjen tende:

Neni 79 [Nisma Legjislative]
    Nismėn pėr tė propozuar ligje, mund ta marrė Presidenti i Republikės sė Kosovės nga fushėveprimtaria e saj/tij, Qeveria, deputetėt e Kuvendit, ose mė sė paku dhjetėmijė qytetarė, sipas mėnyrės sė pėrcaktuar me ligj.

*
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga chino : 12-04-2009 mė 18:40

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Ne cilin aspekt eshte feudale?
    Metoh, prona kishtare.
    Privilegjet e kishės serbe kundrejt bujkrobėrve shqiptarė tė shekullit 21.
    Privilegjet e kishės nė pėrjashtim nga doganat. etj

A tė mjaftojnė?

Pohimin tim se eshte shqiptare, e arsyetoj me faktin se ajo i jep popullit ingerencat per te zgjedhur cdo problem te mundshem nga vet populli, konkretisht nga pushteti i perbere nga kosovaret, cka ketu ne bisede mes ne dyve eshte pershkrim gjeografik per nje pjese te kombit shqiptar. Per kete arsye e quaj "shqiptare". A nuk mjafton kjo? Eshte me shqiptare sesa cdo burim tjeter i normave deri me sot. Ne krahasim me Kanunin i atriboj te njejten mase te shqiptaresise.
    Me logjikėn tėnde njė ligj shtetėrore qė bazohet nė Sheriat (Kuran), nėse zbatohet nė Kosovė na qenka njė Sheriat shqiptar, ndonėse nė thelb nuk ndryshon nga Sheriati i Arabisė Saudite.
    Prandaj po them qė kushtetuat bashkėkohore janė thjesht kushtetuta bashkėkohore. Ndryshon forma e regjimit, rregullimit shtetėror, etj por nuk ka kurrėfarė dallimesh me ngjyra folklorike/kombėtare.

Kushtetutė shqiptare sikur tė thuash MacDonalds Shqiptar ndonėse mekdonallci osht nisoj gjethkun.

Prandaj populli eshte sovrani. Pas hartimit te kushtetutes populli pyetet cdo kater vite (periudha e legjislatures) per "gjerat elementare", por brenda sistemit kushtetutor.
    Dhe ėshtė ky sistem kushtetutor qė e lejon Pandeli Majkon qė nacionalistėt shqiptarė tė ekzekutuar nga Enver Hoxha t'i quajė "tradhėtarė", krejt nė saje tė "imunitetit tė deputetit", ndėrkohė qė Kanuni e ndalon sharjen nė Kuvend, aty hahet pasuli nga nji kokėrr.
    Ti mund t'a arsyetosh nė mėnyra tė ndryshme, porse unė nuk e konsideroj aspak tė arsyeshme kėtė kushtetutė, qė e lejon njė njeri tė shajė nė sy tė gjithė popullit, viktimat e njė diktature.

Kėtu nuk ka sovranitet tė popullit. Pėrndryshe populli do ta ndalonte kėtė sjellje tė Majkos.

Vullneti i pupullit perbehet nga shume nenvullnetera. Por kryesori eshte vullneti per te u udhehequr brenda periodes se legjislatures nga nje qeveri e drejtuar nga XY.
    Pėrse ndalesh me kaq e nuk hyn nė detaje tė na tregosh se voton vetėm gjysma, dhe voton pėr partinė fituese vetėm gjysma e kėsaj gjysme.

Kėshtu nė shumicėn e vendeve, partia qė hip nė pushtet ka mbėshtetjen e 20 deri 30% tė popullatės. Votat janė farsė.

Pra termi kontrate shoqerore eshte term plastik i krijuar per te bere te kuptueshem hapat e mendimit te Rousseau.
    Atėherė kemi tė bėjmė me njė kontratė qė mbetet nė letėr. Nė asnjė vend tė botės nuk realizohen premtimet e politikanėve. Ruso merret si shembull i demokracisė, sikurse Mali i Zi qė shtyp shqiptarėt, merret si shembull i bashkėjetesės paqėsore multietnike.

Nuk eshte zbatuar plebisciti/referendumi deri me sot, por eshte i parapare. Ne Kushtetuten e Kosoves sigurisht jo ne ate mase sa e kisha deshiruar une. Por kjo ka te beje me specifiken e ceshtjes sone, per te mos hyre ne tema tjera te gjata.
    Tė shohim si shkoi plebishiti nė Moldavi.

40% janė rusė. Tjerėt moldavė. Pėrveē 40% rusė qė votuan kundėr bashkimit me Rumani, kanė votur edhe nja 10% moldavė kolaboracionistė komunistė, shtoji kėsaj edhe manipulimet e vogla, dhe ka arritur 50+1, duke e bėrė tė pamundur tė bashkohen dy shtete qė nuk kanė kurrėfarė dallimi mes vete.

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga alibaba Lexo Postimin
    Metoh, prona kishtare.
    Privilegjet e kishės serbe kundrejt bujkrobėrve shqiptarė tė shekullit 21.
    Privilegjet e kishės nė pėrjashtim nga doganat. etj

A tė mjaftojnė?
    Shembullin e trete nuk e njoh.

Shembulli i dyte nuk mund te drejtvendoset nga askush. Eshte thjeshte diktim nga jasht.

Ndersa prona kishtare eshte praktike edhe gjetiu ne Perendim. Madje kisha ketu ka edhe nje lloj autonomie, nje lloj jurisdiksioni separat, me te cilin i rregullon ceshtjet interne sipas kanoneve te saj. Ky shembull nuk mund te paraqes nje shembull per feudalizem.

Me logjikėn tėnde njė ligj shtetėrore qė bazohet nė Sheriat (Kuran), nėse zbatohet nė Kosovė na qenka njė Sheriat shqiptar, ndonėse nė thelb nuk ndryshon nga Sheriati i Arabisė Saudite.
    Jo, sepse Sheriati nuk eshte legjitimuar kurre nga vullneti i popullit te kosoves, dhe sepse Sheriati eshte sistem gjithperfshires dhe i ngurte i vlerave. Nuk ka tager (prerogative) te ligjdhenesit per ndryshime te ligjeve, per ripershtatjen e tyre me vullnetin e popullit apo rrethanat e reja shoqerore. Kushtetuta i njeh keto mundesi.

Prandaj po them qė kushtetuat bashkėkohore janė thjesht kushtetuta bashkėkohore. Ndryshon forma e regjimit, rregullimit shtetėror, etj por nuk ka kurrėfarė dallimesh me ngjyra folklorike/kombėtare.
    Jane bashkekohore, mirepo te japin ty te drejten per te zgjedhur zotin e shtepise tende. Kushtetuta e Shqiperise ka ngjyrat kombtare, flamurin, gjuhen etcetera. Por kjo e Kosoves jo. Une nuk pohova se Kushtetuta e Kosoves ka ato ngjyra kombetare qe i permend ti. Por kur biseduesi Fisniku-Student tha se eshte jokombtare, iu pergjegja se nuk eshte me pak kombtare sesa Kurani. Qe Kushtetuta e Kosoves eshte e krasitur nga cdo lloj rryme nacionaliste, qe eshte e menduar te jete nje kompromis i kombeve dhe minikombeve brenda Kosoves, kete nuk e mohoj. Kjo eshte pasoje e monitorimit te huaj. Por edhe sikur te mos kishim monitorim, edhe sikur te kishim ato elemente qe ti i quan ngjyra kombtare, Kushtetuta prap se prap nuk do te ishte e perputhshme me Kuranin. Perndryshe mund te marrim Kushtetuten e Shqiperise ne kete krahasim dhe vijme tek i njejti rezultat.

Kushtetutė shqiptare sikur tė thuash MacDonalds Shqiptar ndonėse mekdonallci osht nisoj gjethkun.
    Nese mendon keshtu, atehere nuk paska kushtetute kombtare sot. Sepse e njejta gje mund te thuhet edhe per kushtetuten gjermane apo amerikane. Me duket se e vareson kombtarizmin e nje kushtetute nga mundesia e saj per ta perdorur per qellime nacionaliste. Nese mendon keshtu, atehere ne Perendim vertete nuk ka kushtetute kombtare. Por, dhe kete nuk mund te perseris mjaft, me rendesi eshte qe te kemi burim ligjesh, te cilat te vetmin ligjdhenes e njohin parine e kombit shqiptar. Kete lloj burimi une e quaj burim shqiptar ligjesh, kushtetute shqiptare.

Dhe ėshtė ky sistem kushtetutor qė e lejon Pandeli Majkon qė nacionalistėt shqiptarė tė ekzekutuar nga Enver Hoxha t'i quajė "tradhėtarė", krejt nė saje tė "imunitetit tė deputetit", ndėrkohė qė Kanuni e ndalon sharjen nė Kuvend, aty hahet pasuli nga nji kokėrr.
    Ti mund t'a arsyetosh nė mėnyra tė ndryshme, porse unė nuk e konsideroj aspak tė arsyeshme kėtė kushtetutė, qė e lejon njė njeri tė shajė nė sy tė gjithė popullit, viktimat e njė diktature.

Kėtu nuk ka sovranitet tė popullit. Pėrndryshe populli do ta ndalonte kėtė sjellje tė Majkos.
    Nuk eshte problemi tek Kushtetuta ne kete rast. Sepse Kushtetuta perpos qe njeh te drejten e imunitetit dhe indemnitetit, ajo njeh edhe mundesine e heqjes se tyre, dhe njeh te drejten e dinjitetit, e cila njeh edhe radius postmortor. Keshtu qe juristi/gjykatesi qendron para pyetjes: Cilat nga keto te drejta te kufizoj ne favor te se ciles se drejte? Juristi ka mundesine, varet se si ka qene rasti teresisht, te ndeshkoj ofendimet e bera ne Kuvend. Mos harro se juristet shpesh e interpretojne kushtetuten ne menyre te gabueshme. Pas 30 vitesh vendosin juristet tjere se juristet e pare kane interpretuar gabim. Keso rasti mund te jete ky i mosnderhyrjes kunder P. Majkos. Mos u habit kur te shohesh pas disa vitesh te ndeshkohen parlamentaret per sjellje te tilla. Nenkupton: Nuk eshte e thene qe Kushtetuta toleron ofendime ne Kuvend!

Pėrse ndalesh me kaq e nuk hyn nė detaje tė na tregosh se voton vetėm gjysma, dhe voton pėr partinė fituese vetėm gjysma e kėsaj gjysme.

Kėshtu nė shumicėn e vendeve, partia qė hip nė pushtet ka mbėshtetjen e 20 deri 30% tė popullatės. Votat janė farsė.
    Ndalem per te miren tende e time. Sepse po e trajtuam cdo gje kaq detajisht, atehere une e ti p.sh. nuk do te mund te thonim se kemi arritur moshen e pjekurise. Sepse 5% te moshes qe kemi, kemi kaluar ne semafore, 5% ne toalet, 20% ne gjume e tjera.

Pra me rendesi eshte qe suverenit t'i ofrohen kushtet per te votuar dhe askush te mos e pengoj per te bere nje gje te tille. Eshte vullnet i suverenit qe ai te mos pengohet ne apatine e tij politike.

Atėherė kemi tė bėjmė me njė kontratė qė mbetet nė letėr. Nė asnjė vend tė botės nuk realizohen premtimet e politikanėve. Ruso merret si shembull i demokracisė, sikurse Mali i Zi qė shtyp shqiptarėt, merret si shembull i bashkėjetesės paqėsore multietnike.
    Prap e komenton "kontraten shoqerore" te izoluar nga konteksti i pushtetit monark. Nuk shkon!

Tė shohim si shkoi plebishiti nė Moldavi.

40% janė rusė. Tjerėt moldavė. Pėrveē 40% rusė qė votuan kundėr bashkimit me Rumani, kanė votur edhe nja 10% moldavė kolaboracionistė komunistė, shtoji kėsaj edhe manipulimet e vogla, dhe ka arritur 50+1, duke e bėrė tė pamundur tė bashkohen dy shtete qė nuk kanė kurrėfarė dallimi mes vete.
    Edhe mua nuk me pelqen kjo pune shume, por pasi qe ka shqiptare edhe jasht dy formacioneve tona shteterore e pranoj: Suvereni nuk njeh vetem nje kombesi te caktuar. Por nese neve e praktikojme kete te drejte ne Kosove (ju japim shkijeve), atehere krijojme nje argument ne te cilin mund te thirremi ne raste te caktuara per te ofruar edhe ata te njejten te drejte ndaj bashkekombaseve tane ne Serbi/Maqedoni/Greqi e tjera. Keshtu qe kjo e drejte me kalimin e kohes shkon ne favor tonin.

*

Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Theofan Stilian Noli: Jeta dhe veprat e tij
    Nga ILovePejaa nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 85
    Postimi i Fundit: 15-11-2022, 22:39
  2. Plavė e Guci
    Nga Davius nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 05-10-2008, 23:36
  3. Mesjeta e hershme shqiptare
    Nga DYDRINAS nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 15-11-2006, 15:10
  4. Kristo Frashėri: Dilema pėr Himarėn
    Nga Qafir Arnaut nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 28-02-2006, 13:56
  5. Letėrsia Shqiptare
    Nga [A-SHKODRANI] nė forumin Enciklopedia letrare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-10-2005, 14:02

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •