Se pari dua te sqaroj per ndonje qe mund te kete keqkuptime se une nuk jam aspak PD-ist, madje me vjen per te vjelle vetem nga ideja e te mbeshteturit nje parti qe nxjerr Fahri Balliun kandidat per deputet. Gjithashtu nuk preferoj as ndonje parti tjeter, as Rimekembjen Kombetare te Baletes.
Po kaloj te pergjigja e Klodit.
Mire po me thuaj ēfare te kuptoj une nga fjalet kunder atyre vajzave qe mbulohen? Mbulesa per femren eshte nje detyrim fetar ne Islam ashtu siē mund te jete vajtja ne meshe per te krishtret. Askush nuk ka te drejte te shprehet kunder zbatimit te normave fetare nga persona te ēdo lloj feje dhe aq me teper te kerkoje parandalimin e kesaj ne menyra direkte apo indirekte duke zbatuar politika te caktuara siē propozonte Pirro Misha ne artikullin e nje dite me pas te Shekulli. Kjo s'eshte gje tjeter veēse sulm i hapur ndaj Islamit. Armiqesia ndaj fese Islame ne artikullin e Brozit duket edhe ne qendrimin qe ka mbajtur kunder aderimit te Shqiperise ne KI. Jo se e ka kundershtuar. Por sepse megjithese thote se ky aderim ishte antikushtetues, gje per te cilen mund te kete te drejte, nuk i jep nje shpjegim heshtjes se tij pese vjeēare per sa kohe ishte ne pushtet PD-ja. Atehere halli i Brozit duket qarte qe nuk eshte shkelja e kushtetutes pasi me kete gjendje ai u pajtua, pra tabela e tij eshte Islami.Por gjithsesi, edhe pse i vetedijshem per kete mundesi, une serish mendoj se ne Zef Brozin, ndoshta mund te gjesh nota edhe arsye politike (fushate ku nder Berishes ps), por kurrsesi nota anti-islamike (ne kuptimin e paster fetar te kesaj fjale, e jo te Islamit te lidhur me terrorizmin)
A duhej futur Shqiperia ne KI dh a duhet te vazhdoje te jete anetare? Kete ēeshtje mund ta shohim nga kater pikepamje.
1-) Po ta shohim ēeshtjen nga prizmi i perqindjes se popullsise muslimane ne Shqiperi eshte e vertete qe ne kohen kur u be ky aderim nuk mund te thuhej se shqiptaret ishin te vetedijshem per perkatesine e tyre fetare. Pra nga ky kendveshtrim anetresimi i Shqiperise ne KI ne ate kohe ka qene i pabaze. Por nuk mund te thuhet e njejta gje edhe sot. Nese perqindja e popullsise muslimane me 50% ose me e larte eshte nje element i mjaftueshem per te ligjeruar anetaresimin ne KI, atehere Shqiperia sot e ploteson kete kusht. Pra nga ky kendveshtrim anetaresia ne KI eshte e drejte.
2-) Per nga menyra e anetaresimit ne KI. Nese ka pretendime se menyra se si u realizua ky anetaresim eshte ne kundershtim me kushtetuten atehere te kryhet nje proēes gjyqesor ne Gjykaten Kushtetuse i cili te vendose per kete. Nese vendimi del qe nuk ka shkelje te kushtetutes atehere edhe ky opsion bie. Por nese kontatohet shkelje atehere ne baze te vendimit gjyqesor anetaresimi i atehershem merret mbrapsht dhe ne parlament diskutohet rianetaresimi ne baze te kushtetutes.
3-) Per nga pasojat qe i solli Shqiperise ky anetaresim. Edhe kjo eshte nje ēeshtje qe duhet te diskutohet ne parlament. Por nese nje pasoje negative eshte dyndja e terroristeve, kjo nuk eshte diēka qe mund te parandalohet me daljen nga KI pasi dalja nga KI nuk perben ndonje pengese te madhe per terroristet. Nga ana tjeter edhe duke qene ne KI mund te merren masa parandaluese per ardhjen dhe veprimtarine e personave te jashteligjshem, keshtuqe mendoj une pengimi i terroristeve nuk eshte aspak i kushtezuar me te qenit anetar ne KI apo jo. Ndersa pers au perket aspekteve te tjera se a kemi pasur perfitime apo deme ekonomike ose te ndonje natyre tjeter nga KI ne kete pike une s'di te them gje. Kjo u perket kompetenteve. Zefi mendon se me daljen nga KI do te demtohet feja Islame ne Shqiperi (qe mendoj se ky eshte halli i tij) ketu gabohet rende. Ne Shqiperi pothuajse nuk ka me arabe qe merren me propagande fetare. Tashme eshte krijuar nje gjenerate te rinjsh muslimane shqiptare qe e njohin shume mire Islamin dhe ne saje te tyre sa vjen e shtohet numri i atyre qe praktikojne Islamin. Pra Zefi eshte kujtuar disi vone per kete pune
4-) Per nga pikepamja e laicitetit te Shqiperise. Ashtu si per menyren e anetaresimit ashtu edhe per kete pike te jepet nje vendim nga Gjykata Kushtetuese. Por nese nga njera ane anetaresimi ne KI shpallet ne kundershtim me laicitetin dhe nga ana tjeter behet anetaresim ne ndonje organizate te ngjashme fatere te nje feje tjeter me justifikimin e imazhit tone ne bote kjo do te ishte e padrejte. Gjithsesi nese ēeshtja te cilen e permenda ne shkrimin e meparshem eshte pune perfaqesimi me ambasade, kjo kuptohet eshte e natyrshme dhe s'futet ne kete kategori.
Persa i perket pranise se elementeve terroriste nen petkun e organizatave humanitare ose shoqerive te biznesit, ok le ta hapan hetime ndaj tyre dhe nese dalin fajtore te merren masat e duhura ndaj tyre ne baze te ligjit. Por ama e njejta gje te behet edhe me misionaret e deshmitareve te Jehovait e te sekteve te tjera qe vijne nga jashte vendit. Jo pak dyshime ka dhe ndaj tyre si agjente e spiune te vendeve nga vijne. Ne nje vend Brozi thote qe keshtu e keshtu me tha nje miku im. Tani nese ēdo fjale kafeneje (qe Brozi i jep vend ne nje analize dhe hiqet pastaj edhe si intelektual) perben nje shkak te mjaftueshem per te filluar nje fushate hetimesh per nje kategori te caktuar njerezish, fjale te tilla qarkullojne plot edhe per kategori te tjera. Nese behet diēka te behet me drejtesi apo jo?
Shendet e te mira.
Krijoni Kontakt