Katėrdhjetė=Dyzetė
Njesoj te dyja tingellojne shqip dhe jane shume te bukura si fjale ,por kur te shkruani dicka zyrtare do te ishte mire te shkruanit Dyzetė
Dyzet ?
Katerdhjet?
Katėrdhjetė=Dyzetė
Njesoj te dyja tingellojne shqip dhe jane shume te bukura si fjale ,por kur te shkruani dicka zyrtare do te ishte mire te shkruanit Dyzetė
Tė pėrdoret kėshtu apo ashtu,mendoj se nuk prish punė.
Dyzetė dhe katėrdhjetė,janė,sikur,ta zėmė,goca dhe ēupa,e tj .
Me pak fjalė:sinonime.Meqenėse,edhe njėra edhe tjetra janė fjalė shqipe,atėherė pse tė mos shihen si pasuri gjuhėsore.Le tė pėrdoren,ashtu siē pėrdoren - varėsisht krahinės gjuhėsore.
Por,u lutem,ky ėshtė vetėm mendimi im...
Katerdhet e dyzet jan dialekte sikur ne france belgjik dhe zvicer
ne france thuhet gjetdjet e dhjet e belgjik nondhjet .
une kisha me then per te mos u ba gabime (njizet e dyzet gadi jan si jjet ne vesh
kurse katerdhjet smund te gabosh ne telefon apo verbalisht.
pratika asht gjeja me e mir se logjika...
kater dhjet ...
dyzet
dymzet
dyvet
vet i katerdheti kur ndegjoj keso gjera ....
sa vjet i bani ? dyzet ...hahahahha dymzt ....
"Msyja Henes po smujte me u ndal ne Hene,mbi yje ateron gjitsesi" ....
Realisht jam i kenqaur me mbarevajtjen e temes ,lexova shume mendime te mira dhe domethenese ,thjesht ishte nje diskutim i frytshem ,qe besoj se i kishte efektet e tij.
Mendim i bukur dhe mjaft i matur ,thjesht nese te lexohet mendimi juaj ,ateher duket se eshte krejt ne rregull,por realisht existon nje kontradite ne opinionin tone, Sot po te ftohesh ne Televizion si Mysafir dhe nese gjatė bisedes me Moderatorin e atij Televizioni ,shqipton Numrin Katerdhjet dhe jo Dyzet ,ke per ta verejtur nje nderhyje te moderatorit duke te bere shenje se ke gabuar dikund (tek numri dyzet) dhe besa disa moderator ,nese thua katerdhjet ai ka per te te thene se : Dyzet Mendove apo ?!.veletini Tė pėrdoret kėshtu apo ashtu,mendoj se nuk prish punė.
Dyzetė dhe katėrdhjetė,janė,sikur,ta zėmė,goca dhe ēupa,e tj .
Me pak fjalė:sinonime.Meqenėse,edhe njėra edhe tjetra janė fjalė shqipe,atėherė pse tė mos shihen si pasuri gjuhėsore.Le tė pėrdoren,ashtu siē pėrdoren - varėsisht krahinės gjuhėsore.
Por,u lutem,ky ėshtė vetėm mendimi im...
Thjesht nese thua Katerdhjet tek disa Persona konsiderohesh si Katundar apo Malore ,apo apo tek disa konsiderohesh si i Prapambetur e Blla blla ...
Apo tek disa existon opinioni se vetem Intelektualet dhe te Shkolluarit thojn Dyzet ndersa klasa tjeter te pa shkolluarit thojn Katerdhjet.
kaloni mire
"Idea ėshtė Kėshilltari mė i mirė i Veprės"
Fjalet njezet' dhe dyzet' jane relike gjuhesore te sistemit te lashte te numerimit me baze numrin 20. Pervec Shqipes, mbetje te ketij sistemi numerues gjenden ne gjuhe me influence Kelte dhe (me duket) Baske.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vigesimal
FLUCTUAT NEC MERGITUR
Unė jam pėrdorues i katėrdhjetės lol![]()
Sui generis
Fisnik une do te deshiroja te ishte keshtu ku moderatoret e programeve televizive te ishin kaq te perpikte, sepse kur behet fjale per programe televizive ato duhet te jene ne gjuhen zyrtare dhe aty nuk duhet te behen tolerime. Eshte e njejta gje sikur ne nje program televiziv une te perdor fjal krahinore, dhe me qene se une jam me origjine nga Laberia, ne kemi shume fjale Greke dhe Turke ne fjalorin e perditshem. A do te dukej ty normale ne qofte se une do te filloja dhe te perdorja fjalet Greke dhe tu trasmetoj femijeve se eshte normale te perdoren keto fjale?
Sigurisht qe jo, eshte pak a shume e njejta gje edhe me dialektet, se pavarsisht se ti thuaj se fjalet Greke dhe Turke kane nje ndryshim te madh nga ato Shqipe une do te te thosha te kunderten. Shko dhe thuaj gjyshes sime atje ne Laberi se fjala Penxhere nuk eshte Shqip, apo mos e perdor fjalen Jatro por perdor Doktor, mos thuaj thuaj Farmak po thuaj Ilac e keshtu me radhe.
Une mbeshtes mendimin se fjala katerdhjete te mos hiqet nga perdorimi lokal, dhe te ruhet me fanatizem ashtu si te gjitha dialektet Shqiptare sepse ato jane pasuri Kombetare, por gjuha zyrtare nuk duhet te ndryshohet.
Lol Rrespektoj mendimin tend,mirpo nuk mund te pajtohem per faktin se ke bere nje analogji apo krahasim te gabuar kur thua dhe permend shembujt : Fjalet Greke dhe Turke qe perdoren tek ne ... Dhe te pergjasohet me qeshtjen e shqiptimit te numrit Katerdhjet e cila fjal ,dihet mire se nuk eshte as turke dhe as Greke,por Autentisht Shqiptare.
D.m.th nuk eshte ne rregull te behet kjo analogji,une pajtohem me ty qe nuk duhet te perdoren fjalet e gjuheve te tjera siq jan greke dhe Turke jo vetem ne TV por edhe ne Jeten e perditshme . Rasti i numrit Katerdhjet qe perdoret neper ambiente zyrtare nuk duhet te trajtohet njejt si nje fjale truke , greke apo Serbe,sepse nuk meriton nje tretman te tille ,sepse siq thash edhe me heret ,eshte fjal Shqipe edhe Numri Katerdhjet nuk eshte as truke ,as serbe dhe as greke,por fjal shqipe qe ka historin dhe kuptimin autokton Shqiptar. Dhe nuk duhet te turperohet askush nese perdoret ky numrim ,sepse nese kemi kete turperim ateher duhet te turperohen te gjithe ato fytyra publike qe perdorin at terminologji qe as dreqi nuk i kupton e leje populli.
D.m.th kemi nje mentalitet te gabuar ndaj kesaj qeshtje dhe besom qe nuk duhet te perkrahet por te luftohet.
kaloni mire
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga fisniku-student : 14-04-2009 mė 05:32
"Idea ėshtė Kėshilltari mė i mirė i Veprės"
Krijoni Kontakt