Numri: 597 Data: 27.02.2001
Pyetja: une e kam bere nje here kete pyetje por nuk me jeni pergjigjur akoma.pyetje eshte . A ka fja ter gjuheve te tjera pervec gjuhes arabe ne Kuran? faleminderit. Selam
Pėrgjigjja:
Falėnderojmė All-llahun, paqa dhe mėshira qofshin mbi Muhammedin.
Dijetarėt kanė dy mendime kryesore rreth kėsaj:
Pala e parė: thonė se ska asnjė fjalė tė huaj nė Kuran, edhe ato qė janė, janė tė arabizuara, ose nė origjinė kanė qenė arabe, e pastaj i kanė pėrdorur edhe joarabėt.
Sepse All-llahu i Lartėsuar nė Kuran thotė:
"Ne e zbritėm atė Kur'an arabisht, ashtu qė ta kuptoni". (Jusuf: 2).
"Sikur Ne ta bėnim Kur'anin nė gjuhė tė huaj, ata do tė thoshin: “Pėrse nuk janė ajetet e tij tė kuptueshme (tė shkoqitura), a ėshtė ai (Kur'ani) nė gjuhė tė huaj, kurse ai (pejgamberi) ėshtė arab?” (Fussilet: 44)
Duke u nisur nga kėto argumente Imam Shafiu, Ibn Xheriri dhe disa dijetarė tjerė kanė thėnė se ska fjalė tė huaja nė Kuran, kurse
Pala e dytė thotė: se ka disa fjalė tė huaja nė Kuran, mirėpo ato janė shumė pak. duke marur pėr argument ekzistimin e emrave, si psh. Ibrahim, etj, qė don tė thotė ekzistimin e edhe fjalive.
disa dijetarė kanė thėnė se nė Kuran ka prej tė gjitha gjuhėve, sepse i ėshtė dedikuar mbarė njerėzimit. Dhe pasiqė secili pejgamber i ėshtė dėrguar popullit tė vet me gjuhėn e vet, kurse Pejgamberi alejhisselam ėshtė dėrguar te mbarė popujt, atėhere patjetėr se nė Librin, i cili i ėshtė shpallur duhet tė ketė prej ēdo gjuhe.
Argument tjetėr kanė sepse kėto fjalė tė gjėrave qė janė pėrmendur nė Kuran, nuk kanė qenė t ėnjohura pėr arabėt, andaj pėrdorimi i tyre nė origjinal ėshtė me me dobi dhe efekt.
disa tė tjerė kanė thėnė se ka fjalė joarabe nė Kuran, mirėpo ato janė tė arabizuara, andaj edhe nuk konsiderohen joarabe. Kėshtu ai qė thotė nuk ka fjalė joarabe e ka thėnė tė vėrtetėn sepse ato fjalė janė arabizuar dhe ai qė thotė se ka fjalė joarabe e ka tė vėrtetėn, sepse ato fjalė orogjinėn e kanė joarabe.
All-llahu e di mė sė miri.
Kėtė e kam marur nga Libri: "El-Itkan fi Ulumuil-Kuran", 2/105-108.
Bekir Halimi, 13.03.2001
Krijoni Kontakt