SUREJA “EL ALAK”
(E zbritur në Mekë, ka 18 ajete)
Ajetet 1 - 8
Me emrin e All-llahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëplotit
1. Lexo me emrin e Zotit tënd, i Cili krijoi (gjithçka). 2. Krijoi njeriun prej një pikëze gjaku të ngjizur (në mitrën e nënës). 3. Lexo! Se Zoti yt është më Bujari. 4. Ai i mësoi (njeriut) të përdorë Penën. 5. I mësoi njeriut atë që njeriu nuk e dinte, 6. Por, njeriu i kalon (të gjitha) caqet, 7. Sepse kujton se është i pavarur. 8. Por, për te Zoti yt është kthimi.
PËRMBAJTJA E SURES
Sureja flet për fillimin e zbritjes së Kur’anit, për mohimin që i bën njeriu Zotit dhe për Ebu Xhehlin.
KUPTIMI I FJALËVE
I kalon caqet - E tepron me mëkatet e veta, bën shumë mëka-te.
KOMENTIM I PËRGJITHSHËM I AJETEVE
Pesë ajetet e para të kësaj sureje janë edhe pesë ajetet e para që i kanë zbritur Profetit (paqja dhe bekimi i All-llahut qof-shin mbi të). Profeti (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të) ishte në shpellën Hira, kur i erdhi engjëlli Xhebrail e i tha: “Lexo!”“Unë nuk di të lexoj,”- iu përgjigj Profeti (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të). “Lexo!”- përsëriti Xheb¬raili. “Unë nuk di të lexoj,”- iu përgjigj përsëri Profeti (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të). Atëherë, Xhebraili vazh¬doi: “1. Lexo me emrin e Zotit tënd, i Cili krijoi (gjithçka). 2. Krijoi njeriun prej një pikëze gjaku të ngjizur (në mitrën e nënës). 3. Lexo! Se Zoti yt është më Bujari. 4. Ai i mësoi (nje¬riut) të përdorë Penën. 5. I mësoi njeriut atë që njeriu nuk e dinte.” Me këto ajete All-llahu i Madhërishëm i drejtohet Profe¬tit të Vet dhe të gjithë besimtarëve që punët e tyre e fjalët e tyre t’i fillojnë me “Bismilah” (Me emrin e All-llahut), sepse çdo punë që fillon me emrin e All-llahut dhe me mbështetjen tek All-llahu, ka mirësi. Këto ajete tregojnë që është detyrë që të jemi të çiltër me All-llahun e Madhërishëm në veprat që bëjmë e në fjalët që themi. Muslimani punon dhe flet për të fituar kënaqë-sinë e All-llahut të Madhërishëm.
Këto ajete tregojnë rëndësinë e madhe që Islami i kushton dijes. Fjala e parë që ka zbritur nga All-llahu i Madhërishëm për te Profeti i Tij (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të) qe “Ikra” (Lexo!)
All-llahu i Madhërishëm tregon se e ka krijuar njeriun nga “alaku”- një pikëz gjaku e ngjizur që zhvillohet dhe sjell nje-riun. Pasi fëmija del nga barku i së ëmës dhe rritet, ai fillon të mësojë. E All-llahu i Madhërishëm i mësoi njeriut si të përdo¬rë penën; të mësojë gjithnjë e më shumë. Kjo është bujari dhe nderim nga All-llahu i Madhërishëm për njeriun, duke i dhuruar atij dijen. Por, ky njeri, kur rritet, fillon t’i pëlqejë vetja dhe fu¬qia që ka, fillon t’i pëlqejë pasuria që ka mbledhur, harron mirësitë e All-llahut i Madhërishëm dhe gabimet e veta të shum¬ta. Dhe All-llahu i kujton njeriut se ai do të kthehet te Zoti i tij, do të japë llogari për veprat e tij të këqija dhe do të dënohet për to.
Ç’NA MËSOJNË AJETET
1. Islami i ka kushtuar kujdes dijes e studimit. Edhe fjala e parë që erdhi nga Zoti qe: “Lexo!”.
2. Muslimani i fillon fjalët dhe veprat e veta me “Bismilah” (Me emrin e All-llahut).
3. All-llahu i Madhërishëm e mësoi njeriun dhe ia lehtësoi atij përdorimin e mjeteve të mësimit, më e rëndësishmja e të cilave është Pena.
4. All-llahu i Madhërishëm i thotë njeriut të ruhet nga mendjemadhësia dhe të mos largohet nga adhurimi i Zotit të tij.
5. Të gjithë njerëzit do të kthehen tek All-llahu i Madhë¬ri-shëm për të dhënë llogari për veprat që kanë bërë.
PYETJE DHE USHTRIME
1. Flisni për takimin e parë të Profetit (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të) me Xhebrailin (paqja qoftë mbi të).
2. Cili është ajeti i parë që i ka zbritur Profetit (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të)?
3. Ç’do të thotë: “Te Zoti yt është kthimi”?
AJETET 9 - 19
9. A e keni parë atë që ndalon? 10. Një rob që kërkon të falet? 11. Ç’mendon, kur ai (robi) është në Rrugë e Drejtë? 12. Ose kur ai (robi) urdhëron për devotshmëri (tekua)? 13. A më tregon nëse ai e mohon të Vërtetën dhe i kthen shpinën asaj? 14 A nuk e di ai se All-llahu e sheh? 15. Jo, jo! Nëse nuk tërhiqet, vërtet Ne do ta tërheqim zvarrë për ballukesh. 16. Për ballukesh gënjeshtare, mëkatare. 17. E ai le t’i thërrasë për ndihmë ata të vetët. 18. Ne do t’i thërrasim engjëjt e ndëshkimit të merren me të. 19. Jo, jo! Ti mos iu bind atij, vazhdo me sexhde dhe afroju Zotit sa më afër.
KOMENTIM I PËRGJITHSHËM I AJETEVE
Ajetet flasin për njerin prej atyre njerëzve të cilit i pëlqeu fuqia dhe pasuria e vet e i kaluan caqet dhe e mohuan Zotin: për Ebu Xhehlin, armikun numër një të Islamit. Ajetet flasin edhe për cilindo, që ka bërë a bën vepra të këqija si të Ebu Xhehlit. Një herë, Profeti (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të) po falej në Mekë. Kur ra në sexhde, Ebu Xhehli deshi t’i vinte Profetit këmbën mbi qafë. Por, Ebu Xhehli nuk arriti dot te Profeti (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të). Ai u kthye i frikësuar te ndihmësit e vet. Ata e pyetën: “Përse u ktheve kështu, kaq shpejt?” Ebu Xhehli u përgjigj: “Pashë një hendek zjarri e gjëra të tjera të frikshme midis meje dhe Muhammedit, prandaj u largova.” Profeti (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të) e komenton ngjarjen kështu: “Sikur të afrohej edhe pak, do ta kapnin engjëjt e dënimit dhe do ta bënin copë-copë.”
All-llahu i Madhërishëm na flet për atë që i ndalon njerëzit të falin namazin e ta adhurojnë All-llahun. Vepra e tij është e shëmtuar, e shëmtia e saj është edhe më e madhe kur përpiqet të ndalohet një i Dërguar, i cili urdhëron për të bërë vepra të mi¬ra e për të mos bërë vepra të këqija; shëmtia është edhe më e madhe kur përpiqet të ndalohet Profeti Muhammed (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të). Ky femohues nuk u mjaftua vetëm duke e ndaluar Profetin (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të) të falej. Ai përgënjeshtroi Ditën e Gjykimit, mo¬hoi All-llahun, e kundërshtoi Islamin, i ktheu shpinën të vërte-tës. Por ai nuk kupton se All-llahu i shikon veprat e tij dhe i shënon ato të gjitha, që t’i kërkojë llogari të rreptë për to në Ditën e Gjykimit. All-llahu i Madhërishëm e paralajmëron Ebu Xheh¬lin se, në qoftë se nuk pendohej e nuk e linte armiqësinë ndaj Profetit (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të), All-llahu do ta bënte të vuante dënim të fortë në këtë botë nga be¬simtarët dhe në botën tjetër nga engjëjt e dënimit.
All-llahu i Madhërishëm do t’i urdhërojë engjëjt ta kapin Ebu Xhehlin prej ballukesh e ta tërheqin zvarrë deri në Zjarr. Në këtë botë, Ebu Xhehli ka thirrur shokët e tij që ta ndihmonin në luftë kundër Islamit, por në Botën Tjetër nuk do të ketë mundësi të thërrasë për ndihmë ndonjë prej tyre, sepse engjëjt e dënimit do t’i çojnë të gjithë ata në zjarrin e xhehenemit.
Më pas All-llahu i Madhërishëm i drejtohet Profetit të Tij: Qëndro i palëkundur në të vërtetën; lëri Ebu Xhehlin dhe ata që janë si ai dhe vazhdo namazin tënd për Zotin; vazhdoje sexh-den, që të jesh pranë Zotit tënd, sepse njeriu, kur është në sexh¬de, është pranë All-llahut të Madhërishëm më shumë se kurrë. Profeti (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të) e përforcon edhe më shumë këtë kuptim, kur thotë: “Njeriu është më pranë Zotit të tij kur bie në sexhde, prandaj shtojini lutjet në sexh-de.”
Ç’NA MËSOJNË AJETET
1. Në ajete tregohet armiqësia e madhe e Ebu Xhehlit për Pro¬fetin (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të) dhe Isla-min.
2. Në ajete tregohet se si All-llahu i Madhërishëm e ruante Profetin (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të) nga çdo e keqe.
3. Punët më të shëmtuara janë t’i ndalosh njerëzit të adhu¬rojnë All-llahun dhe të bëjnë vepra të mira.
4. Në ajete tregohet dënimi i rëndë që All-llahu i Madhëri-shëm ka përgatitur për Ebu Xhehlin dhe ata që veprojnë si ai.
5. All-llahu i Madhërishëm e porosit Profetin e Tij që të qën¬d¬rojë i palëkundur në adhurim dhe të vazhdojë të bjerë në sexh-de për All-llahun e Madhërishëm.
6. Kjo sure përmban një sexhde këndimi , prandaj kur muslimani këndon ose dëgjon ajetin duhet të bjerë në sexhde në drejtim të Kiblës.
PYETJE DHE USHTRIME
1. Ç’kishte ndërmend t’i bënte Ebu Xhehli Profetit (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të), kur Profeti po falej?
2. Përse u kthye Ebu Xhehli i trembur, pa i bërë ende keq të Dërguarit të All-llahut (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të)?
3. Çfarë tha Profeti (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të) për këtë ngjarje?
4. Ajetet flasin për tri cilësi të Profetit (paqja dhe bekimi i All-llahut qofshin mbi të). Cilat janë ato?
5. Ajetet flasin për tri cilësi të këqija të Ebu Xhehlit. Cilat janë ato?
6. Çfarë duhet të bëjnë muslimanët kur këndojnë ose dë-gjoj¬në ajetin: “Jo, jo! Ti mos iu bind atij, vazhdo me sexhde dhe afroju Zotit tënd sa më afër!”?
Krijoni Kontakt