Vitin e ardhshëm shkollor, 2009-2010, rrezikohet hapja e paraleleve shqipe në shkollën fillore "Petar Petroviç-Njegosh" në Idrizovë, ngase gjysma e banorëve të fshatit, janë të mendimit se fëmijët e tyre procesin arsimor në klasë të pestë duhet ta vazhdojnë në paralelet sllavomaqedonisht.
Kështu ka pohuar Nazmi Mani, kryetar i këshillit të prindërve, duke theksuar se pas dhjetë ditëve, është caktuar edhe një mbledhje, në të cilën do të merret vendim përfundimtar.
"Nuk i di arsyet", shprehet Mani, "mirëpo gjysma e fshatarëve thonë se fëmijët do t'i dërgojnë në paralele [sllavo]maqedonase".
"Nuk di çka të them. Kemi ngelë 50 për qind për paralele [sllavo]maqedonase dhe 50 për qind për paralele shqipe. Thonë se më lehtë fëmijët e tyre e kanë të mësojnë në gjuhën [sllavo]maqedonase, siç kanë mësuar deri tani", shprehet Mani, duke shtuar se "nëse vendosin gjysma për paralele [sllavo]maqedonase, përsëri gjysma e nxënësve do të duhet të vazhdojnë në shkollat e kryeqendrës".
"Askush asgjë nuk u premtoi. Vetë prindërit e ndryshuan mendimin. Edhe një herë në mbledhje do të japë maksimumin t'i bindi se patjetër duhet të hapen paralele shqipe dhe fëmijët të vazhdojnë mësimin në gjuhën amtare. Por, fundja nëse nuk binden, nuk kam zgjidhje tjetër, sepse ata kanë të drejtë të zgjedhin për fatin e fëmijëve të tyre. Unë personalisht nëse nuk hapen paralele shqipe, fëmijën tim do ta dërgojnë në shkollën fillore 'Kongresi i Manastirit' në Shkup", thekson Mani, duke përkujtuar se edhe pas një bojkoti të gjatë kundër mësimit në paralele sllavomaqedone, askush nga kompetentët nuk i vizitoi nxënësit dhe prindërit në Idrizovë.
"Të gjithë i informuam me shkrim, përfshirë edhe zëvendëskryeministrin Abdylaqim Ademi, Ervan Fuere, OSBE...", tregon Mani.
Ndërkohë, Ministria e Arsimit është zotuar se ka siguruar mjete financiare, që në shtator të vitit të ardhshëm shkollor, të ndërtohet objekt i ri shkollor vetëm për nxënësit shqiptarë. Ndryshe, nxënësit e klasës së pestë të Idrizovës gjysmë vjetorin e dytë shkollor të këtij viti u tërhoqën nga shkolla fillore "Petar Petroviç Njegosh", me qëllim për të vazhduar mësimin në gjuhën shqipe në shkollën e fshatit Ognjancë.
Bojkoti mësimor zgjati një gjysmë vjetor të plotë, meqë kryetari i Gazi Babës, Koce Trajanov refuzoi që të hapen paralelet shqipe.
http://www.koha.com.mk/a12.html
Krijoni Kontakt