"Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.
Persa i perket Fetvase se Albanit per Palestinen qe palestinezet te lene Palestinen e ke tek "Fetawa Esh-Shejkh El-Albanij", botim i Dar El-Xhejl, fq. 18. po ta them edhe me paragraf nga paragrafi 16-19 qe te mos na thuash pastaj genjeshtar mua dhe Acidit dhe po ta vendos me fotografi me poshte.
Ndersa persa i perket Floririt qe njihet tek arabet si Muhal'lak:
Per kete ēeshtje e ka kundershtuar edhe vete Ibn Baz por edhe Abdulkader Arnauti te cilin e kam degjuar me veshet e mi ne khutben e tij, pasi i dhame ne dore librin e Albanit. Ēeshtja te cilen e ka shpjeguar Abdulkadri por edhe ajo qe kam lexuar sipas orientimit te Abdulkadrit (Allahu e meshirofte) tek Elfijeh El-Iraki i cili thote se nese hadithi me transmetim Xhejjid (i mire) bie ne kundershtim me hadithin Sahih (i sakte), ai qe eshte Xhejjid konsiderohet Shadh (i shmangur, i pareferueshem).
Pra hadithi te cilit i eshte permbajtur Albani eshte hadith xhejjid qe bie ne kundershti me hadithet sahih, jo me nje por me shume hadithe sahih qe e lejon Mutlekan (Muhallak dhe jo-Muhallak) lejimin e floririt per femrat, ketu e 15 shekuj perpara. Kjo eshte nje pike e erret e Albanit, sic eshte edhe vendosja e duarve mbi gjoks pas ngritjes nga rukuja te cilen Albani e quan Bidat Dalal (risi qe te con ne humbje). do edhe per kete reference? po ta jap: "Sifetu Es-Salat En-Nebij" (forma e namazit te Profetit) ne arabisht, botimi i gjashte fq. 145 ne te cilen thote: "Nuk dyshoj" (Lestu Eshuk) dhe askush para tij nuk e ka thene kete gje prej dijetareve ashtu sikurse Albani mbetet i vetem edhe ne perpjekjen e tij per te ēfuqizuar hallallin e floririt per grate.
Me vjen keq por keto nuk jane genjeshtra, me duket se ti nuk e njeh fare Albanin!
"Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.
Rapsod je shume i zgjuar kur pergjigjesh e di?
Ja e leme per ty shejh Albani nuk eshte Muhadith...po pastaj?Do te imponosh mendimin tend tek te tjeret?Ti ke parametrat e tua te gjykimit une te miat...si te kene dhene mendime ato te saudis apo ato te libanit...
Merr e shfleto librat e shume autoreve per Shejb Albanin se do te dalin se ku mesoi e si mesoi....(Acid nuk ke pse shkruan qe per kete i thone ato te cilet ... ... sepse po te qe ashtu atehere une them qe dhe ato qe i dalin kunder e bejne per kete apo ate filan arsye)ndersa per ixhazen eshte thene me miliona here dhe duhet gjithnje me e perserit qe nuk eshte kushte qe te tregoje qe nje person eshte i paarritshem ne hadith dhe i pagabueshem.
Historiani i Halebit Shejh Muhamed Ragib et-Tabah dhe dijetar i hadithit, kur pa zhvillimin e ketij djaloshi dhe dhenien pas kesaj diturie i dha te drejten per te transmetuar nga ai te cilen e ka permendur edhe ne shkrimin e tij: “el-Enuar el-Xhelileh fi muhtesar el-Ethbat el-Halebije”.
Nuk ėshtė sekret tė tregojme se shejhu thoshte ne lidhje me kete ixhaze (leje transmetimi tė diturisė): ” Kjo nuk do tė thotė asgjė tė veēantė pėr mua, por e pėrdorim vetėm sa pėr tiu kundėshpėrgjigjur ziliqarėve”
Them (Shejh Rebia): Kjo ėshtė mė se e vėrtetė dhe e drejtė sepse siē dihet kėto lloj ixhazesh nuk tė sjellin ndonjė pėrfitim tė madh tė diturisė, sepse tė gjithė ne e dijmė se sa e sa injorantė ka qė posedojnė me dhjetra tė tilla e megjithate vazhdojne te ngelin injorante.
*Shejh Rebi Ibn Hadi el-Med’halij
“Tedhkiru en-Nabihin bi sejr eslafihim hufadh el-Hadith es-Sabikin ue el-lahikin” (Kujtesė tė zgjuarve me historinė e paraardhėsit tė tyre, ruajtėsve tė hadithit, nga tė parėt e nga tė fundit) faqe: 308-319
O Rapsod, a do ta lajmeroj Artan Kriston te futet ne kete forum? Si thua? Vetem na thuaj emrin o burre i dheut dhe ne cilen shkolle ke studiuar ti ne Siri? Meqenese i paske ulur koken Tan Kristos ne Siri, na thuaj pra PSE fshihesh?
Une nuk pretendoj dhe as qe dua te imponoj fjalet dhe gjykimin tim per Albanin, sepse nuk jam une qe e gjykoj Albanin por jane kategoria per te cilen pretendohet se eshte Albani, ne thjeshte jemi citues.
Pretendimi se Ixhezeja nuk eshte kusht per te qene dijetar, sidomos i hadithit, eshte pretendim qe e kam pare kryesisht tek ato libra si ai i Shejh Rebij'a ibn Hadij El-Medkhalij, i cili ka qene nxenes i Albanit ne Universitet dhe normalisht per rastin ne fjale "nese nuk ke se ēthua me mire krruaj koken" pra Rebij'a eshte i imponuar te thote kete gje per Shejhun e tij sepse ne te kundert i bi vetes.
Por fakti eshte se ne si Ymeti i Muhamedit s.a.v.s. na ben te dallueshem nga ymetet e profeteve Senedi dhe senedin e ben te vertetueshem Ixhazeja e Shejhut, sepse nese nje Muhadith do te thote: "Na ka treguar filan ibn filan, prej filan ibn filan....." etj, Albani nuk ka se si e thote.
Subhan Allah, I derguari i Allahut, Muhamedi s.a.v.s. ka thene: "Dija merret me te nxene", dhe nxenia nuk merret nga librat pa konsultimin e mesuesit, apo siē thote Allahu: "Pyesni ata qe dine (Ehl Edh-Dhikr), nese nuk dini", urdher i Allahut "Pyesni", ndersa Khatib El-Bagdadi ka thene: "Dija merret nga gojet e dijetareve", dallimi mes nje personi qe meson vete Kur'anin permendesh dhe atij qe meson Kur'anin permendesh tek nje shejh eshte se i pari quhet Mus'hafijun dhe i dyti quhet ****'un.
Allahu eshte me i Dituri dhe me i Urti!
Une nuk fshihem po ky eshte formati i Forumit dhe une e respektoj deri ne detaj kete format dhe me pelqen. Tan Kristo pse interesohet per emrin tim? Nese ai ka aftesi per t'u perballur le te perballet, ēfare rendesie ka emri, apo eshte si puna e atij qe ka frike se mos i bie ndonje mure dhe do filloje te beje bishta? Une preferoj te jem anonim dhe per kete ide qe kam nuk me tundon asksuh qe ta ndryshoj.
Tan Kristo eshte i mireseardhur!
Ps/ Mos me pyet me per emrin.
Jo vella, se edhe gjuha e ashper lejohet ne raste e duhura dhe aty ku e kerkon URTESIA, vete Sheikh Albani ka deklaruar per Sheikh Rabian se....: Kush shan sheikh Rabian Allahu ia thyefte shpinen, megjithese Sheikhu ishte teper i bute , i dashur dhe njerezor, kjo nuk e ka ndaluar ate qe ne raste te vecanta aty kur duhet dhe si duhet te perdoret nje gjuhe tjeter me nje rregjister tjeter, po ashtu edhe sahabet e nderuar kur vinte pune per cesthje madhore nxeheshin dhe e mbronin te verteten me dashuri dhe me zjarr, une nuk po flas ketu per deklarata emocionale, mos u ngaterro Abdurrahman, une po flas per gjera reale dhe gjuhen e ashpersise e njohin edhe dijetaret dhe ti besoj se e di kete, nuk mund ta pranoj une kurre qe disa injorante ketu ne forum , qe edhe vete e pranojne qe nuk kane dije, te flasin keq per AUTORITETIN E SHEIKH ALBANIT, nuk mund te hesht uen ne kete situate dhe as nuk mund te rri indiferente, kurse per sa i perket QETESIE, jam jashtezakonisht i qete sepse e di mjaft mire qe nuk jane keta inisiatoret e OFENDIMEVE TE SHEIKH ALBANIT, por sigurisht ka edhe te tjere qe nuk duan te dalin hapur, dhe keta te forumit keto mendime nuk i kane prej vetes se tyre, ata jane viktima , te genjyer dhe te amshtruar, ata qe ne fillim te ISLAMIT TE TYRE, keshtu jane edukuar, me kete lloji fryme, me kete lloji EDUKATE ME SUNNETIN dhe me DIJETARET, dhe dihet mjaft mire se KUSH I KA keto mendime ne Shqiperi, ne Kosove dhe ne Maqedoni, keto jane gjera qe kane shume vite qe diskutohen o Abdurrahman, te ftoj qe jesh pak me i thelle, me i kthjellet dhe me pak naiv, keta e dine mjaft mire madje se KUSH E SHAN dhe kush e ofendon dhe kush nuk e do sheikh Albanin prej atyre studentave ne trojet shqiptare sepse ata nuk po bejen gje tjeter vetem se po tregojne ne menyre te pavetedijshme se nga cilet i kane marre keto mendime, keshtu qe sa here qe te preket figura e ndonje DIJETARTI te Ehhi-Sunnetit, une do flas gjithmone ate qe me ka mesuar Allahu i Lartesuar gjate ketyre viteve ne ISLAM, dhe gjate kesaj kohe ne STUDIME ne boten Arabe....., edhe ty Abdurrahman Allahu te ruajte vella, dhe te shtofte dijen.....SELAM
Rapsod...nga shkrimi jot shoh paragjykim si fillim mbi nje nxenes te Albanit dhe thua me plot gojen eshte i imponuar..te flas atille.(Habi)
Dhe te lutem mos me perserit ne pergjigje te njejtat gjera qe ti kam sqaruar njehere duke me thene Khatib El-Bagdadi ka thene: "Dija merret nga gojet e dijetareve" - kur per kete te kam sjelle rreth Albanit.Dhe nese do,me duhet te te perkthej rreth 15 pika per ceshtjen qe ma shtron indirekt.
Po te perseris edhe njehere:
Ka nje tjeter ixhaze nga:
Shajkh Bahjatul Baitaar(senedi tij arrin deri tek Imam Ahmedi Rahimehullah).Kjo gjendet tek Hayat Al-Albani (Jeta e Albanit) nga Muhamed Esh-Shaibaani.Kopja e kesaj ixhaze ndodhet tek Ali Hasan al-Halabi.
Pervec selefeve te gjith bidatxhinje jane genjeshtar, rap-sodi perfiton nga mos njoftja e shume librave te Albanit nga muslimanet e forumit, dhe fillon e mashtron duke cituar tituj librash.
O rap-sod kur nuk ke dije per nje gje, mos genje, duke ja mveshur dhe Abdulkadrit. Ti qenke genjeshtar i temershem o epshtor.Ndersa persa i perket Floririt qe njihet tek arabet si Muhal'lak:
Per kete ēeshtje e ka kundershtuar edhe vete Ibn Baz por edhe Abdulkader Arnauti te cilin e kam degjuar me veshet e mi ne khutben e tij, pasi i dhame ne dore librin e Albanit. Ēeshtja te cilen e ka shpjeguar Abdulkadri por edhe ajo qe kam lexuar sipas orientimit te Abdulkadrit (Allahu e meshirofte) tek Elfijeh El-Iraki i cili thote se nese hadithi me transmetim Xhejjid (i mire) bie ne kundershtim me hadithin Sahih (i sakte), ai qe eshte Xhejjid konsiderohet Shadh (i shmangur, i pareferueshem).
Pra hadithi te cilit i eshte permbajtur Albani eshte hadith xhejjid qe bie ne kundershti me hadithet sahih, jo me nje por me shume hadithe sahih qe e lejon Mutlekan (Muhallak dhe jo-Muhallak) lejimin e floririt per femrat, ketu e 15 shekuj perpara. Kjo eshte nje pike e erret e Albanit, sic eshte edhe vendosja e duarve mbi gjoks pas ngritjes nga rukuja te cilen Albani e quan Bidat Dalal (risi qe te con ne humbje). do edhe per kete reference? po ta jap: "Sifetu Es-Salat En-Nebij" (forma e namazit te Profetit) ne arabisht, botimi i gjashte fq. 145 ne te cilen thote: "Nuk dyshoj" (Lestu Eshuk) dhe askush para tij nuk e ka thene kete gje prej dijetareve ashtu sikurse Albani mbetet i vetem edhe ne perpjekjen e tij per te ēfuqizuar hallallin e floririt per grate.
Me vjen keq por keto nuk jane genjeshtra, me duket se ti nuk e njeh fare Albanin!
Un kame pasur nje debat me nje musliman epshtor si puna jote, ku pretendonte se Albani e ka bere haram floririn per gra, por kur i solla librin e albanit, ai e qepi gojen.
Per me shume lexo librin e Albanit VESHJA E GRUAS MUSLIMANE Kete e ka sqaruar dhe ish nxenesi i tij, dijetari i nderuar, Selime el Hilali, kur u pjyet ne Kosove.
Epshti te ka sunduar keq o i mjer Allahu te udhezofte
Allahu mustean
Subhan Allah! E para une nuk thash qe eshte liber me autor vete Albanin, prandaj kujdes me gjuhen. Nje pjese e fetvate e Albanit, jane ne kete liber dhe ky liber me permbledhes Ikasheh Abdulmennan Et-Tijbij, botuar me 1994 qe do te thote shume vite para se te vdiste Albani. Kopja tjeter qe do te lidh me poshte eshte botim i Dar Et-Turath El-Islami 1994 dhe te shohim pastaj ēfare teorie te re do te na nxjerresh. Te jesh i sigurt, se e kam kete fetva jo vetem ne liber PDF por edhe me ze te Albanit.
Sa per fjalen time rreth khutbes se Abdulkadrit, Allahu eshte deshmitar dhe me gjykofte si te doje Ai nese jam genjeshtar, deshmitare te tjere jane nje pjese e mire e nxenesve shqiptare kryesisht ata qe ishin ne shkollen "El-Jemenijeh" ku Abdulkadri jepte mesim (ne ate kohe ka qene edhe Tan Kristo nxenes) ne fillim te viteve 90 nuk me kujtohet viti ekzaktesisht por do te kete qene aty nga 1993.
Ti ke pasur debat me nje musliman qe e quan edhe epshor dhe ja ke mbyllur gojen, une do te kisha dashur me gjithe zemer te ma mbyllje gojen rreth kesaj ēeshtjeje!
Une po shkruaj me poshte se Albani ka kundershtuar Ixhmane persa i perket ēeshtjes se Floririt, te cilen e ka shkruar vete ai ne librin e tij Adab Ez-Zifaf (Etikat e Marteses) dhe kush ka sy ne balle e kupton se ēfare "kryevepre" ka kryer Albani.
Krijoni Kontakt