Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 15

Bëhuni të kujdesshëm se kë e quani “Qafir”

Bëhuni të kujdesshëm se kë e quani “Qafir”

Sa për ata që mohojnë, njësoj është, i paralajmërove apo nuk i paralajmërove - ata nuk besojnë. (Kur’an - Bekareh 2:6)

Komentimi i Abdullah Jusuf Ali: Kufr, Kafara, Kafir, dhe format tjera derivative të fjalës, mëton të tregojë refuzimin e besimit si pasojë e mbjelljes së idesë së gabuar për Allahun apo besimin, dhe që nuk konsiston me një përpjekje të vullnetshme për të nxitur veten drejtë shikimit të së vërtetës. Atëherë kur kjo përpjekje forcohet për të njohur të vërtetën, Madhështia dhe Mëshira e Allahut për të bëhet udhëzim. Por ky udhëzim nuk është i efektshëm atëherë kur potencohet në refuzimin e njohjes, dhe mundësia e refuzimit ndiqet nga vullneti i lirë. Pasojat e këtij refuzimi përfundojnë me vdekjen e gjendjes shpirtërore apo mospërfilljes drejtë një ndikimi më të mirë.

Bëhu i kujdesshëm se kë e quani Qafir ngase vetëm Allahu është në dijeni se cili është refuzues dhe jo i udhëzuar sa duhet. Nuk na përket neve që të “dënojmë” dikë për në zjarr.

Ne duhet që çdoherë të veprojmë me mirësjellje, diplomaci dhe asesi të përçojmë ndonjë mesazh me përkushtim të gabuar ndaj të tjerëve pa marrë parasysh se sa dekurajuese apo e padobishme të ketë qenë – mos u dorëzo ndaj një Jo-Muslimani ngase shumë prej tyre janë njerëz të mirë të cilët thjeshtë kanë nevojë për thyrrjen e propagandës anti islame që mbizotëron rreth tyre.

Mënyra më e shpejtë për të ikur nga Islami

Është shumë më e sigurt të supozojmë se një Jo-Musliman është i kequdhëzuar, keqinformuar dhe ushqehet me gënjeshtra dhe keqkuptime ndaj Islamit dhe Muslimanëve-mos u ngut duke e etiketuar-quajtur Qafir. Largoje emrin-etiketimin Qafir nga artikujt e tu dhe nga ueb sajtet – a nuk do të doje të ishe më i sigurt sesa të emërosh-etiketosh gabimisht dikë si “i keq”, ‘Qafir’ dhe ‘shfaqje të djallit’ – kjo mund të shkaktojë pasoja të tmerrshme për ne në ditën e Llogarisë.

Mbase edhe nuk ka rrugë më të lehtë për tu larguar nga Islami sesa duke i quajtur Muslimanët e tjerë “Qafir” apo “Mushrik” pa bërë dallim.

Rreth të quajturit e Muslimanëve të tjerë “Qafir” mund të lexojmë hadithin në vijim: Transmetohet nga Ibn Umar se Pejgamberi (a.s.) tha: Nëse ndonjë prej juve thërret vëllaun e tij: O Pabesimtar! (atëherë e vërteta e këtij etiketimi) i kthehet njërit prej tyre. Nëse është e vërtetë , (atëhere mbetet ashtu) siç kishte pohuar, (por nëse nuk është e vërtetë), atëherë etiketimi i kthehet proklamuesit (dhe si pasoj e kësaj personi i cili akuzoi është Pabesimtar). [Muslimi]

Si pasojë, nëse ju etiketoni Muslimanët e tjerë “Qafir” apo “Mushrik” pa dallim, do të jeni ju ai i cili e keni lënë Islamin, dhe kjo sipas fjalëve të Profetit (a.s.), edhe më pak se një sekondë.

Mos humbi kohë duke debatuar se si duhet të jetë një Musliman i mirë. Bëhuni një!

Të udhëzuarit e një Jo-Muslimani në Islam është e mundur vetëm me ndihmën e Allahut. Detyra jonë është që ti ndihmojmë të tjerët ta kuptojnë Islamin – ky është obligimi ynë parësor. Dhe vetëm atëherë InshAllah, Jo-Muslimanët do të lëvizin në drejtimin e të qenurit njëri prej nesh. Ne duhet të qëndrojmë pozitivë, mendjehapur dhe zemërgjërë në përpjekjet tona për të përçuar mesazhin e vërtetë.

Ju nuk mund ta inkurajoni një Jo-Musliman që të jetë i kuptueshëm dhe mendje-hapur nese ju vetvetja jeni person me tipar të ngutshëm duke hedhur akuza ndaj tij/saj. Asnjë Jo-Musliman nuk do të ju respektojë dhe natyrisht kjo do të reflektojë dëmshëm në Islam nëse një Musliman, përfaqësues i Islamit është mendjengushtë.

E lus Allahun që ta përpunojmë durimin dhe sinqeritetin në përpjektjet tona për të sjellë më shumë tolerancë në këtë botë. Kujto… çdo qenie njerëzore, pavarësisht nga koha dhe vendi ai/ajo i lindur nga prindërit Musliman apo Jo-Musliman, është lindur i pafajshëm dhe i pastër…është shoqëria ajo e cila bën ndikim tek ai/ajo që të largohet nga Islami dhe mu ashtu siç personi mund të largohet, ai/ajo mund të kthehet në Islam dhe ti mund të ndihmosh në këtë proces.

Ne kemi një rol shumë të rëndësishëm dhe të ndjeshëm që duhet ta luajmë. Ne jemi Ummet i besuar i të dërguarit tonë a.s., shërbëtorë të Zotit...është bërë në detyrën tonë dhe në obligimin tonë që të kalojmë në të vërtetën e pastër dhe të patrazuar – përdore ketë cak të respektuar me sinqeritet dhe përkushtim të plotë.

Përktheu: Visar KORENICA

http://www.alb-drejtesia.com/al/news.php?readmore=721
    Ndryshuar për herë të fundit nga Dritë : 19-03-2009 më 10:34

Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anëtarësuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639
    Si duket kete postim duhet ta lexojne ato tipat qe "njofin" islamin mire dhe pa mos me njohur fare me etiketojne si "qafir" , edhe pse i tille nuk jam
    Ne fakt ky ka qene qendrimi im qe ne fillim se vetem Allahu e di se kush eshte besimtar e kush jo dhe se vetem Allahut i takon te gjykoj per ceshtje fetare!
    Andaj duke u bazuar ne ato ajete kurre nuk i kam thene dikujt jo besimtar, sepse nuk eshte dicka qe me takon mua te bej, ndoshta kam kritikuar menyren e te besuarit, por nuk kam quajtur jobesimtare, ne asnje rast nje person qe thot "ašhadu ʾal lā ilāha illa l-Lāh, wa ʾašhadu ʾanna Muḥammadar rasūlu l-Lāh"!!!

Me Respekt
    GV_USA
    WE WILL NOT GO DOWN!

Citim Postuar më parë nga Gostivari_usa Lexo Postimin
    Si duket kete postim duhet ta lexojne ato tipat qe "njofin" islamin mire dhe pa mos me njohur fare me etiketojne si "qafir" , edhe pse i tille nuk jam
    Ne fakt ky ka qene qendrimi im qe ne fillim se vetem Allahu e di se kush eshte besimtar e kush jo dhe se vetem Allahut i takon te gjykoj per ceshtje fetare!
    Andaj duke u bazuar ne ato ajete kurre nuk i kam thene dikujt jo besimtar, sepse nuk eshte dicka qe me takon mua te bej, ndoshta kam kritikuar menyren e te besuarit, por nuk kam quajtur jobesimtare, ne asnje rast nje person qe thot "ašhadu ʾal lā ilāha illa l-Lāh, wa ʾašhadu ʾanna Muḥammadar rasūlu l-Lāh"!!!

Me Respekt
    GV_USA
    I nderuar Gostivarli selam aleikum,

Para se te behem pjese e ketij komuniteti i kam lexuar me shume vemendje disa tema dhe shkrime nga vellezerit dhe motrat e mij muslimane. Te jem e sinqerte me kane lene nje shije shume te hidhur, si fjalori ulet qe perdoret, njeashtu menyra dhe sjelljet qe kemi ndaj nj-tj kur jane ne pyetje disa tema delikate.
    Akoma me shume me len pershtypje se shumicat me plote mendjemadhesi predikojne Islamin ne kete forum, nderkohe ne sjelljet e tyre nuk pash te shembellejne mesimet e Islamit, mesimet e Kur'anit dhe Profetit s.a.v.s.
    Shumicat i kane gishtat me te shpejte se mendjen, gjate nxitimit shkruajne gjera qe nuk ju kane hije muslimaneve plus qe bejne gabime gjate interpretimit te fese gje per te cilen do te pergjigjemi secili nga ne, Diten e Llogarise!

Gjithsesi, me keqardhje e citoj edhe pergjegjen tende ndaj meje ne nje teme:

Citim Postuar më parë nga Gostivari_usa Lexo Postimin
    Drite cfar te te them une ty se nuk e di edhe cfar je mashkull ose femer, problemi i njeriut se si i percepton gjerat ka te bej bagazhin intelektual qe ai mbart me vehte, ne rastin tend kisha thene qesen intelektuale qe mbart me vehte.
    Une nuk masakroj asgje dhe asken , ate qe bej une, eshte se ti mbroj te drejtat e grave qe ti vet nuk je ne gjendje ti bejsh, dhe tani ti me kritikon mua pse po mbroj drejtat e nenave tona.
    Ne fakt , ti je rast i humbur. Ashtu qe me duket e pa baze me e zgjat me shum kete bisede me ty.
    Fillimisht te kisha keshilluar te lexojsh me shum!
    Se per dallim prej meje qe masakroj fene islame , une te pakten nuk i besoj disa gjera qe ata te tjeter qe sipas teje jane duke e lartesuar fene islame i besojne, si psh se GRATE JANE ME TE META INTELEKTUALE DHE ME TE META FETARE!!!
    Si duket ti me shum i respekton tipat qe te quajne nenat tona me te meta dhe budallaqe se sa tipat qe mundohen te ti mbrojne te drejtat e tyre.

GV_USA
    Te falenderoj nga zemra per kujdesin tend, te jesh i sigurte se une si nje moter muslimane nuk ndjehem e diskriminuar nga feja ime dhe obligimet e mia fetare, perkundrazi jam shume e lumtur qe jam muslimane, elhamdulilah!
    Te falenderoj edhe per keshillen tende qellimmire, sinqerisht me frymezove te ju kthehem serisht librave fetare e te jem me e vemendshme kjo qe mos bej leshime dhe gabime sepse nuk dua ta pergjysmoj fene tone te dashur.
    Poashtu te falenderoj edhe per kujdesin tend ndaj "qeses" time intelektuale, te jesh rahat se kam mjaft bagazh intelektual edhe pse jam femer dhe muslimane, elhamdulilah!

Menyra se si me je pergjegj e deshmon se sa i nxituar je ne shkrime dhe se si e lejon vehten te udhehiqesh nga emocionet e castit.
    Ne fakt kjo dobesi ju mveshet me shume femrave, te qenurit emocional, nderkohe ju meshkujt shquheni se jeni racional. Shume shkrime ne kete forum jane deshmi se motrat muslimane qenkan me racionale se sa ju vellezerit, mos e merrni si ofendim ju lutem, por kjo eshte pershtypja ime pas leximeve qe kam bere.
    Ti nuk e din kush eshte ne skajin tjeter te rrjetit, a eshte nje moter muslimane, vella musliman, eshte me i/e vjeter ne moshe apo thjeshte nje dashakeq i joti.
    Si moter e jotja ne Islam, jam e obliguar te te keshilloj te jesh i vemendshem herave te ardhshme dhe ti pranojsh keshillat nga tjeret te cilet behen me nijet te mire. Po qofshin keshillat edhe me nijet te keq, perseri All-llahu gjykon me drejte e s'ke pse te shqetesohesh, as ti e as te tjeret.
    Uroj qe ne diskutimet e ardhshme mes nesh te mbreteroje dashuria dhe rrespekti i ndersjelle per hire te All-llahut s.v.t, se pa ato ska diskutime te mirefillta e as qe mund te mesojme dicka nga nj-tj.

All-llahu te shperblefte per nijetet qe ke ne zemer dhe ta ndricofte rrugen per ta arrit Bekimin dhe Meshiren e Tij!

Wes'Selamu aleikum
    Ndryshuar për herë të fundit nga Dritë : 19-03-2009 më 11:51

i/e regjistruar Maska e sleep
    Anëtarësuar
    10-10-2006
    Postime
    114
    selam
    __________________________________________________ __________________
    Plotesisht Dakort!
    __________________________________________________ __________________
    red_dragon

Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anëtarësuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639
    Citim Postuar më parë nga Dritë Lexo Postimin
    I nderuar Gostivarli selam alejkum,

Para se te behem pjese e ketij komuniteti i kam lexuar me shume vemendje disa tema dhe shkrime nga vellezerit dhe motrat e mij muslimane. Te jem e sinqerte me kane lene nje shije shume te hidhur, si fjalori ulet qe perdoret, njeashtu menyra dhe sjelljet qe kemi ndaj nj-tj kur jane ne pyetje disa tema delikate.
    Akoma me shume me len pershtypje se shumicat me plote mendjemadhesi predikojne Islamin ne kete forum, nderkohe ne sjelljet e tyre nuk pash te shembellejne mesimet e Islamit, mesimet e Kur'anit dhe Profetit s.a.v.s.
    Shumicat i kane gishtat me te shpejte se mendjen, gjate nxitimit shkruajne gjera qe nuk ju kane hije muslimaneve plus qe bejne gabime gjate interpretimit te fese gje per te cilen do te pergjigjemi secili nga ne, Diten e Llogarise!

Gjithsesi, me keqardhje e citoj edhe pergjegjen tende ndaj meje ne nje teme:

Te falenderoj nga zemra per kujdesin tend, te jesh i sigurte se une si nje moter muslimane nuk ndjehem e diskriminuar nga feja ime dhe obligimet e mia fetare, perkundrazi jam shume e lumtur qe jam muslimane, elhamdulilah!
    Te falenderoj edhe per keshillen tende qellimmire, sinqerisht me frymezove te ju kthehem serisht librave fetare e te jem me e vemendshme kjo qe mos bej leshime dhe gabime sepse nuk dua ta pergjysmoj fene tone te dashur.
    Poashtu te falenderoj edhe per kujdesin tend ndaj "qeses" time intelektuale, te jesh rahat se kam mjaft bagazh intelektual edhe pse jam femer dhe muslimane, elhamdulilah!

Menyra se si me je pergjegj e deshmon se sa i nxituar je ne shkrime dhe se si e lejon vehten te udhehiqesh nga emocionet e castit.
    Ne fakt kjo dobesi ju mveshet me shume femrave, te qenurit emocional, nderkohe ju meshkujt shquheni se jeni racional. Shume shkrime ne kete forum jane deshmi se motrat muslimane qenkan me racionale se sa ju vellezerit, mos e merrni si ofendim ju lutem, por kjo eshte pershtypja ime pas leximeve qe kam bere.
    Ti nuk e din kush eshte ne skajin tjeter te rrjetit, a eshte nje moter muslimane, vella musliman, eshte me i/e vjeter ne moshe apo thjeshte nje dashakeq i joti.
    Si moter e jotja ne Islam, jam e obliguar te te keshilloj te jesh i vemendshem herave te ardhshme dhe ti pranojsh keshillat nga tjeret te cilet behen me nijet te mire. Po qofshin keshillat edhe me nijet te keq, perseri All-llahu gjykon me drejte e s'ke pse te shqetesohesh, as ti e as te tjeret.
    Uroj qe ne diskutimet e ardhshme mes nesh te mbreteroje dashuria dhe rrespekti i ndersjelle per hire te All-llahut s.v.t, se pa ato ska diskutime te mirefillta e as qe mund te mesojme dicka nga nj-tj.

All-llahu te shperblefte per nijetet qe ke ne zemer dhe ta ndricofte rrugen per ta arrit Bekimin dhe Meshiren e Tij!

Wes'Selamu alejkum
    Drite, une nuk di se si ta sqaroj vehten time. Pozita ime sa i perket fese islame eshte shum e qarte, nuk jam modernist ashtu sic me kane etiketuar ketu.
    Une jam "llogjikist" nese mund te shprehem keshtu! Sendet qe nuk kane kuptim dhe i artibohen profetit dhe qe perdoren nga ata qe kane inat profetin per te nencmuar Ate, per mua jane te parpanueshme!
    Zakonisht nese lexon pak ne intrenet do te shikojsh se 99.99999999999999% e akuza qe i behen profetit bazohen ne hadithe!
    Shumica e haditheve kane kuptim dhe jane fjale te profetit, por ka disa hadithe qe me te vertete i marrin imazhin profetit, shokeve te tij dhe fese islame dhe une personalisht qeilli me toke te bashkohet keto hadithe nuk i besoj!
    Psh , ne nje hadith raportohet qe Umari i ka ruajtur-pergjuar grate e profetit kur ato kane shkuar ne nevojtore naten per te urinuar !!!!
    Cfar kuptimi ka ky hadith ?!!! Si mund te besohet ky hadith ?!! Cfar shoku ka qene Umari sipas ketij hadithi?!!! Andaj eshte thjeshte nje hadith i fabrikuar dhe eshte mekat te besohet!
    Nuk duhet te jesh shkollar islamik qe te kuptojsh se ky hadith nuk eshte sahih, pak tru dhe llogjike te shendosh e kupton qe eshte hadith i shpifur vete, pa ndihmen e dijetareve e ku ta di une se kujt!
    Duke u nisur tek ky hadith qe gjendet tek vellimi i pare i hadithe te buharit ( hadithe sahih te buharit ) parashtrohet pyetja cfar kerkon ky hadith aty ?!!

Per ate kur vjen puna tek hadithet eshte gabim te shikohet vetem zinxhiri i transmetimit dhe te anashkalohet komplet kuptimi i hadithit!
    Jane shum hadithe te tilla. Psh sipas nje transmetimi nese nje burre po falet dhe pari tij kalon majmuni , gomari ose gruaja , namazi i tij anullohet , asgjesohet!
    Dhe nga ana tjeter kemi hadithe te raportuara , te transmetuara nga Aishja r.a se profeti eshte falur para tyre!!!
    Dicka nuk shkon ketu !!!! Betohem qe dicka nuk eshte ne rregull ketu!!!
    Po si do qofte , eshte teme e gjate per diskutim , andaj e lejme per ndonjehere tjeter.

GV_USA
    Me Respekt
    WE WILL NOT GO DOWN!

Kurse shejh Abdurrahman b.Hasan,rahimehullah,duke këshilluar njërin nga udhëheqësit e asaj kohe i thotë :
    ''Poashtu është detyrë e udhëheqësit që në emër të Allahut të mirret me ata që përdhosin çkadoqoftë nga dini i Allahut dhe të Dërguarit të Tij,OSE SIKUR ATA QË HUDHIN SHUBUHATE (dyshime) MUSLIMANËVE NË AKIDEN E TYRE DHE FEN E TYRE,SIKUR QË JANË ATA QË NDALOJNË TEKFIRIN E MUSHRIKËVE,DHE I FUTIN MUSHRIKËT NË UMMETIN MA TË MIRË I ARDHUR PËR NJERËZIT,SEPSE ATA THIRREN MUSLIMAN DHE DEKLAROJNË TË DY SHEHADETET.
    DËMI I MADH QË KAN SHKAKTUAR KËTA LLOJ NJERËZISH,SIDOMOS NDAJ ATYRE QË JANË TË PADITUR NË FE,ËSHTË ME PËRMASA TË MËDHA,DHE DUHET TI FRIGEMI KËSAJ FITNE.
    KURSE SHUMICA E NJERËZVE NUK I DIN ARGUMENTET QË TU KUNDËRVIHEN ATYRE DHE SHUBUHATEVE TË TYRE QË ATA I PËRHAPIN DHE LAJTHITJET E TË LAJTHITURVE.PËRKUNDRAZI DO TI GJESH ATA-ALLAHU NA RUAJT-ME FRERË TË LËSHUAR PAS SECILIT QË I THËRRET OSE I TËRHJEK.ASHTU SIÇ KA THËNË PËR TA UDHËHEQËSI I BESIMDREJTËVE ALI BIN TALIBI :''Nuk mësuan nga pishtari i diturisë,por as që edhe nuk gjetën vendëstrehim të sigurtë.Ata i ngjajnë bagëtisë së lëshuar''.
    (Ed-Durerus-Senijje 14/68).

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    01-03-2009
    Vendndodhja
    tu pi pi pi. DoLLi Qe Paraqet Rrezik.. RaKi_BMW@hotmail.com
    Postime
    374
    o besimtare, ca bahet ktu se smora veshe hic un.

na e permblidhni me dy fjale ku doni me dale ?!!! qe dhe njerez si puna ime te kuptojn pak nga jeta !!!!!!!!!!!!!!!!!

PS: sa shkrukan kta re yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy,

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-11-2005
    Postime
    28
    Selam ALEJKUM
    E nderuar Drite,qofshin gjithmon ne kenaqur me ty Allahu,familja,rrethi edhe u udhezofshin disa qafira ketu qe gjenden ne forum nga shkrimet e tua qe jane te ndritura dhe nga shkrimet e dijetareve.SELAM ALEJKUM

don't bother me Maska e Apollyon
    Anëtarësuar
    07-11-2007
    Vendndodhja
    periferi
    Postime
    8,589
    Citim Postuar më parë nga Dritë Lexo Postimin
    Esselamu aleikum wr wb

Nuk kam dashur te replikoj ne kete teme me, megjithate do ta bej dhe kerkoj paraprakisht ndjese. Referi, me fal te lutem por ke sjell shkrime e shkrime te cilet te nje fillestar i fese dhe jomusliman sjellin vetem huti ne mendje.

A thua keshtu behet dawa?

Ta jap nje shembull konkret, ne xhamine tone erdhi mysafir nje jomusliman, kjo sepse kishte deshire te mesoje rreth islamit dhe kishte shume pyetje rreth besimit.
    Vellezerit musliman shqiptar pervec qe i kan mbajte mesimet jashte teuhidit, kane perdor terme shume te renda per nje jomusliman, mesime qe nuk jane adekuate per nivelin e tij te njohurise, disa madje e kane fyer me etiketime te lloj-llojshme dhe kane bere sjellje qe su ka hije muslimaneve.

Ai para ca kohesh e tha shahadetin me sinqeritet te plote dhe sot eshte vella i joni ne besim.
    Tash me thuaj te lutem, keta vellezerit tane te cilet ishin te papermbajtur ne aspektin verbal, a kane vepruar mire?

Duhet te keni shume finese sa i perket sjelljes ndaj fillestareve te fese, jomuslimaneve dhe atyre qe kane dyshime ne besim.

Pa keqkuptime te lutem!
    Selam aleikum wr wb

Ne kete menyre veprojne 89% e muslimaneve ne foruminshqiptar. Muslimane te vertete ne kete forum vetem 3 persona kam identifikuar deri tani. Gv-Usa / La Lune / Dritë.
    Keni respektin tim qe te tre, ju e nderoni fene muslimane.
    There is no never ending banquet under the sun. All good things must come to an end.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-08-2005
    Vendndodhja
    Tetovë
    Postime
    307
    Prej nga i din? Si qe ka thene Omeri radiallahu anhu, mos ndoshta me ndonjerin prej tyre ke be tregti apo mos ke udhetuar bashk. Nuk vleresoht njeriu me fjale por me pune, ndoshta ndonjeri prej tyre ne jeten e tyre private mund te jete vetem se nje pabesimtar qe ka marr nje mision te tille per ta shkateruar islamin dhe ne kete forum mbahet se gjoja eshte musliman.
    "Arsyeja e mosarsyes që i bëhet arsyes sime aq shum ma dobëson arsyen sa që me arsye e vajtoj bukurinë tënde"

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Behuni drejtues/drejtuese e nje emisioni radio
    Nga ardi në forumin Muzika shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 16-04-2003, 15:50

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •