Close
Faqja 18 prej 19 FillimFillim ... 816171819 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 171 deri 180 prej 186
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2010
    Postime
    40
    Citim Postuar mė parė nga Maqellarjot Lexo Postimin
    Kam vene re qe eshte pothuajse e pamundur qe te qendrohet brenda nje teme qofte per edhe nje kohe te shkurter. Besoj se tema eshte "Cfar gjuhe Kendoi/Foli Homeri" dhe nese ajo gjuhe ka lidhje me Shqipen. Nuk e kuptoj se cfar lidhje mund te kete Prejardhja e Boshnjakeve, apo perqindja e tyre me Iliret, me temen qe trajtohet. Kudo qe shkon ne kete forum, Egziston nje element qe digjet nga perbrenda sa here qe shfaqet nje mundesi apo hipoteze qe lidhe Shqipen me lashtesine.

Kjo eshte hera e pare qe une kam pare keto fjalen te perdorura ne kete kontekst dhe ne vecanti ne nje tabel te tille. Kame kohe qe vet kam sipermarr nje projekt per te mbledhur sa me shume fjale ne gjuhe te ndryshme qe perngjajn me shqipen dhe ne vecanti Greqishten e vjeter dhe Latinishten, sasia e fjaleve qe une kam gjetur me ka mahnitur, per tu permendur eshte kam hasur pothuajse ne shumicen e fjaleve qe gjenden ne tabelen e Aristidh Koles. Sa i perket tabeles qe eshte perdorur ne kete tem per dike objektive nuk eshte e veshtire te dallosh dhe te pranosh perafersine qe keto fjale kane me shqipen e sotme duke pasur parasysh se sa kohe kane kaluar qe atehere dhe evoluimin e natyrshem te gjuhes shqipe.

Sa i perket deshifrimit te emrit Aleksander qe i eshte bere me par, ka shume spekulime, por per nji gje une jame i sigurt se Emri Aleksander nuk mund te jete Grek. se pari ne qoftese emri i Parisit ishte Aleksander nuk ka se si te jete greke kur se pari gjuha greke ende nuk egzistonte rreth shekullit te XII para krishtit, se dyti kur ky emer deshifrohet del se ka si rrenje fjalen "Njeri". Sipas gjuhetareve pjesa e dyte e emrit Aleksander" Ander vjen nga fjala Anthropos qe do te thote "Njeri" qe ka si baze rrenjen PIE *aner: qe i pergjigjet plotesisht Fjales shqipe "Njeri"

Nje here per nje here desha te trjotoj vetem nje fjale nga tabela, Skelos=Shkel, nga burimet qe kam gjetur une ne greqishten e vjeter fjala Skelos do te thote, kembe qe i pershtatet me se miri fjales Shkel.
    Pershendetje Maqellariot!

Te me falesh, po pse mendon qe emri aleksander ka lidhje me fjalen ander-aner -njeri dhe jo me fjalen anderr, enderr andra, onderr, oner, aner dhe greqisht oniro?
    Shih te lutem:
    Alexandr-os
    Aleksander = a+ le + ks(kas, kes, qes,ket) + ander
    Emeri Aleksander na behet i njohur per here te pare tek Iliada. A nuk lindi Aleksandri i biri i Priamit dhe Hekubes mbas vizionit (andres) se Hekubes dhe Kasandres? Paris eshte emri qe i vuri bariu qe e gjeti dhe e rriti Aleksandrin e braktisur ne mal.
    Greket e shpjegojne emrin e Aleksandrit ne kete menyre:
    Alex + andros = shpetimtar i njerezve, ose njeriu shpetimtar. Tani lind pyetja a shpetoi kend Aleksandri i Trojes, qe eshte edhe Aleksandi i pare qe na raportohet nga shkrimet dhe epos-et (rapsodite) e lashta.
    Pastaj shiko pak dhe cilesite qe perfaqesojne emrat e personazheve trojane tek Iliada:
    Priam - mbreti. i pari, qe prine.
    Hektor - Komandant i pergjithshen i qytetit. Sokrati sipas Plotonit e shpjegon te barasvleshem me αρχεπολυς, αστιαναξ, arkepolis, astianaks (Astianaks i biri i Hektorit - sipas Platonit). Pra arke +polis = kryet + qytet asti + anaks(greqisht ανω,ano - i siperm)= qytet + mbret.
    Kasandra - profetesha e endrrave ne tempullin e Apollonit. Kas (ket,qet) + andrra.
    Paris - i bukuri, a nuk ishte bukuria nje cilesi e Paris-it?

Nuk besoj se rapsodet do te mund te mbani mend me saktesi te gjithe emrat e heronjve te Luftes se trojes. Koha dhe harresa ben punen e saj dhe ne eposin qe trashegohej gojarisht ndodhnin nderfytje (strofa te reja) dhe shkurtime sipas cdo rapsodi por thelbi i eposit mbetej i njejte dhe kur emrat harrohen zevendesohen me cilesite dhe rolin qe luajne heronjte dhe personazhet ne epos.

Psh Odhisea apo Uliks-i = udhe/-sia-tim/-tar, nuk besoj se eshte quajtur vertete keshtu, por eshte cilesia e tije e me vonshme qe i beri rapsodet ta zevendesojne emrin e tij me cilesine e tij qe e bente ate te vecante nga heronjte e tjere. Pra a nuk ishte Odisea nje udhetar ne rrugen plot pengesa per tu kthye ne shtepi?

Me respekt.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga mat : 02-10-2011 mė 23:07

i/e regjistruar Maska e busavata
    Anėtarėsuar
    22-10-2008
    Vendndodhja
    Gjilan
    Postime
    4,023
    sa i perket racave : asht nje rac e cila quhet mongoloide , ata deshirojn ti marin te gjitha per vete .. jan pasardhes te xhingis kanit .. jan mongol -mongoloid .. qka te shohin thojn , kjo asht e imja..mongoloid mo...

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga mat Lexo Postimin
    pershendetje Baptist!
    Une e kisha fjalen per te perbashketa gjuhesore. Se persa i perket racave dhe etnive, nuk ka bir nane qe ua gjen prejardhjen shqiptareve apo cilesdo etnie. Sa per dijeni populli Shqiptar eshte komb dhe jo etni, per faktin se jemi te perzier edhe me popuj te tjere. origjina ilire e Shqiptareve eshte perafersisht 30-40% Bosnia e sllavizuar ka prejardhje ne perqindje ilire me te larte se ne. Vete pelasget dhe iliret s'kane qene etnikisht te paster. Perzierjet ndermjet fiseve etnive, popujve dhe kulturave ka qene nje gje e zakonshme dhe e pashmangshme ne te gjithe historine e njerezimit.

Gjithe te mirat!
    faleminderit qe me tregove sa per dieni, se une nuk, hiq fare.
    nuk iu gjindka origjina. e?
    Aaaa... per bese ngjaka e veshtire...
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    pershendetje Baptist!
    Une e kisha fjalen per te perbashketa gjuhesore. Se persa i perket racave dhe etnive, nuk ka bir nane qe ua gjen prejardhjen shqiptareve apo cilesdo etnie. Sa per dijeni populli Shqiptar eshte komb dhe jo etni, per faktin se jemi te perzier edhe me popuj te tjere. origjina ilire e Shqiptareve eshte perafersisht 30-40% Bosnia e sllavizuar ka prejardhje ne perqindje ilire me te larte se ne. Vete pelasget dhe iliret s'kane qene etnikisht te paster. Perzierjet ndermjet fiseve etnive, popujve dhe kulturave ka qene nje gje e zakonshme dhe e pashmangshme ne te gjithe historine e njerezimit.

Gjithe te mirat!
    S'e paske marre vesh mire. Bosnja ka perqindje me te larte ilire pikerisht sepse eshte e perzier me sllavet. E di ti qe sllavet jane 123.75% Ilire?

Kuse Aleksandri u dilte ne ender grekeve.

i/e regjistruar Maska e Antiproanti
    Anėtarėsuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033
    Cfare Gjuhe Kendoi/Foli Homeri
    Gjuhen ametare.

AKA-MANO Maska e Maqellarjot
    Anėtarėsuar
    16-06-2011
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    972
    Pershendetje Maqellariot!

Te me falesh, po pse mendon qe emri aleksander ka lidhje me fjalen ander-aner -njeri dhe jo me fjalen anderr, enderr andra, onderr, oner, aner dhe greqisht oniro?
    Shih te lutem:
    Alexandr-os
    Aleksander = a+ le + ks(kas, kes, qes,ket) + ander
    Emeri Aleksander na behet i njohur per here te pare tek Iliada. A nuk lindi Aleksandri i biri i Priamit dhe Hekubes mbas vizionit (andres) se Hekubes dhe Kasandres? Paris eshte emri qe i vuri bariu qe e gjeti dhe e rriti Aleksandrin e braktisur ne mal.
    Greket e shpjegojne emrin e Aleksandrit ne kete menyre:
    Alex + andros = shpetimtar i njerezve, ose njeriu shpetimtar. Tani lind pyetja a shpetoi kend Aleksandri i Trojes, qe eshte edhe Aleksandi i pare qe na raportohet nga shkrimet dhe epos-et (rapsodite) e lashta.
    Pastaj shiko pak dhe cilesite qe perfaqesojne emrat e personazheve trojane tek Iliada:
    Priam - mbreti. i pari, qe prine.
    Hektor - Komandant i pergjithshen i qytetit. Sokrati sipas Plotonit e shpjegon te barasvleshem me αρχεπολυς, αστιαναξ, arkepolis, astianaks (Astianaks i biri i Hektorit - sipas Platonit). Pra arke +polis = kryet + qytet asti + anaks(greqisht ανω,ano - i siperm)= qytet + mbret.
    Kasandra - profetesha e endrrave ne tempullin e Apollonit. Kas (ket,qet) + andrra.
    Paris - i bukuri, a nuk ishte bukuria nje cilesi e Paris-it?

Nuk besoj se rapsodet do te mund te mbani mend me saktesi te gjithe emrat e heronjve te Luftes se trojes. Koha dhe harresa ben punen e saj dhe ne eposin qe trashegohej gojarisht ndodhnin nderfytje (strofa te reja) dhe shkurtime sipas cdo rapsodi por thelbi i eposit mbetej i njejte dhe kur emrat harrohen zevendesohen me cilesite dhe rolin qe luajne heronjte dhe personazhet ne epos.

Psh Odhisea apo Uliks-i = udhe/-sia-tim/-tar, nuk besoj se eshte quajtur vertete keshtu, por eshte cilesia e tije e me vonshme qe i beri rapsodet ta zevendesojne emrin e tij me cilesine e tij qe e bente ate te vecante nga heronjte e tjere. Pra a nuk ishte Odisea nje udhetar ne rrugen plot pengesa per tu kthye ne shtepi?

Me respekt.
    Pershendetje,

Nuk kam asnji kundershtim rreth shkimit tend te siperm. Ka shume mundesi qe te jene te verteta. Emrat i pershtaten shume figurave dhe personazheve. Une jam i mendimit se ne ate kohe njerezit kaq qene te 'thjesht' dhe shpeshe here emertonin toponimet, mbreterit, personalitetet me emra qe kishin nje kuptim te caktuar. Nuk kam besuar kurre se Aleksandri eshte emere Grek. Ne shkrimin, tim, te mesiperm jame munduar te paraqes se edhe pretendimi i Grekeve qe ai eshte emer Grek nuk qendron kur zberthen Emrin. Sidomos kur Aleksandri ka egzistuar perpara se te formoheshte gjuha artificiale e Grekeve. E lidh ate me fjalen *Aner sepse edhe sipas pretendimeve te grekeve prap prejardhja "del" te jet nga nje derrivat e gjuhes shqipe. Sote me sa di une fjala *aner dhe koncepti qe ajo paraqet perdoren vetem ne gjuhen shqipe.

Sa i perket cfar gjuhe ka forur Homeri, nuk eshte vertetuar kurre qe Homeri ka egzistuar. Jam i sigurt qe ke degjuar, por mendohet se eshte nje figur e "Sajuar" dhe se shkrimet jane mbledhur nga populli. Me sa di une Odisea esthe shkruajtur 150 vjet pas Iliades. Kjo i ka dhene mundesine "homerit" te perdore me shume nga gjuha e re "greke". kurse Iliada ka qene shkruajtur plotesisht ne nje gjuhe "tjeter".

Qe Odisea vjen nga fjala Shqip Udhe, kete nuk e lun as topi. Eshte shume kuptime Plote.

Kuptimet qe iu jepen "zoteve" te mitologjise se ashtu quajtur "greke' sidomos pjeses me se hershme te saj dhe personazhet ne gjuhen greke jane te sforcuara dhe nuk qendrojn. Ato perkthehen shume me kollaj me ane te shqipes.

P.sh. Gaia sipas grekeve do te thote Toka, ose perendesha e Tokes, Ne shqipen e sotme "G" e lashte eshte shnderruar ne "dh". I afrohet shume fjales "Dheu".

Thalia=eshte Musa e komedis, Ne greqisht nuk eshte arritur te perkthehet. Ne shqip ne kemi fjalen me u "Tall"=Tallia=dicka qesharake, komike.

Thetis, motra e Oqeanit. Thetis=Deti. Oqeani=uje Ani. Ne nje kohe shqiptaret kan perdorur fjalen Ujeani per oqeanin.

Apollo= ne nje kohe te heret shqiptaret i drejtoheshin djellit apo lindjes me fjalen Pjelle-pollo, sinonim me Lindjen, Si term Gjeografic ashtu edhe Fzionomik.

Keto nuk mund te jen koincidenca. Gjera te tilla te japin te mendosh dikusht,dicka eshte munduar te "fsheh" ose manipuloj gjithcka qe lidhet me shqiptaret.

Te gjithe te mirat.
    Ne kohe e rrethana kritike, si individi, ashtu edhe nji popull japin proven e forces morale te tyne

Hierark i lartė Maska e Uriel
    Anėtarėsuar
    07-02-2010
    Vendndodhja
    Torre della Fame
    Postime
    1,207
    Per vete faktin qe keta institute geneologjike i nxerrin perfundimet e tyre nga zgjedhja e tyre e kampionit, qe ne rastin tone nuk e di ku e gjejne kete kampionin Ilir, per me teper ne cfare kriteresh bazohen analizat e tyre.
    Pėr korrektėsi, instituti ėshtė zvicerian dhe jo suedez. Kampionėt mund tė gjenden nga eshtrat e antikitetit, por gjeri tani asnjė studim i tillė nuk e ka marrė kėtė inisiativė. Aq mė keq kur nė tė gjithė popujt europianė, njihen shumė pak haplogrupe, ku ėshtė e pamundur tė dallohen mes tyre haplogrupet qė i pėrkasin popujve tė antikitetit, si ilirėt, thrakėt, fenikasit si dhe popujve tė tjerė sllavė, gjermanikė, qė janė pjesė e hulumtimit.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Uriel : 05-10-2011 mė 15:28
    relata refero

AKA-MANO Maska e Maqellarjot
    Anėtarėsuar
    16-06-2011
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    972
    Citim Postuar mė parė nga Uriel Lexo Postimin
    Aq mė keq kur nė tė gjithė popujt europianė, njihen shumė pak haplogrupe, ku ėshtė e pamundur tė dallohen mes tyre haplogrupet qė i pėrkasin popujve tė antikitetit, si ilirėt, thrakėt, fenikasit si dhe popujve tė tjerė sllavė, gjermanikė, qė janė pjesė e hulumtimit.
    Menyra se si ke shkruajtur shkrimin larte dhe ne vecanti pjesen "Bold" te le te kuptosh se ke nenkuptuar se Iliret Traket dhe Fenikasit jane nendege qe i perkasin rraces Sllave>. Nuk ma ha mendja se pretendon dicka te tille ndoshta eshte pasoj e nje pakujdesie apo nje shkrimi ne ngut e siper. Nuk ta them me cinizem.

Mund ti ishe shprhur p.sh. Iliret, thraket, Fenikasit si dhe popujt e ndryshem sllave.

Tani sa i perket popujve te ndryshem Sllave, me sa di une Sllavet zbriten nga malet Urale si nje popull i vetem dhe ne fillim perpara se te shperndaheshin neper europe, u ngulen ne Poloni. Kjo ka qene edhe periudha kur ata sipermoren shpernguljet ose shperndarjen neper vendet e ndryshme te Evropes. Dhe si rrjedhoj me kalimin e kohes arriten te formojn edhe Dialektet e ndryshme qe me vone u metamorfuan ne nje gjuhe "tjeter".

Besoj se kur i rreferohesh "popujve te tjere" sllave e ke fjalen per Sllavet tashme ne Evrope. Ne qoftese i referohesh asaj qe mendoj une, mendoj se e ke gabim, sepse Sllavet-Skllavet, jane popull rrelativisht i ri ne Everope jo "autoktone" ne krahasim me Iliret, Thraket, Frigasit. Nuk mund te quash Sllavet popuj Evropian te mirefillt. Prandaj aty ku nje popull nuk ka kalur me pare nuk mund te kerkosh gjurmet qe nuk jane lene kurre.
    Ne kohe e rrethana kritike, si individi, ashtu edhe nji popull japin proven e forces morale te tyne

Hierark i lartė Maska e Uriel
    Anėtarėsuar
    07-02-2010
    Vendndodhja
    Torre della Fame
    Postime
    1,207
    Nė shkrimet e mia nuk ka elemente tė fshehura qė mund tė analizohen nga kriptologjia, ndaj nėse do ta kuptonit thelbin e tyre, do ti kursenit sugjerimet pėr tu shprehur ndryshe. Citohej rreth popujve qė morėn pjesė nė hulumtimin gjenetik tė popujve ballkanikė, dhe jo rreth historisė sė sllavėve dhe vjetėrsisė sė tyre nė Europė.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Uriel : 05-10-2011 mė 17:55
    relata refero

i/e regjistruar Maska e ikthus
    Anėtarėsuar
    07-02-2008
    Postime
    146
    Po jap nje pjese te vogel ketu nga Iliada,te cilen e transliterova ne menyre qe te kuptohet lehte.
    Per ata qe dine anglisht eshte me e lehte,ideja eshte qe te shihen rrenjet shqipe pa ndonje interpretim me te thelle:

http://www.ellopos.net/

Faqja 18 prej 19 FillimFillim ... 816171819 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Homeri - Odisea, Iliada dhe mė shumė
    Nga Fiori nė forumin Shkrimtarė tė huaj
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 25-07-2015, 16:03
  2. Greqia e lashte sipas homerit
    Nga J-X nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 18-12-2006, 09:18
  3. Homeri i verbėr - Franco Esposito
    Nga diamant abrashi nė forumin Shkrimtarė shqiptarė
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 13-02-2005, 07:12
  4. Te Verteta Te Panjohura E Te Pathena Per Himaren
    Nga shendelli nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 11-05-2003, 13:41

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •