DeuS
mesa pashe ishe goxha mire, por as vete sma mban te them shkelqyer se mos i di une me mire. Por sa kam pare te ky libri im qenkemi njesoj.
Flm per urimin.
DeuS
mesa pashe ishe goxha mire, por as vete sma mban te them shkelqyer se mos i di une me mire. Por sa kam pare te ky libri im qenkemi njesoj.
Flm per urimin.
Puna dhe perpjekja e madhe e nxorri Obamen me faqe te bardhe! (e nderoi)16. Ndėrto nga dy fjali me kuptimin e figurshėm tė secilė fjalė:
Faqe, qesh, shikoj.
Por pas gafes qe do beje me vone, nuk do kete sy e faqe t'u dale perpara amerikaneve. (nuk guxoi)
Qesh mire kush qesh i fundit!
Diten kur u takuan, i qeshte shpirti!
As s'e shikonte fare me ate sy!
Nuk shikon pertej hundes se tij!
USHTRIME PĖR MORFOLOGJINĖ DHE SINTAKSĖNFjalėt ndahen nė dy grupe kryesore: fjalė qė mund tė ndryshojnė formėn e tyre gjatė pėrdorimit nė fjali (puna punės punėn; niku mikut etj.) dhe fjalė qė nuk e ndyshojnė formėn e tyre (nuk, po, me, dhe, shpesh etj.). Tė parat quhen fjalė tė ndryshueshme, tė dytat fjalė tė pandrysheshme.
Shėnime pėr rifreskim e sistemim njohurish
Fjalėt e ndryshueshme dhe tė pandryshueshme ndahen nė klasa. Klasat e fjalėve quhen edhe pjesė tė ligjėratės.
Klasat e fjalėve tė ndryshueshme janė: emri, mbiemri, folja, pėremri, numėrori.
Klasat e fjalėve tė pandrysheshme janė: ndajfolja, parafjala, lidhėza, pjesėza, pasthirrma.
Mos ngatėrro klasėn e fjlaėve me funksionin e tyre. Njė fjalė i pėrket gjithmonė njė klase (p.sh.: emėr), por mund tė kryejė funksione tė ndryshme nė fjali: kryefjalė, pėrcaktor, kundrinor, rrethanor.
Nga ana tjetėr, fjalė tė kalave tė ndryshme (emra, pėremra) mund tė kryejnė tė njėjtin funksion gramatikor nė fjali (p.sh.: kryefjalė).
Ka fjalė tė pakta qė u pėrkasin klasave tė ndryshme: buzė parafjalė (buzė rrugės) dhe buzė emėr (Ai kishte buzė tė holla).
1. A ėshtė fjalė e pandryshueshme? Qarko PO ose JO:
Emri, folja, nyja, numėrori, parafjala, pasthirrma, lidhėza, pėremri, pjesėza
2. Ajanė forma tė pashtjelluara tė foljes? Qarko PO ose JO:
Dėshirorja, pjesorja, pėrcjellorja, paskajorja, lidhorja, kushtorja
3. Shkruaj formėn joveprore tė foljeve tė mėposhtme, duke mos ndryshuar mėnyrėn, kohėn, vetėn dhe numrin:
Punonin, vizatoi, paskam zgjuar, tė mbjellė, duke larė, pa lexuar
4. Nėnvizo foljen dhe plotėso pasqyrėn:
Qielli pati marrė njė ngjyrė tė blertė, tė pėrshkruar me fasha jargavani tė mbyllur.
Folja Lloji Forma Mėnyra Koha Veta Numri
5. Plotėso fjalinė me trajtėn e shkurtėr qė mungon:
Kur pa mjekrėn e bardhė tė plakut tė dridhej nga emocioni, ____u mbushėn sytė me lot.
6. Qarko vetėm foljet gjysmėndihmėse:
Jam, mund, luaj, ėshtė, duhet, kam, zė, dihet, di, do, nis, vazhdoj, kishte, filloj, them.
Shėnime pėr rifreskim e sistemim njohurishZakonisht, foljet pėrdoren nė fjali me kuptimin e tyre tė plotė. Por ka folje qė pėrdoren si mjete gramatikore dhe, nė kėtė rast, e humbasin kuptimin e tyre (foljet ndihmėse kam, jam). Foljet ndihmėse shėrbejnė pėr tė ndėrtuar kohėt e pėrbėra tė foljes. Ato vihen pėrpara pjesores sė foljes themelore: kam mėsuar, ishte mėsuar. Foljet kam, jam shėrbejnė si folje ndihmėse edhe kur pėrdoren pėr tė ndėrtuar forma foljore tė tipit kam pėr tė mėsuar, jam duke folur.
Ka, gjithashtu, folje qė, nė lidhje me folje tė tjera, pėrdoren me njė kuptim tė zbehur dhe nė fjali e humbasin mėvetėsinė e tyre tė zakonshme. Kėto folje janė folje gjysmėndihmėse. Foljet gjysmėndihmėse pėrdoren pėr tė shprehur fillimin, vazhdimin ose mbarimin e veprimit tė emėrtuar nga folja qė vjen pas dhe qė ėshtė themelorja.
7. Lexo tekstin:
Gjuha ėshtė mė e para e madhja shenjė e njė kombėsie.
Ai qė sdo kombin e mėmėdheun e tij, ėshtė tradhtar e i lig;
i tilli smund tė quhet njeri. (S. Frashėri)
a. nėnvizo kallėzuesorėt e kryefjalės
b. me se janė shprehur kallėzuesorėt qė nėnvizove
8. Lexo me vėmendje tekstin:
Lart nė male ishte ende pranverė. Shkrinte akulli dhe dėbora,
buēisnin rrėketė e pėrrenjtė, gurgullonin krojet begatore,
harlisej bari i ri shumė i hollė, bleronin drurėt e shkurret
a. Pėrcakto llojin e tekstit
b. Nėnvizo gjymtyrėt homogjene dhe trego funksionin e tyre
c. Nėnvizo secilin emėr bėrthamė
9. Krijo njė fjali tė pėrbėrė me mė shumė se dy pjesė, ku tė pėrdoret njė PK dhe tri PN tė varura nga njėra-tjetra:
a) Emėrto pjesėt pėrbėrėse tė fjalisė dhe pėrcakto shkallėn e secilės pjesė:
b) Ndėro skemėn e fjalisė
Shėnime pėr rifreskim e sistemim njohurishPėr tė bėrė analizėn e njė fjalie tė pėrbėrė, veprojmė nė kėtė mėnyrė:
1. Gjejmė dhe nėnvizojmė foljet vetore.
2. Pėrcaktojmė dhe ndajmė pjesėt e fjalisė. Duhet tė na dalin aq pjesė, sa folje vetore janė pėrdorur nė fjali.
3. Emėrtojmė pjesėt dhe shėnojmė numrin e tyre, duke u nisur nga pjesa kryesore ose e pavarur (Mund tė jenė mė shumė se njė) dhe duke vazhduar me pjesėt e nėnrenditura (tė varura), sipas raporteve tė lidhjes sė nėnrenditjes (varėsisė).
4. Bėjmė skemėn e fjalisė duke i vendosur pjesėt sipas lidhjes qė kanė me njėra-tjetrėn.
5. Analizojmė fjalėt e grupet e fjalėve qė na kėrkohen, duke treguar sė pari funksionin e tyre gramatikor dhe duke vazhduar me veēoritė (kategoritė) gramatikore tė secilės fjalė.
10. Nė fjalitė e mėposhtme zgjero GE kryefjalė dhe GF:
a. Njė nxėnės __________________ mėson ______________.
b. Zogu __________________fluturoi _____________________.
c. Njė nxėnė recitoi.---->____________________________________.
d. Libri po lexohet. ---->______________________________________.
(vazhdim)
11. Foljet nė kllapa vendosi nė kohėn e kryer tė thjeshtė tė dėftores:
a) Fshatarėt (dėgjoi) ______ nė pyll njė zhurmė tė pakuptueshme.
b) Nė oborr (tingėllon) ______ njė zile biēiklete.
c) Fėmijėt i (uroj) ______ mėsueses ditėlindjen.
12. Pėrdor si kundrinorė tė drejtė grupet emėrore (folje+GE):
a. mali i Korabit ---> ________________________________.
b. libri i leximit letrar ----> _________________________________.
c. njė tregim i bukur i Spases ----> ________________________________.
13. Nė fjalitė e mėposhtme afro kryefjalėn te folja:
+ Era e fortė e veriut, duke u pėrplasur nė vela, po e ēonte anijen drejt brigjeve tė panjohura.
+ Peshkatarėt , duke vozitur nga njėri breg tek tjetri, i mblodhėn rrjetat pa ndonjė vėshtirėsi tė madhe.
+ Qyteti, i larė nga shiu i natės, shkėlqente nėn rrezet e diellit.
+ Ismail Qemali, me tė zbritur nė durrės, u dėrgoi lajm gjithė delegatėve ta prisnin nė vlorė.
+ Gėzimi, me dėftesėn dhe fletėn e lavdėrimit nė dorė, duke buzėqeshur, u krenohej shokėve.
14. Nė dy fjalitė e fundit (ush. 13), nėnvizo rrethanorėt, ēlloj janė, me se shprehen.
15. Ndėrto fjali tė pėrbėra duke i vendosur pjesėt me kėtė renditje:
A. Pjesa kryesore dhe dy pjesė tė nėnrenditura kohore tė shkallės sė parė, tė bashkėrenditura ndėrmjet tyre. (Bėj skemėn)
B. Dy pjesė kryesore tė bashkėrenditura qė plotėsohen nga njė pjesė e nėnrenditur kohore e shkallės sė parė (Bėj skemėn)
C. Pjesė kryesore, pjesė e nėnrenditur ftilluese e shkallės sė parė, pjesė e nėnrenditur pėrcaktore e shkallės sė dytė. (Bėj skemėn)
---> Ne fund te ketij postimi kam bere per ndihme skemat. Shpresoj te jene te sakta.
16. Nėnvizo pėremrin lidhor dhe trego funksionin e tij.
a) Arkeologėt kanė gjetur disa gurė tė tipit sėpatė, qė dėshmojnė pėr njė kulturė prehistorike tė zhvilluar nė kėtė zonė.
b) Llamba elektrike qė kishin vėnė te dera, ndriēonte tėrė vendin pėrreth me njė dritė tė fortė.
c) Po vizitojmė bibliotekėn e re, e cila sė shpejti do tė hapė dyert pėr lexuesit.
17. Lexo me vėmendje tekstin:
Prapa qelqeve tė dritareve po shikoj. Ngadalė-ngadalė, sikur ka frikė tė dėgjohet, bora fluturon mbi tokė e shtrohet mbi dhe. Bie kudo e duket se kėrkon tė ndreqė e tė zbukurojė.
a. Pėrcakto llojin e tekstit
b. Nėnvizo rrethanorėt e mėnyrės dhe trego me se shprehen
c. Bėj skemėn e fjalisė sė dytė
18. Jepen fjalitė:
1. Klasa VII fitoi konkursin e fjalisė artistike.
2. Ai emision ėshtė dhėnė nga disa kanale televizive.
3. I sapoardhuri e kishte paramenduar kėtė atmosferė.
4. Ky akt mund tė sqarohet vetėm nga tė pranishmit.
Grupo:
a. Janė fjali veprore:________________ Shndėrroji nė fjali joveprore
b. Janė fjali joveprore: __________________. Shndėrroji nė fjali veprore
Shėnime pėr rifreskim e sistemim njohurishGjatė shndėrrimit tė njė fjalie veprore nė fjali JV, ndodhin tri ndryshime gramatikore:
1. Folja merr formėn joveprore,
2. Kryefjala e foljes veprore bėhet kundrinor i zhdrejtė i foljes joveprore. Ky kundrinor zakonisht ndėrtohet me parafjalėn nga, por edhe me parafjalėn prej.
3. Kundrinori i drejtė i foljes veprore bėhet kryefjalė e foljes joveprore.
Te fjalia joveprore kryefjala hsėnon atė qė pėson veprimin e shprehur nga folja, pra qenien a sendin mbi tė cilin bie ky veprim. Fjalia joveprore quhet edhe fjali pėsore. Ajo shėrben pėr tė vėnė nė dukje situatėn e atij ose asaj qė pėson veprimin.
Pėrdorimi i fjalisė pėsore jep mė shumė mundėsi pėr tė komunikuar me fjali tė shkurtra.
19. Rishkruaj secilėn fjali, duke zėvendėsuar pėrcaktorin me njė PN:
a. Mė hodhi fati nė njė ishull tė pabanuar.
b. Pėr kėtė punė pėrdorja njė hu tė trashė.
20. Rishkruaj secilėn fjali, duke zėvendėsuar rrethanorin me njė PN:
a. Nganjėherė mė duheshin dy ditė pėr ti shpėnė nė banesėn time.
b. Pėr tė kėnaqur oreksin tim tė pangopur, kam gllabėruar shumė desh.
Solomon,Dea,DeuS,
sakush qe e do gjuhen shqipe,sigurisht se do ju admiroj per kete pune te nisur.Kjo pune juaja,kujtoj,do te jete ndihmese e madhe per arsimtaret e gjuhes shqipe,veqanerisht ne ato shkolla qe kane edhe internetin.
Me shume se sa te admiroheni,ju meritoni respekt.
Solomon,Dea,DeuS,
kjo pune e juaja ne fushenb e gramatikes se gjuhes shqipe eshte me shume se sa testim.Kjo eshte forma me praktike e mesimit te gjuhes dhe rregullave te saj permes internetit.
Sa per te ndihmuar pak dea 0716. Nėnvizo pėremrin lidhor dhe trego funksionin e tij.
a) Arkeologėt kanė gjetur disa gurė tė tipit sėpatė, qė dėshmojnė pėr njė kulturė prehistorike tė zhvilluar nė kėtė zonė.
b) Llamba elektrike qė kishin vėnė te dera, ndriēonte tėrė vendin pėrreth me njė dritė tė fortė.
c) Po vizitojmė bibliotekėn e re, e cila sė shpejti do tė hapė dyert pėr lexuesit.
a) Arkeologėt kanė gjetur disa gurė tė tipit sėpatė, qė (te cilet) dėshmojnė pėr njė kulturė prehistorike tė zhvilluar nė kėtė zonė.
b) Llamba elektrike qė (te cilen) kishin vėnė te dera, ndriēonte tėrė vendin pėrreth me njė dritė tė fortė.
c) Po vizitojmė bibliotekėn e re, e cila (qe) sė shpejti do tė hapė dyert pėr lexuesit.
Te them te drejten funksionin qe kryen nuk jam ne gjendje ta sqaroj. Ka shume vite qe jam shkeputur nga shkolla dhe cuditem si arrij t'i mbaj mend disa prej ketyre rregullave. Ndoshta eshte nga fakti qe gjuhen shqipe dhe gramatiken e saj e adhuroja, por ne te njejten kohe, ne brendesi edhe e kritikoja, per kompleksitetin, per mendimin tim te panevojshem, qe ka. Duhet te ishte pak me e thjeshtuar.
17. Lexo me vėmendje tekstin:“Prapa qelqeve tė dritareve po shikoj. Ngadalė-ngadalė, sikur ka frikė tė dėgjohet, bora fluturon mbi tokė e shtrohet mbi dhe. Bie kudo e duket se kėrkon tė ndreqė e tė zbukurojė.
Dy te parat, mendoj se jane fjali deftore, ndersa e treta lidhore.
Me c'mbaj mend, di te gjej vetem kryefjalen e cila eshte 'Bora'
Hellp pipell se tani as qe ja kam haberin me tej (lol)
17. Qarko vetėm rastin a, b ose c, ku fjala ėshtė shkruar drejt:
1. a. Ditė lindje b. Ditė-lindje c ditėlindje
2. a. Teknikoshkencor b tekniko shkencor c. Tekniko-shkencor
3. a. Meshollė b. Mes-hollė c. Mes hollė
shumėplanėshe, shumėlinjėshe, shumėsportėshe, shumėvlerėshe, shumėformėshe18. Fjala shumėngjyrėshe ėshtė fjalė e pėrbėrė. Shkruaj edhe katėr fjalė tė tjera tė pėrbėra qė tė kenė nė pėrbėrje fjalėn shumė.
15. Zėvendėso fjalėt e nėnvizuara me njė fjalė antonime:
“ Plaku (Djaloshi) e ndiente veten shumė (pak) tė lodhur (ēlodhur), edhe pse vitet kishin lėnė gjurmė tė lehta (rėnda) nė mendjen e tij. Pasuri (Varfėri) nuk kishte pasur asnjėherė (gjithmonė). Ai edhe pse s’kishte qenė i pasur (i varfėr), miqtė (armiqtė) i kishte pritur me zemėr tė bardhė ( pushkė). Tani (Pastaj) ai zemėrohet (kėnaqet) me fėmijėt e tij qė i kanė dalė tė pazot (zot). Plaku s’ka (ka) besim se dikush (askush) do tė ēajė mirė nė jetė”.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ilia spiro : 02-04-2009 mė 07:16
Krijoni Kontakt