Feelings change - memories don't.
Jo,jo prit edhe pak mos printo gjë,se po qe nevoja une do shkoj njiher,se e kam afër Gjermaninë nga Danimarka,jemi komshi me kufinj,e të lajmëroj
Po hymë në detaje nga të dhënat që ofron mendimi,se një familje 6 antarëshe në Gjermani shpenzon 100 euro në javë në ushqim,at'herë:
100:7=14,...euro në javë i takojnë çdonjërit për shpenzime të ushqimit
kurse
me 14 euro në 7 ditë të javës,individit do t'i takojnë pak më shumë se 2 euro në ditë për t'u ushqyer.
Të jetosh me dy euro në ditë në Gjemani,nuk bënë jetë fantastike si shprehet mendimi,por bënë jetë skkajmërisht të varfër.
Pra kjo familje vetëm jeton në Gjermani,kurse mirëqenjen (rr'nesën,standartin jetësor) e bënë si në Somali!
Pijetoret janë vendet ku çmenduria shitet me shishe! (Uendell Filips)
Lista e injorimit: Llapi
Mos fol per pune makinash se ne shqipetaret i bleme per te shiture dengla te tjereve se sa na duhen apo i kemi kushtet
kame nje shoke qe ka vellane ne lipzik ne gjermani dhe ne blloku i pallateve ku jetonte (me ndihma nga shteti kuptohet)kishte shume kosovare dhe nje nder ta punonte si qen ne ndertim dhe kishte blere nje bmw 40.000 ero vetem te shkonte ne kosove me makine dhe te shiste ca dengla neper kosove te dukej si gangester
te diskutojme ku jetohet e mire kur gjithcka i paguan vete dhe jo me ndihma sociale
Ndryshuar për herë të fundit nga Peniel : 27-04-2009 më 18:56 Arsyeja: Kujdes fjalorin
Une e theva akullin sepse dhash te dhena ne detaje dhe ju te gjithe me kercyet ne qafe sikur te kisha bere kushedi cfare.
Tani nje pyetje do te ju beja se pari, cfare nevoje kisha une te genjej???
Po me perzihen temat sepse me gjithe deshire do te ju kisha pergjegj te gjitheve me radhe.
Po filloj:
PO ESHTE E VERTETE QE PER ATA QE DALIN NE BANESE TE RE DHE JANE TE PA PUNE SHTETI JUA SIGURON MOBILIMIN (nese nuk besoni shkoni ne cilendo komune dhe pyesni).
Dikush e beri problem qeshtjen e ushqimit 100 euro ne jave per 6 anetare e quajti jete te mjerueshme. Epo ejani ne gjermani merrni 100 euro dhe bleni ne LIDL gjera ushqimore standarde ju garantoj se do te ju dalin per nje jave. Ok nese deshironi bleni per 150 euro serish para do ju teprojne nga paketa e pergjithshme.
Dikush pyeti per bileten e aeroplanit per 6 anetare epo se pari shumica e familjeve me 6 anetare e mbajne nje automjet e regjistrojne kur te ju vjen koha me shku ne Kosove dhe me 1000 euro shkojn e vijne te gjithe.
Se dyti edhe nese shkohet me aeroplan 1 here ne vit 6 bileta x 300 euro bejne 1800 euro.
Tani dikush e permendi qe blejne kerre me shit mend, ka edhe te tille qe marrin kerre me kredit per pushime, mirepo shumica qe kane kerre te shtrejta edhe kane para. Une personalisht njoh mbi 5 persona me bmw 5 rreth 30 000 euro dhe te gjithe i kane kushtet shume te mira ekonomike.
Ndoshta e harrova ndonje pyetje, por ne fund kisha dasht me shtu dicka per ata qe kane degjuar dikend duke u ankuar ne gjermani.
Jane dy lloje personash qe jetojne ne gjermani e ankohen.
Njeri lloj eshte pijanecet, te droguarit, bixhozgjinjte etj.
Lloji i dyte eshte personat grykes qe hane e blejne gjithcka ju del perpara dhe skane idene e kursimit.
E ri theksoj, skam asnje fitim nese genjej, dhe jeni te lire te mos me besoni sepse kjo se ndryshon realitetin.
Sa i perket shumave qe solla me siper:
316 euro jepen per cdo te papune ne gjermani ne baze te ligjit mbi te papunet ne arbajsamt 2.
Epo mbase ekziston edhe nje grup tjeter, ata qe jetojne ne gjermani dhe nuk dijne ti shfrytezojne ligjet e ketij shteti.
Nje pasqyre e ndihmave tjera qe jepen nga shteti.
Me rastin e lindjes se nje femije:
450 euro jepen nga arbajsamti 2, per blerjen e gjerave per femije
450 euro tjera jepen nga komuna, gjithashtu per blerjen e gjerave per femije
150 euro jepen per nenen shtatzene per blerjen e teshave te shtatzanise.
rreth 500 euro jepen si dhurate nga Krankenkassa, (sigurimi shendetesore) kjo ndryshon.
per nenat qe nuk kane qene ne pune gjate shtatzanise , jepen 12 muaj nga 300 euro.
Per nenat qe kane qene ne pune perpara dhe gjate shtatzanise jepen 67 % te rroges 12 muaj pas shtatzanise dmth nga 1000 euro 670 euro nese ka pasur rroge psh 1500 euro llogariteni vete sa bejne 67 %.
Nena qe ka lindur femije dhe ka qene ne pune ka te drejte deri 3 vite te rri ne shtepi ta rrit femijun dhe me ligj i mbrohet e drejta e kthimit ne te njejten pune pas aq vitesh sa ajo vendos me qendru ne shpi. Duhet te zgjedhe maksimumi deri 1 jav pas lindjes tia dergoj letren shefit, sa deshiron te qendroje ne shtepi 1 vit, 2 vite 3 vite. Shefi vetem aprovon ska te drejte kundershtimi.
Nese gjate ketyre 3 viteve lind femiju tjeter, vendi i punes vazhdon ti ruhet dhe parate 67 % e rroges merren gjithashtu deri 12 muaj pas lindjes se femijut.
Sigurimi shendetesore: Me ligj nese njeri prind punon paguan rreth 100 euro ne muaj (shuma ndryshon ne varesi te rroges) per sigurim shendetesore dhe te gjithe anetaret e familjes qofshin edhe 10 anetare sigurohen ne emer te atij prindi apo bashkeshorti falas.
Ne rast te vizites te mjeku paguhet 10 euro per nje 3 mujore si takse. nese nuk shkon nuk paguan.
Ne rast se asnjeri nuk punon, te gjitheve ju paguhet ne emer te njerit prind sigurimi shendetesore.
Nenat gjate 3 viteve pas lindjes e kane falas sigurimin shendetesore dhe pensionin.
Per femijet deri 18 vjet nuk paguhet asnje ilaq ne barnatore nese ke recepten e mjekut.
Pensioni. Te gjithe ata qe jane te papune pensioni ju vazhdon te paguhet afersisht nga 40 euro ne muaj nga arbajsamti 2.
E imagjinoni personi i papune dhe vazhdon ti paguhet pensioni.
Po harroj po jam teper i informuar ne cdo fushe te jetes sa i perket ligjeve te ketij shteti dhe nese ju intereson dicka munde te pyesni. Shume njerezve ju ndihmoj shpesh qe nuk njohin ligjet qe jane ketu.
Keto ndihma i marrin te gjithe apo vetem ata qe jane nen nivelin e jeteses?
Te ne duhet te kesh nje nivel te ulet te ardhurash qe te marresh ndonje lloj ndihme.
Per familjet e varfera spitali dhe ilacet eshte falas per komplet familjen.
Nenat marrin ushqimin e femijes falas.
Feelings change - memories don't.
Me thot nje shok dije, se e kishte mare nje shok nga gjermania ne phone, dhe i kishte thene !se deshte te vinte ne amerik, se ne gjemani nuk rihej me, papunsi e madhe thosh.
megjithse dhe amerika e ka mare keq tatpjeten
Krijoni Kontakt