Suedi them une .
Suedi them une .
Gjuha e folur me gjuhen e behördeve(autoriteteve apo zyrave) eshte e ndryshme.
Vete shume gjermane nuk i kuptojne c'fare jane te shkruar apo kuptimi kane(@mendimi,me korrigjo n.q-se e kam gabim).
@mendimi
Vete banoj ne Baden-Württenberg.Kur del i papune me aq sa di une vitin e pare mer 63-67% te rroges qe ke pasur(nuk e di sa eshte % tamam).Gjate kesaj kohe zyra e punes te ofron punera te tjera n,q-se ka.Dhe n.q-se ka dhe ti e refuzon 3 here(sipas kushteve) ta nderpresin pagesen.Edhe po s'pati,te jep mundesi per kualifikim,kurse-kualifikimi.Ne vitin e dyte bie nga pagesa,nuk e di sa %.I di keto nga nje shqiptar qe banon afer meje,sepse eshte i papune aktualisht.Gjeti pune me 1800 euro neto por e refuzoj(s'ja bej biografine apo llogarine e shtepise).E vertete eshte qe ke 8 euro ne dite per shpenzim,pra 240 euro ne muaj.Sipas Landit dhe i gjen edhe ne internet statisticat.Ketij mikut tim i paguan Gemeinde vetem gjysmen e qirase se baneses.Tashti po kerkon pune se po i mbaron afati i pageses se papunesise.Dhe nuk jane genjeshtra c'fare po te shkruaj.Per vete isha 6muaj pa pune,bera pune ndihmese 1 muaj(400 euro basis).Nuk e njifja ligjin dhe u lajmerova tek zyra e punes diten e fundit kur mora pagesen shtese(400 euroshin) me llogarine(lohn zettel).Me thane:System lesh,ke punuar ne te zeze.Ma maten kaptinen me pe sepse pagova mbrapsht 400 eurot(punova kot per sport)dhe 3 muaj mi nderprene pagesat ose ndihmat per kohen e papunesise.
Mend per here tjeter.
Tek tema:nuk e di eshte Gjermania apo jo vendi qe jetohet me mire???????
Por ka edhe me keq.
tung
Shiko si eshte puna SystemA, shumica e njerezve kane probleme sepse nuk e kuptojne ligjin.
Zyra nuk therret askend qe te shkojne te marrin para. Kam nje te aferm qe disa vite i ka humbur parate sepse ska shku mu lajmeru. Ka mendu edhe ai qe nuk i takojne.
I thash qe duhet te dergosh gruan sepse i takon, ja llogarita i thash te pakten nje 400 euro plus te takojne si familje, nuk besonte, bile me foli edhe dhurate nese i takojne. Ok e dergova ja mbusha formularet dhe zgjati gati 2 muaj derisa i kthyen pergjigje (zgjat heren e pare). Por kur i erdhi pergjigja i takonin rreth 470 euro (sepse burri kishte te ardhura tjera). Nderkaq parate ti qesin prej diten qe je lajmeruar keshtu 2 muaj kishin kaluar + 1 muaj te ardhshem (sepse dalin ne fillim muaji harz 4) i mori gati 1500 euro njeheresh dhe gati u cmend nga gezimi, plus cdo muaj nga atehere qe disa vite ka marre para, dhe me interesant eshte qe vetem 1 here ja kane thirre gruan ne interviste (kjo ka shkuar me disa femije te vegjel) kurre me se kane thirre qe disa vite, vetem pare merr kot. Bile as dhuraten sma dha haha.
Nese shkon kerkon social, ate do te te japin, por ato para duhet ti kthesh. Keshtu qe nuk duhet shkuar ne social.
Ky ligji per 67 % te rroges eshte ende, por eshte vetem per ata qe kane punuar dhe dalin fillimisht ne arbajsamt 1. Ndersa per arbajsamt 2 del pas 1 viti dhe ska te beje me perqindje por me nivel jetese. Perfshihet banesa dhe llogaria familjare. Nese burre e grua jane te papune dhe kane banese rreth 500 euro ne muaj, ju takojn diku 1100 euro plus beneficione tjera.
Interesant eshte fakti qe psh arbajsamt 1 vlen vetem per ata qe kane punuar. Ndersa arbajsamt 2 ska lidhje nese personi ka punuar ndonjehere apo jo. Psh ka shume gra te shqiptareve ne gjermani qe kurre skane punuar dhe ende nuk e dijne qe duhet shkuar dhe munde te marrin para.
Gjithashtu e njoh njerin qe nuk deshironte me dergu gruan sepse frigohej se do tja dergojne me punu haha a.
Ma shkurt shqiptaret nuk dijne as ligjin me shfrytezu, por tani ligji eshte shume i volitshem.
Une dua nje vend qe di gjuhen. Gjermania mund te jete vend i mire, por ta nxin jeten derisa te mesosh gjuhen.
Nje vend i mire eshte atje ku mund te gjesh pune, dhe mund te kursesh gjysmen e rroges ne muaj.
Ketij i them une vend i mire.
Deri tani uk e kam pare te ekzistoje nje vnd i tille.
Njerezit normal per 6 muaj kurs e mesojne gjermanishten ne nivel te kenaqshem komunikimi dhe 90 % te te huajve te ardhur te rritur nuk dijne me mire se kaq.
Kush eshte i interesuar munde ta mesoj mire.
Une e di edhe Anglishten edhe Gjermanishten, psh por nuk mendoj se bejne dallim te madh ne thelb, Gjermanishtja eshte me e veshtire por mesohet.
angli ...............
krishti, mesija eshte afer duke ardh,duani dhe ndihmoni njeri tjetrin,faluni qe tju falan mekatet
ku ka si Shqipnia.
po pres te martoj kalamojt dhe çefesht ke barrakja ime.
Zvicer per ata qe kan menjen me bo naj lek hihihihih![]()
![]()
![]()
Mendja Është Dhuratë - Shfrytëzimi i Saj Mrekulli!
Krijoni Kontakt