Close
Faqja 2 prej 14 FillimFillim 123412 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 138
    Citim Postuar më parë nga stern Lexo Postimin
    Gezuar 7 Marsin

të faleminderit stern për urimin me këtë dhuratë kaq të bukur.
    "Projekti 21" nuk i bën reklamë vetes, afirmon të tjerët!

e Shqipes Maska e Foleja_
    Anëtarësuar
    04-08-2004
    Postime
    1,694
    I nderuar dhe i dashur mesues Adem Gashi ,

fillimisht ju uroj festen me deshiren me te sinqerte qe edhe shume e shume vite te jeni perkrah femijeve tane dhe ti ushqeni si deri me tani me atdhedashuri , guxim qe cdo here te thone te verteten dhe mendimin e lire, dhe me krenari qe jane bij e bija shqiptare .
    Recitalin qe e lexova dhe rilexova me kenaqi shpirtin , kombinim me nje mesazh teper te fuqishem.Uroj qe femijet qe e recitojne ( dhe te gjithe te tjeret qe e degjojne ) te mos e harrojne kurr as edhe nje shkronje te vetme nga recitali dhe te i percjelle cdo here si himn jetesore.
    E ndjej thelle krenarine tuaj gjate shfaqjes se femijeve ne skene dhe me pas . Do te doja ta kem ate mundesi qe edhe une ti degjoja

Me shprese se do te kaloni mire per festen e mesuesit dhe me urimet me te perzemerta ju pershendes .

Miqesisht : Foleja_

krenar qe jam malsor..... Maska e _MALSORI_
    Anëtarësuar
    21-07-2005
    Vendndodhja
    diku neper bote
    Postime
    2,637

edhe nga une

gezuar festen te dashur mesues kudo qe jeni...suksese ne punen tuaj fisnike

nga nje ish-mesues...

i/e regjistruar Maska e Nete
    Anëtarësuar
    13-04-2009
    Postime
    8,688
    Gezuar festen te dashur mesues/se.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    07-07-2007
    Postime
    128
    Gafurr Bytyçi
    CILA ËSHTE SHKOLLA E PARE SHQIPE

-me rastin e 340 vjetorit te Shkolles se Janjevës-

Në vitin 2000,Anton Ashta,një intelektual yni në perëndim,në një prej shkrimeve që ky plason edhe në ëebfaqen personale në internet,evokon një bisedë me babain e tij,kur ky ishte fare i ri.E paska pyetur ky atëherë babain për Shkollën e Korçës.Si është e mundur,-paska pas shprehur ky habinë e tij,-që Shkolla e Korçës e vitit 1887 të jetë shkolla e parë shqipe?Si është e mundur që shkolla shqipe të jetë hapur aqë vonë,kur shtetet fqinje kishin vite që ishin të pavarura?

-E vërteta është një tjetër.Shkolla e pare shqipe është hapur shumë më herët,por e kanë hapur ata që nuk duhej ta hapnin,-kështu i paska thënë i ati Antonit,gjithnjë duke pasur ndërmend ato shkolla që qenë hapur në trojet tona në mbarim të shekullit XVI,si fjala vjen Shkolla e Stubllës(1584),apo edhe ato shkolla që u hapën në dekadat e para të shk.XVII,dhe që drejtoheshin nga klerikët.

Dhe,përnjëmend,a është Shkolla e Korçës e vitit 1887 shkolla e parë shqipe?

Se Shkolla e Korçës nuk mund të jetë shkolla e parë shqipe,i këtij mendimi është edhe Donat Kurti,por edhe Engjëll Sedaj,e tj.Donat Kurti,më një vështrim për shkollat tona në lashtësi,botuar te “Hylli i Dritës”,më 1935,thotë se shkolla e parë shqipe daton që më 1638.Si të parat shkola ai përmend tri:Shkolla e Pdhanës,e Binishtit dhe ajo e Shkodrës,duke sjellur me këtë rast të dhëna mjaft unteresante përkitazi me punën që zhvillohej në to.
    Edhe Mehmet Elezi,figurë e njohur e letrave shqipe,njësoj sikur Anton Ashta,edhe ky,mbase me shumë të drejtë,shpreh habinë që Shkolla e Korçës,respektivisht 7 marsi i vitit 1887 mirret si datë e shkollës së parë shqipe.Duke e mbështetur konstatimin në pohimet e Donat Kurtit se shkollat shqipe ne viset veriore të atdheut kanë gjalluar të paktën që prej 400 vitesh,në vazhdim Mehmet Elezi i referohet studiusit amerikan Edvin Zhak(Edvin Jackues) dhe librit të tij “Historia e popullit shqiptar nga lashtësia deri në ditët tona”.Edvin Zhak i shpie shkollat e para shqipe pak më përpara në kohë:në vitin 1632.-Shkolla e parë ,e dokumentuar,në gjuhën shqipe u hapë në Velë të Mirditës,më 1632,-shkruan ai.Dhe kjo nuk është e vetmja.Një shkollë tjetër,mjaftë e hershme qe hapur ne Kurbin,po më 1632.Më 1638,shkolla shqipe u hap ne Pdhanë,fshat afër lumit Mat,ndërsa më 1639,në Troshan,dhe në vetë qytetin e Shkodrës ,më 1698.Më pas u hapën edhe më se 21 shkolla tjera nga qytetet veriore e deri në Durrës,secila me më së pakut 30 nxënës.Historiani amerikan Edvin Zhak në veprën e lartëpërmendur shton se më 1887 në qytetin e Shkodrës ishte hapur edhe një qendër me ndikim në arsimin e lartë,Kolegji i Shën Françesk Savierit,që paiste me arsim teknik e tregtar rreth 400 studentë.Kjo shkollë ishte qendër shkencore për krejt Ballkanin,jo vetëm për Shqipërinë.Risi shkencore e këtij kolegji,po sipas këtij historiani,është observatori meteorologjik,i themeluar që më 1888,si i pari observator në Ballkan.

Në anën tjetër,Dr.Engjëll Sedaj,në shkrimin e tij “Stublla po bëhet një tempull i arsimit e i kulturës kombëtare”,sjell të dhëna nga më të besueshmet për shkollën e parë shqipe,në formë kolegji në Stubëll të Karadakut,që më 1584,kuptohet: si shkollë ilegale.
    Nga të gjitha shkollat e lartëpërmendura,padyshim se është Shkolla e Janjevës e vitit 1664ajo që dallohet për shumëçka nga shkollat tjera të trojeve shqiptare.Në shenjë nderimi për rolin e saj të madh,tash e gati 11 vite më herët,respektivisht më 28 dhjetor 1995,në fshatin Llugaxhi,dhe më 16 janar 1996 në Prishtinë,qe shënuar 330 vjetori i Shkollës së Janjevës.

-Duke shënuar ditëlindjen e njërës prej shkollave më të vjetra,ditëlindjen e Shkollës së Janjevës,ne njëherit dëshmojmë se fillet e arsimit tonë kombëtar i gjejmë në lashtësinë e shekujve,-patë thënë atëherë Dr.Abdullah Vokrri.Kërkesa për hapjen e kësaj shkolle ishte bërë më 15 nëntor 1664 nga vetë Andrea Bogdani,kryeipeshkv i Shkupit.

Pas gjithë kësaj që u tha më lartë,deshe s’deshe shtrohet edhe njeherë pyetja:

A është njëmend Shkolla e Korçës shkolla e parë shqipe

Më 1960,Qeveria e Shqipërisë e konfirmon me ligj si ditë të parë të shkollës së parë shqipe datën 7 mars të vitit 1887,datë kur u hap Shkolla e Korçës.Ky ligj,për mendimin e shumëkujt është një ligj i një mendësie komuniste,ndaj dhe si i tillë nuk i bënë nder traditës së lashtë të shkollës shqipe.Ky ligj prandaj do të duhej të rishikohet,sepse është e nevojshme dhe me shumë interes.Shkolla e Korçës vërtet se është shkolla e parë laike,dhe është themeli i traditës së shkollës kombëtare,por jo me më pak merita janë edhe shkollat shqipe të lashtësisë,si ato që përmend Donat Kurti,Edvin Zhak,e tj.Nëse ne e numrojmë si libër tonin ‘Mesharin”,një libër përkthimesh në shqip të shkrimeve biblike,botuar më 1555,me autor Gjon Buzukun,prift;nëse ne krenohemi dhe e themi me mburrje se jemi pasardhës të ilirëve,që ishin të botëkuptimit pagan;dhe nëse ne krenohemi me Skënderbeun që jetoi disa shekuj më herët nga epoka e Rilindjes Kombëtare,por që shekuj me radhë vetë kujtimi për figurën e tij bëri që ngushtësisht të lidheshim pas identitetit tonë kombëtar,atëherë pse të mos krenohemi edhe me shkollat tona të lashtësisë.Tek e fundit,ç’të keqe ka që mësimet e këtyre shkollave ishin në masën më të madhe të karakterit fetar,pasi që të o këtij karakteri ishin edhe shkollat e popujve fqinjë.

Dhe,krejt në fund:

a)Është Shkolla e Korçës,

b)por është edhe Shkolla e Janjevës e datës 15 nëntor 1664(me një varg simotrash tjera),që u hap( apo që u hapën )për qëllime shumë fisnike.

p.s.Kjo kumtesë është botuar në Almanakun e Manifestimit të Katërt Kulturor-Shkencor e Letrar GJURMË TË GJECOVIT 2005-2007,Janjevë 2008

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-06-2004
    Vendndodhja
    usa atlanta
    Postime
    89
    Urime 7 Marsi te gjithe mesuesve shqiptar kudo qe gjinden. Njeherit vajzes time Nores i uroi datelindjen e saj 7 Marsin.

darzana

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-02-2010
    Postime
    10
    kam lexuar nje poezi per 7 marsin te shkruar nga antaret e keti forumi po nuk po e gjej ju lutem me ndihmoni

i/e regjistruar Maska e Besoja
    Anëtarësuar
    24-07-2008
    Vendndodhja
    Prrenjas, Shqiperi
    Postime
    3,260
    Gjej rastin të uroj gjithë mësuesit kudo që punojnë dhe në veçanti miqtë e mi mësues!
    Suksese në punën e tyre plot përkushtim e pasion!

Prap e fshehur pas Teje Maska e e panjohura
    Anëtarësuar
    24-02-2007
    Vendndodhja
    Aty më gjen, nën hijen tënde që më le amanet!Nëse të duket që kam humb,më kerko atje ku fryn uragani i kohës,atje do më gjeshë,duke të kërkua Ty!
    Postime
    7,750
    Ty mesus që nuk je mes nesh!

----- Urime-Shtatë Marsi-----

Tërë ditën do ju kujtojm
    Juve që na mësuat shkrim-lexim
    Në mbrëmje është nata e zjarreve
    Me Ju do jemi gjerë në agim!

Bac Shaban,mësues dhe atëdhetar
    Ishe dhe do mbetesh gjerë në amshim
    Hero e mësues i yni i gjallë..
    Luftove,që ne sot gjetëm shpëtim!

Do ti numrojm varret e Juaja
    I vogël e i madhë u flijua
    Athua do Ju plotsohet dëshira
    Trojet Shqiptare me i bashkua?
    Ndryshuar për herë të fundit nga e panjohura : 04-03-2010 më 09:27
    Rëndesia e një personi nuk vlerësohet nga hapësira që zë, por nga boshlleku që le kur nuk është më.

***LOVE*** Maska e Tironcja_BLN
    Anëtarësuar
    01-02-2008
    Vendndodhja
    Berlin City
    Postime
    3,440
    nuk do ja uroja te gjith mesuesve ket fest ato qe te ngelin ne klas pa pik lidhe ato qe jan te korruptum nuk e meritojn ket gje...

Faqja 2 prej 14 FillimFillim 123412 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Odhise Grillo, shkrimtari i dashur i fëmijëve
    Nga StormAngel në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 17-10-2013, 11:04
  2. Reforma arsimore në Elbasan, vitin tjetër ikin 150 mësues
    Nga Zemrushja në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 13-04-2007, 13:54
  3. Gonxhe Bojaxhiu - Nënë Tereza
    Nga Brari në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 42
    Postimi i Fundit: 30-12-2006, 15:05
  4. Kisha katolike dhe arsimi ne Mirdite
    Nga Ermal 22 në forumin Komuniteti katolik
    Postimi i Fundit: 08-07-2006, 15:15
  5. Flamur Nallbani
    Nga Albo në forumin Elita kombëtare
    Postimi i Fundit: 29-12-2002, 04:04

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •