I nderuar dhe i dashur mesues Adem Gashi ,
fillimisht ju uroj festen me deshiren me te sinqerte qe edhe shume e shume vite te jeni perkrah femijeve tane dhe ti ushqeni si deri me tani me atdhedashuri , guxim qe cdo here te thone te verteten dhe mendimin e lire, dhe me krenari qe jane bij e bija shqiptare .
Recitalin qe e lexova dhe rilexova me kenaqi shpirtin , kombinim me nje mesazh teper te fuqishem.Uroj qe femijet qe e recitojne ( dhe te gjithe te tjeret qe e degjojne ) te mos e harrojne kurr as edhe nje shkronje te vetme nga recitali dhe te i percjelle cdo here si himn jetesore.
E ndjej thelle krenarine tuaj gjate shfaqjes se femijeve ne skene dhe me pas . Do te doja ta kem ate mundesi qe edhe une ti degjoja
Me shprese se do te kaloni mire per festen e mesuesit dhe me urimet me te perzemerta ju pershendes .
Miqesisht : Foleja_
gezuar festen te dashur mesues kudo qe jeni...suksese ne punen tuaj fisnike
nga nje ish-mesues...
Gafurr Bytyçi
CILA ËSHTE SHKOLLA E PARE SHQIPE
-me rastin e 340 vjetorit te Shkolles se Janjevës-
Në vitin 2000,Anton Ashta,një intelektual yni në perëndim,në një prej shkrimeve që ky plason edhe në ëebfaqen personale në internet,evokon një bisedë me babain e tij,kur ky ishte fare i ri.E paska pyetur ky atëherë babain për Shkollën e Korçës.Si është e mundur,-paska pas shprehur ky habinë e tij,-që Shkolla e Korçës e vitit 1887 të jetë shkolla e parë shqipe?Si është e mundur që shkolla shqipe të jetë hapur aqë vonë,kur shtetet fqinje kishin vite që ishin të pavarura?
-E vërteta është një tjetër.Shkolla e pare shqipe është hapur shumë më herët,por e kanë hapur ata që nuk duhej ta hapnin,-kështu i paska thënë i ati Antonit,gjithnjë duke pasur ndërmend ato shkolla që qenë hapur në trojet tona në mbarim të shekullit XVI,si fjala vjen Shkolla e Stubllës(1584),apo edhe ato shkolla që u hapën në dekadat e para të shk.XVII,dhe që drejtoheshin nga klerikët.
Dhe,përnjëmend,a është Shkolla e Korçës e vitit 1887 shkolla e parë shqipe?
Se Shkolla e Korçës nuk mund të jetë shkolla e parë shqipe,i këtij mendimi është edhe Donat Kurti,por edhe Engjëll Sedaj,e tj.Donat Kurti,më një vështrim për shkollat tona në lashtësi,botuar te “Hylli i Dritës”,më 1935,thotë se shkolla e parë shqipe daton që më 1638.Si të parat shkola ai përmend tri:Shkolla e Pdhanës,e Binishtit dhe ajo e Shkodrës,duke sjellur me këtë rast të dhëna mjaft unteresante përkitazi me punën që zhvillohej në to.
Edhe Mehmet Elezi,figurë e njohur e letrave shqipe,njësoj sikur Anton Ashta,edhe ky,mbase me shumë të drejtë,shpreh habinë që Shkolla e Korçës,respektivisht 7 marsi i vitit 1887 mirret si datë e shkollës së parë shqipe.Duke e mbështetur konstatimin në pohimet e Donat Kurtit se shkollat shqipe ne viset veriore të atdheut kanë gjalluar të paktën që prej 400 vitesh,në vazhdim Mehmet Elezi i referohet studiusit amerikan Edvin Zhak(Edvin Jackues) dhe librit të tij “Historia e popullit shqiptar nga lashtësia deri në ditët tona”.Edvin Zhak i shpie shkollat e para shqipe pak më përpara në kohë:në vitin 1632.-Shkolla e parë ,e dokumentuar,në gjuhën shqipe u hapë në Velë të Mirditës,më 1632,-shkruan ai.Dhe kjo nuk është e vetmja.Një shkollë tjetër,mjaftë e hershme qe hapur ne Kurbin,po më 1632.Më 1638,shkolla shqipe u hap ne Pdhanë,fshat afër lumit Mat,ndërsa më 1639,në Troshan,dhe në vetë qytetin e Shkodrës ,më 1698.Më pas u hapën edhe më se 21 shkolla tjera nga qytetet veriore e deri në Durrës,secila me më së pakut 30 nxënës.Historiani amerikan Edvin Zhak në veprën e lartëpërmendur shton se më 1887 në qytetin e Shkodrës ishte hapur edhe një qendër me ndikim në arsimin e lartë,Kolegji i Shën Françesk Savierit,që paiste me arsim teknik e tregtar rreth 400 studentë.Kjo shkollë ishte qendër shkencore për krejt Ballkanin,jo vetëm për Shqipërinë.Risi shkencore e këtij kolegji,po sipas këtij historiani,është observatori meteorologjik,i themeluar që më 1888,si i pari observator në Ballkan.
Në anën tjetër,Dr.Engjëll Sedaj,në shkrimin e tij “Stublla po bëhet një tempull i arsimit e i kulturës kombëtare”,sjell të dhëna nga më të besueshmet për shkollën e parë shqipe,në formë kolegji në Stubëll të Karadakut,që më 1584,kuptohet: si shkollë ilegale.
Nga të gjitha shkollat e lartëpërmendura,padyshim se është Shkolla e Janjevës e vitit 1664ajo që dallohet për shumëçka nga shkollat tjera të trojeve shqiptare.Në shenjë nderimi për rolin e saj të madh,tash e gati 11 vite më herët,respektivisht më 28 dhjetor 1995,në fshatin Llugaxhi,dhe më 16 janar 1996 në Prishtinë,qe shënuar 330 vjetori i Shkollës së Janjevës.
-Duke shënuar ditëlindjen e njërës prej shkollave më të vjetra,ditëlindjen e Shkollës së Janjevës,ne njëherit dëshmojmë se fillet e arsimit tonë kombëtar i gjejmë në lashtësinë e shekujve,-patë thënë atëherë Dr.Abdullah Vokrri.Kërkesa për hapjen e kësaj shkolle ishte bërë më 15 nëntor 1664 nga vetë Andrea Bogdani,kryeipeshkv i Shkupit.
Pas gjithë kësaj që u tha më lartë,deshe s’deshe shtrohet edhe njeherë pyetja:
A është njëmend Shkolla e Korçës shkolla e parë shqipe
Më 1960,Qeveria e Shqipërisë e konfirmon me ligj si ditë të parë të shkollës së parë shqipe datën 7 mars të vitit 1887,datë kur u hap Shkolla e Korçës.Ky ligj,për mendimin e shumëkujt është një ligj i një mendësie komuniste,ndaj dhe si i tillë nuk i bënë nder traditës së lashtë të shkollës shqipe.Ky ligj prandaj do të duhej të rishikohet,sepse është e nevojshme dhe me shumë interes.Shkolla e Korçës vërtet se është shkolla e parë laike,dhe është themeli i traditës së shkollës kombëtare,por jo me më pak merita janë edhe shkollat shqipe të lashtësisë,si ato që përmend Donat Kurti,Edvin Zhak,e tj.Nëse ne e numrojmë si libër tonin ‘Mesharin”,një libër përkthimesh në shqip të shkrimeve biblike,botuar më 1555,me autor Gjon Buzukun,prift;nëse ne krenohemi dhe e themi me mburrje se jemi pasardhës të ilirëve,që ishin të botëkuptimit pagan;dhe nëse ne krenohemi me Skënderbeun që jetoi disa shekuj më herët nga epoka e Rilindjes Kombëtare,por që shekuj me radhë vetë kujtimi për figurën e tij bëri që ngushtësisht të lidheshim pas identitetit tonë kombëtar,atëherë pse të mos krenohemi edhe me shkollat tona të lashtësisë.Tek e fundit,ç’të keqe ka që mësimet e këtyre shkollave ishin në masën më të madhe të karakterit fetar,pasi që të o këtij karakteri ishin edhe shkollat e popujve fqinjë.
Dhe,krejt në fund:
a)Është Shkolla e Korçës,
b)por është edhe Shkolla e Janjevës e datës 15 nëntor 1664(me një varg simotrash tjera),që u hap( apo që u hapën )për qëllime shumë fisnike.
p.s.Kjo kumtesë është botuar në Almanakun e Manifestimit të Katërt Kulturor-Shkencor e Letrar GJURMË TË GJECOVIT 2005-2007,Janjevë 2008
Urime 7 Marsi te gjithe mesuesve shqiptar kudo qe gjinden. Njeherit vajzes time Nores i uroi datelindjen e saj 7 Marsin.
darzana
kam lexuar nje poezi per 7 marsin te shkruar nga antaret e keti forumi po nuk po e gjej ju lutem me ndihmoni
Gjej rastin të uroj gjithë mësuesit kudo që punojnë dhe në veçanti miqtë e mi mësues!
Suksese në punën e tyre plot përkushtim e pasion!
Ty mesus që nuk je mes nesh!
----- Urime-Shtatë Marsi-----
Tërë ditën do ju kujtojm
Juve që na mësuat shkrim-lexim
Në mbrëmje është nata e zjarreve
Me Ju do jemi gjerë në agim!
Bac Shaban,mësues dhe atëdhetar
Ishe dhe do mbetesh gjerë në amshim
Hero e mësues i yni i gjallë..
Luftove,që ne sot gjetëm shpëtim!
Do ti numrojm varret e Juaja
I vogël e i madhë u flijua
Athua do Ju plotsohet dëshira
Trojet Shqiptare me i bashkua?
Ndryshuar për herë të fundit nga e panjohura : 04-03-2010 më 09:27
Rëndesia e një personi nuk vlerësohet nga hapësira që zë, por nga boshlleku që le kur nuk është më.
nuk do ja uroja te gjith mesuesve ket fest ato qe te ngelin ne klas pa pik lidhe ato qe jan te korruptum nuk e meritojn ket gje...
Krijoni Kontakt